Як запустити квадрокоптер. Тільки для початківців пілотів: включення, калібрування, тріммірованіе

  1. Передполітна підготовка. Перші кроки
  2. Сполучення безпілотника з контролером
  3. Калібрування простих моделей квадрокоптера
  4. Якщо не виходить ...
  5. Як побажання ...
  6. Статті в тему:

Практично кожне опис моделі говорить про те, що «навчитися управляти квадрокоптера просто, а пульт дистанційного керування зрозумілий на інтуїтивному рівні». Але майже кожен пілот-новачок стикається з труднощами вже з першим запуском радіокерованої моделі квадрокоптера або вертольота.

Якщо у вашому будинку з'явився літаючий вихованець, цілком зрозуміло, що у кожного члена сім'ї «сверблять руки», щоб скоріше підняти його в небо. Однак, варто змиритися з думкою, що перший політ НЕ буде настільки шикарним, як ми його звикли бачити на прикладі рекламних роликів.

Так, управління сучасною моделлю безпілотника доступно кожному, але хоч як крути, доведеться витратити час і попрактикуватися. Саме тому в якості «першої» моделі рекомендують вибирати недорогі екземпляри для початківців .

Практично кожне опис моделі говорить про те, що «навчитися управляти квадрокоптера просто, а пульт дистанційного керування зрозумілий на інтуїтивному рівні»

Передполітна підготовка. Перші кроки

Практично всі дрони (вертольоти, квадрокоптера чи інші мультіроторние системи) в комплектації RTF ( «Ready to Fly» - готовий до польоту) проходять передпродажну підготовку. Вони повністю зібрані і налаштовані. Якщо настройка квадрокоптера зроблена до нас, то по ідеї досить включити його і літати на здоров'я.

Все правильно, з однією поправкою: квадрокоптер - це складна система з чотирма гвинтами і чотирма електродвигунами і навіть незначні удари (наприклад, при транспортуванні) можуть збити заводські настройки. Тому перед першим польотом варто зайнятися калібруванням квадрокоптера і налаштувати його на нормальний політ, щоб уникнути непотрібних краш.

Головна рекомендація - уважно вивчіть інструкцію і перегляньте всі наявні в мережі відео, що відносяться до вашої моделі. Не всі виробники прискіпливо описують важливі моменти підготовки до пілотування, особливо це стосується китайських моделей, вартістю 50 доларів.

Не всі виробники прискіпливо описують важливі моменти підготовки до пілотування, особливо це стосується китайських моделей, вартістю 50 доларів

Перше, що потрібно зробити, після того, як ви дістали дрон з коробки:

  1. Встановіть акумулятор на своє місце в корпусі дрона. Перемикач «on / off» знаходиться у вимкненому положенні ( «off»). Якщо ваша модель має вбудовану батарею, то цей пункт не ваш випадок, просто прямуємо далі.

  2. Знайдіть для дрона рівну поверхню (стіл або підлогу). Важливо, щоб поверхня була ідеально рівною по горизонталі, без ухилів. В іншому випадку провести якісну калібрування не вдасться.

  3. Увімкніть дрон. Після того, як перемикач переведений в положення «on», що не смикайте апарат - залиште його в спокої на рівній поверхні на 10-15 секунд. Більшість безпілотників починають автоматичну синхронізацію гороскопів через кілька секунд після включення.

Сполучення безпілотника з контролером

Тепер з'єднуємо пульт з квадрік. Різні моделі запрограмовані по-різному. Ідеальний варіант - це вдатися до вивчення інструкції або попросити допомоги у досвідченого пілота.

Для більшості недорогих дронів потрібно зробити наступне:

  • Для моделі з 3-х осьовим гіроскопом - увімкніть пульт і почекайте 7-8 секунд. Пульт видає короткі сигнали - значить процес йде. Довгий звук позначає, що пульт вже пов'язаний з квадрік і можна пробувати злітати.

  • Для моделей з 6-ти осьовим гіроскопом потрібно попрацювати більше. Увімкніть пульт дистанційного керування. Переведіть ручку газу (лівий стик на пульті) в верхнє положення, потім в нижню - тепер квадрік і пульт знайшли один одного і двигуни вже запускаються з перекладом лівого стіки вгору. Можна летіти.


Калібрування простих моделей квадрокоптера

Щоб відкалібрувати квадрокоптер перед першим запуском, потрібно перевести обидва стіки пульта управління в нижнє положення, а потім вліво до упору. Почувши довгий звуковий сигнал, а світлодіодне підсвічування на Дронь перестане дрібно моргати, дрон відкалібрований і готовий до запуску.

Це важливо:

  • щоб режим «Headless mode» правильно спрацював, перед його включенням переконає е сь, що пульт дистанційного керування знаходиться точно ззаду безпілотника.

Якщо після калібрування датчиків, квадрокоптер все-таки тягне в бік, для його якісної стабілізації потрібно зробити тріммірованіе (точну настройку).

Для цього використовуємо тримери знизу і зліва від правого стіки на пульті ДУ.

Для цього використовуємо тримери знизу і зліва від правого стіки на пульті ДУ

Якщо квадрік веде вліво, клікніть кілька разів на кнопку триммера «вправо». Якщо помічаєте крен вправо, то натисніть на Тример «вліво» кілька разів. За аналогією налаштуйте політ дрона вперед / назад.

В ідеалі, при запуску двигунів дрон повинен підніматися в повітря і утримувати положення «без заметів». Домогтися цього можна тільки в закритому приміщенні або в абсолютно безвітряну погоду.

Досвідчені пілоти виробляють тріммірованіе в польоті (потрібно підняти дрон на висоту не менше 0,5 метра). Як початківець льотчик, можете пробувати налаштувати коптер на землі. Тобто злетіти, побачити в який бік заносить дрон, приземлитися, зробити кілька кліків на потрібну кнопку триммера, а потім знову піднятися в повітря, щоб відчути різницю. І так до тих пір, поки квадрокоптер НЕ зависне ідеально в повітрі.

Повільно, але впевнено.

Повільно, але впевнено

Якщо не виходить ...

Якщо точна настройка квадрокоптера (тріммірованіе) не дає потрібного ефекту, можливо справа не в гіроскопах. Може трапитися, що двигуни розташовані не симетрично або пошкоджені лопаті. Ще одна можлива причина - якомусь із моторчиков не вистачає тяги, щоб рівно підняти дрон в повітря. В цьому випадку не обійтися без досвідченого помічника або навіть майстри.

Як побажання ...

Не поспішайте вичавити з нового квадрика все соки в перший же день польотів!

Пам'ятайте, що перші запуски, це для нього всього лише тестування і перевірка працездатності, а для вас - перевірка на витримку.

Тому, не поспішайте, інакше ризикуєте розчаруватися до того, як новинка принесе вам задоволення.


Статті в тему:

Як вибрати квадрокоптер для дитини: підказки, ідеї, поради

Що таке FPV: типи, особливості та відмінності

Як орієнтуватися в абревіатурах: RTF (RTR), PNP, KIT. Комплектація радіокерованих моделей

Яку купити авіамодель: 3 універсальних правила для початківця пілота

Новости