Афера Intel: виявилося, що CPU Core i9-9900K настільки продуктивний тільки через те, що на нього не діють ліміти потужності

Процесор Intel Core i9-9900K вже якийсь час продається. Тематичні сайти вже опублікували свої огляди і, здавалося б, усі крапки розставлені.

Але немає. Не секрет, що новинка Intel вийшла дуже ненажерливої. При формальному TDP в 95 Вт процесор під навантаженням споживає на 40-50 Вт більше, ніж Core i7-8700K, у якого TDP заявлений на тому ж рівні.

Так, TDP - це не показник енергоспоживання, це вимога до теплоотводу процесора, але воно ж визначається саме виходячи з реального енергоспоживання CPU. Фахівці ресурсу TechSpot вирішили заглибитися в це питання.

Якщо коротко, то, як і у випадку з сучасними відеокартами, у процесорів Intel є ліміти потужності. Всім відомо, що максимальна частота CPU змінюється в залежності від того, скільки ядер навантажені. Наприклад, для того ж Core i9-9900K межа в 5 ГГц заявлений за умови навантаження тільки на одне ядро, тоді як всі вісім ядер зможуть працювати максимум на 4,7 ГГц. Все це якраз регулюється в залежності від ліміту потужності, який для цього CPU становить ті самі 95 Вт. Тобто максимальна частота в тому чи іншому випадку буде обмежена не специфікаціями CPU, а лімітом потужності. Це означає, що якщо при навантаженні на всі вісім ядер енергоспоживання процесора досягає 95 Вт вже на частоті 4 ГГц, то далі частота не виросте, хоча могла б.

Однак виявилося, що жодна системна плата, яку використовували фахівці джерела, за замовчуванням не має ніяких лімітів потужності для Core i9-9900K, а це значить, що частоти CPU регулюються не на основі ліміту, а на основі максимальних значень, передбачених Intel. Простіше кажучи, Core i9-9900K ніколи не обмежений лімітом потужності, тому його енергоспоживання істотно вище попередника при ідентичному TDP. Фактично ми маємо ситуацію, яку можна розглядати або як лукавство (а то і брехня) з боку Intel, або як наявність процесора, який за замовчуванням завжди працює в разогнанном, а не штатному режимі.

На тлі цього джерело вирішив провести повторне тестування цього CPU, спеціально обмеживши його ліміт потужності на рівні заявлених 95 Вт. Результат можете оцінити нижче.

Результат можете оцінити нижче

Як можна бачити, різниця дуже суттєва. Більш того, в такому режимі Core i9-9900K часто не набагато швидше Ryzen 7 2700X, а часом і програє йому, і це при тому, що новинка Intel набагато дорожче, навіть якщо брати рекомендовані ціни, а в реальності зараз топовий Ryzen 7 2700X в Європі більш ніж удвічі дешевше.

Тепер давайте поглянемо на енергоспоживання і нагрівання.

Як бачимо, тут також все сильно інакше, ніж у випадку необмеженого по потужності CPU.

Наостанок варто відзначити, що на продуктивності в іграх все це особливо не позначається.

Новости