Як плести фенечки?

  1. Фенечки з ниток
  2. Фенечки з стрічок
  3. Плетіння фенечки
  4. Розробляємо візерунок для фенечки
  5. Інші види фенечек

Фенечки, невеликі браслети з ниток або бісеру, мають дуже багату і давню історію. Вони прийшли до нас з культури корінних жителів Нового Світу - індіанців. У стародавній культурі вузликове плетіння з тонких смужок шкіри носило особливий сенс. Поясами і браслетами, сплетеними вручну, люди обмінювалися в знак поваги і братських уз. Кожен вузол і колір в такому браслеті носив певний сенс і міг розповідати цілу історію.

Спочатку фенечки були тільки чоловічим аксесуаром, воїни дарували плетені браслети один одному в знак того, що повинні вважатися братами. Знімати такий подарунок було категорично заборонено. Втрата фенечки практично прирівнювалася до прокляття і підступам злих духів. Жінки ж плели спеціальні обереги для житла.

Жінки ж плели спеціальні обереги для житла

Ідею носіння яскравих браслетів перейняло в 60-х роках рух хіпі. "Діти квітів" вкладали в плетіння фенечек з ниток практично таке ж значення, що і індіанці. Тільки у хіпі нитяні браслети вже стали універсальним прикрасою як для чоловіків, так і для жінок. Збереглася і традиція носити ці прикраси, поки іноді не перетруть нитки, не знімаючи браслети навіть у ванній або на час сну. Кожен колір в Фенечке розшифровувався по-своєму:

  • Червоний або яскраво-червоний колір означає любов і пристрасть, радість і волю до життя.
  • Помаранчевий символізує мир і пацифізм.
  • Жовтий колір був знаком літа і сонця, юності і краси.
  • Блакитний і синій кольори символізували спокій, дружбу і гармонію.
  • Зелений колір був кольором природи і вічності.
  • Блідо-зелений і коричневий означали тугу, а також - рідне вогнище і умиротворення.
  • Чорний був кольором печалі і самотності.

Поєднання кольорів в Фенечке показували навколишнім ставлення власника до світу, життя і собі самому. Червоно-біла фенечка символізувала готовність до вільного кохання, синьо-зелена видавала любов до подорожей, дорозі. Поєднання зеленого і чорного символізувало різко негативне ставлення до наркотиків, а фіолетовий з чорним носили любителі магії і містики. На жаль, значення всіх кольорів і їх поєднань не збереглися в повній мірі. Тому кожен намагається вкласти в фенечку свій особливий сенс.

Плести фенечки і дарувати їх близьким людям вважалося своєрідним визнанням в симпатії. Деякі закохані «діти квітів» обмінювалися однаковими плетеними браслетами або кільцями на знак вічної любові.

В наші дні фенечки не надають особливо сакрального значення, їх носять незалежно від світогляду і субкультури. Давно перестали надавати значення і кольором плетених браслетиков. Крім того, самостійне плетіння з ниток муліне стало необов'язковим, адже яскраві браслети можна купити практично на будь-який ярмарку чи творчому ринку. Але, незважаючи на комерційне поширення фенечек, самостійно зроблений і подарований браслет буде для носія більш важливим і дорогим, ніж куплений.

Фенечки з ниток

Плести фенечки найкраще з яскравих ниток, які продаються в будь-якому магазині рукоділля. Фенькоплети (люди, які плетуть браслетики) вибирають для своїх виробів нитки муліне, тому що ця нитка досить міцна і гладка. Вона не заплутається і не порветься під час плетіння. Браслети з ниток муліне можна знайти на прилавках рукодільниць, які навчилися використовувати в своїх виробах неймовірно красиві візерунки.

Браслети з ниток муліне можна знайти на прилавках рукодільниць, які навчилися використовувати в своїх виробах неймовірно красиві візерунки

Навчитися плести фенечки з муліне досить легко, так як в плетінні використовується всього три вузла і два способи плетіння:

  • пряме плетіння виконується однією основною ниткою поперек довжини браслета. Таке плетіння ідеально підійде для виконання написів, картинок або етнічних мотивів. Прямим плетінням роблять в основному фенечки з бісеру.
  • Косе плетіння передбачає чергування ниток на кожен новий вузол. Косі фенечки більш популярні, тому що дозволяють цікаво поєднувати кольори і створювати незвичайні переходи.

Вузли бувають прямими, зворотними або перетинають. Прямий вузол веде нитка вперед, зворотний - залишає на місці а перетинає змінює основну нитку місцями з наступною. Деякі фенечки роблять не вузликові, а просто злітають нитки косичками.

Деякі фенечки роблять не вузликові, а просто злітають нитки косичками

Робити фенечки з ниток можна за готовою схемою або за вигаданим самостійно візерунку. Чіткі лінії або хаотичне змішування кольору однаково добре буде виглядати на браслеті, поясі або пов'язці на лоб (так званому хайратник).

Виплітаючи фенечку з ниток, стежте за тим, щоб вузлики були однаковими за розміром. Саме плетіння браслета роблять зліва направо, так зручніше стежити за візерунком. Щоб зробити візерунок у вигляді стрілок, фенечки плетуть симетрично і зліва і справа до середини браслета.

