Як назвати бренд одягу: 6 способів, 13 прикладів і 6 типових помилок

  1. 1. Неймінг брендаодежди: розповідь про суть марки
  2. 2. Назвати марку одягу: акцент на емоції
  3. 3. Назвати бренд взуття: римовані і звучне ім'я
  4. 4. Як назвати марку жіночого одягу: ім'я творця
  5. 5. Як назвати бренд жіночого одягу: відірвані від суті імена
  6. 6. Як назвати бренд дитячого одягу: використання гумору
  7. Як назвати магазин одягу: чек-лист

Ми продовжуємо цикл статей про створення бренду одягу. Після великого вступного матеріалу Сумка, бирка і чарівна шафа ми йдемо далі. Після складання бізнес-плану та розподілу бюджету молодому бренду варто задуматися про прикладні речі. Перш за все - про назві і фірмовому стилі нової компанії . Придумати назву для магазину одягу або нового бренду - один з найпопулярніших запитів в нашому агентстві. У сьогоднішній статті ми опишемо 5 підходів до назви бренду одягу і для кожного наведемо приклади з реального життя. Також в кінці ми додали маленький чек-лист, з яким обов'язково потрібно звіритися перед початком розробки назви для бренду одягу. Він допоможе заощадити багато часу і з самого початку правильно побудувати роботу.

допоможе заощадити багато часу

Перед тим як шукати відповіді на запитання, як придумати назву бренду одягу або магазину, потрібно визначитися з ціновим сегментом і аудиторією. Для цього варто провести аналіз ринку. Щоб зрозуміти картину досить буде кабінетного дослідження. Завжди можна заглибитися в питання і вивчити ринок самостійно. Інструменти для поведінки самостійного дослідження ми перераховували в нашій статті . Якщо у вас немає часу і бажання відволікатися від важливіших справ, ви можете звернутися в KOLORO, і ми проведемо дослідження за вас. Після цього у вас з'явиться чітке уявлення про вік вашого споживача, його переваги, бажаннях і ціновому сегменті майбутнього бренду.

Після цього у вас з'явиться чітке уявлення про вік вашого споживача, його переваги, бажаннях і ціновому сегменті майбутнього бренду

1. Неймінг брендаодежди: розповідь про суть марки

Один з найпростіших способів - розкрити в назві особливості бренду. Хорошим прикладом цього підходу є American Apparel і Accessories. Перший буквально перекладається з англійської як «Американська одяг». І це точний опис компанії. Виробничі потужності бренду American Apparel знаходяться в центрі LA. Це є одним з двох стержнів, навколо яких будується позиціонування компанії (другий - провокаційна реклама, але про це ми розповімо іншим разом).

Accessories - з англійської перекладається «аксесуари». І це буквальне опісаніеглавного товару, який продає британський бренд. Третій приклад - французький бренд Vetements, з яким співпрацює Гоша Рубчинський (найгучніше ім'я серед російських молодих дизайнерів). Vetements з французького - «одяг».

Цікаво, що Accessories - це класичний представник мас-маркету. Одяг American Aparel стоїть на порядок дорожче, проте до преміум-сегменту цей бренд не віднесеш. Можна сказати, то American Aparel відноситься до твердого середньоціновому сегменту. Vetements - одяг класу люкс. Однак всі три бренду вибрали один підхід до назви. Як видно з наших прикладів, буквальне опис характеристик марки в ееназваніі в цих випадках працює для брендів різного цінового сегмента.

Фото з промо-кампаній Рекламні плакати American Aparel

2. Назвати марку одягу: акцент на емоції

Побудова образу бренду навколо емоційно забарвленого назви, яке створює в голові споживача ряд асоціацій - ще один хороший приклад для бренду одягу. Такими є назви британських гігантів Next і Oasis. Марка Next (наступний - англ.) В своєму імені робить акцент на тому, що компанія знаходиться на гребені модної хвилі. Назва Oasis (оазис - англ.) Натякає на те, що в їхніх магазинах дівчина опиниться в оазисі краси.

Ще один демократичний бренд, який в назві використовує емоції - Esprit (повна назва - Esprit de Corp). Назва бренду означає «дух єднання» (в скороченому варіанті - дух). Одяг марки позиціонується як проста, але стильна і орієнтована на особистість, яка вже сформувалася і знає, чого хоче від життя (дівчата від 25 років).

Одяг марки позиціонується як проста, але стильна і орієнтована на особистість, яка вже сформувалася і знає, чого хоче від життя (дівчата від 25 років)

Промо-фото рекламної кампанії Esprit

3. Назвати бренд взуття: римовані і звучне ім'я

Римовані назви легко запам'ятовуються і приємно звучать. Серед брендів одягу і взуття найкращим прикладом буде Flip-Flop. Основною категорією товару цього бренду є пляжне взуття (в'єтнамки). У назві бренд комбінує два прийоми: звуконаслідування і риму. Звук, який в'єтнамки видають при ходьбі, нагадує словосполучення Flip-Flop. Ну а повторення двох слів з однаковою кількістю букв і повторенням першої і останньої довершує образ.

Можливо, вам сподобається наша стаття про створення бренду аксесуарів . У ній ми крок за кроком описали стадії створення бренду: від назви до легенди.

