Як працюють окуляри віртуальної реальності

  1. Що таке віртуальна реальність?
  2. Хто створив віртуальну реальність?
  3. Як працює гарнітура VR?
  4. Навіщо потрібен для телефону шолом VR?
  5. Найбільш затребувані моделі очок VR для смартфонів
  6. висновки

Що таке віртуальна реальність?

Віртуальна реальність, від англійських слів Virtual Reality, означає створений за допомогою технічних пристроїв світ, який може відчути людина зором, слухом, а також дотиком і нюхом. При цьому користувач буквально занурюється в цей світ, так як у нього виробляються певні реакції на все, що відбувається в ньому.

Наприклад, користувач, граючи за допомогою шолома VR в ігри, зазнає більше емоцій, ніж без нього. Даний факт підтверджує проведений вченими експеримент, в якому взяли участь 1500 осіб, - їм запропонували пограти в страшні онлайн ігри. В результаті, граючи без шолома VR, почуття страху зазнали 8% учасників, а при грі в гарнітурі їх кількість збільшилася до 80%.

Хто створив віртуальну реальність?

Хто створив віртуальну реальність

Першу модель очок VR створив в 1968 році вчений з США Сазерленд. Це пристрій дозволяло подивитися графіком низької якості, при цьому пристрій розроблений таким чином була такою масивною, що його потрібно було фіксувати до стелі.

У 1990-х роках, коли цей напрям вважалося дуже перспективним, були створені окуляри VR для SegaMegaDrive і Atari JaguarVR. Але до початку нового тисячоліття їх актуальність впала, а в 2000 році про віртуальну реальність взагалі забули.

Знову про неї почали говорити в 2012году, коли інженери Лаки і Кармак створили окуляри Oculus Rift . До цього, в 2011 році, фанат віртуального світу Лаки створив перший дослідний зразок, він бажав отримати більш якісну картинку, ніж у попередніх моделей. З того часу віртуальна реальність стала дуже затребуваною.

Як працює гарнітура VR?

Як працює гарнітура VR

Нещодавно подивитися на віртуальний світ було дуже дорогим задоволенням. Але прогрес рухається вперед, і зараз віртуальний світ потихеньку стає доступним для всіх верств населення. Найбільш дешевими на сьогоднішній день є окуляри VR для телефонів . В цілому, називати цей пристрій окулярами, не дуже коректно. Для цього потрібно зрозуміти, як працюють окуляри віртуальної реальності.

Спочатку необхідно з'ясувати, що з себе представляє такий пристрій. Про шоломі VR для ПК знають багато хто вже давно. Це досить складний електронний пристрій, воно складається з пластикового корпусу і фіксують ремінців.

Шолом надаватися на голову і з'єднується з персональним комп'ютером, нетбуком або ноутбуком. У його корпус вмонтовані спеціальні лінзи, за ними розташований невеликий дисплей, поділений на 2 частини. У деяких пристроях використовують два дисплея. Зображення на них одне, але завдяки тому, що кожне око бачить окрему картинку, створюється ефект об'ємного зображення.

Щоб користувач міг добре орієнтуватися у віртуальному просторі і керувати ним, потрібно щоб шолом чітко зчитував руху голови. Для цього в нього встановлюють гіроскоп. Сьогодні точно такими ж гіроскопами оснащують і нові телефони, про це ми поговоримо нижче.

Додатково шолом VR часто оснащують спеціальними датчиками, які стежать за рухами голови. Лічені датчиками дані надходять по USB або HDMI шнуру на комп'ютер.

Загалом, це вся конструкція шолома. Через те, що всі дані елементи об'єднані в один пристрій, у гарнітури висока ціна, що робить її недоступною для всіх верств населення.

Навіщо потрібен для телефону шолом VR?

З конструкцією шолома для ПК ніби все ясно. А як же працюють окуляри віртуальної реальності для смартфона? Ці пристрої є оптимальними і доступними для багатьох людей.

Як ви вже зрозуміли з вищевикладеного матеріалу, для створення шолома VR потрібно поєднати в гарнітурі:

  • лінзи;
  • екран (дисплей);
  • гіроскоп;
  • безпосередньо корпус.

