Як подолати страх виступів перед публікою: 5 простих кроків

  1. Страх виступів перед публікою - це норма чи фобія
  2. Страх виступів перед публікою виражається:
  3. 5 психологічних етапів позбавлення від страху виступу перед публікою
  4. Ваше завдання - розтопити лід і зробити людей своїми
  5. Як побороти страх перед виступом на публіці, знаючи правила і вимоги
  6. 6 золотих правил публічних виступів
  7. Алгоритм підготовки публічного виступу
  8. Підготовка - кращий засіб від страху виступів перед публікою
  9. Як перебороти страх перед виступом на публіці з допомогою правильного вибору теми і цілей
  10. 3 приклади відомих ораторів, яким вдалося перемогти страх перед виступом

Страх виступів перед публікою вважається найбільш поширеним проявом социофобии. Він особливо добре знайомий політикам, викладачам, юристам і менеджерам. Поетапну інструкцію про те, як ефективно побороти страх перед виступом, ми опублікували в цій статті. В кінці ви знайдете список книг, які допоможуть вам відточити майстерність публічного мовлення.

Ви дізнаєтеся:

  • Як підготуватися до публічного виступу.
  • Як вибрати тему і мету публічного виступу.
  • Яких помилок слід уникати в публічному виступі.
  • Як позбутися страху публічних виступів.

Страх виступів перед публікою - це норма чи фобія

Психологи називають патологічну боязнь виступів перед публікою глоссофобіей або пейрафобіей.

Є чіткий поділ страху виступів перед публікою і природного хвилювання, яке відчуває будь-якою людиною перед майбутнім спілкуванням з великою аудиторією знайомих і незнайомих людей. Хвилювання, як нормальна реакція організму, виникає у студента перед усним іспитом або у танцюриста і співака перед сольним концертом. При цьому, виступаючи перед знайомими (друзями, колегами, одногрупниками), вони не відчувають страху, тривоги або напруги.

Психологи відзначають позитивні сторони помірної кількості тривоги і хвилювання. Людина, смакуючи відповідальна подія, стає більш уважним, зібраним, енергійним. Це сприятливо позначається на його виступі, роблячи його якісним. Монолог людини, абсолютно що не випробовує хвилювання, найчастіше провальний.

ТОП-5 найбільш затребуваних статей для комерсанта:

Невелике природне хвилювання ніяк не пов'язане з нез'ясовним і неприборканим страхом під час виступу або до нього, характерним для глоссофобіі. Людина, схильна до глоссофобіі, відчуває страх виступів перед публікою незалежно від кількості слухачів і ступеня знайомства з людьми. Така боязнь носить не виборчий, а постійний характер при будь-якому перебуванні на публіці.

Дистрес і фобічні розлади можуть бути викликані різними факторами, але неспецифічна біологічна реакція по суті завжди однакова. Майбутня несприятлива для людини ситуація, в нашому випадку - публічний виступ , Викликає зростання емоційної напруги. Завдяки високому рівню активності субкортикальной системи змінюється робота внутрішніх органів, активізуються: кора головного мозку, рухові центри, залози внутрішньої секреції, симпатична автономна система.

Скачайте книгу «Секрети великих ораторів. Говори, як Черчілль, тримайся, як Лінкольн »

Страх виступів перед публікою виражається:

  • в збільшенні і напрузі м'язів;
  • в зміні міміки і жестикуляції;
  • в зміні тону і тембру голосу;
  • в вегетативних проявах: надмірному потовиділенні, прискореному серцебитті, скачках артеріального тиску;
  • в появі головного болю, неприємних, давили відчуттів в області серця.

Напади глоссофобіі:

  • сухість в роті;
  • тремтіння голосу;
  • втрата здатності говорити;
  • мимовільне сечовипускання.

Подібна фобія може навіть викликати непритомність різної тривалості, особливо у людей з підвищеною нервовою збудливістю. Втрата свідомості може починатися з запаморочення, слабкість, нудота, блідості особи і губ, похолодання кінцівок, почастішання пульсу.

