Як вибрати ехолот для риболовлі

  1. Що таке ехолот?
  2. Принцип роботи ехолота
  3. Характеристики ехолотів для риболовлі
  4. Ехолоти для берегової риболовлі
  5. Пошуки риби за допомогою ехолота
  6. висновки

Перш за все, давайте розберемося, що собою являє такий пристрій, як ехолот? На що варто звертати увагу при виборі пристрою?

Що таке ехолот?

Ехолот - це прилад звукового виявлення об'єктів під водою. Щоб отримати з досить великої глибини хороший ехосигнал, потрібен передавач великої потужності. В принципі, простукувати дійсно глибокі місця начебто ніде, та й навіщо це потрібно? А потрібно це для того, що потужний передавач надасть рибалці більш детальну картину всього, що під водою твориться. Тобто, за допомогою потужного передавача ми зможемо краще «розпізнати» структуру дна, всілякого роду «дрібні об'єкти» (мальків риб, наприклад) і багато іншого.

Принцип роботи ехолота

Електричні імпульси з найменшими втратами повинні перетворюватися випромінювачем. Імпульси надходять від передавача, перетворюються в звукові сигнали. Природно, випромінювач теж повинен перетворювати навіть найслабші ехосигнали. Відносно приймача - йому належить бездоганно виконувати своє призначення, тобто посилювати слабкий сигнал з метою розподілу електричних імпульсів.

Дисплей ехолота (екран) повинен бути якісним, мати високий дозвіл, щоб дрібні об'єкти стали добре відображеними (видимими) на екрані приладу. Від відблисків при сонячній погоді врятує хороша контрастність укупі з високою чіткістю зображення. Якщо ловля відбувається з великого човна або з катера, можна подумати про екран більшого розміру.

Залишається питання: яким чином дізнатися, відповідають перераховані вище фактори запитам конкретного риболова чи ні?

Характеристики ехолотів для риболовлі

Дізнатися про потужності ехолота можна з інструкції (або специфікації). Характеристики потужності можуть бути двох варіантів:

  • Пікова,
  • Усереднена (RMS)

Під характеристиками ехолота маються на увазі:

  • робоча частота перетворювача,
  • форма випромінювача, від якої безпосередньо залежить якість прийому слабких відбитих сигналів,
  • можливість приладу безперебійно працювати при русі з високою швидкістю.
  • глибина проникнення сигналу і здатність розібрати слабкі сигнали,
  • ширина променя (кут)

Від конструкції випромінювача вже залежить конус випромінювання, який варіюється в досить широких межах Від конструкції випромінювача вже залежить конус випромінювання, який варіюється в досить широких межах. Широкий промінь зможе захопити більший периметр дна, але і сам сигнал більше розсіюється, тобто, проникнути зможе на меншу глибину. Зовсім навпаки все відбувається з вузьким променем: глибше проникнення, і менше захоплення площі дна. Позитивним моментом вузького променя буде те, що він видасть мало мертвих зон, так як ехолот постійно показує найменшу глибину, яка захоплена кутом-конусом випромінювання.

Якщо який-небудь спад або бугор попадається в конус, то ехолот покаже, що розташовується над верхнім краєм бугра або спаду. Поєднання в одному випромінювачі двох променів різного захоплення або один промінь, який має можливість зміни захоплення, однозначне перевагу, що дає можливість скоротити масштаб мертвих зон.

Непереборною перешкодою сигналу так і залишилося повітря. З'являється при русі на великій швидкості кавітація помітно погіршує працездатність пристрою. Тобто, залежить все від форми випромінювача, якщо вона обтічна, то з кавітацією проблем в роботі пристрою при русі з великою швидкістю виникати не повинно. Кращі випромінювачі - ті, які мають сферичної формою, що стосується випромінювачів, що мають плоску поверхню, вони майже завжди піддаються кавітаційних перешкод. Виходить, що конус променя чітко обмеженим не є.

