«Беремо, не дивлячись». Які професії в Росії - найбільш затребувані

Айтішник, юрист, персональний водій і інші щасливчики

Росія перекрила кордони багатьох товарах західного виробництва. Їх доведеться або купувати в інших регіонах, або виробляти самостійно. Обіцяє вирости кількість нових робочих місць, наприклад, в аграрному секторі. Проте, як з'ясував «МК», в даний час професія персонального водія набагато популярніше і престижніше, ніж професія агронома.

Проте, як з'ясував «МК», в даний час професія персонального водія набагато популярніше і престижніше, ніж професія агронома

Якщо вірити статистиці Міністерства праці, кількість безробітних в Росії знижується не по днях, а по годинах. Якщо в червні їх було понад 900 тис. Чоловік, то до кінця липня знизилася до 875 тис. Правда, відомство базується на офіційній інформації і вважає тільки тих, хто зареєстрований в службах зайнятості. Тобто тільки тих, хто розраховує на соціальні гарантії, реєструється на біржах праці і може вимагати від держави допомогу по безробіттю.

Причому роботу знайти можна всюди. За словами міністра праці і соцзахисту Максима Топіліна, за звітний період активність робітничого потенціалу зросла в 76 регіонах Росії (всього в нашій країні 85 суб'єктів). Найбільше нових робочих місць стало на Ямалі, в Тиві і в Магаданській області.

Ще на початку минулого року число безробітних перевищувало в нашій країні 1,5 млн. Результат очевидний. Є свідчення, що активне населення перетворюється не просто в трудове населення, а стає робочим класом, здатним позбавити країну як від зайвих витрат на дотаційні субсидії, так і замінити мігрантів власними ресурсами.

Санкції, накладені нашою країною на імпорт продовольства з Євросоюзу і США, за задумом їх авторів, повинні стимулювати власне народне господарство і збільшити кількість робочих місць в аграрному секторі. Уряд вже пообіцяв сільському господарству 50 млрд рублів.

Сума не маленька. Разом з цим експерти не впевнені, що навіть ці кошти дозволять Росії вирішити проблему трудового дефіциту. Скорочення безробіття відображає не зростання робочих місць, а переклад частини працівників на білу зарплату і офіційне зарахування їх до штату. Та й без міграційних інтервенцій Росія не обійдеться - залучати представників, наприклад, Середньої Азії набагато дешевше, ніж використовувати національну робочу силу.

Довіряй але перевіряй

Мінімальна зарплата в Росії є однією з найнижчих серед усіх великих економік світу. Такі результати містяться в дослідженні, проведеному консалтинговою групою ConvergEx (див. Довідку «МК»). Більш того, співвідношення між мінімальною і середньою зарплатою в нашій країні є одним з найнижчих в світі. Середня місячна нарахована зарплата у нас становить зараз близько 30 тисяч рублів, або трохи більше $ 900.

Для порівняння: у Франції, де «мінімалка» в 12 разів більше російської, середня зарплата ($ 2300) перевищує показник Росії лише в 2,5 рази. Співвідношення між середніми зарплатами в Австралії і Росії становить близько 3: 1, а мінімальними - більше 17: 1.

Саме тому багато хто не тримаються ні за свою роботу, ні за свої оклади. Дві третини росіян поміняли роботу в період з 2008 по 2010 рік, говориться в дослідженні Вищої школи економіки. Жителі Росії працевлаштовуються на новому місці частіше, ніж європейці, але на економіку це не робить позитивного ефекту. Подовгу залишаються на одному робочому місці тільки ті, чий трудовий стаж становить 15 і більше років. При цьому жінкам менше властиво регулярно міняти роботу, ніж чоловікам.

Рішення про зміну роботи також підстьобується недобросовісними вчинками з боку роботодавця. Багато працівників потрапляли в ситуації, коли оклад опинявся нижче обіцяного або належну суму виплачували із затримками.

фото: Геннадій Черкасов

Скінчилося час соцзмагань

Втім, і самі російські працівники не без гріха. Низька продуктивність праці - головна економічна біда нашої країни. Росіяни працюють менше, ніж громадяни розвинених країн світу, але споживають більше, ніж виробляють. Різниця покривається за рахунок нафтового експорту . «Якщо ціни на нафту впадуть, це неминуче викличе зниження курсу рубля, розжене інфляцію і призведе до скорочення споживання, а з ним і рівня життя», - попереджає колишній міністр економічного розвитку Андрій Бєлоусов. Вихід він бачить у підвищенні продуктивності праці.

