Як варити каву в турці - секрети приготування напою

  1. Який буває кави
  2. Правильний вибір турки
  3. Особливості варіння кави в турці
  4. Чим можна замінити турку
  5. Секрети і хитрощі приготування

Натуральна кава - напій чи не всіх часів і народів. Його п'ють разом зі сніданком або вечерею, під час обідньої перерви і на важливої ​​ділової зустрічі. Настільки полюбився напій - це ще особлива культура, яку потрібно поважати.

Готувати каву найкраще в турці, яка за багатьма показниками перевершує навіть найкращі кавомашини, адже саме в такому посуді напій залишається надзвичайно ароматним, не втрачає будь-яких своїх властивостей і смаку. До того ж, використання турки - це данина традиціям і класичними рецептами. Ось тільки, серед безлічі рад і рекомендацій, потрібно вибрати найбільш підходящі для себе - так напій зможе повністю розкритися, подарувати справжнє задоволення. Як зварити каву в турці правильно?

Як зварити каву в турці правильно

Зварений в турці напій - задоволення для гурмана

Який буває кави

Хороший кави починається з якісних зерен, це - основа справжнього смачного напою, яку нічим не замінити. Експерти кажуть про існування більш ста п'ятдесяти сортів, але виділяють з них два основних: арабіку і робусту . Арабіка найбільш відома серед любителів кави, вона має виражений аромат і приємною кислинкою. Робуста зазвичай залишається незаслужено забутої, тому що відрізняється куди більш гірким смаком, міцністю, а також підвищеним вмістом кофеїну. Зазвичай її вибирають люди, що чекають виключно ефекту бадьорості, а арабіку - любителі особливого смаку напою і експериментів на його основі.

Основним критерієм вибору кави, після його сорти, вважається ступінь помелу. Вона буває трьох основних видів:

  • великий або грубий (ідеально підходить для кавоварок (наприклад, фільтраційної або експрес-машини), а так само для грамотної варіння кави в турці в тому випадку, якщо хочеться позбавити напій від будь-якого осаду);
  • середній (вважається універсальним, підходить для самих різних способів приготування, в тому числі для заварювання кави в турці);
  • невеликий або тонкий (прекрасно підходить для того, щоб зварити запашну каву в турці на плиті, а також для гейзерній кавоварки);
  • надтонкий (найбільш рідко використовується, підходить для приготування особливого кави по-турецьки або для кавоварок, в яких напій готується шляхом проходження пари через подрібнені зерна, що нагадують борошно).

Вся необхідна інформація про помоле розташовується на етикетці. Якщо ж готувати каву планується рідко, то краще віддати перевагу зерна, які подрібнюються вже в домашніх умовах.

Якщо ж готувати каву планується рідко, то краще віддати перевагу зерна, які подрібнюються вже в домашніх умовах

Цілісні зерна можна змолоти в домашніх умовах безпосередньо перед приготуванням

Крім того, розрізняють рівень якості, який буває:

  • преміум;
  • вищим;
  • першим;
  • другим.

Звичайно, найкращим є преміум, саме це позначення гарантує, що зерна будуть подрібнені в однорідну масу, з частинками приблизно однакового розміру, що також забезпечує якість використовуваних зерен. Купуючи російські зерна, цільні або подрібнені для варіння, варто звертати увагу не тільки на виділену позначку, типу «преміум», але ще на ГОСТи, також зазначені на етикетці.

Корисно знати:
Мабуть, ще один важливий критерій не якості, але смаку - це ступінь обсмаження кави. Чіткої класифікації цієї характеристики немає, але варто пам'ятати, що чим сильніше обсмажування, тим міцніше одержуваний в результаті напій. Любителям м'якого напою без гіркуватості слід віддавати перевагу маркам з мінімальною обжаркой зерен.

Для того, щоб варити каву в турці правильно, слід не нехтувати вибором зерен, а підійти до цієї справи з усією відповідальності, щоб отримати якісну основу для напою.