Симптоми і сила їх прояви строго індивідуальні. Їх формують безліч факторів: характер людини, його реакція на тривогу, стан організму, настрій, втому, діяльність і т.д.

Глоссофобія найчастіше формується через:

  • Генетичної схильності.
  • Соціальних факторів.

Генетична спадковість - причина індивідуальної схильності до певних видів страху, боязні суспільства, вродженого підвищеного рівня тривожності. Будучи складовою одиницею суспільства, людина перебуває в постійній напрузі через страх бути незрозумілим, недооціненим, соціально ізольованим і т.п. Спадкові психологічні характеристики лягають в основу темпераменту людини, його генетичної акцентуації і ступеня тривожності. Батьки і нащадки мають схожі психологічні характеристики, що виражаються в схожих страхах, способі їх сприйняття, однаковою силі реакції і ступеня зациклення.

Матеріал по темі з електронного журналу: Матеріал по темі з електронного журналу:

Як ідеально виступити перед цільовою аудиторією

Поява страху виступів перед публікою і розвиток його до рівня паніки і фобії може бути викликано:

  • надмірно суворим вихованням;
  • невірним поведінкою батьків, залякуванням, заборонами, погрозами в дитячому віці;
  • зайвої сприйнятливістю до критичних зауважень з боку оточуючих, наявністю внутрішньої «цензури», що є причиною ананкастической боязкості й покірності;
  • негативним ставленням до власного «Я», низькою самооцінкою, яку породжує тиском дорослих на психіку дитини;
  • негативним дитячим досвідом невдалого публічного виступу, яка зазнала критики;
  • спотворенням сили факторів стресу, їх посиленням.

Погана підготовка і відсутність необхідних знань можуть стати причиною страху виступів перед публікою або страх бути незрозумілим аудиторією. Для багатьох ораторів причиною появи складнощів під час публічного виступу є відсутність належного досвіду. Ще одна причина страху виступів перед публікою криється в прагненні до досконалості. Перфекціоністи, які прагнуть до ідеалів і схильні прислухатися до громадської думки, досить часто страждають глоссофобіей.

5 психологічних етапів позбавлення від страху виступу перед публікою

Позбавлення від глоссофобіі із залученням професійної допомоги актуально тільки для тих людей, чиї страхи доходять до неврозу нав'язливих станів. Тільки психотерапевт може чітко виявити цю межу. Всім іншим ораторам, лекторам і публічним людям доступно самостійно перемогти страх виступів перед публікою.

Подолати страх перед публічним виступом можна, пройшовши чотири етапи:

  • усвідомити проблему;
  • проаналізувати причини появи;
  • виробити ідеї рішення;
  • перевірити ідеї на практиці.

Існують різні методи, спрямовані на зниження рівня тривожності, підвищення самооцінки, позбавлення від глоссофобіі. Розглянемо деякі з них докладніше.

Етап 1. Позбавляємося від невідомих.

Для початку потрібно ретельно проаналізувати публіку. Визначити чисельність аудиторії, середній вік, соціальний статус, виявити домінуючі життєві позиції і інтереси. Оратор повинен зрозуміти, чого чекає від нього публіка, яку реакцію можна від неї очікувати. Чим більше інформації принесе даний аналіз, тим менш страшна невідомість. Інформованість дає можливість прогнозування певного результату.

Етап 2. Приборкуємо «чудовисько».

Нервозність, породжувана акцентуванням уваги на негативні риси публіки, підвищує страх виступів перед публікою. Представляючи собі скептичні посмішки, несхвальні жести або критичний шепіт оратор підсилює негативний настрій. Загостривши свою увагу на позитивних моментах, можна легко змінити своє сприйняття аудиторії. Потрібно наділити публіку позитивними рисами, подумки фіксувати схвальні жести, зацікавлені погляди і т. П. Побороти страх виступів перед публікою можна, візуально представляючи свій успіх.

Етап 3. Не допускаємо провалу виступу.

