Як влаштований радіокерований вертоліт: увага до деталей

  1. Що зовні і що всередині: основні компоненти радіокерованого вертольота
  2. Капот-канопи
  3. рама
  4. голова
  5. Хвостова балка і ротор
  6. Двигун (силова установка)
  7. гіроскоп

Політ радіокерованого вертольота заворожує: то він блискавично піднімається в повітрі, то зависає буквально в метрі над поверхнею землі, то проробляє запаморочливі трюки, літаючи «догори дном».

Конструкція RC-вертольота здасться простий і невигадливою, але це тільки побіжний погляд для людини, яка жодного разу не тримав в руках пульт дистанційного керування від вертушки, в якій дуже багато електронікою.

Керований по радіо вертоліт - це найскладніша модель в RC. Доведення - історія створення першого вертольота на радіокеруванні . У той час, як судномоделях і літаки на радіоуправлінні вже радували власників більше 30 років, інженери тільки в квітні 1970 року змогли створити зменшену копію, здавалося б, звичайного вертольота.

Ми вже розповідали про класах вертольотів на радіокеруванні і і про те, як вибрати мо ь , Щоб не шкодувати про покупку. Говорили про особливості RC-вертольотів для польотів на вулиці .

Далі мова піде про особливості пристрою RC-вертушок.

Політ радіокерованого вертольота заворожує: то він блискавично піднімається в повітрі, то зависає буквально в метрі над поверхнею землі, то проробляє запаморочливі трюки, літаючи «догори дном»

Що зовні і що всередині: основні компоненти радіокерованого вертольота

З моменту, коли перша модель вертольота відірвалася від землі і політ-таки виявився вдалим (а було це, нагадаємо, в 1970 році), в пристрої цих складних іграшок нічого не змінилося: все та ж рама, голова, канопи, хвостова балка і ротори . Хіба що додалися або видозмінилися елементи електроніки (наприклад, гіроскоп).

Капот-канопи

На передню частину моделі кріпиться ковпак (як правило, пластиковий), який називають і капотом, і корпусом, і кабіною. Правильна назва - канопи.

Цей елемент відіграє крім естетичної, ще й захисну функцію для електронної начинки і АКБ при краше.

Кабіна радіокерованого вертольота виконує також функцію обтічника, оскільки закони аеродинаміки діють, як і раніше.

Капот (кабіну, канопу, корпус) радіокерованого вертольота виготовляють зі скловолокна або (для бюджетних моделей) з пластика, і пропонують в трьох варіантах:

  • готові забарвлені;

  • під наступне фарбування;

  • нефарбовані, але в комплекті з наклейками.


рама

Рама - це основа будь-якої моделі. В RC-вертольоті на раму кріпляться всі основні вузли машини: двигун, хвостова балка, ротор, електронні компоненти.

Цей елемент повинен відрізнятися міцністю (жорсткістю) і легкістю. У хоббійних бюджетних моделях рами виготовляють з пластика, в більш дорогих (професійних) - з карбону.

Зустрічаються також рами з алюмінію. Вони зручні тим, що при краше, цей метал легко приходить в вихідну позицію (легко виправити і знову полетіти), чого не скажеш про карбоні або пластику, коли «зламалося - викидай!». З мінусів - дуже велика м'якість матеріалу, який гнеться буквально в руках. Така рама ні від чого не захистить, на жаль.

голова

Сама назва деталі говорить про її важливості. Якість настройки, збірки і матеріалу, що використовується при виготовленні голови радіокерованого вертольота визначає льотні параметри моделі.

Найчастіше голова виготовлена ​​з металу. Але у випадку з RC-вертольотами закон, «чим більше металу - тим краще», не працює. Якщо деталі голови з пластика - це зовсім не свідчення дешевки або підробки. Просто виробник таким чином піклується про те, щоб в разі поломки будь-яку деталь можна було легко зняти і замінити.


Хвостова балка і ротор

Хвіст радіокерованого вертольота - це несучий елемент літального апарату. При краше ймовірність пошкодження хвостової балки найвища. Тому, чим жорсткіше і легше вона буде - тим краще. Виготовляють цей елемент з алюмінію, пластику, склопластику або карбону.

Для того, щоб відпрацювати ефектне обертання вертольота, на кінці балки встановлений хвостовій ротор. Силовою установкою для нього може служити основний двигун (тоді всередині балки проходить привід обертання) або окремий невеликий двигун (тоді всередині трубки балки проведені дроти від джерела живлення).

Двигун (силова установка)

Без мотора ніхто не полетить. У радіокерованих вертольотах використовують безколекторні електричні мотори і двигуни внутрішнього згоряння (ДВЗ), які працюють на бензині або нітротопліве.

Пристрій і обслуговування ДВС набагато складніше і затратним, тому моделі з електродвигунами набули найбільшого поширення.


гіроскоп

Нова деталь в сучасних моделях радіокерованих вертольотів. Важливість гіроскопа можна порівняти зі значенням двигуна або акумулятора, це своєрідний стабілізатор польоту, з яким пілотування стає в рази простіше і цікавіше.

Мета гіроскопа - змусити хвіст залишатися в тому положенні, в яке ми його поставили. Коли обороти основного і хвостового роторів зростають, хвіст вертольота постійно норовить піти в одну або іншу сторону. Пілотові потрібно постійно стежити за ситуацією і «підрулювати». З встановленим гіроскопом все простіше: система самостійно стежить за становищем моделі і автоматично вирівнює апарат в повітрі.

Гіроскоп є в базовій комплектації не всіх моделей.


Звичайно ж, це не всі компоненти радіокерованого вертольота, інакше його не назвали б «найскладнішою моделлю».

Важливу роль в роботі RC-вертушки грають сервоприводи і регулятор оборотів двигуна, акумуляторна батарея, приймач і додаткові електронні фішки, які встановлюють на моделі (наприклад, гувернер і автопілот).

Загалом, RC-гелікоптери - це складно і цікаво одночасно.Моделі вертольотів трудомісткі в складанні і налаштуванні, але їх пілотування - справжнє мистецтво.

Так, вертольоти на радіоуправлінні - для тих, хто не звик відступати і отримує задоволення від життя по-максимуму.

Історія створення радіокерованої моделі вертольота

радіокеровані вертольоти

Вертольоти для польотів на вулиці: як вибрати, що купити

E-Sky: все що потрібно для захоплюючого і безпечного польоту

Blade Helis: тільки найкращі вертольоти і квадрокоптера

Nine Eagles: від простих радіокерованих вертольотів до найскладніших моделей безпілотників

WL Toys: оригінальні ідеї, сміливі втілення, доступні ціни


Новости