Як вибрати валізу: визначаємося з матеріалом, об'ємом, конструкцією

Вирушаючи в ділову поїздку або на відпочинок, багато людей напевно розмірковують про те, що візьмуть з собою лише найнеобхідніше і складуть усі в невелику сумку або рюкзак. Однак на ділі мало хто здатний обійтися мінімумом речей, тому актуальним стає питання про придбання хорошого валізи. Вибираючи конкретну модель, необхідно керуватися міркуваннями функціональності і практичності. Отже, якщо для вас важлива якість валізи, а не торгова марка, звертайте увагу на такі характеристики.

Матеріал, з якого виконаний валізу

Один з найважливіших факторів - вага валізи, і залежить він в першу чергу від матеріалу, з якого саквояж виготовлений. Найлегшим буде, звичайно, тканинний, середнім по тяжкості - виконаний із пластику, а найбільш важким - шкіряний. У будь-якому випадку матеріал слід вибирати надійний, міцний і не пропускає вологу.

Найчастіше валізи виготовляють з тканин з водонепроникним покриттям. Легким і практичним (стійким до бруду, подряпин і вологи) вважається спеціальний матеріал - поєднання поліестеру і нейлону. Непогано миються і зберігають форму валізи з цупкої бавовняної тканини з тефлоновим просоченням, а також моделі з поліаміду та поліестеру. Останній матеріал, який використовується в «чистому» вигляді, а не в поєднанні, не вигоряє на сонці і досить міцний, проте має і недолік: вбирає вологу.

тканинні валізи

Виконаний з тканини валізу зазвичай забезпечується блискавкою, відкривши яку можна збільшити його обсяг на 20-25%. Такі саквояжі часто мають зовнішні кишені для дрібних речей. Валізи з тканини мають ряд переваг (досить стійкі до ударів і здатні витримати падіння з висоти), проте погано чистяться.

Виготовляють валізи і з пластика. Такі саквояжі витримують велику вагу і надійно захищають все, що лежить всередині, від деформації. Пластик може використовуватися різний - і ABS (Акрилонітрілбутадієнстірол), і полікарбонат, і поліпропілен. Валізи з останнього матеріалу випускаються з металевою або титанової крихтою. Перші з них досить просто подряпати, зате сам каркас саквояжа дуже міцний. А пластик з титанової стружкою не боїться ударів і механічних пошкоджень.

Валіза з корпусом з пластика

Жорсткі пластикові валізи міцні і надійні, в них безбоязно можна перевозити навіть крихкі предмети (скляні пляшки, витончені статуетки і так далі). Такі саквояжі захищають вміст від промокання і легко миються. Їх простіше очищати від забруднень, ніж тканинні. З недоліків можна відзначити те, що обсяг пластикового валізи збільшити не вдасться, і те, що саквояж може тріснути, якщо його кинути з висоти. Якщо вибрати модель з похилим корпусом, то в дорозі можна бути спокійним: зверху на валізу вже нічого не поставлять.

Валізи VIP-класу виготовляють з натуральної шкіри, а простіші моделі - зі шкірозамінника. Чи не єдиним достоїнством таких саквояжів можна назвати їх зовнішній вигляд - елегантний і красивий. В іншому, мабуть, валізи зі шкіри поступаються аналогам з тканини і пластика. Престижні моделі дорого коштують і багато важать, але ж жоден пасажир не зацікавлений в тому, щоб платити за перевищення норми провозу багажу. Крім того, натуральна шкіра псується від дощу, а штучна - тріскається на морозі. Матеріал нескладно подряпати і навіть порвати. Валізи з шкіри примхливі у догляді, з неї буває проблематично вичистити плями. Такі саквояжі солідно виглядають, але годяться в основному для представницьких поїздок.

Валіза з корпусом зі шкіри

обсяг валізи

Вирішуючи, який обсяг саквояжа буде достатнім, необхідно продумати наступне:

  • скільки людина зазвичай відправляються в поїздку;
  • яким по тривалості планується подорож;
  • які країни належить відвідувати - теплі або холодні.

Все просто і зрозуміло: чим більше людей їде і / або чим більше днів належить провести в поїздці, тим більше речей може знадобитися. У теплих країнах стане в нагоді в основному малооб'ємна і легкий одяг, а в холодні напевно доведеться взяти чоботи, черевики, светри.

Цікаво, що розмір валізи вимірюють в дюймах, а обсяг - в літрах. Найменші саквояжі мають розмір 20-21 дюйм і обсяг 30 літрів. Такі валізи відносяться до ручної поклажі (нагадаємо, що сума її довжини, ширини і висоти не повинна перевищувати 115 см, але зазвичай розмір сумки складає 25 × 45 × 55 см). Саквояж, звичайно, не буде зручним для тих, хто звик брати з собою багато речей. Основні переваги маленького валізи - компактність і те, що його можна брати на борт літака.

