атом співпраці

Ілюстративне фото: Сергій П'ятаков, RIA Novosti, CC-BY-SA 3 Ілюстративне фото: Сергій П'ятаков, RIA Novosti, CC-BY-SA 3.0 Škoda JS є постачальником технологій для атомної енергетики. До головних областях діяльності компанії відносяться інжиніринг, виробництво компонентів і сервісні послуги для АЕС. 100% акцій фірми належить російській групі «Об'єднані машинобудівні заводи». У свою чергу, 85% акцій цього об'єднання володіє «Газпромбанк».

Відповідно до договору від 2008 року третій і четвертий блок Хмельницької АЕС повинна була побудувати компанія «Атомстройекспорт». Але після анексії Криму і початку війни на Донбасі українська сторона прийняла рішення відмовитися від послуг російської фірми. Загальна вартість добудови двох енергоблоків Хмельницької АЕС становить 72,437 млрд грн (2,7 млрд євро). Терміни будівництва - 84 місяці, прогнозований термін введення в експлуатацію енергоблоку №3 - 2025 рік.

За словами гендиректора атомної електростанції Миколи Панащенко, техніко-економічне обґрунтування відкориговано з використанням реакторної установки ВВЕР-1000 (водо-водяний енергетичний реактор) виробництва компанії Škoda JS. «Воно вже пройшло всі експертизи, і може бути затверджено в установленому порядку», - заявив Панащенко на зустрічі з представниками компанії Deloitte & Touche. За його словами, фінансування реакторної установки буде забезпечено кредитами від чеських банків.

У Škoda JS, втім, закликають не квапити події. «Переговори з українськими партнерами тривають, але поки ніяких контрактів підписано не було», - підкреслили в компанії.

Новости