Як перестати боятися і полюбити публічні виступи

  1. На чому грунтується страх перед публічними виступами
  2. Як перемогти свої страхи перед публічним виступом
  3. Як тренуватися перед публічним виступом
  4. Як готуватися до публічного виступу
  5. Як поводитися під час публічного виступу

Професійне зростання завжди пов'язаний з підвищенням активності в співтоваристві. Спочатку ви ходите на конференції, семінари та лекції, але в міру накопичення досвіду ви виявляєте, що вам є, що сказати колегам. Публікації, а потім і виступи можуть стати частиною вашої професійної життя. Але не всі виявляються готові до публічних виступів. Згідно зі статистикою, близько 96% людей відчувають страх перед аудиторією.

Зі статті ви дізнаєтесь:

  • на чому грунтується страх перед публічними виступами
  • як перемогти свої страхи перед публічним виступом
  • як тренуватися перед публічним виступом
  • як готуватися до публічного виступу
  • як вести себе під час публічного виступу

Чому це так важливо - перестати боятися і полюбити публічні виступи? Тому що для професіонала це найкраща можливість перевірити і проявити себе. Навіть у звичайній робочій рутині помічник керівника, секретар - особа публічна, а виступи перед аудиторією примножать ваші комунікативні навички і посприяють поглибленню знань при підготовці. Крім того, публічні заходи - ідеальний спосіб налагодити нові корисні контакти.

Професійне зростання завжди пов'язаний з підвищенням активності в співтоваристві На чому грунтується страх перед публічними виступами

Найімовірніше, страх перед публічними виступами закладається в нас з дитинства. Система виховання в школі і в інституті накладає свій відбиток на майбутнє доросле життя. Традиційне уявлення про те, що не можна виділятися, потрібно бути як усі, формує в більшості з нас страх подати голос, висловити свою думку.

Крім того, страх як фізіологічна реакція генетично обумовлений при попаданні людини в чужорідну обстановку. Життя і соціальне середовище змінюються швидше, ніж психофізіологічна система людини встигає перебудовуватися, тому наші страхи набувають такі, кілька неадекватні форми, адже насправді життю та здоров'ю оратора нічого не загрожує.

Ми не будемо розглядати в цій статті випадки хворобливих страхів, таких як агорафобія, оскільки з ними потрібно працювати на глибокому психологічному рівні, і вони в принципі пов'язані не стільки з публічними виступами, скільки з острахом людей взагалі.

Отже, які ж «небезпеки» підстерігають нас в публічному виступі, плутаючи думки, змушуючи коліна і голос тремтіти, бліднути, червоніти і обливатися потом?

В першу чергу, це:

  • ймовірність застереження або помилки
  • негативна реакція аудиторії

І те, і інше відбувається або через нестачу впевненості в собі, або навпаки - надмірного перфекціонізму. Крім того, страх помилитися може бути пов'язаний з недостатнім знанням предмета.

Мистецтво публічного виступу. Школа практичної психології

Як перемогти свої страхи перед публічним виступом

Визначивши, що лякає вас найбільше, почніть роботу з подолання цих страхів.

1. Прийміть свою недосконалість. Ніхто не ідеальний, помилитися може кожен. Тому страх сказати дурість, обмовитися не може і не повинен бути перешкодою для реалізації ваших можливостей.

2. Думайте позитивно. Відмовтеся від ідеї ворожого оточення. Справді, дивно думати, що все навколо тільки і чекають, коли ви помилитеся. Як ви собі це уявляєте: освистання і закидання помідорами? Навряд чи. В реальності слухач, який помітив в промові помилку, просто задасть вам питання в кінці виступу, і ви спокійно на нього відповісте.

3. Зростайте як професіонал. Щодня дізнавайтеся щось нове і застосовуйте це на практиці. Глибоке розуміння предмета, на відміну від теоретичних знань, зводить майже до нуля ймовірність помилки у виступі.

4. Працюйте над іміджем. Не дивлячись ні на що, зовнішній вигляд - одна з основ впевненості в собі. Знайдіть свій стиль в одязі і зачісці, тренуйте поставу, ходу, жести і інтонації.

Як тренуватися перед публічним виступом

Почніть з родичів і друзів. Будь-який привід - переглянутий фільм і прочитану книгу, новини - використовуйте для маленького переконливої ​​доповіді. Навіть необхідність виголосити тост на весіллі або ювілеї багатьох бентежить, а значить це відмінне тренування. На роботі шукайте можливість виступити з якого-небудь приводу в колі колег: з доповіддю, презентацією. Так ви навчитеся, перш за все, чітко формулювати свої думки і ідеї, переводити їх в мова.

Якщо ви відвідуєте конференції, семінари, завжди задавайте питання спікеру. При цьому вставайте, представляйтесь і чітко вимовляєте слова. Позиціонує себе як активного учасника, робіть так, щоб на вас все дивилися. Так ви поступово звикнете бути в центрі уваги.

