Альтернатива 1С: Чим український бізнес може замінити російську систему бухобліку

  1. Системи ERP для великого і середнього бізнесу
  2. Рішення для невеликих компаній

Ексклюзив ДЕЛО   Санкції, введені президентом Петром Порошенко проти компанії-розробника російської системи 1С, викликали хвилю зради Ексклюзив "ДЕЛО" Санкції, введені президентом Петром Порошенко проти компанії-розробника російської системи 1С, викликали хвилю "зради". Мовляв, у українського малого і середнього бізнесу немає альтернативи для ведення бухгалтерського обліку. Delo.UA розбиралася, чи є вихід із ситуації.

"Вмію вести бухгалтерський облік без 1С. Дорого", - чи то жартують, чи то рекламують себе українські бухгалтера на другий день після заборони працювати в Україні компанії-розробнику російської системи 1С.

Рішення президента Петра Порошенка викликало потужну хвилю "зради". Нібито в українського бізнесу немає альтернативи для ведення бухгалтерського обліку, а програмою 1С, за різними оцінками, користується від 80% до 98% українських підприємців. На російському ПО також працюють багато держкомпанії, відомства та установ (зокрема, УКРІНФОРМ). Тільки через систему ProZorro в 2015-2017 роках на ліцензії, установку, супровід і навчання роботи з продуктами 1С держава витратила понад 17 млн ​​грн.

В українській компанії "Еврософтпром", яка володіє правами на програмні продукти "1С: Підприємство", заспокоюють, що панікувати поки не варто. Кажуть, що через заборону не зможуть продавати нові ліцензії на продукти, але оновлення та підтримку для існуючих клієнтів забезпечувати будуть.

Чи дійсно українські користувачі 1С можуть продовжувати спокійно працювати з програмою - питання відкрите. Наприклад, податковий консультант Олександра Томашевська каже, що співробітники Служби безпеки настійно рекомендують позбутися програми, а альтернативне, також російське ПО "Парус" (розробник якого також потрапив під санкції), за їхніми словами, і зовсім розроблено в штабі військово-збройних сил РФ. Тому претензій до користувачів "Вітрила" у правоохоронців буде ще більше.

Українські підприємці чи хочуть потрапити в аналогічну ситуацію, в якій два тижні тому виявилися інвесткомпанія Dragon Capital і газодобувач "Укргазвидобування", коли до них з обшуками через програмного забезпечення "Стахановець" прийшла Служба безпеки. Тому, ймовірно, бізнес все ж буде шукати альтернативи 1С, яких, за словами багатьох бухгалтерів і аудиторів, в Україні немає.

Системи ERP для великого і середнього бізнесу

Три перші програми, про які згадують підприємці, кажучи про альтернативи 1С, - це німецька SAP, а також американські Oracle і Microsoft Dynamics.

Це системи класу ERP (Enterprise Resource Planning System - система планування ресурсів підприємства), які призначені для автоматизованого планування ресурсів компанії. Такі програми дозволяють не тільки вести бухгалтерський облік, але планувати закупівлі, виробництво і завантаження потужностей, ремонти, продажу, управляти документообігом і персоналом.

Українські підприємці куди рідше, але все ж іноді працюють з такими західними ERP-системи як шведська IFS, британська Epicor і американська Infor. Що стосується російського ПО, воно представлено в основному рішеннями 1С, "Парус" та "Галактика".

При цьому системи іноземної розробки, зокрема, SAP і аналогічні продукти не мають податкових модулів, зазначає радник міністра фінансів Олена Макеєва. "Таким чином інвестиція на їх розробку дорожчає", - підкреслює вона.

Є на українському ринку і вітчизняна ERP-розробка. Зокрема, програмне забезпечення IT-Enterprise, "Універсал", BSI, ІС-ПРО і Megapolis. Перша є найпопулярнішою, з нею працюють такі компанії, як харківський машинобудівний завод "ФЕД", металургійні компанії "Інтерпайп" і Ferrexpo, будівельники "Київміськбуд" і "Ковальська", а також аграрний "Миронівський хлібопродукт".

