Як вибрати блок живлення для комп'ютера?

  1. Відмінності дешевого і якісного блоку живлення
  2. Який вибрати блок живлення для комп'ютера: характеристики
  3. 2. Охолодження
  4. 3. Роз'єми
  5. 4. ККД
  6. 5. Стабілізація
  7. Ціна і виробники блоків живлення
  8. Відео-інструкція «Як вибрати блок живлення для комп'ютера»

Якість блоку харчування безпосередньо впливає на якість роботи і термін експлуатації всіх комплектуючих системного блоку, і часом заощадивши трохи грошей на покупку блоку живлення Ви ризикуєте втратити весь системний блок, який коштує чималих грошей. Саме тому потрібно уважно вибирати блок живлення для Вашого комп'ютера і не шкодувати на нього зайвих грошей.

Відмінності дешевого і якісного блоку живлення

Вибір блоку живлення для комп'ютера базується на відмінностях між різними виробниками і моделями. Природно, всі відмінності між блоками харчування будуть полягати у внутрішньому устрої кожного конкретного блоку.

Так, наприклад, на фото внизу Ви можете побачити неякісний блок живлення, на якому використані металеві зволікання, так звані перемички, замість електронних компонентів.

Так, наприклад, на фото внизу Ви можете побачити неякісний блок живлення, на якому використані металеві зволікання, так звані перемички, замість електронних компонентів

Як правило цими компонентами виступають мідні дроселя і конденсатори, вони виконують функцію згладжування пульсацій електричної напруги. Через пульсацій виникає перегрів материнської плати і відеокарти, які згодом можуть взагалі згоріти, а їх заміна виллється в чималу суму.

А на наступному фото Ви можете побачити хороший і якісний блок живлення, і як видно різниця відчутна.

А на наступному фото Ви можете побачити хороший і якісний блок живлення, і як видно різниця відчутна

Ще один елемент, на якому економлять виробники неякісних блоків живлення - це алюмінієві радіатори, які недостатньо охолоджують випрямляють транзистори. Для того, щоб заповнити недолік охолодження в такі блоки живлення встановлюють галасливі і швидкі вентилятори.

Коли такий вентилятор виходить з ладу в наслідок інтенсивного навантаження, блок живлення також виходить з ладу, що тягне за собою поломку інших компонентів системного блоку.

На фото показаний неякісний блок живлення з безліччю перемичок, малою кількістю радіаторів, конденсаторами з малою ємністю.

На фото показаний неякісний блок живлення з безліччю перемичок, малою кількістю радіаторів, конденсаторами з малою ємністю

Який вибрати блок живлення для комп'ютера: характеристики

1. Потужність

Для того, щоб визначити, який блок живлення краще, слід врахувати, що першою і головною характеристикою блоку живлення є потужність, яка повинна бути на 30% більше суми потужності всіх компонентів системного блоку.

Зразкове споживання електроенергії основних компонентів комп'ютера (точні характеристики можна дізнатися в описі продукту):

  • Процесор - 70-130 Ватт
  • Відеокарта - 55-210 Ватт
  • Материнська плата - 50-100 Ватт
  • Жорсткий диск - 15-30 Ватт
  • DVD-привід - 40 Ватт
  • Модуль пам'яті - 3-5 Ватт
  • Куллер - до 10 Ватт

Виходячи з даних характеристик можна сказати, що для звичайного домашнього комп'ютера буде досить вибрати блок живлення потужністю 450 Ватт, а для ігрового - від 500 до 700 Ватт.

Для більш точного підрахунку потужності блоку живлення можна скористатися програмою для розрахунку потужності, однією з яких є «KSA Power Supply Calculator», яку можна завантажити абсолютно безкоштовно.

Для більш точного підрахунку потужності блоку живлення можна скористатися програмою для розрахунку потужності, однією з яких є «KSA Power Supply Calculator», яку можна завантажити абсолютно безкоштовно

2. Охолодження

Другою важливою характеристикою блоку живлення служить охолодження, яке здійснюється за рахунок вентилятора.

В основному всі блоки живлення оснащені стандартними вентиляторами розміром 120 мм, але також можна придбати вентилятор розмірами від 80 до 140 мм, однак при малому розмірі здійснюється недостатнє охолодження, а при великих розмірах складно знайти гідну заміну в разі поломки.

