Як і звідки береться палений бензин

  1. На шляху до ідеалу
  2. Намацати пролом в ланцюжку
  3. Увага! контрафакт
  4. пильне суспільство
  5. питання економіки

За деякими даними, загальний обсяг контрафактної продукції на російському ринку палива складає не менше 10 мільйонів тонн (приблизно 25%), а в деяких регіонах її частка досягає 50-60%. У офіційних структур цифри скромніше.

На шляху до ідеалу

У 2015 році президент РФ Володимир Путін вперше позначив проблему неякісного палива і дав відповідні доручення уряду, нагадав міністр з питань Відкритого уряду Михайло Абизов на публічному обговоренні питань якості моторного палива в прес-центрі МІА «Росія сьогодні».

За словами чиновника, тоді за результатами контрольних заходів з'ясувалося, що понад 20% палива реалізується з відхиленням від стандартів технічного регламенту. «За останні два роки в результаті масштабних заходів державного контролю нам вдалося скоротити цифру неякісного палива в обороті до 11%», - заявив він.

Проте влада теж не вважають отримані результати ідеальними і планують в найближчі роки досягти показника в 1%. Адже питання якості палива на заправках стосується будь-якого жителя великих міст, незалежно від наявності у нього водійських прав та автомобіля, оскільки від шкідливих викидів страждає екологія.

У викидах автотранспорту присутні більше 200 забруднюючих речовин. При цьому, за статистикою, саме вони дають від 60 до 80% викидів в атмосферу у всіх великих російських містах. Використання якісного палива займає 20% серед факторів, які дозволяють знижувати цей показник. Ще 30% - це якість двигуна, і 50% - оптимізація руху.

За деякими даними, загальний обсяг контрафактної продукції на російському ринку палива складає не менше 10 мільйонів тонн (приблизно 25%), а в деяких регіонах її частка досягає 50-60%

Намацати пролом в ланцюжку

Претензій до якості продукції великих нафтопереробних заводів немає. Але шлях їх палива до АЗС тернистий, і на всіх етапах можливі проблеми. Найчастіше він спочатку лежить через нафтобази. Там продукція великих НПЗ може випадково або навмисно змішатися з іншим паливом або просто забруднитися. При цьому нафтобази не відповідають за якість палива, оскільки формально вони його тільки зберігають і при виході ніякої перевірки фактично не відбувається, просто передруковується паспорт великого заводу-виготовлювача.

Далі паливо рухається до заправки автотранспортом. Воно може бути залито в брудний бензовоз або підмінено недобросовісним водієм. На АЗС теж можуть бути проблеми, пов'язані з тим, що паливо неправильно злили, змішали в резервуарах, чимось забруднили.

Частина проблем можуть вирішити сучасні технології. Наприклад, спеціальні системи електронного пломбування дозволяють запобігти крадіжкам в ході транспортування. При спробі несанкціонованого проникнення надходить сигнал на диспетчерський пункт. Однак найбільш дієвим способом є система контролю якості на всіх етапах руху палива - від заводу до бензобака. Саме таку систему пропонує впровадити Росстандарт.

Крім того, під крилом відомства розроблений спеціальний портативний аналізатор палива, що дозволяє провести його перевірку прямо на заправці. «Сподіваємося, що незабаром він стане доступний великій кількості автолюбителів», - сказав глава відомства Олексій Абрамов.

Він також повідомив про те, що вже прийнятий в першому читанні спеціальний законопроект «Про оборотних штрафи», покликаний економічно впливати на недобросовісних продавців. Суть в тому, що при виявленні сурогатного палива передбачається штраф, прив'язаний до виручки підприємства за весь рік, що передує виявленню даного порушення.

Розмір штрафу пропонується встановити на рівні 1%. Правда, до цих пір ведуться дискусії про те, як його вважати - тільки від обсягів того палива, за яким виявлено порушення, або від продажу всіх видів палива.

