Андроид не гледа USB флеш диск. Како да се поврзете со таблетот USB флеш диск: чекор по чекор поддршка

 1. Ние го поврзуваме USB флеш драјвот со таблетот
 2. Андроид
 3. iPad
 4. Уреди за Windows
 5. Андроид уреди
 6. Управување со датотеки
 7. Безбедно отстранете го возилото
 8. Уреди без USB порта

Сопствениците на современи таблети честопати се соочуваат со проблемот дека ако зачувате многу филмови и музика на неа, едноставно нема доволно меморија на уредот. Особено ако уредот не е премногу скап и има мала количина внатрешна меморија . Се разбира, можете да инсталирате мемориска картичка и да зачувате сè на него, но често постојат ситуации кога треба да префрлите неколку датотеки од компјутер или друг таблет.

Постојат ситуации кога треба да поврзете надворешен флеш-уред мобилен уред

USB флеш диск веќе долго време е златен стандард за брзо зачувување на лични датотеки и документи. Гломазните дискови се спуштија во заборав и беа заменети со компактни дискови. Некои корисници беа веројатно изненадени да научат дека можеби не е толку лесно да се поврзат уредот со мобилен уред. Но, всушност, можете да го поврзете без никакви проблеми, со посебен кабел или адаптер. Ви нудиме детални информации за тоа како да поврзете USB флеш драјв со таблетот.

Ние го поврзуваме USB флеш драјвот со таблетот

Информациите во статијата се релевантни за сопствениците на уреди на Android и iOS. Ако имате таблет во Windows, а потоа поврзете го USB флеш-уредот, исто како на компјутер или лаптоп - можете едноставно да го приклучите уредот во USB-порта и да ја видите неговата содржина.

Андроид

Сите модерни уреди имаат хардверска поддршка за таканаречената USB-OTG технологија. Благодарение на тоа, можете да поврзете USB флеш уред со уредот. Одборот има контролор што го препознава надворешни дискови и други уреди кои не бараат дополнителни возачи за нивната работа.

Што ви е потребно за ова?

 1. таблета,
 2. флеш диск,
 3. специјален OTG кабел.

Ако сè е јасно со првите две додатоци, третото бара дополнително објаснување. Со оглед на малата дебелина на таблетот, програмерите одбиваат да користат целосна големина на USB, опремувајќи модели со микроUSB или сопственички конектори. Некои компании го комплетираат уредот со нивните адаптери, но во повеќето случаи ќе мора да трошат пари на додаток од трета страна.


Неговиот дизајн е како што следува: од една страна, microUSB или сопствен интерфејс за поврзување со таблетот, а од друга страна, нормален USB за да се поврзете со флеш-уред. Прикачете го кабелот на таблетот и вметнете го уредот. Сега можете да го извршите менаџерот на датотеки за да ги видите датотеките зачувани на неа. Флеш-уредот ќе биде прикажан како USB-уред или USB-меморија.

iPad

Ако имате iPad, многу потешко е да поврзете USB флеш диск. Јаболко силно го обесхрабри ова и, всушност, забранува поврзување на надворешни медиуми за чување. Сепак, можете да се поврзете. Што е потребно во овој случај?

 1. Ipad
 2. флеш диск,
 3. Молња до USB адаптер за фото апарат или сличен адаптер.

Постојат адаптери од трети лица кои се подобри од стандардните. Карактеристиките на адаптерот се дека можете да ги гледате само фотографиите и видеата, а можете да снимате само од флеш-уред. Ќе треба да бидете сигурни дека датотечната структура се совпаѓа со онаа на камерата. Во овој случај, системот ќе ги прикаже сите датотеки во стандардната галерија. Реформирајте ги видео датотеките во mp4 формат, и фотографијата во jpg, пренесете ги во креираната папка DCIM.


Таблет компјутерите многу брзо добија популарност, бидејќи тие комбинираат значителен функционален потенцијал и во исто време компактност. Сепак, голем број од оние кои неодамна го купиле овој уред и штотуку почнуваат да работат со него, се соочуваат со одредени потешкотии во користењето на уредот. Ова се должи на карактеристиките на таблетот, па така навидум познати работи како што работат надворешни уреди , имаат голем број на функции.

На пример, многу сопственици на таков gadget наскоро имаат проблем - како да поврзете флеш-уред со таблетот. Овие носители на податоци се широко користени, така што овој напис ќе разговара за различни методи за поврзување на уредот со таблетот, во зависност од моделот и софтверот.

Уреди за Windows

Оваа верзија на конфигурацијата на таблетот е најуспешна, бидејќи USB порта и оперативниот систем од "Мајкрософт" го прави поврзувањето флеш-медиа со таблетот многу лесно. Процесот не е многу различен од поврзувањето на флеш-драјв со компјутер или лаптоп: поврзете се, отворете го таблетот и користете го.

Андроид уреди

Таблети со овој оперативен систем на пазарот многу повеќе. Сепак, поврзувањето на уредот со такви таблети во повеќето случаи бара дополнителна работа со уредот. Ова е неопходно, бидејќи стандардниот истражувач не е сосема добар, така што при поврзување на флеш диск, веројатно системот нема да може да го открие. Затоа, статијата дава детален водич за тоа како да се поврзете и како да отворите USB флеш диск на таблетот.

Управување со датотеки

Прво треба да го инсталирате менаџерот на датотеки, разгледајте два примери:

StickMount - поставете права на root за апликацијата. Поврзете го USB флеш драјвот, стартувајте го менаџерот на датотеки и следете ја патеката / sdcard / usbStorage / каде што ќе го најдете вашиот уред.

ES Explorer - стартувајте ја апликацијата и отворете го делот SD картичка. Отвори се папка со папки, каде што следиме патеката mnt / sda / sda1, каде што се прикажуваат содржината на флеш-уредот.

Безбедно отстранете го возилото

Еднакво важно прашање е како да го отстраните флеш-уредот од уредот, бидејќи животниот век на уредот зависи од него. За да го направите ова, одете во Поставки -> Меморија -> Оневозможете ја мемориската картичка , каде што се наоѓаат сите флеш-уреди.
Поврзувањето на флеш-драјв на Apple нема да се разгледува поради строгата надворешна политика на компанијата.


Уреди без USB порта

Сопствениците на такви gadgets, исто така, можат да користат флеш диск. За ова, се предвидени миниUSB или microUSB порта, како и комплетната OTG кабел кој во овој случај е адаптер. Со поврзување на флеш уредот со кабел, можете да ја продолжите врската со користење на еден од горенаведените методи.
Поврзувањето на USB флеш драјв со таблета е доста едноставна процедура, само следете ја постапката опишана во овој член. Подобрете ги вештините за користење на таблетот и користете ги сите карактеристики на Вашиот уред!

Што ви е потребно за ова?
Што е потребно во овој случај?