Якщо страх виступів перед публікою викликаний боязню невдачі або провалу, то позбутися від нього допоможе ретельна підготовка. Людина, впевнений у своїх знаннях і компетентності в освітлюваної їм темі, значно менше хвилюється.

Можна відрепетирувати свою публічний виступ перед дзеркалом або близькими людьми. Дуже добре допомагає прослуховування запису свого виступу на диктофоні. Особливої ​​уваги потребує невербальна частина: міміка, жести, зовнішній вигляд. Попередня ретельна підготовка допомагає своєчасно виявити і усунути більшість можливих помилок.

Етап 4. Визнаємо можливість на помилку.

Не потрібно штучно завищувати значимість інших людей. Оцінюйте критику логічно, зважаючи на те, що в кожній людині повно своїх недоліків: сарказму, цинізму, скептицизму, недоброзичливості і т.п. Усвідомте те, що критика не завжди буває справедливою і будь-яка людина може помилятися. Це заспокоїть вас і наповнить упевненістю.

Психологами розроблені спеціальні тренінги, які допомагають сформувати об'єктивну самооцінку, розвинути і збільшити почуття власної гідності. Відмінного результату можна досягти за допомогою повторення афірмації про власну цінність і унікальність.

Етап 5. фіксуючи на позитиві.

Не варто зацикливать свою увагу на очікуваний результат, краще сконцентрувати його на самому процесі публічного виступу. Намагайтеся подумки представляти ваше успішний виступ на публіці, визнання і затребуваність. Негативний досвід трансформуйте в позитив.

Побороти страх виступів перед публікою можна комплексом заходів:

  • фізичними вправами на різні групи м'язів;
  • правильним диханням;
  • активізацією роботи лівої півкулі головного мозку, наприклад: математичними обчисленнями;
  • співом приємною мелодії;
  • зміною положення тіла, прийняття більш відкритою пози;
  • регулярними медитаціями;
  • використанням різних технік самонавіювання.

Не забувайте про фантастичну силі посмішки. Невдавана посмішка здатна зняти дискомфорт і напругу, а також обдурити підсвідомість, адже одночасно боятися і радіти неможливо. Отримавши у відповідь від слухачів щирі посмішки, ви зрозумієте, що ваш страх виступів пропав. Не відмовляйтеся від спілкування з людьми, впевненість в своїх ораторських здібностях накопичується разом з досвідом.

думка експерта

Ваше завдання - розтопити лід і зробити людей своїми

Олександр Янихбаш,

бізнес-тренер, компанія «Ораторіка Груп», м Москва

У маркетингу є поняття «холодні клієнти», « холодні дзвінки ». Публічні виступи завжди супроводжуються присутністю «холодних слухачів». Аудиторію потрібно сприймати як єдине ціле. Вона здатна гідно оцінити жарт або негативно відреагувати на нешанобливе ставлення виступає оратора. Реакція публіки найчастіше продиктована психологічним ефектом: позитивно сприймається все, що належить до її групі, і скептично оцінюються чужаки. Завдання оратора - стати своїм для публіки. Не варто нав'язливо домагатися розташування, дарувати всім компліменти і виконувати примхи. Єдності з аудиторією можна домогтися і іншими способами.

  • Використовуйте інтонацію, робіть паузи.

Сприймайте свій голос як один з надійних інструментів, за допомогою якого можна створити настрій, передати свої емоції, привернути увагу. Для того щоб публіка зацікавилася виступом, потрібно міняти інтонації, вводити паузи в розповідь і уникати монотонності. Завдяки уповільнення або прискорення темпу мови створюються акценти, дається можливість аудиторії зрозуміти почуту інформацію. Чи не ускладнюйте свою промову складними поєднаннями, викладайте публіці суть, як ніби спілкуєтеся зі своїми знайомими.

Вправа. Візьміть будь-який вірш і прочитайте його вголос. Потім виділіть олівцем метафори і прикметники. Уявіть себе актором-початківцем і знову прочитайте вірш, виділяючи інтонацією підкреслені слова. Спробуйте зацікавити слухача і висловити набагато більше, ніж автор вірша. Вправа допомагає виявляти важливі моменти тексту і вірно розставляти акценти.

