Безпілотні «фури» - як економіка США зміниться до 2020 року

  1. економічна революція
  2. Безпілотні вантажівки і найближче майбутнє
  3. Що завгодно краще людини за кермом
  4. Що буде через 10-20 років?
  5. Шлях, який належить пройти (або проїхати)

Потенційний ефект від впровадження автомобілів без водія торкнеться не тільки індустрію вантажних перевезень, а й багато інших локальні бізнеси, які залежать від грошей, які заробляють і витрачають далекобійники. І якщо копнути глибше, то можна побачити, що перспективи не такі вже райдужні - по крайней мере, на просторах Сполучених Штатів.

І якщо копнути глибше, то можна побачити, що перспективи не такі вже райдужні - по крайней мере, на просторах Сполучених Штатів

економічна революція

Ми зіткнемося з кардинальним перетворенням і подальшим поступовим відмиранням безлічі різних галузей економіки. Подібних речей світ не бачив з часів побудови мережі міжрегіональних швидкісних доріг, що огинають великі міста в США. Якщо ви думаєте, що це перебільшення, погляньте на карту найбільш поширених професій в кожному штаті за 2014 рік:

Якщо ви думаєте, що це перебільшення, погляньте на карту найбільш поширених професій в кожному штаті за 2014 рік:

Як мінімум в половині штатів водій вантажівки - найпопулярніша професія. Джерело: NPR

Навіть побіжного погляду вистачить, щоб зрозуміти, наскільки сильно американська економіка залежить від водіїв вантажівок. Згідно з даними Американської асоціації компаній вантажного автотранспорту (American Trucker Association), в США налічується близько 3,5 млн професійних водіїв вантажних автомобілів, ще близько 5,2 млн чол. задіяні в цій індустрії, але не сидять за кермом - в індустрії налічується близько 8,7 млн робочих місць.

Дохід, отриманий цими людьми, дозволяє фінансувати робочі місця для інших. Адже 3,5 млн далекобійників, що ганяють «фури» по США, час від часу роблять зупинки, щоб перекусити, випити, відпочити і поспати. Безліч бізнесів отримували дохід за рахунок того, що задовольняли їхні потреби. Ресторани та мотелі - це тільки 2 приклади; можна вести мову про мільйони, чия робота залежить від водіїв вантажівок. Але і це ще не все.

Ті, хто працює в ресторанах і мотелях вздовж автомагістралей, також є споживачами всередині власних локальних економік кожного штату. Згадайте про обслуговуючий персонал ресторанів, який витрачає свою зарплату і чайові в своєму місті, і про покоївку в мотелі, яка витрачає свій заробіток аналогічно. Ці витрати створюють в результаті зарплату для інших людей. Тому треба говорити не тільки про мільйони, які залежать від водіїв вантажівок, а й про населення невеликих міст, в повній мірі залежить від перерахованих вище професій. При будь-якому скорочення споживчих витрат локальні економіки будуть падати.

Ще одна важлива деталь полягає в тому, що праця водіїв-далекобійників добре оплачується. В середньому їх річний дохід в США становить не менше $ 40 тис. У більшості випадків у цих людей немає вищої освіти. Фактично це - одна з небагатьох професій, яка забезпечує непоганий дохід, але не вимагає диплома вузу. Більшість професій, що не потребує вищої освіти, в США вже не актуальні або оплачуються нижче середнього рівня - це пов'язано з масовим перенесенням виробництва за кордон. Далекобійники, мабуть, є винятком з цього правила.

Як мінімум 10 млн осіб в США залежать повністю або частково від доходу водіїв вантажівок. Аналогічна картина спостерігається і в інших країнах - праця далекобійників всюди оплачується гідно, принаймні не нижче середнього рівня зарплати в країні. І до тих пір, поки майбутнє вантажних перевезень в світі безхмарно, вищеописаний баланс буде зберігатися.

Безпілотні вантажівки і найближче майбутнє

Аналітики індустрії прогнозують зростання робочих місць у цій сфері на 21% до 2020 року. Але буде рости і брак водіїв - понад 100 тис. Відкритих вакансій. Більш високий попит на шоферів означає і вищу зарплату, тому найближче майбутнє виглядає для них досить безхмарним. Ось тільки цьому може перешкодити інновація у вигляді безпілотних автомобілів.

Технології безпілотного водіння вже існують. Нещодавно компанія Google представила безпілотний автомобіль, який проїхав більше 160 тис. Км без будь-яких аварій. Всього такі машини пройшли понад 1,7 млн кілометрів - і потрапили всього в 11 ДТП (всі вони були викликані людьми, а не комп'ютерами, і відбулися такі аварії в основному в містах).