Корисна порада. Деякі тренери пропонують досить екстремальні тренування для боротьби зі стресом від підвищеної уваги людей. Наприклад, мити підлогу в автобусі або допомагати продавцям морозива, закликаючи покупців гучного декламацією віршів. Ви можете скористатися цими методами, але можете і пом'якшити умови: наприклад, спробуйте піти на шопінг з дитячої соскою в роті і вести себе при цьому, як завжди - вибирати і приміряти одяг, оплачувати покупки. Такі екстравагантні вчинки спочатку здаються безглуздими і несерйозними, але вони дійсно допоможуть навчитися контролювати хвилювання і наслідки викиду адреналіну: тремтіння, пітливість, почервоніння.

Як змінити розумову установку з негативної на позитивну?

Як готуватися до публічного виступу

Найголовніше, звичайно ж, - тема вашого виступу. Ви повинні знати її досконально, щоб вона буквально «відскакувала від зубів». Чим більше практики ви мали в цій сфері, тим краще, обов'язково використовуйте її в якості прикладів.

Проте, експромти для спікерів-новачків вкрай не бажано. Кожна жарт повинна бути ретельно відрепетирували. Як і вся мова. Репетируйте спочатку перед дзеркалом, потім перед друзями. Відзначайте місця в мові, де ви запинаєтеся, редагуйте їх. Заміряйте мова за таймером, при необхідності скорочуйте або доповнюйте.

Використання візуальних матеріалів не тільки зробить ваш виступ більш цікавим та насиченим, а й періодично буде перемикати увагу глядачів від вас на екран, це дасть вам необхідні секунди перепочинку.

Тренуйте пози і руху, активні жести, а також дихання! Рівне і глибоке дихання не тільки заспокоїть нерви, але і зробить мова красивою і плавною.

Корисна порада! Запишіть свою репетицію на відео, щоб подивитися на себе з боку, скорегувати руху і темп мови. Але не перестарайтеся з самокритикою.

Технічні засоби, які ви плануєте використовувати під час виступу, перевірте двічі: все повинно працювати, і всі файли повинні бути збережені або роздруковані. Більше не перевіряйте! Не створюйте самі собі знервований настрій.

Не намагайтеся бути готовою до всього. Нікому не прийде в голову звинуватити виступає в тому, що в будівлі, наприклад, відключилася електрика або зламався мікрофон. Ваша зона відповідальності - тільки безпосередньо ваш виступ: про що і як ви говорите.

Ні в якому разі не приймайте напередодні або перед виступом заспокійливі препарати. По-перше, метою ваших тренувань було придушити страх, а позбутися його. По-друге, їх ефект може бути непередбачуваний: від загальмованості (замість очікуваної розслабленості) до побічних реакцій на зразок запаморочення, слабкість, аж до втрати свідомості. Краще уникати стресів і добре виспатися перед виступом.

Хочете розвиватися і рости? Не бійтеся вийти із зони комфорту!

Як поводитися під час публічного виступу

1. Не запізнюйтесь. Почуття провини змусить вас нервувати і зведе нанівець вашу підготовку.

2. Зробіть розминку. За 10-15 хвилин до свого виступу знайшовши момент для легкої гімнастики. Так ви зніміть м'язову напругу, прискорите кровообіг і встановіть дихальний ритм.

3. На сцені не говорите про своє хвилювання і не вибачайтеся. Іноді спікери так і кажуть: «Ой, я перший раз виступаю перед такою поважною аудиторією, дуже хвилююся ...». Це помилка. Навіть якщо ваші коліна тремтять, ніхто не побачить. Будьте спокійні і глибоко дихайте.

4. Знайдіть в залі саме доброзичливе обличчя і дивіться на нього. Періодично обводьте поглядом аудиторію. Скільки милих і симпатичних осіб! Вони прийшли на ваш виступ, значить їм вже цікаво. Зараз ви розповісте їм дещо нове і корисне.

5. Перші п'ять хвилин виступу - найскладніші. Починайте не поспішаючи, згадайте відрепетируваною темп мови, звикнете до аудиторії. Як правило, цих п'яти хвилин достатньо, щоб втягнутися в процес.

6. Якщо в ході виступу ви раптом виявили, що пропустили якусь деталь, забули щось сказати, не переривайте свою промову. Ви зможете ввернути цю інформацію в подальшому, або відповідаючи на питання аудиторії. Найімовірніше, похибка не буде помічена, і приводу для хвилювання немає.

7. Якщо стався технічний збій, або щось впало на сцені, сприймайте це спокійно і навіть з гумором. Як вже говорилося вище, таке трапляється, і не з вашої вини. Зосередьтеся на виступі і підтримці інтересу публіки.

Не переживайте, якщо в перший раз все пройшло не так блискуче, як би вам хотілося. Як і будь-яке інше справа, виступи на публіці вимагають практики. Використовуйте всі можливості для вдосконалення своїх ораторських навичок, і одного разу ви всіх поб'єте.

Отже, які ж «небезпеки» підстерігають нас в публічному виступі, плутаючи думки, змушуючи коліна і голос тремтіти, бліднути, червоніти і обливатися потом?
Як ви собі це уявляєте: освистання і закидання помідорами?
Як змінити розумову установку з негативної на позитивну?
Хочете розвиватися і рости?

Новости