  • Дивіться на аудиторію. Постарайтеся непомітно пробігти поглядом і оглянути всю аудиторію за хвилину-півтори. Швидше не потрібно, людей може здивувати безконтрольний рух вашої голови.
  • Не соромтеся жестикулювати. Пози людини бувають відкритими і закритими. Беручи закриту позу, людина як би захищає себе: схрещує на грудях руки, підпирає або чухає підборіддя, ніс і т.п. Відкрита поза залишає уразливими особа, пах, горло, живіт, долоні і т.д. виступаючи публічно, намагайтеся комбінувати закриті і відкриті пози і жести. Аргументуючи свою точку зору, або виділяючи емоційний підйом, використовуйте відкриті пози. І пам'ятайте, що вступна і заключна частини публічного виступу - це емоційні точки, що вимагають відкритої пози і жестів.
  • Переміщайтеся на сцені по трикутнику. Зробити публічний виступ більш динамічним допоможе невеликий рух оратора по сцені. Не варто рухатися тільки вліво і вправо, це виглядає метушливо. Спробуйте пересуватися як по трикутнику: вправо, по діагоналі вперед і по діагоналі назад. Всі переміщення і жести повинні підкреслювати ваші думки, наприклад, рухаючись назад, застосовуйте закриті жести і паузи. Нову думку супроводжуйте рухом вперед, а закачуйте пропозицію пересуванням вглиб сцени. Всі рухи повинні бути природними і невимушеними. Не намагайтеся подумки викреслювати трикутник, і ходити по ньому, опускаючи очі в підлогу.
  • Виходьте в зал. Пам'ятайте, коли викладач підходить до нетерплячому учневі і веде урок, стоячи з ним поруч, то на деякий час цей непосида перетворюється в самого старанного і уважного слухача. Такий прийом виступу «із залу» часто застосовують і зірки. Працюючи на сцені, вони наближаються до кутів сцени, щоб почути особливий відгук слухачів. Готуючи публічний виступ, особливо в широкому залі, продумайте свої пересування по залу. Це допоможе налагодити контакт зі всією аудиторією.
  • Міняйте декорації. Урізноманітнити і посилити динаміку виступу можна шляхом перемикання уваги аудиторії з тексту на слайдовую презентацію. Демонструйте відеозапису і обговорюйте їх з глядачами. Стів Джобс, чимало виступав перед великими аудиторіями людей, часто додавав до своїх презентацій записи виступів інших ораторів. Це вносило різноманітність в його мова і не давало нудьгувати аудиторії.
  • Задавайте питання слухачам. Скористатися нагодою і поставити запитання слухачам можна в будь-який момент. Мої тренінги та майстер-класи часто починаються з риторичних запитань. Так я намагаюся пояснити слухачам, про що піде мова і чому це буде цікаво кожному: «Хто не відчуває тремтіння в колінах, коли виходить до великої аудиторії? Хто жодного разу не забував потрібні слова в самий непотрібний момент? Як впевнено відповідати на складні питання і не вдарити обличчям в бруд? »Слухачі подумки відповідають мені:« Знайома ситуація, повторювати не хотілося б ». Виходить своєрідний анонс мого виступу, я говорю, що мова піде про те, як уникнути негативних моментів.

Намагайтеся не ставити питання з непередбачуваними відповідями. На випускному балу в Санкт-Петербурзі представник шкільної адміністрації, представляючи публіці міністра освіти, використовував техніку триразового згоди. Спочатку він поцікавився, чи все випускники здали ЄДІ, потім запитав, чи задоволені вони, і наостанок задав питання: «Значить, вам подобається міністр освіти?» Оглушливе «ні» прозвучало негайно. Навряд чи чиновник розраховував на цю відповідь.