Відео по темі

Варимо каву в турці

Натисніть Play для перегляду

Правильний вибір турки

Кавоварки, безумовно, дозволяють спростити процес приготування класичного напою, і роблять це швидко, смачно і без особливих енерговитрат з боку людини, але турка залишається найкращим способом варіння кави, даниною традиціям. Кава в турці на плиті - це ласощі, гідне захоплення. Турки, ще звані джезві, ще один важливий момент, на який потрібно звернути увагу перед тим, як взагалі починати готувати каву. Вони теж діляться на кілька підвидів, кожен з яких має набір індивідуальних властивостей:

  1. керамічна джезва використовується рідко через свою крихкість і недовговічність, але відповідає всім критеріям, що характеризує правильну гарну турку;
  2. глиняна джезва насичує кави смаком і ароматом, дозволяє отримати по-справжньому якісний продукт, але сама вбирає в себе всі запахи, так що в такій турці краще готувати тільки один вид кави, щоб не змішувати смаки;
  3. мідна джезва найбільш популярна з усіх, завдяки її товстому дну рідина рівномірно прогрівається і закипає досить повільно, що допомагає зернам проваритися в достатній мірі;
  4. джезви з інших металів, наприклад, колекційні з позолотою або срібні, олов'яні або будь-які інші, лише виглядають оригінально, але саме від них краще відмовитися або залишити виключно в якості предмета декору, так як їх благотворний вплив на якість одержуваного продукту не доведене.

Вибираючи джезву, краще зупинитися на варіантах з широким, великим дном і вузьким «шийкою», яке за правилами називається розтруб. Якщо він за своїм виглядом нагадує воронку, то з такою турки кави википатиме набагато повільніше, це властивість стане в нагоді людям, які тільки починають знайомитися з тонкощами приготування напою. Обсяг турки вибирається виходячи з необхідної кількості приготованого напою - приблизно 75 мілілітрів води на одну класичну чашку кави. Але важливо пам'ятати, що кава, приготований в маленькій джезві, буде на порядок смачніше і вишуканіше, ніж той же напій, зварений у великій турці. Так що краще постояти біля плити кілька разів, щоб напоїти всіх гостей, ніж пропонувати їм частування, смакові характеристики якого могли б бути краще.

Так що краще постояти біля плити кілька разів, щоб напоїти всіх гостей, ніж пропонувати їм частування, смакові характеристики якого могли б бути краще

Джезви бувають всіляких форм і розмірів і з різних матеріалів

Особливості варіння кави в турці

Ну і, зрозуміло, важливою частиною кавового чарівництва залишається питання, яке цікавить багатьох - «як варити каву в турці». Взагалі, це досить простий процес, який вимагає лише трохи терпіння і уважності до деталей приготування. Варка кави починається з холодної води, бажано навіть крижаний, якій заливаються подрібнені зерна, після чого напій вариться на вогні і знімається до закипання. Це дуже важливо, оскільки кип'ятити каву категорично не можна - він втрачає абсолютно всі свої характеристики, якими славиться.

важливо:
Наливати готовий напій слід в чашки, попередньо сполоснувши їх окропом, так як холодний фарфор, кераміка або будь-який інший матеріал можуть звести всі зусилля по приготуванню на «ні».

Попередньо, в залежності від бажання, можна процідити напій, щоб не було гущі, але це зовсім не обов'язково. Після подачі чашок потрібно чекати, поки осяде гуща, і ні в якому разі її помішувати.

Саме так потрібно робити за всіма правилами, але, звичайно ж, їх можна змінювати, підлаштовуючи під власний смак. Любителям солодкого, попередньо варто розжарити на дні турки цукор, а потім вже додати кави і залити його водою, або ж покласти солодкість туди безпосередньо перед зняттям з вогню. Молоко потрібно доливати в кожну чашку індивідуально, а приправи попередньо змішувати з подрібненими зернами, і вже їх заливати водою.

Під час процесу ложечкою можна знімати піну і розкладати її по чашках, так вийде не тільки приємний на смак, але і красивий напій.

Можна ще і заварити каву в турці, якщо немає часу чекати, поки він звариться. Для цього слід залити мелені зерна водою, тільки-тільки закипілої, і дати кілька хвилин настоятися. Але робити такий небажано, оскільки якість напою, в порівнянні з класичним варіантом приготування, істотно знизиться.

Варити напій найкраще на невеликому вогні маленькими порціями

Чим можна замінити турку

Якщо вдома немає турки, але дуже хочеться натуральної кави, її можна замінити іншими пристосуваннями, які дозволять домогтися більш-менш схожого результату.

