Як вибрати термобілизну?

  1. Термобілизна як перший шар
  2. Як вибрати термобілизну?
  3. склад термобілизни

Сьогодні ми з вами розберемося, навіщо туристу потрібно термобілизна і як його правильно вибрати.

Раніше туристи одягалися в зимовий похід «як капуста» - кілька шарів вовняних речей, і можна йти. Інших варіантів було не так багато. Але зараз прогрес не стоїть на місці, туристам при підготовці екіпіровки до походу варто звернути свою увагу на підбір термобілизни.

Фото: Як виглядали туристи в лижному поході на початку 80-х. Володимир Марков, Владивосток.

(Від редакції: Ми вже писали раніше про концепцію трьох шарів в одязі туриста , Тому тільки коротко опишемо її: нижній шар (прилеглий до тіла) - повинен вбирати і відводити вологу від тіла, при цьому зберігаючи тепло. В ідеалі це термобілизна. Другий шар - утеплює, він зберігає тепло і так само не дозволяє волозі затримуватися. Це може бути флісовий комплект або пухової жилет , Але ніяк не шерстяний светр, якої швидко від поту намокає і дуже довго сохне. І третій шар - вітро / волого-захисний, він так само може бути мембранним, щоб волога не накопичувалася під курткою. Це може бути штормова куртка або проста вітровка. Вона не повинна продуватися і намокати від дощу або снігу.)

Термобілизна як перший шар

Термобілизна - це вид функціонального нижньої білизни, яке зігріває і виводить зайву вологу. Але у багатьох виробників представлено по кілька лінійок білизни і серед них можна заплутатися.

Найпершим пунктом у вашій стратегії покупки повинно бути чітке розуміння, в яких умовах ви будете його носити. Запам'ятайте - носити один і той же комплект при прогулянці в парку і в поході не можна, для різних цілей потрібно вибирати різні комплекти. Так ми уникнемо додаткової зносу дорогого «вихідного» комплект. А в місто виберемо білизна тонше, щоб носити було приємніше.

Є термобілизна активну (тонке), а є для пасивне, наприклад, для зимової риболовлі. У багатьох виробників білизна якраз поділено за видами активності. Наприклад, Norveg ділить свої моделі на повсякденне носку, активні види спорту, зимові види спорту, риболовлю і туризм. Але є одне загальне просте правило: тонке Термобілизна розраховане на середні температури, товсте - на особливо низькі.

При виборі термобілизни для піших походів необхідно визначити режим походу, складність переходів, тривалість привалів. Для походу найкраще підійдуть флісові моделі або комбінація спортивних багатозональних моделей з куртками з тришарового софтшела.

Як вибрати термобілизну?

У цьому пункті ми перерахуємо найбільш популярні моделі термобілизни від найнадійніших виробників виходячи з думки, що термобілизна потрібно підбирати виключно під завдання і вид активності.

піші походи

Існують різні категорії складності маршрутів, і кожен з них вимагає деякої фізичної активності, і тому, термобілизна для альпінізму і гірського туризму має поєднувати в собі такі якості, як збереження тепла навіть в мокрому стані і достатній висновок вологи.

Для піших походів підійде термобілизна марки Craft серії ProZero, а так само білизна марки OneWay серії Giant Leap Base Layer і марки Terramar серії Millitary Fleece.

Для піших походів підійде термобілизна марки Craft серії ProZero, а так само білизна марки OneWay серії Giant Leap Base Layer і марки Terramar серії Millitary Fleece

На фото: термобілизна чоловіче Craft ProZero

Пішим туристам також варто придивитися до лінійки Everyday від Guahoo - в даних моделях комфортно не тільки пересуватися, але і спати. При цьому шкіра «дихає», завдяки цьому підтримується оптимальна температура тіла.

На фото: термобілизна жіноче Everyday від Guahoo

(Від редакції: Взагалі це дуже зручно, я раніше носила 2 комплекти в зимові вилазки, тонкий активний для ходової частини і товстий з полартека для сну. Але в цьому році я змінила спальний мішок на Marmot Trestles 0 і можу дозволити собі навіть в -19 спати в тонкому ходовому комплекті.)

Альпінізм та гірський туризм

Альпіністів і гірських туристів об'єднує любов до краси гірських ландшафтів. Вони частіше стикаються з суворими погодними умовами і рухаються активніше, ніж «пішоходи». Для збереження тепла рекомендуються теплі спортивні моделі термобілизни не тільки утримують тепло, але і активно виводять вологу від тіла.

(Від редакції: нещодавно придбала комплект серії Wool Dry від RedFox з вовни мериносів, для лижного походу в Хібіни. Матеріал дуже тонкий, так що цей комплект підійде виключно для активних навантажень.)

На фото: жіноча термобілизна RedFox Wool Dry

Для любителів гір також рекомендуються компресійні шкарпетки і маски або балаклави для захисту обличчя та дихальних шляхів від морозного повітря. Для такої активності відмінно підійде термобілизна Craft серії ProWarm, термобілизна Laplandic серії Professional.

