Який водонагрівач вибрати: для дачі, квартири

  1. різновиди
  2. Накопичувальні моделі
  3. Принцип роботи
  4. З яких матеріалів роблять баки і особливості їх обслуговування
  5. обсяг бака
  6. потужність
  7. Види ТЕНів:
  8. Додаткові параметри
  9. Як вибирати?
  10. Кращі моделі
  11. проточні водонагрівачі
  12. Напірний або безнапірний - дві великі різниці
  13. специфічні моделі
  14. Проточний або накопичувальний?
  15. Як вибрати водонагрівач для квартири
  16. Як вибрати водонагрівач для дачі, або заміського будинку
  17. Яку фірму вибрати
  18. Відгуки

На сьогоднішній день питання вибору електричного водонагрівача стає все більш актуальним, так як не всі ЖКГ надають послуги в достатньому обсязі. Якщо у вас часто відключають гарячу воду, або тече холодна з гарячого крана, пора забезпечити себе автономним джерелом. Визначтеся з тим, як правильно вибрати водонагрівач, і в усі сезони температура води в крані буде саме такою, як хочеться вам.

різновиди

Щоб зробити правильний вибір, необхідно ретельно вивчити кожен вид електричного водонагрівача , Врахувати всі позитивні і негативні аспекти. Розглянемо їх більш детально.

Є два типи нагрівачів води: проточні і накопичувальні .

У проточних вода надходить в теплообмінник і там нагрівається. Це займає не більше 30 секунд. Відрізняються великою споживаною потужністю, що не завжди зручно і вигідно. У дешевих моделях температура на виході безпосередньо залежить від температури на вході. Якщо вибрати водонагрівач з електронним управлінням, температура регулюватиметься автоматично.

При необхідності використання великої кількості води найоптимальнішим буде ЕВН накопичувального типу при запасі води не менше 50 літрів. Це середня витрата води в день на одну людину, куди входить швидкий душ, миття посуду і невелика прання.

Проточні водонагрівачі і маленькі накопичувальні частіше електричні, рідше зустрічаються газові . Як правило, всі побутові моделі мають настінне кріплення.

Накопичувальні моделі

У більшості випадків універсальним вибором можна назвати водонагрівач накопичувального типу з усіма його перевагами:

  • простота установки;
  • мале споживання електроенергії, максимальна потужність до 2,5 кВт;
  • завжди є гаряча вода з можливістю точного терморегулювання;
  • швидке нагрівання (при малому обсязі бака водонагрівача);
  • теплоізольований бак;
  • можливість забезпечити кілька точок роздачі.

До мінусів можна віднести те, що ємнісні ЕВН займають багато корисної площі. вибір електричного бойлера залежить від кількості місця, відведеного під установку. Якщо його мало, то підходять плоскі широкі водонагрівачі.

В іншому це відмінний вибір для будинку і квартири.

Принцип роботи

Вода в баку накопичується і підігрівається. По досягненню заданої температури водонагрівач вимикає ТЕН, але періодично знову включає для підтримки тепла.

Основна конструкція.

  1. Зовнішній кожух для захисту від зовнішніх факторів.

  2. Теплоізоляція для збереження температури і економії електроенергії. У водонагрівачах великих обсягів теплоізоляція зазвичай поставляється окремо від бака для зменшення габаритів останнього.

  3. Хороший ізолятор з жорсткого спіненого пінополіуретану або поролону здатний зберігати теплу воду до 2 діб.
  4. Нагрівальна ємність. Виготовляється з декількох видів матеріалу, але найнадійнішою залишається сталь.

  5. Вхід холодної води виконаний у вигляді штуцера для приєднання водопроводу. Частина патрубка стирчить назовні, а частина - всередину бака. Розсікач, встановлений поверх патрубка, запобігає змішуванню води і забезпечує рівномірну температуру в процесі використання бойлера.

  6. Магнієвий анод не дає осідати накипу на металевих частинах бака, а інформацію, що з'явилася накип робить пухкої.

  7. Нагрівальний елемент (звичайний або сухий ТЕН).

  8. Погружная трубка датчика.

  9. Вихід гарячої води - штуцер з різьбленням для підключення водопроводу. Трубка йде нагору бака, звідки забирає гарячу воду.

З яких матеріалів роблять баки і особливості їх обслуговування

Матеріал бака для води:

  • Нержавіюча сталь. Такі моделі більш стійкі до корозії і надійні. Однак виробництво їх дорожче, що позначається на кінцевій вартості.

  • Щоб знати, який вибрати водонагрівач накопичувальний, зверніть увагу: сталь також різниться за якістю і залежить від кількості легуючих елементів.

  • Вуглецева сталь. Для запобігання корозії зсередини покривається емаллю, нанесеною гарячим способом. У більшості випадків використовується біостеклоемаль, а також покриття з вкрапленнями срібла або титану.