  • Френч-прес.
    Френч-прес не використовується для варіння кави, в ньому можна заварити напій, дати йому настоятися, а після цього пити, позбувшись від гущі. Таке пристосування зручно для великої компанії і просто для людей, не надто люблять залишки зерен у себе в чашці. Але, знову ж таки, смак завареного кави дуже поступається смаку вареного.
  • Гейзерна кавоварка.
    Гейзерна кавоварка - дуже цікаве пристосування, яке дозволяє зварити напій, при цьому відразу очистивши його від будь-якого присутності гущі. Це відбувається завдяки особливій технології - вода піднімається з нижньої ємності, проходить через каву, насипаний в спеціальному відсіку, і надходить в основну частину пристосування, що нагадує чайничок. Кава по характеристикам дуже схожий на приготований в джезві, але виходить він без пінки.
  • Каструля або невеликий сотейник.
    Маленька каструлька або невеликий сотейник - порятунок в самому крайньому випадку, оскільки цей посуд з великими труднощами дає можливість отримати нормальний напій. У ній гуща піднімається разом з пінкою і осідає куди повільніше, ніж у звичайній джезві. Та й взагалі, весь аромат зазвичай випаровується, не маючи ніяких перешкод. Тому, якщо вже немає інших варіантів, каструлю або сотейник варто накривати кришкою, залишаючи невелику щілину для виходу пара, і дуже уважно стежити, щоб кава не википів, тому що подібна посуд призводить до цього набагато швидше.

Можна використовувати гейзерну кавоварку, якщо вдома немає турки

Секрети і хитрощі приготування

Є безліч найпростіших прийомів, що дозволяють домогтися оригінального кавового смаку. Одна з них - це невелика щіпка солі, додана в джезву. Сіль допомагає розкритися запаху досить повно і залишає приємний післясмак, при цьому абсолютно не відчуваючи.

Фортеця кави можна регулювати часом варіння, чим довше проводити цю процедуру, тим більше в напої вийде кофеїну. Відповідно, для слабкого кави коштує не тільки додавати менше подрібнених зерен, але і менше тримати джезву на вогні.

В ідеалі для кращого смаку потрібно брати м'яку воду, мінеральну негазовану, і відмовитися від кип'яченої, яка лише зіпсує напій.

Кількість мелених зерен потрібно регулювати за власним бажанням, але варто пам'ятати, що не їхня велика кількість робить напій смачним, так що переборщувати не варто. Більш того, це може вкрай негативно позначитися на здоров'ї.

Відео по темі

Відео по темі

Секрети приготування кави в турці

Натисніть Play для перегляду

Кава, і мелений, і зерновий, варто тримати в темній прохолодному місці, відмінно підійде навіть холодильник. Так він зберегтися протягом більш тривалого часу.

Додавати до кави можна молоко, як звичайне, так і соєве, або морозиво, якщо хочеться, щоб напій швидше охолов, і будь-які інші добавки до смаку. Вважається, що пити каву з чимось ще - поганий тон, але відчувати виключно аромат і смак зерен багатьом важливо тільки в тому випадку, коли необхідно оцінити конкретний сорт, порівняти його з іншим, або при бажанні пити виключно чорна кава. У всіх інших випадках не забороняється змішувати напій ще з чимось і робити на його основі інші частування.

Змішувати мелені зерна можна з какао або тертим шоколадом. Або з приправами, серед яких найбільшою популярністю користуються кориця, гвоздика, імбир, мускатний горіх, кардамон. Крім того, відмінного поєднання можуть допомогти добитися апельсинова цедра, лимонний сік, мед або тростинний цукор. Деякі рецепти передбачають використання алкогольних лікерів - вершкового, амаретто або будь-якого іншого, що підходить до кави.

Готувати каву в турці можна абсолютно по-різному. Його можна поєднувати з приправами і добавками, можна варити з будь-якого рецепту, головне, вибирати якісні інгредієнти і посуд, які допоможуть домогтися очікуваного результату. Цей напій є унікальним за всіма своїми властивостями і смаку, його ніщо не може замінити, так що варимо каву в турці правильно, дотримуючись будь-якого обраного рецепта, адже від цього залежить його якість і наше власне ставлення до напою!

Як зварити каву в турці правильно?

Новости