Щоб сконцентрувати увагу публіки, можна задати питання в середині свого виступу. Найпростіше: «Всім все зрозуміло? Продовжуємо! »Притягує увагу слухачів і повертає їх до теми. Підійдуть і діагностичні питання, що підкреслюють залученість людей в бесіду. Наприклад, «Будь ласка, підніміть руку ті, у кого ...». Слідкуйте, щоб питання були безпосередньо пов'язані з темою виступу, це не дасть їм повиснути в повітрі. Наприкінці своєї промови поцікавтеся, чи немає у ваших слухачів коментарів або зустрічних питань.

Як побороти страх перед виступом на публіці, знаючи правила і вимоги

Публічні виступи мають свої психологічні особливості, які полягають в спілкуванні оратора і аудиторії і що випливають з їх діалогу. Таке об'єктивно-суб'єктивне взаємодія сторін комунікації можна розглядати як спільну діяльність або співробітництво.

До характерних особливостей мови оратора відноситься:

  • Зворотній зв'язок з аудіторією. Во время публічного виступа оратор має можлівість спостерігаті за реакцією людей на его мова, зміною їх настрою. Зрозуміті настрій и зацікавленість публікі допомагають ОКРЕМІ слова, міміка, задаються. Це дозволяє своєчасно внести корективи в свой Виступ. Зворотній зв'язок служити перетворенню монологу в діалог, встановлення комунікатівного зв'язку з публікою.
  • Усна форма спілкування. До особливо усній публічної Промови Належить можлівість налагодження діалогу между оратором и слухачами. Таке спілкування спрямованостей на конкретного співрозмовніка и будується в залежності від его зацікавленості. Уснея спілкування має буті налагодження на більш легке розуміння и сприйняттів. Це дуже Ефективний метод публічного виступа, тому что дозволяє засвоїті до 90% информации.
  • Взаємозв'язок мовлення і літератури. Готуючись до публічного виступу, багато оратори обмірковують свою промову, залучаючи матеріали наукової, художньої або публіцистичної літератури. Уже в аудиторії слухачів представляється заготовлений текст у вигляді цікавої та яскравої промови, доступною для розуміння будь-якої людини. Тільки живий виступ дозволяє оратору, спостерігаючи за реакцією оточуючих, коригувати пропозиції, переводячи книжковий текст в розмовний стиль.
  • Використання коштів спілкування. Ораторська діяльність вітає використання різних додаткових прийомів впливу і засобів спілкування. Йдеться про вербальних і невербальних засобах: міміці, жестах, інтонації. Важлива етика спілкування і культура мовлення.

Уміння виступати перед публікою в різних мовних жанрах засноване на вмінні складати тексти різного стилю. Для кожного жанру характерні свої прийоми і правила впливу на аудиторію.

6 золотих правил публічних виступів

  • Ретельно продумане і підготовлене початок мовлення - запорука формування позитивного іміджу оратора.
  • Наявність драматичних елементів важливо для будь-якого мовного жанру. Вони допомагають зацікавити слухачів, додають фарб в життєві історії, опису подій і т.п.
  • Монотонна мова здатна зіпсувати найкращий виступ. Обов'язкова умова успішності публічного мовлення - це її емоційність. Слухачі повинні не тільки відчути ставлення оратора до теми бесіди, а й розділити з ним переживання. Спокійний, монотонний монолог не зможе викликати емоційного відгуку у публіки.
  • Думки, які викладені коротко, досягають своєї мети швидше. Слухачі краще сприймають коротку чітку мова, більш їй довіряють. Час публічного виступу зазвичай чітко регламентовано. Потрібно навчитися викладати свої думки коротко, щоб встигати у відведений час. Пам'ятайте, що стислість - сестра таланту.
  • Публічний виступ, вибудуване в розмовному стилі, легше доносить слухачам інформацію, привертає їхню увагу до теми. Іноземні та незрозумілі слова, наукові терміни краще замінити простими фразами. Мова повинна нагадувати бесіду між людьми.
  • Закінчення виступу має бути також ретельно підготовлено. Висновок складається з яскравих, зрозумілих фраз і вимовляється правильно обраної інтонацією голосу і тону.