ERP-системи є досить дорогими (але українське ПО обійдеться все ж набагато дешевше, ніж західне), адже проекти по їх впровадженню передбачають перегляд бізнес-процесів компанії, розробку нової моделі, настройку базової версії системи під конкретне підприємство, навчання співробітників. Не варто також очікувати, що така система запрацює вже завтра - на впровадження доведеться витратити принаймні місяць.

Ціна і необхідний час, власне, залежать від функцій, які потрібні компанії-користувачеві. Тобто потрібен тільки модуль бухгалтерського обліку або ж компанії необхідно також, наприклад, рішення для планування закупівель, електронного документообігу та управління персоналом. Вартість рішення також буде залежати від кількості ліцензій, які потрібні підприємству.

Згідно з інформацією в ProZorro, одна з українських компаній готова була розробити для Міністерства екології ІТ-рішення для електронного документообігу, управління персоналом, закупівлями, бухгалтерського і податкового, а також контрактно-договірного обліку трохи менше ніж за 1 млн грн.

Розробники кажуть, що такі системи є цілком підйомними для українського великого і середнього бізнесу. Та й витрати на їх впровадження відбиваються, коли компанія, наприклад, скорочує ресурси і гроші на документообіг, ведення обліку, починає використовувати залишки товарів на складі або повністю завантажувати своє обладнання для виробництва.

Рішення для невеликих компаній

Облікових систем української розробки на ринку більш ніж достатньо. Зокрема, рішення MEDoc, "Дебет Плюс", "Акцент", "АБ-Офіс", "Підприємець 4", "Елфі", "ІНФОПОЛІС", Tria і iFin. Такі рішення набагато дешевше, ніж ERP-системи, адже його функції більш обмежені.

Та й між собою таке ПО відрізняється значно. Програми MEDoc і iFin, наприклад, дозволяє здавати електронну звітність до фіскальної службу, реєструвати податкові накладні в електронному вигляді, а також обмінюватися документами з підприємствами-партнерами. А у вирішення "Акценту" є адаптовані версії для виробничих, аграрних підприємств і торговельних компаній.

Розробники EPR-систем, які працюють переважно з українським великим бізнесом, також намагаються відвоювати частину середнього і дрібного сегмента. Вони запускають так звані SaaS-рішення (Software as a service). Це готові хмарні переднастроєні рішення, які не потрібно впроваджувати протягом місяця, а можна легко запустити в браузері. Для одного співробітника компанії робота з таким рішенням обійдеться приблизно в $ 20-40 щомісяця.

Є ще один спосіб вирішити проблему зі складнощами у використанні 1С, каже Олена Макеєва, - передати бухгалтерський облік на аутсорс. "Це вийде дорожче штатного бухгалтера. Однак в умовах sharing economy і зростання попиту, ця послуга може бути значно здешевлена ​​самим ринком", - відзначає радник міністра фінансів, додаючи, що в найближчій перспективі, ймовірно, значно зросте зарплата бухгалтерів, які вміють працювати з ERP-системами, утворюється армія фахівців з 1С, чиї послуги мало кому будуть цікаві. Українські компанії будуть розробляти системи для бухобліку, а якість податкових перевірок знизиться ще більше, адже фіскали практично не користуються іншими продуктами, крім 1С.

Автор: Ірина Гудзь, журналіст

Від редакції сайту Бухгалтер911: даний матеріал не є рекламою перерахованих вище програмних продуктів. Ми не просуваємо жоден з них. Також ми не даємо рекомендацій нашим читачам продовжувати працювати в 1С або переходити на інше програмне забезпечення. Якщо Вам знайомі інші програмні продукти для ведення бухгалтерського обліку - пишіть про це в своїх коментарях. Вважаємо, що нашим читачам будуть цікаві коментарі і оцінки колег, встигли познайомитися з тим або іншим ПО.

Новости