У ній ми крок за кроком описали стадії створення бренду: від назви до легенди

Промо-фото з рекламної кампанії бренду Flip-Flop

4. Як назвати марку жіночого одягу: ім'я творця


Це найпопулярніший спосіб назви бренду одягу, взуття, аксесуарів або парфумерії. Prada, Tommy Hilfiger, Yves Saint Laurent, Tom Tailor, Paul Smith, Marc Jacobs, Fred Perry, Stella McCartney, Michael Korsі сотні інших брендів отримали імена своїх засновників і навіки вписали їх в історію моди.

Часто в назву, крім імені або прізвища, виносять категорію товару, який випускає бренд. Наприклад, український виробник сумок Дарина Озерянко назвала свій бренд Ozerianko Bags. Хтось вибирає видозмінити прізвище, скоротивши її. Наприклад, український дизайнер Ольга Навроцька випускає свій одяг під брендом Navro.

Якщо ви вирішили запускати бренд на українському ринку, зверніться в KOLORO. Наша команда маркетологів, дизайнерів, копірайтерів та бренд-менеджерів допоможе вам піднятися на Олімп.

Фото з модного показу українського бренду Navro

5. Як назвати бренд жіночого одягу: відірвані від суті імена

Часто компанії вибирають назви, які ніяк не пов'язані з самим товаром. Наприклад, Columbia Hat Company (спочатку бренд Columbia називався так і випускав тільки капелюхи) був названий на честь річки, яка протікала поруч будинком засновників.

Японський бренд люксовий одягу Comme des Garcons названий на честь однойменної французької солдатської пісні. Словосполучення дослівно перекладається з французької мови «як хлопчики».

На прикладі Comme des Garcons ми вже розповідали про те як випуск лімітованої серії може стати приводом для рекламної кампанії. Ви можете прочитати цю історію, Перейдемо за посиланням .

Промо-фото рекламної кампанії Comme des Garcons

6. Як назвати бренд дитячого одягу: використання гумору

У нейминге дитячих магазинів і модних марок завжди є місце гумору, вимислу і добрій казці. Прикладом веселого підходу може стати назва модної марки з Нідерландів Imps + Elfs. З англійської ім'я перекладається як чортеня + Ельфи. Одяг бренду повністю збігається з назвою: вона грайлива і кумедна. Ще один бренд, який підійшов до питання як назвати марку дитячого одягу з гумором - 77 Kids (77 дітей). Компанія допомагає батькам одягати своїх чад стильно і робити їх несхожими на інших. Назва відмінно справляється з розкриттям позиціонування бренду .

Промо-фото бренду дитячого одеждиImps + Elfs

Як назвати магазин одягу: чек-лист

  1. Доменне ім'я та імена сторінок в соціальних мережах. Сьогодні складно уявити бізнес, який живе або в онлайн, або в офлайн. Тому при створенні назви для бренду одягу варто перевірити, чи вільно відповідне доменне ім'я та імена для сторінок в соціальних мережах.
  2. Звіряємося з конкурентами. Важливо, щоб назва, яке ви вибрали, не використали ваші конкуренти. Особливо висока така ймовірність, якщо ви виберете очевидне слово. Наприклад, на українському ринку є дитячі магазини: detishka.com.ua, detishki.com.ua, detishki.in.ua. Вибравши таку назву, компанія ускладнює собі життя, так як одна помилка призведе вашого клієнта до прямих конкурентів. Друга проблема - вибір очевидного слова гарантує зниження запам'ятовування бренду клієнтами і розмивання його образу. Тому коли перед вами постане питання, як назвати інтернет магазин дитячого одягу, досліджуйте конкурентів.
  3. Милозвучність. Назва не обов'язково має бути простим або односкладових. Наприклад, назва видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» не можна назвати простим або коротким. При цьому читати його легко. Рима може стати основою в назві бренду одягу, але вона не є обов'язковою умовою для успішного бренду. Однак існує те, що точно протипоказано при виборі імені для бренду одягу - немилозвучну ім'я, в якому присутні 3 і більше приголосних поспіль і жодна з них не є буквою «р» (буква «р» спрощує вимову багатьох слів). 3 приголосний поспіль в назві бренду здатні вбити будь-яку гарну ідею.
  4. Перевірити конотації. Ми завжди намагаємося перевірити вбрання назва не тільки всередині компанії, а й опитавши сторонніх людей. Часто, захопившись процесом, можна не помітити негативне значення слова, яке не спадало на думку неймер.
  5. Ім'я на експорт. Також часто клієнти хочуть створити назву бренду, яке має підходити для імпорту товару за кордон. У такому випадку потрібно обов'язково перевірити всі значення слова на мові країни, на ринок якої збирається виходити замовник. Для цього ми дивимося не тільки буквальний переклад слова, а й вивчаємо сленг, шукаємо додаткові значення обраного терміна. Детальніше про створення імені бренду для експорту ми писали в нашій статті .
  6. Обережно з новоформамі. Часто в KOLORO надходять запити на створення імені - нового слова на латиниці. В такому случаеми підключаємо до проекту перекладача з рівнем знання англійської мови не нижче С1. Це дозволяє уникнути колізій і придумати слово, яке не викличе сміху у потенційних клієнтів. Створюючи бренд для українського ринку, цей пункт можна пропустити (хоча ми не рекомендуємо), але для бренду, який планує виходс вигаданим назвою на зарубіжні ринки, він обов'язковий.

Ми сподіваємося, що наша стаття стане в нагоді вам і у вас вийде придумати ємне ім'я для бренду одягу. МИ завжди готові прийти вам на допомогу, якщо ваші сили закінчуються. Зверніться в KOLORO і довірте долю свого бренду професіоналам. Ми вас не підведемо!

Новости