Для написання правильного публічного виступу і вдалою його інтерпретації потрібно виконати 12 послідовних дій. Така техніка гарантує досягнення високих результатів в ораторському мистецтві.

Алгоритм підготовки публічного виступу

  • Визначити мету виступу.
  • Вивчити склад цільової аудиторії .
  • Створити свій образ.
  • Визначити роль для публічного виступу (добро, кумир, покровитель, господар, зло).
  • Скласти мова.
  • Перевірити відповідність тексту морально-етичним вимогам і правилам написання публічних виступів.
  • Вибудувати мова за правилами аудиального, візуального і кінетичного сприйняття.
  • Підготувати місце виступу, якщо це необхідно.
  • Налаштуватися на успішний результат виступу.
  • Виступити.
  • Прислухатися до можливих критичних зауважень.
  • Простежити реакцію публіки, проаналізувати зроблене враження.

Простежити реакцію публіки, проаналізувати зроблене враження

Підготовка - кращий засіб від страху виступів перед публікою

Дейл Карнегі, який навчив мільйони людей долати страх виступів перед публікою, присвятив свою книгу з рекомендаціями і правилами підготовки промови. Він стверджує, що «потрібно знати, що хочеш сказати, і що хочуть почути слухачі. Тільки грунтуючись на цьому знанні, можна правильно донести інформацію і переконати повірити собі ».

З точки зору підготовки публічні виступи бувають декількох видів:

  • Імпровізація. Такі виступи не вимагають підготовки. Їх успішність залежить від глибини знань матеріалу і теми. Виступаючий оратор тезисно висвітлює тему, легко і аргументовано дає відповідь на будь-яке питання залу. Це найвища майстерність ораторського мистецтва, засноване на знаннях і досвіді. В якості яскравого прикладу можна навести Троцького, Леніна, Мечникова.
  • Мова по конспекту. Для підготовки такого виступу складається короткий конспект, а потім опрацьовується детально кожен його пункт. Продумуються можливі питання, прописуються на них відповіді.
  • Підготовка повного тексту. Це найбільш частий варіант виступу політиків. Заздалегідь складений текст не залишає місця імпровізації, тому відповіді на запитання не завжди збігаються.
  • Виступ без використання підказок. Повністю готується текст виступу, заучується напам'ять і повторюється на репетиціях. Такий вид публічного виступу не передбачає відповідей на додаткові запитання.

Ознакою високого професіоналізму оратора є його здатність підлаштовувати свій виступ під настрій публіки і інші мінливі обставини.

Готуючись до публічного виступу, пам'ятайте рада Дейла Карнегі: «Записуйте чужі і, звичайно, свої думки на клаптиках паперу - так їх легко зібрати і класифікувати».

Якщо тема доповіді відома, то порядок підготовки наступний:

  • Скласти перелік фактів, що мають відношення до теми доповіді.
  • Виявити з переліку основні, цікаві та інформативні факти. Решта - викреслити.
  • Повернутися до теми доповіді, проаналізувати, чого не вистачає для повноцінного розкриття теми.

Тези повинні обов'язково підкріплювати факти, цифри, статистика, приклади і т.п. Прекрасно, якщо кожну тезу буде підтверджений декількома пунктами.

Складаючи конспект мови, звертайте увагу на манері викладу і мови. Не слід скорочувати пропозиції, краще сприймаються короткі, але повні форми. Складайте конспект не з питань, а конкретних тверджень, щоб мати можливість користуватися ними під час публічного виступу.

Кожен лектор по-своєму використовує підготовлений заздалегідь матеріал виступу. Наприклад, відомий Чарлі Чаплін не любив стояти перед мікрофоном, завжди заздалегідь повністю готував текст промови, тримав його перед очима і ніколи від нього не відхилявся. І.І. Мечников, визнаний найбільшим майстром ораторського мистецтва, ретельно готувався до всіх своїх виступів, але ніяких записів при цьому не робив. Його лекції завжди були побудовані на імпровізації.