В обов'язковому порядку встановлюється магнієвий анод для катодного захисту, який періодично потребує заміни. Також потрібна регулярна перевірка (кожні 1-2 роки) стану нутрощів бойлера.

обсяг бака

Коли ми вибираємо обсяг водонагрівача, важливо визначитися з його розташуванням - на стіні, під раковиною або на підлозі. Від цього залежить гранично допустимий розмір нагрівача і, відповідно, ємності.

Другий критерій - кількість постійних користувачів і витрата води. Умовно ділять на такі категорії:

  • 10-30 літрів ультракомпактні - на кухню.
  • 50-120 літрів - сімейні.
  • 120-200 літрів - великі побутові.

Для більш точного розрахунку використовують таку таблицю:

Цілі / Число користувачів і витрата в літрах 1 2 3 4 5 Миття посуду 5-10 15 15 30 30 Душ 30 50 80 100 120 Миття і душ 50 80 100 120 150 Купання у ванні 100 150 200 250 300

потужність

Різні виробники випускають моделі з відкритим і закритим, «сухим», Теном. Тип визначає швидкість нагріву, а також впливає на те, яку потужність водонагрівача вибрати.

У різні моделі встановлюється різна кількість ТЕНів. Якщо в баку встановлено більше одного нагрівального елементу, з'являється можливість змінювати потужність і, відповідно, навантаження на електромережу.

Види ТЕНів:

  1. «Мокрий», потужністю 1-1,5 кВт - відкритий, який безпосередньо контактує з водою. Швидше нагріває воду, але схильний згодом покриватися накипом. Щоб уникнути цього ставиться магнієвий або цинкову жертовний анод. Це витратний матеріал, який підлягає регулярній заміні. Для профілактики передчасної поломки виробники радять встановлювати фільтр на вході.

  2. «Сухий» - знаходиться в колбі і не стикається з водою. Трохи довше гріє воду, тому потрібна підвищена потужність, 2-2,5 кВт. Тому частіше ставлять по два сухих Тена в 1 бойлері з можливістю регулювання навантаження.

Додаткові параметри

Іноді вирішальне значення має форма бойлера:

  • Плоскі - поєднання двох невеликих баків, з'єднаних між собою.
  • Циліндричні - стандартні і недорогі.
  • Витягнуті - при збереженні обсягу займають менше місця в ширину. Зручно розташовувати в кутку.

За типом установки прилади діляться на вертикальні і горизонтальні . Останні вішають над душовою, ванною, і навіть над дверним отвором. Вони сильно економлять простір.

Як вибирати?

Фахівці відзначають, що вибирати накопичувальний водонагрівач коштує тільки як заміну централізованого водопостачання. Підрахували, що автономний підігрів води виходить вигідніше в 1,5 рази. Залишається визначитися з брендом і вартістю.

Кращі моделі

Керуючись вищевикладеними рекомендаціями, грамотно вибрати кращий водонагрівач нескладно. Благо, моделей в інтернет-магазині предостатньо. Давайте зупинимося на найбільш популярних продуктах провідних компаній. Спеціально виділені моделі різного літражу:

  • Electrolux EWH 10 Rival O - шведський нагрівач на 10 літрів з максимальною температурою нагріву 75 градусів і нижньою підводкою води.

  • UNIPUMP компакт 15 під. невеликого розміру, об'ємом 15 літрів. Виконаний з якісної сталі з антикорозійним покриттям. Патрубки «дивляться» вгору, можна встановити водонагрівач під мийкою.

  • Ariston ABS VLS PW 30 - накопичувальний ЕВН на 30 літрів з вузьким плоским корпусом. Оснащений двома ТЕНами для швидкого нагріву. Управління електронне, вся інформація виводиться на дисплей.

  • THERMEX ER 50 V - вертикальний настінний водонагрівач на 50 літрів з довговічним покриттям бака. Потужність 1500 Вт, відкритий ТЕН.

  • Zanussi ZWH / S 80 Splendore XP . Нержавіючий бак в поєднанні з можливістю вертикальної і горизонтальної установки роблять цю модель практичною і довговічною.

проточні водонагрівачі

Якщо ви не плануєте повністю відмовлятися від централізованого водопостачання, а збираєтеся гріти воду час від часу (планове відключення, або терміновий ремонт), найекономічніший вибір - водонагрівач проточний. Ось який незаперечний «плюс»: він гріється тільки під час користування.

У проточних електричні водонагрівачі вода вільно циркулює по теплообміннику. Як тільки відкривається кран, включається ТЕН, і вода виходить гарячої. Під зовнішнім кожухом знаходяться:

  • відкритий або закритий (ТЕН в пластиковій або латунної трубці) водогрійний елемент;
  • реле потоку і датчик температури,
  • регулятор потужності.

Через відсутність накопичувальної ємності проточні бойлери мають невеликі габарити, що дозволяють встановити ЕВН з максимальною економією корисної площі - навіть під раковиною або стелею.