Подушний ВВП при його розрахунку за купівельною спроможністю в Росії зараз становить $ 21-22 тис. На рік. Це дорівнює приблизно двом третинам від рівня розвинених країн, в яких ВВП на душу населення становить $ 30-35 тис. Але продуктивність праці в Росії від розвинених країн становить від однієї третини до половини. Цей розрив означає, що ми живемо не за паливною ефективністю, не по продуктивності праці.

Різниця між споживанням і ефективністю виробництва в основному покривається за рахунок високих цін на вуглеводневий експорт. Скорочення припливу нафтодоларів в першу чергу вдарить не по бюджету, а за споживанням: рубль впаде, ціни виростуть, особливо на імпорт, хоча його кількість в зв'язку c санкціями буде незмінно знижуватися.

«Стратегічно розвилка така: або протягом найближчих 5-7 років істотно підвищуємо продуктивність праці, або ми змушені будемо споживання зрізати рано чи пізно через такий примусовий механізм, як знецінення рубля і стрибок інфляції», - зазначає Білоусов.

За розміром виробленого продукту в сільському господарстві в розрахунку на одного зайнятого ($ 18 тис. На рік) Росія в п'ять з гаком разів поступається США і Словаччини, вдвічі - Німеччині та Данії, на третину - Білорусії. Ми випереджаємо тільки Туреччину і Латвію.

Відставання Росії в торговому секторі ($ 37 тис. На одного працівника) менш відчутно: в 2-2,5 рази від лідерів - Бразилії, Бельгії та США. Правда, тут ми перевершуємо Угорщину і Південну Корею.

У промисловості кожен зайнятий в Росії виробляє за рік доданого продукту на $ 50 тис. Це втричі менше, ніж у США, але вони за цим показником не лідери: поступаються сировинним економікам Норвегії та Азербайджану, а також високотехнологічної індустрії Ірландії та Бразилії. Крім того, російські дані по промисловості теж враховують вагомий внесок нафтогазовидобувного комплексу. Частка наукоємного доданого продукту в Росії мінімальна.

У будівництві на кожного зайнятого працівника (треба розуміти, що тут вважаються не тільки росіяни, а й мігранти) видається доданої вартості на $ 30 тис. На рік. Це вдвічі менше, ніж на будівництвах США, які, в свою чергу, суттєво відстають від передовиків виробництва з Ірландії, Іспанії та Нідерландів. На третину краще російських показники зайнятих в будівництві працівників Греції, Польщі, Туреччини та Чилі.

В 3-3,5 рази менш продуктивним, ніж у Франції, Бельгії, США і Нідерландах, виявився російський фінансовий сектор ($ 62 тис. На рік). Британському ми поступаємося в 2,5 рази, Японії - на третину. За цим показником наших фінансистів випереджають їхні колеги з Туреччини, Угорщини, Болгарії, Латвії, Естонії, і навіть Казахстан трохи попереду.

У сфері транспорту і зв'язку Росія ($ 31 тис.) Поступається не тільки більшості східноєвропейських країн, а й багатьом країнам, що розвиваються. Наприклад, в чотири рази - Туреччини (один з лідерів за цим показником у світі), більш ніж удвічі - Мексиці і навіть Таджикистану.

Але найгірші справи в сфері освіти, охорони здоров'я та соціальних послуг ($ 13 тис.). Росія в сім з гаком разів поступається Японії, майже в шість разів США і Південної Кореї, більш ніж в три рази Мексиці, в 2,5 рази - Туреччини. Менше, ніж у нас, вироблення в цьому секторі тільки в більшості держав СНД, Індонезії та Єгипті.

Накрутити оклад за «бубликом»

Ринок праці постійно диктує свої правила. Особливо в умовах торговельної війни із Заходом. Якісь напрямки стають більш популярними і затребуваними, а значить, мають високою заробітною платою, але найбільш затребувані професії можуть бути не пов'язані з оплатою. Певні вакансії йдуть на другий план через перенасичення ринку відповідними фахівцями. За оцінками опитаних «МК» експертів, рейтинг професій 2014 року виглядає наступним чином.

На десятому місці серед найбільш затребуваних професій знаходиться менеджер по персоналу, або просто кадровик. Ця актуальна вакансія є на кожному підприємстві. Отримує такий фахівець в середньому 35 тис. Рублів.