Відомий хімік С.Н. Реформатський, готуючись до публічних слухань, дотримувався своїх правил. Прописавши повністю лекцію, він зачитував її домашнім, вносив корективи. Записи завжди були під рукою на кафедрі, але він в них вже не заглядав. Знаменитому історику В.О. Ключевського цікаво розповідати допомагав заздалегідь заготовлений короткий план виступу. Фізіологу І.М. Сеченову необхідно було проговорити текст лекції пошепки, щоб запам'ятати її і чітко донести основні думки. В.І. Ленін записував тези на невеликих папірцях і на них будував виступ перед публікою.

Страх виступів перед публікою відсутня лише у деяких людей. Однак багаторазове виступ з однією темою з кожним разом підвищує впевненість в собі. Оратор починає вільніше володіти матеріалом, вносить доповнення і цікаві факти. Готуючись до виступу, намагайтеся менше читати текст, промовляючи і розповідаючи його. Дотримуючись простих правил, легко домогтися успіху в ораторському мистецтві. Потрібно пам'ятати, що навіть досвідченим ораторам необхідна репетиція своїй промові, не слід нехтувати цим підготовчим етапом.

Обговорюйте тему виступу з сім'єю, друзями, колегами. Репетируйте, вносите корективи, робіть свою промову максимально цікавою.

Чим частіше ви будете повторювати текст, тим краще для вас. Потрібно використовувати будь-яку можливість, щоб ще і ще раз про себе вимовити текст, а вдома доповнити його жестами, розставити акценти на важливих місцях і вимовити в повний голос.

Дейл Карнегі рекомендує влаштовувати вдома з родиною і друзями своєрідні ігри і виголошувати промови на найрізноманітніші теми. Наприклад, вибрати тему, в якій сильні, і постаратися за три хвилини яскраво донести інформацію до слухачів.

Що гойдається рекомендацій по роботі з дзеркалом, то думки професіоналів тут суперечливі. Початківцям ораторам такий спосіб може тільки нашкодити, адже він заважає зосередитися на найголовнішому - темі і змісті виступу. Відомий психолог О. Ернст знаходить такий спосіб неефективним і навіть шкідливим.

Як перебороти страх перед виступом на публіці з допомогою правильного вибору теми і цілей

Страху виступів перед публікою можна уникнути, якщо заздалегідь продумати, про що і як говорити, позначити мета і визначити тему розмови зі слухачами. Те, про що йде мова під час виступу, - і є його тема. Зазвичай оратору задається тема його виступу перед публікою, але нерідко потрібно її визначити самостійно. В цьому випадку слід розуміти, яка тема зможе зацікавити слухачів:

  • захоплююча, цікава, доречна і відповідна обстановці (серйозні речі не обговорюються на банкеті, а робоча нарада не робить в виступ клоуна);
  • відповідна компетенції і знань виступає;
  • не надто складна;
  • не дуже широка, але і не дуже вузька;
  • враховує специфіку цільової аудиторії.

Перемогти в собі страх виступів перед публікою допоможе попередня підготовка і визначення важливості і захопливості обраній теми. Для цього необходимо:

  • вивчити цільову аудиторію, що найбільш її хвилює: здоров'я, гроші, життя, хобі і т.д .;
  • визначити груповий інтерес: прихильникам здорового способу життя будуть цікаві нові способи загартовування організму, а хлопцям-новобранцям доречніше дати напуття і розповісти свої спогади;
  • визначити, наскільки нова і злободенна тема;
  • уникати банальних і побитих тим, наприклад, «Внесок організації в розвиток району»;
  • додати темі конфлікту, наприклад, «Війна« зірок »- п'ятирічний конфлікт» - про спірних ситуаціях між «зірками» естради;
  • продумати наочність теми;
  • враховувати регламент виступу. Тема повинна бути повністю розкрита. Краще вибрати один яскравий, цікавий і запам'ятовується епізод з життя письменника, ніж монотонно розповідати про все його творчий шлях.

Будь-який виступ перед публікою має мати чітку мету. Саме вона допомагає оратору зв'язати в єдине ціле всі розкриваються аспекти.