Особливістю гарнітури для телефону є те, що в якості дисплея і гіроскопа тут виступає смартфон. Залишається тільки додати до нього корпус і лінзи. Через таку ідеї ціна на цей пристрій невелика, на відміну від вартості шолома для ПК . Тому можна купити окуляри VR, розмістити в їх корпусі телефон, відрегулювати лінзи для якісної картинки і запустити необхідну програму.

У підсумку ми отримуємо повноцінний, досить функціональний шолом VR, який коштує менше, ніж аналогічне обладнання для ПК.

В процесі вибору потрібно приділити увагу сумісності вашого телефону з окулярами віртуальної реальності. Багато окуляри VR є універсальними, але є і такі моделі, які працюють лише з одним або двома телефонами, і не сумісні з іншими.

Основні особливості:

  • можуть працювати тільки з телефоном;
  • якість зображення залежить від начинки і дисплея телефону;
  • програма riftcat vridge дозволяє грати в ігри, розроблені для шолома VR, призначеного для ПК;
  • можна підключати телефон до ПК;
  • дозволяють дивитися об'ємне 3d-відео;
  • сумісні з усіма vr додатками .

Невеликий недолік в тому, що поки ігрова індустрія в даній сфері нерозвинена, тому ігр та програм для окулярів VR , Призначених для телефонів, зараз мало. Зокрема, дуже мало цікавих ігор, де можливе використання такої гарнітури. Але це з часом вирішиться, так як багато розробників зацікавлені в цьому ринку.

Найбільш затребувані моделі очок VR для смартфонів

Найбільш затребувані моделі очок VR для смартфонів

З часу появи на ринку Cardboard від Google , Цей сегмент став швидко розвиватися. Тому зараз можна купити окуляри з високоякісними лінзами, відмінно продуманим і дуже комфортним корпусом, а також з надійним кріпленням для фіксації пристрою на голові, фокусуванням і т. Д.

Сьогодні їх випускають багато відомих корпорації, тому в продажу представлений великий асортимент даних пристроїв, які відрізняються функціональністю, продуктивністю і якістю збірки.

Тому будь-який користувач може вибрати і придбати для себе більш відповідну модель. Але, в будь-якому випадку, потрібно вивчити інструкцію, яка йде в комплектації до пристрою, де вказується, як користуватися всіма його можливостями.

Сьогодні лідерами з продажу є окуляри FiiT VR, VR Shinecon і VR BOX 2 , Вони коштують лише 1000-2000 руб. При цьому в них поєднується прекрасне співвідношення ціни-якості, а також комфортність, функціональність і універсальність. У числі моделей подорожче варто відзначити Ling VR і Baofeng 4, які стоять в районі 4000 руб.

Є сьогодні на ринку і бюджетні пристрої, до них відносяться VIGICA і Ritech. Їх вартість становить близько 1000 рублів.

Вибираючи гарнітуру, потрібно враховувати такі нюанси:

  • сумісність з вашим смартфоном, максимальний дозвіл зображення (є китайські моделі, які працюють тільки з певною моделлю телефонів);
  • особливості вашого зору - потрібно вибирати пристрої з регулюванням лінз, тому що якщо у вас зір кожного ока різний, то обов'язково потрібна роздільне фокусування;
  • врахувати, для чого вам потрібні окуляри, - переглядати кінофільми або грати в іграшки;
  • ваші фінансові можливості.

З остаточним вибором будь-який покупець визначається сам, відповідно до своїх потреб і смаками, а найголовніше - за своїми фінансовими можливостями.

висновки

Підводячи підсумок, з упевненістю можна сказати, що окуляри VR для телефонів зробили віртуальний світ доступним для всього людства, так як будь-який власник недорого телефону сьогодні може купити цей пристрій і зануритися у віртуальний ігровий світ або насолодитися 3D-фільмами найвищої якості.

Але, в той же час, окуляри віртуальної реальності для ПК дозволяють більш повноцінно відчути всі можливості віртуального світу.

Що таке віртуальна реальність?
Хто створив віртуальну реальність?
Як працює гарнітура VR?
Навіщо потрібен для телефону шолом VR?
Хто створив віртуальну реальність?
Як працює гарнітура VR?
Навіщо потрібен для телефону шолом VR?
А як же працюють окуляри віртуальної реальності для смартфона?

Новости