Фенечки з стрічок

Яскраві браслети дружби зі стрічок набули популярності зовсім недавно. Атласні стрічки дозволяють створювати об'ємні фенечки. Плести фенечки з стрічок можна як браслета або брелка на ключі, рюкзак і так далі. Плетіння з стрічок надає виробу квадратну або круглу форму, чого не може зробити нитку.

Плетіння з стрічок надає виробу квадратну або круглу форму, чого не може зробити нитку

Щоб навчиться плести фенечки з стрічок, потрібно дотримуватися черговість загортання стрічок. В такому плетінні вузли не використовуються, тільки акуратні петлі. Браслети зі стрічок вважаються простим варіантом фенечек, так як при їх виконанні практично неможливо заплутатися. Зазвичай використовують 2, 3 або 4 стрічки. У більш складних по виконанню фенечки використовують і більшу кількість стрічок, але для таких браслетів потрібен певний майстерність.

Браслети зі стрічок виглядають більш елегантно і ніжно, ніж фенечки з муліне. Такі прикраси можна носити з легкими літніми сукнями і сарафанах, вони будуть виглядати цілком доречно.

Плетіння фенечки

Вирішивши сплести фенечку і вибравши матеріал і кольору для майбутнього браслета, придбайте собі зручні робочі інструменти. Вам потрібен буде держатель або затиск для ниток. Для цих цілей підійдуть: велика шпилька, канцелярський зажим, скотч або планшет для паперів.

Закріпіть край ниток будь-яким зручним для вас способом, при цьому розташуйте нитки в потрібній послідовності. Плести фенечки за схемою потрібно не поспішаючи, тримаючи при цьому схему в межах видимості. Якщо ви зіб'єтеся з візерунка, браслет потрібно буде переплітати.

Під час того, як плести фенечки з ниток муліне, потрібно стежити за тим, щоб нижні краї ниток не плуталися. Розплутати клубок ниток складно, вони можуть рватися і тоді плетіння доведеться відправити в сміттєву корзину.

Краї атласних стрічок перед плетінням слід злегка припекти, щоб уникнути розпушування ниток. Щоб не зав'язувати стрічки в вузол, їх можна акуратно зшити ниткою відповідного кольору.

Фенечки з бісеру будуть виглядати акуратно, якщо намистинки будуть одного розміру. Тому варто купувати тільки якісний бісер, він коштує дорожче, але має більш презентабельний зовнішній вигляд. Довгий час особливою популярністю користувався чеський бісер, а також намистини з Японії, хоча вони зустрічаються на порядок рідше і коштують набагато дорожче чеських.

Закріпивши початок ниток або стрічок, починайте плетіння. Вузол роблять подвійний, для надійного кріплення і кращої фактури. Довжина і ширина фенечки повністю залежить від вашого бажання. Але обов'язково залишайте 8-10 см ниток на зав'язки або кріплення застібок. Краї ниток традиційно заплітають в звичайні кіски, які і служать зав'язкою. З стрічок при цьому можна сформувати красивий бантик.

Як матеріал для фенечек можна використовувати шкіряні шнурки, пряжу для в'язання або вовняні нитки. Деякі браслети роблять з тонких смужок тканини, їх можна доповнювати намистинами або підвісками.

Деякі браслети роблять з тонких смужок тканини, їх можна доповнювати намистинами або підвісками

Плетіння фенечек добре розвиває увагу і посидючість. Активна робота пальцями сприяє поліпшенню циркуляції крові, так що фенькоплетеніе - це дуже корисне хобі. До того ж доведено, що будь-які заняття, що включають дрібну моторику, сприятливо впливають на нервову систему. Чи не тому "покоління квітів" відрізнялося дивним добродушністю і миролюбністю?

Розробляємо візерунок для фенечки

Якщо ви хочете підійти до процесу плетіння творчо, можна самостійно розробити малюнок, робить ваш твір унікальним. Для бісерних фенечек прямого плетіння візерунок можна розробити на листку зошита в клітинку, зафарбовуючи різними кольорами квадратікі- "намистини".

Для бісерних фенечек прямого плетіння візерунок можна розробити на листку зошита в клітинку, зафарбовуючи різними кольорами квадратікі- намистини

Для косого ж плетіння вам знадобиться або навик малювання, або спеціальна програма. Непоганий генератор візерунків називається Friendship Bracelet Designer, скачати його можна на сайті програми.

Інші види фенечек

Крім плетіння з ниток стрічок і бісеру, для створення браслета можна використовувати пеньку, шкіряні смужки і шнурки. В Японії існує окремий напрямок плетіння різнокольорових джгутів з ниток під назвою куміхімо. Це традиційне мистецтво, і воно вимагає спеціального устаткування: верстати й своєрідних котушок.

Це традиційне мистецтво, і воно вимагає спеціального устаткування: верстати й своєрідних котушок

В останні роки популярність набрало плетіння браслетів з маленьких різнокольорових гумок. Набори таких резіночек легко можна купити в будь-якому магазині іграшок або дитячої творчості.

Чи не тому "покоління квітів" відрізнялося дивним добродушністю і миролюбністю?

Новости