Цілі можуть бути:

Акцентовані на виклик у слухачів відповідної реакції - спонукання до дії, навіювання впевненості в перемозі, наснагу, переконання або разубеждения і т.п.

Акцентовані на зміст промови - виклик емоцій, розвага, угамування спраги знань, виклик готовності до дій і т. Д.

Правильне публічний виступ має бути добре побудовано, логічно, мати чітку мету і зрозумілу тему. Ніхто не стане уважно слухати сплутані, нелогічну, неінформативну, марну мова, яка не має теми. Тема виступу і його мета повинні бути чітко взаємопов'язані.

3 приклади відомих ораторів, яким вдалося перемогти страх перед виступом

Яскравим прикладом правильно підготовленого публічного виступу є мова одного із засновників російської адвокатури А Яскравим прикладом правильно підготовленого публічного виступу є мова одного із засновників російської адвокатури А.Ф. Коні на судовому процесі на захист інваліда-горбаня, якого звинувачують у нанесенні тяжкого тілесного ушкодження своєму сусідові. Сусід підзахисного А.Ф. Коні постійно протягом декількох років ображав інваліда, обзиваючи його виродком. Підсудний ніколи не відповідав кривднику, але в черговий раз просто не витримав, взяв камінь, кинув в сусіда і розбив йому голову. А.Ф. Коні підготував вельми оригінальний виступ перед судом і публікою. Вставши, він, як зазвичай прийнято, звернувся до присяжних: «Панове присяжні засідателі!». Всі чекали продовження, але оратор на час замовк. Після невеликої паузи він повторно вимовив свою репліку і знову взяв паузу. Потім ще раз. Присяжні засідателі дивувалися і нервово шепотілися. Після четвертого звернення А.Ф. Коні почув: «Ви знущаєтеся?». Він відповів: «Я всього чотири рази ввічливо звернувся до вас, а ви все рознервувалась. Подумайте, що відчував мій підзахисний, якого ображали щодня протягом багатьох років? »Інваліду винесли виправдувальний вирок. Мета публічного виступу А.Ф. Коні була досягнута.

  • Випадок в Лондоні.

В історію увійшов один з відкритих судових процесів, що проходили в Лондоні в 1777 році В історію увійшов один з відкритих судових процесів, що проходили в Лондоні в 1777 році. Розглядалася справа лікаря, який зробив, незважаючи на заборону Католицької церкви, кесарів розтин жінці, яка не могла самостійно народити десятої дитини і просто вмирала. Адвокат, який представляє інтереси лікаря, поставив за мету свого виступу акцентувати увагу громадськості на те, що в такі випадки церкви не варто втручатися. Він прекрасно розумів, що його слухачі будуть з різних станів і з різним рівнем освіченості. Щоб донести свої думки до кожного, він вирішив говорити про те, що зрозуміло абсолютно всім: будь-яка дитина має мати мати. Звертаючись до суддів і присутньої публіки, він сказав: «Мій підзахисний допустив порушення заборони церкви. Але я впевнений, ні Богу, ні церкви не було б краще від смерті цієї жінки, адже дев'ять її дітей миттєво б осиротіли ». Мова адвоката була короткою, але настільки ємною, що відразу досягла мети.

Грамотно продумане і тÑ Грамотно продумане і тÑ

Так я намагаюся пояснити слухачам, про що піде мова і чому це буде цікаво кожному: «Хто не відчуває тремтіння в колінах, коли виходить до великої аудиторії?
Хто жодного разу не забував потрібні слова в самий непотрібний момент?
Як впевнено відповідати на складні питання і не вдарити обличчям в бруд?
Спочатку він поцікавився, чи все випускники здали ЄДІ, потім запитав, чи задоволені вони, і наостанок задав питання: «Значить, вам подобається міністр освіти?
Найпростіше: «Всім все зрозуміло?
Коні почув: «Ви знущаєтеся?
Подумайте, що відчував мій підзахисний, якого ображали щодня протягом багатьох років?

Новости