«Як ви можливо і думали, більшість аварій відбувалося на міських вулицях, а не на швидкісних магістралях; в перерахунку на милю пробігу в містах аварії відбувалися в 8 разів частіше », - заявив Кріс Урмсон (Chris Urmson), директор програми Google по безпілотним автомобілям.

Згідно з інформацією Google, водіння авто по міжміським трасам з технологічної точки зору навіть простіше, ніж усередині міста. Але коли ж автомагістралі заповнять інноваційні безпілотні «фури»? Старт цього процесу вже дано: ще 6 травня 2015 року перший безпілотний вантажівка здійснив поїздку по шосе в штаті Невада. Безпілотні вантажівки - це не майбутнє, а сьогодення:

За інформацією компанії Daimler, подібні самоврядні вантажівки протягом 10 років будуть тестовими зразками - перед тим, як ввести їх в робочу експлуатацію, вони повинні пройти 1 млн км. Використовувані в них технології не такі вже й нові: немає лазерного радара (LIDAR), як в безпілотних автомобілях Google - є тільки звичайний радар або камера. Відносно апаратної частини тут немає нічого суперсучасного. Це - найперші пристрої автоматичного управління, які встановили у вантажівку, дозволивши водіям просто сидіти ззаду і насолоджуватися поїздкою, в той час як автомат самостійно виконує всю роботу.

Якщо подібного автоматичного пристрою управління потрібна допомога людини, воно сигналізує водієві. Якщо водій не відповідає, безпілотний вантажівка повільно з'їжджає на узбіччя і зупиняється в очікуванні подальших інструкцій. У випадку з самохідними вантажівками найважливіше поліпшення - зменшення числа аварій.

У 2012 році в США 330 тис. Великих автофургонів потрапили в аварію, в результаті чого загинуло майже 4 тис. Чол., В основному - в легкових авто. Майже 90% аварій були викликані помилками водія.

Робот-водій набагато безпечніше на дорозі, оскільки роботи ніколи не втомлюються. Вони не піддаються емоціям, не розмовляють по телефону під час їзди, не п'ють алкоголь, не вживають наркотики і не роблять безліч інших речей, які можуть привести до аварії (з вищезазначених причин людей-пілотів, швидше за все, також в перспективі приберуть з літаків) .

Що завгодно краще людини за кермом

Робот-шофер не вимагає постійного підвищення зарплати, адже ця робота дуже втомлива і складна, - і все менше і менше людей хочуть стати далекобійниками. Компанія може купити цілий парк самоврядних машин і повністю викреслити з бюджету таку статтю витрат, як водійська зарплата. Єдине, за що доведеться платити - обслуговування і ремонт. Також не потрібно витрачатися на страховку за станом здоров'я. Роботам не потрібно робити зупинки на відпочинок, перекур, обід - і час доставки товару скорочується.

Всі ці фактори говорять про те, що заміна людей-водіїв роботами неминуча. Тут навіть питання не в тому, наскільки реальна така заміна, а в тому, коли вона відбудеться. І що трапиться з економікою, коли мільйони людей стануть безробітними?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Що буде через 10-20 років?

Перш за все, варто оцінити потенційні терміни впровадження безпілотних транспортних засобів. Tesla має намір вже найближчим часом випустити ПО, яке активує «безпілотний режим». В результаті електромобілі Tesla Model S зможуть їздити по всій території США без допомоги живого водія. Більш того, такі авто навіть здатні самі переміщатися від однієї паркувального майданчика до іншого. Коли ж безпілотні автомобілі завоюють наші дороги?

Коли ж безпілотні автомобілі завоюють наші дороги

Фаза 1: Тестування автономного водіння. Фаза 2: Часткова заміна водіїв роботами. Фаза 3: Повністю безпілотне водіння. Фаза 4: 100% безпілотні автомобілі. Джерело: Morgan Stanley, 2015

Згідно зі звітом Morgan Stanley, повнофункціональну систему автономного водіння буде готова вже до 2022 року, масове впровадження безпілотних технологій буде здійснюватися з 2022 року по 2026 рік, а традиційні і звичні для нас автомобілі з людиною-водієм вийдуть з ужитку в наступні 20 років.

Однак це - лише один із сценаріїв розвитку подій. Нижче наведені й інші оцінки:

  • Navigant: «До 2035 року продажі автономних автомобілів досягнуто 95,4 млн шт. щорічно, що складе 75% від всіх легкових автомобілів ».
  • IHS Automotive: «До 2035 року в усьому світі буде використовуватися приблизно 54 млн безпілотних транспортних засобів».
  • ABI: «До 2032 року половина всіх нових автомобілів, що продаються в США, будуть оснащені безпілотними функціями».
  • Nissan: «У 2020 році ми будемо говорити про більш розширених можливостях для автономного водіння. Це буде еволюційний процес - і 2020-й стане першим роком, коли ми побачимо реалізацію деяких таких функцій в транспортних засобах ».