Середній валізу має розмір 24-25 дюймів (висота - до 65 см) і обсяг близько 60 літрів. Цей саквояж відмінно підійде для середньостатистичної пари, яка в подорож бере все необхідне, але без особливих надмірностей. Вона зможе помістити у валізу кілька комплектів одягу і взуття, косметику, фен і безліч корисних пристосувань. Крім того, у валізі середніх розмірів можна буде привезти і подарунки для родичів і друзів.

Великий чемодан розміром від 26 дюймів (висота - від 70 см) і обсягом до 100 літрів ідеально підійде тим, хто на відпочинок або у відрядження звик брати безліч речей. З таким валізою може відправитися в подорож ціла сім'я. Місця в валізі вистачить і на масу сувенірів і подарунків з вояжу. Він зручний і функціональний, але не слід забувати, що наповнений саквояж десь доведеться і підняти.

Чемодан об'ємом 100 літрів

В цілому ж не варто брати валізу маленького розміру, а потім подорожувати, обвіс сумками і сумочками. Але і, звичайно, немає сенсу купувати гігантський саквояж, якщо його планується заповнювати максимум наполовину.

конструкція валізи

Вибираючи валізу, бажано звернути увагу і на його кути. Добре, якщо вони укріплені накладками, дуже добре - якщо прогумованими. Ідеально, якщо зовнішні косинці продубльовані внутрішніми. Крім того, по периметру саквояжа повинен йти жорсткий каркас. Щоб дістатися до нього, слід відкрити сам валізу, а потім - ще зазвичай і спеціальну блискавку. Рекомендується ретельно вивчити каркас, звернувши увагу і на його зовнішній вигляд, і на якість збірки.

Валіза з укріпленими кутами

Валіза з прутами і з міцним каркасом майже напевно не сомнут, навіть якщо будуть механічно утрамбовувати саквояжі в багажному відсіку. Це важливо, наприклад, для тих, хто перевозить не тільки одяг, але і тендітні предмети: порцелянові вази, скляний посуд, пляшки з напоями. Якщо ретельно прокласти ці речі одягом, то переліт в укріпленому валізі вони перенесуть добре.

Коліщатка: два або чотири

На колеса слід звернути особливу увагу. Необхідність їх наявності навіть не обговорюється: до чого мучитися і тягнути десяток (а то і пару десятків) кілограмів, якщо їх можна везти за собою? Та й візки є не у всіх аеропортах і не на всіх вокзалах.

Саквояж може бути дво- і чотириколісним. Якщо подорожі будуть проходити в тих містах і країнах, де дорожнє покриття робилося на совість, а тому рівне, краще зупинити свій вибір на валізі на чотирьох колесах. Він буде добре їздити по асфальту без дефектів, гладким полам аеропортів і тротуарній плитці. У валізі з чотирма точками опори досить легко перевозити вантажі, які багато важать.

чотириколісний чемодан

У тих випадках, коли має бути везти валізу по неякісним покриттям (горбистому асфальту, розбитою плитці), по снігу, по піску або через перешкоди (наприклад, по підземних переходах або ескалаторах метро), доцільно придбати валізу на двох колесах. Слід врахувати, що надійніше моделі, у яких ролики не розташовані на одній металевій осі, а прикріплені кожен окремо і обертаються незалежно один від одного.

Якщо валізу купується для подорожей авіатранспортом, краще вибрати модель з «утопленими» в корпус колесами. Така конструкція зручна: ролики не зачепляться за інші саквояжі і не поламаються, якщо багаж кинуть з висоти. Бажано зупинити вибір на валізі зі спеціальним гальмом - фіксатором обертання коліс. Підшипники надійніше і практичніше металеві, ніж пластикові.

Виготовлені колеса можуть бути з пластмаси, полупластмасси, силікону і полусілікона. Пластмасові ролики не відрізняються міцністю, тому часто возити валізу по асфальту і нерівної місцевості не варто: вони можуть втратити форму і навіть зламатися. Крім того, при русі пластмасові колеса можуть видавати немелодійний звук. Самий зносостійкий, надійний і безшумний при використанні матеріал для роликів - силікон. При покупці валізи бажано розглянути, наскільки надійно кріпляться колеса, посмикати їх і повозити саквояж по підлозі. Краще вибрати модель з великими роликами: вони і з перешкодами на шляху легше справляються, і роблять валізу більш стійким.

На противагу колесам саквояж спирається на «ніжку». Добре, якщо вона виконана з міцного і зносостійкого матеріалу. Крім того, «ніжка» повинна бути надійно закріплена на днище валізи. Краще зупинити вибір на моделі, в якій «ніжка» не особливо видається за межі корпусу.

Про те, на що ще слід звертати увагу, купуючи валізу, ми розповімо у другій частині статті .

16.08.2012 Ольга Анісімова

Необхідність їх наявності навіть не обговорюється: до чого мучитися і тягнути десяток (а то і пару десятків) кілограмів, якщо їх можна везти за собою?

Новости