Увага! контрафакт

Держава також може зобов'язати порушників розміщувати на заправці спеціальний знак, що сигналізує, яким результатом закінчилася перевірка якості палива. «Це сильно б протверезило деяких недобросовісних підприємців», - впевнений Абизов.

Він звертає увагу і на мобільні додатки, що дозволяють обчислити найближчу заправку. «Що заважає їм видавати попередження: увага, тут було зафіксовано неякісне паливо! Очевидно, автолюбитель просто не буде туди їздити », - міркує чиновник. І додає, що всі ці технології можна реалізувати вже сьогодні.

Але регулювання не повинна бути надмірною, визнають представники влади. Так, Абизов зазначає, що «бадяжити» паливо, звичайно, неприпустимо і держава не повинна бути терпимим до подібних зловживань, але не менш важливо зберегти конкурентне середовище на ринку і не довести ситуацію до крайності, коли займатися цим бізнесом стане просто невигідно.

пильне суспільство

Звести майже до нуля проблему неякісного палива неможливо тільки силами державного контролю, вважають чиновники, і всіляко вітають громадські ініціативи в даній області.

Керівник Роскачества Максим Протасов у вигляді прикладу навів США, де минулого літа активно обговорювалося дослідження громадської організації, яка в п'яти штатах провела тести бензину. Там теж виявилися надзвичайно серйозні проблеми. Тільки в одній з великих мереж більше 2 мільйонів галонів було продано з підвищеним рівнем полімерних залишків. Завдяки взаємодії громадської організації з госрегулятором мережу відкликала весь залишається неякісний бензин з продажу, та до того ж за свій рахунок полагодила всі двигуни автолюбителям, які звернулися до неї з цією проблемою.

Але щоб досягти такого результату і в Росії, важливо правильно передавати документи від громадської організації до державної структурі. Методика відбору проб повинна бути вірною. Випробувальна лабораторія повинна працювати відповідно до вимог Росаккредітаціі. Період між купівлею палива та обігом в лабораторію повинен бути детально прописаний. За словами експерта, все це вже викладено чітко і зрозуміло в спеціальній методичке, розробленої і затвердженої Росстандартом. Але є ще одна проблема - досить невелика кількість акредитованих лабораторій, тому що попит на приватні дослідження вкрай низький. Експерти сподіваються, що спільна робота державних і громадських організацій призведе до того, що лабораторіям стане вигідно акредитуватися і проводити об'єктивні випробування.

питання економіки

В основі реалізації будь-якого виду контрафактного палива завжди лежать економічні причини, нагадав президент Російського паливного союзу Євгеній Аркуша. Особливо він виділив дві.

Перша: «бодяга» проводиться з деяких компонентів, які виходять із заводів без сплати акцизу. «Різниця між товарним продуктом, який називається дизельне паливо, і ось цими напівфабрикатами доходить до 8-10 тисяч рублів за тонну. Це величезні гроші і велика спокуса купити дешевше і продати дорожче. Півтора року ми боролися за те, щоб лазівки, які в даний час є в Податковому кодексі, були закриті, щоб не виходило замість дизельного палива суднове, пічне і т. Д. В обіг без сплати акцизу. Зараз такі поправки введені, і ми сподіваємося, що ці лазівки будуть закриті принаймні відсотків на дев'яносто », - говорить експерт.

Друга причина - ціноутворення в оптовому і роздрібному ланці. На роздріб тиснуть регулятивні норми (зростання цін не може бути вище рівня інфляції), а оптові ціни змінюються відповідно до ринкових реалій. Доходить до того, що вхідні оптова ціна буде вищою роздрібної. Наприклад, зараз така ситуація спостерігається з дизельним паливом. Знову ж таки, це породжує спокусу купити дешевше, щоб не торгувати собі в збиток.

«Ми згодні: треба зробити так, щоб торгівля неякісним паливом була невигідна. Але треба також зробити так, щоб торгівля товарним продуктом була вигідна. Поки цього не буде, будь-який контроль виявиться неефективним », - підсумував експерт.

Новости