Для такої активності відмінно підійде термобілизна Craft серії ProWarm, термобілизна Laplandic серії Professional

На фото: термобілизна Craft ProWarm

На фото: термобілизна Craft ProWarm

На фото: термобілизна жіноче Laplandic Professional

Сплави і водний туризм

Відомо, що термобілизна для водників - це обов'язковий нижній шар, в той час як зовнішній гідрокостюм захищає від бризок. Для ніг рекомендуються компресійні шкарпетки і спортивні шкарпетки. Завдяки фізіологічного розподілу тиску поліпшується кровообіг, знижується ризик набряків і зменшується навантаження на вени. Сучасний компресійний трикотаж знімає втому з ніг так само під час піших походів. Для спокійних сплавів по рівнинним річках не потрібно активно виводить вологу термобілизни. Водникам точно сподобається в шкарпетці білизна серії Wool Compression від Spyder, білизна серії Gripp від команії Liod і дві серії марки Brubeck: Webster і Dry.

Водникам точно сподобається в шкарпетці білизна серії Wool Compression від Spyder, білизна серії Gripp від команії Liod і дві серії марки Brubeck: Webster і Dry

На фото: термобілизна Wool Compression від Spyder

Лижний турімз і спорт

Для лижників ідеально підійде термобілизна, що володіє хорошими влаговиводящие і теплоудержуючою властивостями одночасно. Адже під час лижних переходів виділяється велика кількість вологи, яка при низьких температурах здатна викликати переохолодження, і, як наслідок, стати причиною застуди. Для пересування по лижних трасах необхідно вибирати термобілизну з урахуванням складності переходів і тривалості стоянок.

Варто пам'ятати, що різні ділянки тіла по-різному виділяють вологу, реагуючи на зовнішні температурні умови і рівень активності. Лижникам радимо придивитися до Термобілизна марки ICEBRAKER серії Oasis, білизни марки Terramar серії Thermolator II і до білизни фінської марки Guahoo серії Outdoor з верблюжої вовною, білизна дуже тонке, і при цьому неймовірно тепле. Під час активного пересування воно виводить піт, завдяки використанню спеціальних волокон SuperDry.

На фото: комплект чоловічого термобілизни Guahoo Outdoor

Зимова рибалка

А для любителів зимової риболовлі термобілизна має в першу чергу повинно зберігати тепло тіло навіть у відсутності активності, їм підійдуть повністю вовняні моделі і моделі з флісового начосом. У Guahoo для рибалок є лінійка Outdoor, в якій є білизна з флісу. Воно відмінно зігріває в умовах малої активності при низьких температурах. У Nova Tour - це різні комплекти термобілизни зі спеціальної окремої лінійки товарів для рибалок Fisherman. Так само варто звернути увагу на комплекти серії Penguin у RedFox і на білизну Arctic від Сплав, обидва варинта з матеріалу Polartec.

На фото: термобілизна для низьких температур RedFox Penguin

На фото: термобілизна для рибалок Nova Tour Fisherman серія Бейс V2

На фото: термобілизна Сплав Arctic з тканини Polartec

(Від редакції: Всі ці серії підійдуть не тільки рибалкам, а й тим, кому просто потрібна максимальна утеплення при низькій активності на морозі, я називають таке термобілизна «пасивним». Носила комплект Сплав Arctic для того, щоб переодягатися в нього вночі і на тривалих стоянках.)

склад термобілизни

Коли ви точно знаєте для яких умов купуєте термобілизна, і якась модель вже вам сподобалася, зверніть увагу на склад виробу.

Шерсть у складі добре гріє, а синтетика допомагає вивести вологу і забезпечить теплоізоляцію навіть в мокрому стані. Ідеальним вибором для туриста будуть двошарові моделі (наприклад, будь-яка модель з серії Outdoor марки Guahoo): верхній шар яких виготовлено з вовни або вовни з додаванням поліестеру, а нижній з поліестеру. Внутрішній шар термобілизни залишається сухим за рахунок використання в полотнах синтетичних волокон, які не вбирають воду, а за допомогою капілярного ефекту проводять її в середній шар полотна. Потім волога досягає зовнішньої поверхні полотна, де розподіляється і випаровується. Це знижує тепловтрати організму в холодну погоду, створює відчуття комфорту, захищає від переохолодження та перегрівання.

В ідеалі тканину, яка використовується в білизні, відповідному для походів, отримує додаткову хімічну обробку, що дає їй дезодорирующий або, наприклад, антистатичний ефект. Але варто пам'ятати, що цей ефект втратить себе після декількох прань.

(Від редакції: антистатичну обробку синтетичного термобілизни робите обов'язково, відразу після прання. Перевірено особисто, ви помітно менше втомитеся, якщо білизна не буде збирати статичну електрику. Те ж стосується флісу і іншого одягу.)

Варто звернути увагу на шви вироби. Правильне термобілизна має плоский шов - його перевага полягає в тому, що він непомітний під одягом і не доставляє незручностей при носінні. Також всі бирки і нашивки повинні знаходиться в таких місцях, де вони не будуть відчуватися при русі або натирати. Практично всі виробники термобілизни (Guahoo, Norveg, Brubeck, Marmot) зараз використовують цей вид шва.

Визначившись з моделлю білизни, постарайтеся поміряти його перед покупкою. Термобілизна має щільно облягати, інакше воно не буде «працювати». Під час примірки спробуйте присісти, встати, розвести руки в сторони - білизна не повинно «тиснути» або стовбурчитися. Тому ідеальним варіантом буде покупка термобілизни в магазині.

Як вибрати термобілизну?

Новости