Почесну дев'яту позицію займають кухаря. Тим більше що кількість кафе і ресторанів зростає з кожним днем. Актуальна професія суші-кухаря. Керівник процесу приготування страв може отримувати до 35 тис. Рублів. Помічникам повара платять, звичайно, менше.

Оклад інженера на виробничих підприємствах досягає 60 тис. Рублів. Ця професія розташована на 8-му місці за престижністю і затребуваності.

Особливу популярність придбала професія менеджера зі закупівель. Тут потрібні фахівці в основному з досвідом і базою «клієнтів-партнерів». Їх зарплата варіюється від 30 тис. До 55 тис. Рублів.

Також затребувані лікарі, особливо для приватних поліклінік. Найбільшим попитом користуються стоматологи. Такі фахівці при приватній практиці можуть заробляти більше 80 тис. Рублів.

Протягом декількох років незмінною популярністю користується професія аудитора. Вона перспективна і добре оплачувана. Швидше за все, через кілька років вона так і залишиться затребуваною. Зарплата такого фахівця буде тільки рости. Сьогодні це близько 55 тис. Рублів на місяць.

У вік комп'ютерних технологій все частіше на роботу запрошують веб-програмістів. Вони заробляють від 45 тис. Рублів (в регіонах - 20 тис. Рублів для початківців). «Завдяки тому, що інтернет-сфера розвивається швидкими темпами, можливо, скоро ця професія підніметься на вершину рейтингу», - відзначають експерти.

Трійку найбільш затребуваних професій замикає особистий водій. Такого професіонала потрібно пошукати. Досвідчений водій може отримувати до 60 тис. Рублів.

Другий за популярністю професією є юрист. Велику роль при оплаті праці такого фахівця має досвід. Саме тому зарплата юриста становить від 30 тис. До 100 тис. Рублів (без урахування преміальних за виграні справи в суді).

Нарешті, на першому місці в рейтингу професій 2014 року перебуває IT-фахівець. Вони займаються базами даних, систематизацією всієї інформації на підприємствах. Все це необхідно для того, щоб застосовувати корисну інформацію в бізнесі дуже швидко, на першу вимогу. Цей фахівець стежить і за можливим витоком інформації і розробляє все системи безпеки інформаційних систем. На IT-фахівця лежить величезна відповідальність, а значить, і праця його цінується високо (від 60 тис. Рублів на місяць).

Кваліфіковані робітники (зварювальники, токарі, електромонтажники і так далі) також можуть розраховувати на хорошу зарплату в 50 тис. Рублів, так як практично всі виробничі галузі відчувають кадровий дефіцит в такому персоналі.

Втім, якщо в цілому оцінювати ринок праці в нашій країні, то висновки не вселяють оптимізму. За словами глави ФМС Костянтина Ромодановського, число в'їжджають в Росію мігрантів за 4 роки зросла майже на 40%. «Є попит на іноземну робочу силу, ці люди затребувані. Це виклик, з одного боку, з іншого - їдуть не зовсім ті, кого ми очікуємо », - зазначає глава міграційного відомства.

Очевидно, що основний потік мігрантів націлений на ринок низькооплачуваної праці, де росіяни відмовляються працювати. Але де ж тоді працювати громадянам Росії?

Як заявив в кінці минулого року Дмитро Медведєв, продуктивність праці в нашій країні здатна вирости на 50% за 5 років. У свою чергу, кількість високопродуктивних робочих місць до 2020 року може збільшитися на 25 млн. На які прогнози спирається прем'єр в цьому випадку, не зовсім ясно. За підрахунками Мінекономрозвитку, створення одного сучасного робочого місця передбачає інвестиції як мінімум в $ 100 тис. Виходячи з цього, реалізація заявленої програми зажадає не менше $ 2,5 трлн. Варто зазначити, що доходи бюджету від нафти і газу складають приблизно $ 220-230 млрд на рік. Судячи з усього, коментарі зайві.

Судячи з усього, коментарі зайві

Довідка «МК»:

Середня погодинна зарплата в світі:

Країна Зарплата в годину

Австралія $ 16,88

Франція $ 12,09

Нова Зеландія $ 11,18

Японія $ 8,17

США $ 7,25

Гонконг $ 3,87

Бразилія $ 1,98

Росія $ 0,97

Китай $ 0,8

Індія $ 0,28

Але де ж тоді працювати громадянам Росії?

Новости