Такого нагрівача вистачить для того, щоб помити посуд, вмитися або випрати. Підійде для поліпшення побуту поза містом.

Напірний або безнапірний - дві великі різниці

Тип Потужність Переваги Напірні більше 5 кВт Забезпечують кілька точок водорозбору, але їм потрібно створювати тиск прокачування води по магістралі. Безнапірні 3-5 кВт Безпосередньо підключаються до однієї точці розбору або мають в комплекті душову лійку і кран.

вид управління

Управління залежить від типу термостата:

  • механічні (гідравлічні) - біметалічна пластина, розмикати ланцюг при досягненні температури, встановленої користувачем,
  • електронні - температурний датчик, який змінює опір при зміні власної температури. Відрізняються високою точністю і сталістю, але набагато дорожче.

Перед тим, як вибрати проточний водонагрівач, врахуйте, що для швидкого нагріву води необхідна велика енергоспоживання, що не зовсім реально для квартир. Для комфортного використання в цілому будинку високої температури можна досягти тільки при 7 і більше кВт.

Для виробництва 5-18 літрів гарячої води за хвилину необхідно напруга 3 * 380 В і 12-30 кВт потужності. Реалії такі, що максимум, на який можна розраховувати в квартирі, це 220 В. В результаті, вибравши безнапірний проточний водонагрівач електричний, отримуємо до 4 літрів теплої води в хвилину.

специфічні моделі

Крім стандартних «коробочок» з нагрівальним елементом усередині, є спеціалізовані моделі для конкретних потреб. Йдеться про безнапірних видах цільового призначення - кранах від UNIPUMP, душах і проточно-накопичувальних мобільних варіантах Thermex.

Проточний або накопичувальний?

При виборі враховуйте, скільки води ви будете витрачати, і, виходячи з цього, вибирайте потужність проточного водонагрівача і обсяг накопичувального.

Як вибрати водонагрівач для квартири

Якщо, наприклад, в квартирах з електроплитами, або в будинках з належною проводкою технічні умови дозволяють, то можна вибирати проточний ЕВН для заміни комунального водопостачання.

Для великої родини і для любителів полежати у ванні і попаритися підійде накопичувальний електронагрівач обсягом 100-500 літрів. Тільки так ви зможете не обмежувати себе у використанні води і не переживати про те, що закінчиться вода в душі.

Малопотужні проточні водонагрівачі вибирають для споживання води в невеликих кількостях на кухні. Вони відмінно підходять для миття посуду або миття рук.

Якщо підбираєте для кухонних потреб ємнісні варіанти, зверніть увагу на моделі об'ємом від 15 літрів.

Як вибрати водонагрівач для дачі, або заміського будинку

При рідкісному використанні немає сенсу купувати накопичувальний електричний прилад. Для «експрес» -Миття в селі, гаражі, або як дачний варіант, можна підібрати 3-5 кВт проточний нагрівач або наливний бак.

Яку фірму вибрати

Однозначної відповіді на це питання немає. Існує багато чинників, що впливають на те, якої фірми вибрати водонагрівач. У таблиці нижче представлені популярні моделі на 80 літрів з споживаної потужністю 1,5 кВт. Установка вертикального типу з нижньою підводкою комунікацій. Всі мають захист від перегріву.

Можна помітити, що підбір йде за кількома критеріями, починаючи від ціни і закінчуючи терміном гарантії.

Модель Thermex ER 80 V Zanussi ZWH / S 80 Premiero ARISTON ABS PRO R 80 V BALLU WBH / S 80 Space UNIPUMP СТАНДАРТ 80 В GARANTERM ER 80 V HORIZONT 80EWS-15MF Макс. раб. тиску, бар 6 6 6 6 6 6 7 Клас захисту IPX4 IPX3 IPX4 IPX4 IPX4 IPX4 Довжина, м 803 758 790 Вага, кг 26 22 24,3 21 21 23,5 Внутрішньо покриття бака біоскла фарфор Емаль емаль AG + Емаль Антикорозійний емаль Композиційна емаль емаль Кількість ТЕН 1 1 1 1 1 1 1 Висота, мм 730 758 758 766 895 798 752 Ширина, мм 450 450 450 450 410 445 450 Гарантія (міс) 36 60 12 60 12 60 60 Країна виробництва Італія Італія Італія Китай Росія Росія Білорусь Ціна (біл. руб) 257 294 354 300 219 236 275

Відгуки

Купівля ЕВН - настільки індивідуальний питання, що однозначної відповіді ніхто не дасть. Відгуки про водонагрівачі, і тим більше, про те, яку фірму вибрати, суперечливі. Деяким споживачам вистачає і 5 кіловат проточного нагрівача для комфортного користування гарячою водою, іншим же мало і 200 літрів накопичувального.

Щоб вибрати нагрівач з розумом, не нехтуйте порадами досвідчених консультантів та відгуками реальних користувачів. Вдалої покупки!


Як вибирати?
Проточний або накопичувальний?

Новости