Виходячи з цього можна дати такі поради: вибір ехолота для риболовлі повинен проводитися на користь того пристрою, який має в великому діапазоні регулювання чутливості приймача.

Можливості дисплея - вельми важливий параметр ехолота, але сильно заглиблюватися в питання матриці і дозволу, мабуть, навряд чи варто. Звичайно, однозначно хороші ехолоти, мають високі показники екрану, оскільки вони дають чітку підводну картину.

Ехолоти для берегової риболовлі

Сам датчик-поплавок прикріплюється до волосіні і потім закидається подалі за допомогою вудилища Сам датчик-поплавок прикріплюється до волосіні і потім закидається подалі за допомогою вудилища. Потім, як тільки датчик торкнеться води, негайно налагоджується зв'язок з процесором і останній включається в роботу. Робимо проводку і дивимося на дисплей.

берегові ехолоти діють майже за тим же принципом, за яким працюють звичайні ехолоти. Сонар для берегового лову допомагає визначити перспективні місця. Є кілька моделей, які можуть визначати і показувати саму рибу. Але пристрій таких приладів вже відрізняється від звичайних човнових сонаров.

Ехолоти для риболовлі з берега мають датчик і екран, проте зв'язок у таких приладів відбувається за допомогою радіосигналу. Іншими словами, сигнал датчика передається на процесор.

Оскільки всі ехолоти, сконструйовані для берегового лову, мають компактні розміри, слідчий, маленький ж екран, детальної картини вони не нададуть. Але головна інформація буде отримана:

  • температура,
  • глибина,
  • рельєф дна.

До недоліків цих пристроїв можна віднести тільки те, що вони працюють на відстані до 50 м. Вони призначені, в першу чергу, для вимірювання глибин, тобто, це пошук різних перепадів, підводних перешкод і подобного.Больше всього дані ехолоти із задоволенням купують матчевікі і донщікі.

Пошуки риби за допомогою ехолота

Припустимо, риба безпосередньо пропливає під човном - на екрані приладу ми побачимо щось схоже на дугу або символ рибки (яка вже модель буде) Припустимо, риба безпосередньо пропливає під човном - на екрані приладу ми побачимо щось схоже на дугу або символ рибки (яка вже модель буде). Аналогічна картинка - човен пропливла над стоїть рибою.

Нюанс - картинка менше, якщо до човна риба ближче, картинка більше - якщо риба глибше. Але це все досить умовно. Через це на дисплеї ехолота символи можуть змінювати розміри. Наприклад, через переміщення об'єкта при спливанні і зануренні рибу зачепив самий край конуса випромінювання, через швидкість руху човна, через все тих же мертвих зон.

Буває, що виявився «крупняка» в товщі води, реальність покаже, що їм виявилася щільну зграю дрібних риб. Як правило, дорогі пристрої «розкусять» таке на раз. Варто пам'ятати, що конус випромінювання розходиться в різні боки, на дисплеї же все представлено лише плоскою картинкою (твердження не відноситься до ехолотів 3D).

висновки

На що конкретно треба звернути увагу при покупці ехолота: На що конкретно треба звернути увагу при покупці ехолота:

  • якість дисплея,
  • потужність випромінювача,
  • обробка сигналу (однак відразу при придбанні це не визначити),
  • при планах на підлідну риболовлю - межі робочих температур пристрою.

Ціна хорошого ехолота, як правило, починається з 150 доларів. Звичайно, чим якісніше ехолот, тим вартість вище. Але трапляється і таке, що певний ехолот (вартість якого значно вище) буде поступатися за характеристиками іншому більш бюджетному ехолоту. Таке зустрічається, як правило, якщо модель нещодавно з'явилася за кордоном. До таких моделей і цінами на них варто ставитися уважно.

Що таке ехолот?
На що варто звертати увагу при виборі пристрою?
Що таке ехолот?
В принципі, простукувати дійсно глибокі місця начебто ніде, та й навіщо це потрібно?

Новости