В основному всі блоки живлення оснащені стандартними вентиляторами розміром 120 мм, але також можна придбати вентилятор розмірами від 80 до 140 мм, однак при малому розмірі здійснюється недостатнє охолодження, а при великих розмірах складно знайти гідну заміну в разі поломки

3. Роз'єми

Третьою характеристикою якісного блоку живлення є наявність всіх необхідних роз'ємів для компонентів системного блоку.

Так, на блоці живлення повинен обов'язково бути присутнім роз'єм для материнської плати. Варто відзначити, що на старих материнках був 20-піновий роз'єм, а на нових вже ставлять 24-піновий, це потрібно враховувати при покупці блоку живлення.

Ще один обов'язковий роз'єм для процесора, який має 4-піновий конфігурацію. Він також підключається до материнської плати і на сучасних моделях присутній 2 таких роз'єму, тому при покупці блоку живлення потрібно дивитися, щоб на ньому було теж 2 роз'єми.

Для підключення DVD-привід використовується 15-піновий роз'єм живлення SATA, але якщо Ваш комп'ютер оснащений старим IDE диском або приводом DVD з 4-контактним роз'ємом, то слід перевірити, щоб на блоці живлення була достатня кількість даних роз'ємів.

Також у випадку з цими роз'ємами може трапиться так, що необхідні роз'єми для під'єднання і приводу і жорсткого диска розташовуються на одному кабелі і до обох пристроїв вони просто не дотягнутися. У таких випадках потрібно виходити виключно з розташування компонентів всередині системного блоку і потім вже вибирати конфігурацію роз'ємів.

Ще одним обов'язковим роз'ємом, який повинен бути на Вашому блоці живлення є 6-контактний роз'єм для відеокарти. І навіть якщо в даний момент у Вас вбудована відеокарта, не варто купувати блок живлення без такого роз'єму, адже Ви можете захотіти купити собі нову відеокарту, а відсутність роз'єму стане проблемою.

Звичайно тоді можна скористатися перехідником, але таке з'єднання спричинить за собою втрату якості підключення, а також Вам просто може не вистачити місця для перехідників. При покупці потужної відеокарти для ігор або відеомонтажу і роботи з графікою, слід купити блок живлення з двома 6-піновим роз'ємами.

Також є такі відеокарти, які мають один 6-піновий роз'єм, а другий 8-піновий, але в такому випадку другий можна замінити на два 4-піновий.

Усі зміни роз'ємів можна уточнити на офіційному сайті виробника блоку живлення, але бажано перевірити всі на самому блоці живлення, щоб не вийшло помилки. Адже іноді через недостатню довжини вони просто не дотягуються до потрібного місця.

4. ККД

Кожен певний блок живлення має свій коефіцієнт корисної дії, який дозволяє сказати наскільки ефективно він буде перетворювати енергію, тобто яке кількості електроенергії буде споживати сам БП і скільки буде передаватися для роботи комп'ютера.

Більш старі блоки живлення мали ККД приблизно 70-75%, це означає, що витрачається енергія перевищує споживану блоком живлення на 25-30%. Сучасні блоки живлення мають ККД 80-85%, а більш дорогі модифікації і зовсім 90-95%, що означає більший відсоток економії електроенергії.

Для стабілізації і корекції потужності в блоках харчування використовується технологія PFS, яка буває пасивною і активною. У більш сучасні блоки живлення оснащені активної автоматичною корекцією потужності, який є більш економічним і дозволяє отримувати живлення від мережі діапазоном 110-240 Вольт.

Але все ж краще додатково використовувати джерело безперебійного живлення.

5. Стабілізація

Найбільш якісні блоки живлення мають систему роздільного стабілізації по кожному кабелю, яка є безкомпромісним варіантом для дорогих і потужних комп'ютерів.

Ціна і виробники блоків живлення

При виборі БП варто враховувати також ціну і виробника даного пристрою. Так, які краще вибрати блок живлення для ПК?

Якщо Ви вирішили купити якісний блок живлення, то необов'язково вибирати розрекламовані бренди, які стоять купу грошей. Ціна якісного блоку живлення починається приблизно від 40 $, що не менше, а гідними вважаються бренди Chieftec, Cooler Master, FSP.

А ось марок Codegen, Gembird, Logicpower краще остерігатися, так як вони негативно зарекомендували себе на ринку.

Відео-інструкція «Як вибрати блок живлення для комп'ютера»

Якщо у вас залишилися питання з приводу того, як вибрати блок живлення для комп'ютера, рекомендуємо подивитися відео-інструкцію:

Так, які краще вибрати блок живлення для ПК?

Новости