Як включити блок живлення без материнської плати

  1. Як включити комп'ютерний блок живлення без комп'ютера?

Трапляються в житті моменти, коли необхідно включити блок живлення, що не підключивши його до материнської плати. Причин такого включення кілька. Наприклад, перевірити на працездатність блок живлення або дізнатися рівень шуму його кулера своїми руками .

Зараз все блоки живлення відносяться до стандарту АТХ. Такі блоки мають кілька «кісок» з SATA і Molex роз'єми для підключення дисків, кілька роз'ємів для подачі живлення на відеокарту, 4-pin або 8-pin харчування процесора, а також 24-pin (можливо 20-pin) живлення материнської плати.

Придивившись до блоку можна дізнатися про нього інформацію.

Крім того, на роз'ємі підключення до материнке, є ключ-засувка. Так ось біля неї знаходиться чорний провід, з шестикутним контактом. Якщо повернути шлейф ключем-фіксатором вниз і відрахувати з права на ліво п'ятий контакт (може бути підписаний як COM або GND), то це буде саме він. Біля цього COM-контакту знаходиться зелений провід, в тому ж ряду. Це єдиний провід і може називається на шлейфі як PS-ON. Якщо сумніваєтеся, то знову повернути шлейф ключем-фіксатором вниз і відрахувати з права на ліво четвертий контакт.

Читайте також: Як поміняти оперативну пам'ять своїми руками

Даний спосіб знаходження потрібного контакту універсальний і не залежить від кількості контактів на шлейфі. Будь-то 24-pin або 20-pin. До речі, є шлейфи харчування з відстібним 4-pin. Їх ще маркують 20 + 4-pin.


Adsense


Може бути, що у вас китайський блок живлення невідомого виробника і відсутній зелений провід. Не хвилюйтеся. Порядок проводів не змінюється від цього.

Тепер потрібно взяти невеликий шматочок дроту або скріпку, оголити його краю. Один кінець підключають до четвертого pin-контакту, а інший до п'ятого pin-контакту. Хоча можна підключити і інший контакт в будь-який з тих, що мають чорний провід. Наприклад, до третього pin-контакту.

Тепер можна включити блок живлення підключивши його до мережі. Блок живлення буде відразу працювати. Ви це дізнаєтеся по обертанню його кулера. Якщо ж блок живлення має керовану систему охолодження, при якій кулер на малих навантаженнях не обертається, то спробуйте підключити кулер з системного блоку або оптичний привід. Це теж допоможе переконатися в тому, що блок живлення в робочому стані.

Як включити комп'ютерний блок живлення без комп'ютера?

Працювати в такому режимі може не більше 5 хвилин. Адже такий режим роботи, без навантаження, повинен бути коротким. Так що перед включенням в мережу, все-таки підключіть або кулер або дискової привід, або ж жорсткий диск. Перевірте що хвилює і вимикайте його. Читайте більше цікавих порад в рубриці Комп'ютери

Adsense


Як включити комп'ютерний блок живлення без комп'ютера?
Як включити комп'ютерний блок живлення без комп'ютера?

Новости