Якщо зіставити всі ці оцінки разом, то ми отримаємо приблизний час кардинальної перебудови транспортної галузі між 2020 і 2030 роком. На безпілотні технології буде попит, і в підсумку ринок їх отримає. Tesla і Google - не єдині компанії, які розробляють автономні пристрої. Є й інші.

Компанія під назвою Veeo Systems розробляє як невеликі транспортні засоби для 2 пасажирів, так і величезні автобуси на 70 місць - і вже тестує їх в великих містах. Вартість безпілотного громадського транспорту буде на 25-40% менше, ніж у традиційних автобусів і поїздів. Витрати на пробіг електричних транспортних засобів на акумуляторних батареях складуть $ 1-3 в день.

Apple (за чутками) також розробляє власний безпілотний автомобіль. Проект носить назву Titan, а конструкція машини нагадує мінівен. Apple також володіє технологією розробки карт, яку можна інтегрувати в електромобіль для управління великою мережею ланцюжків поставок. Крім того, компанія тривалий час досліджувала акумуляторні технології для використання в своїх iPhone, iPad і Mac.

І навіть Uber Не проти включитися в гру. У компанії заявили, що розроблять «ключові технології, які дозволяють реалізувати місію Uber з надання надійного транспорту для кожного і повсюдно», включаючи безпілотні автомобілі, системи безпеки і картографічні сервіси.

Трейвіс Каланік (Travis Kalanick), генеральний директор і засновник Uber, заявив на бізнес-конференції в 2015 році, що він замінив би водіїв Uber безпілотними автомобілями негайно і без всяких сумнівів:

«-Ви платите не просто за машину - ви платите ще за того хлопця за кермом. Коли в автомобілі більше нікого немає, вартість пересування за допомогою Uber стає дешевше, ніж вартість володіння транспортним засобом. В результаті такі звичні для нас сьогодні процеси, як покупка машини, взагалі залишаться в минулому ».

Подібний потенціал безпілотних автомобілів видозмінює поняття володіння автомобілем. І з цієї причини впадуть цілі індустрії, які побудовані на самій концепції володіння: мийка машин, паркінг, компанії, що надають послуги оренди автомобілів, страхування автомобілів, автокредитування. До речі, не виключено, що цей процес торкнеться і громадський транспорт: дорогі трамвайні і монорейкові лінії будуть невигідні, оскільки пересування на безпілотному транспорті подешевшає і комфортніше.

Шлях, який належить пройти (або проїхати)

Будь-які прогнози щодо «самохідних фур» повинні спиратися на прогрес у розвитку безпілотних автомобілів, але з поправкою на особливість експлуатації такого транспорту. Вантажівки повинні пересуватися без водія тільки по автомагістралях. Їм не потрібно безпілотне водіння при заїзді на склад, оскільки це буде досить складно, принаймні, на перших етапах. Разом з тим, вантажівки майже завжди експлуатуються лише корпоративним сегментом. Якщо ринок знайде вигоду в тому, щоб взагалі прибрати водія з кабіни вантажівки, то це буде зроблено.

Наприклад, можна зв'язати бездротовим зв'язком кілька «фур» і змусити їх рухатися в одній щільної колоні. По-перше, такий спосіб пересування економить паливо (до 7% для двох фур в одній зв'язці), по-друге, дозволяє залишити на всю колону всього 1 водія-контролера, який буде знаходитися, скажімо, в першому авто. Таке завдання доступна для реалізації вже сьогодні, сучасні технології дозволяють її втілити в життя.

Насправді, єдина перешкода лежить в юридичній площині, а не в економічній чи технічної. І хоча в декількох штатах безпілотні автомобілі вже офіційно допущені для експлуатації, в інших штатах очікують, поки автономні «фури» не легалізовані на загальнонаціональному рівні. Сергій Брін з Google вважає, що це може статися вже в 2017 році.

В 2025 році, менш ніж через 10 років, нові технології почнуть кардинально видозмінювати економіку - так, як ми навіть не можемо уявити. Людська праця стає все більш непотрібним і навіть економічно невигідним порівняно з машинним працею. До того ж, ми все ще наполягаємо на тому, щоб нам платили гроші за те, що ми використовують працю машин. В реальності ж саме ми повинні оплачувати машинна праця. Найпростіший приклад - робот-таксі відвіз нас з точки А в точку Б, і ми оплатили його послуги.

Всього через 10-15 років на наших дорогах будуть повно роботів-водіїв замість живих людей, тому драйвером економіки 21-го століття буде людина-споживач, а не людина-працівник, і цього споживачеві необхідно надати необхідні споживчі ресурси. Якщо ми відмовимося і не зробимо цього, то майбутнє розчавить нас ніби бульдозер - і «за кермом» цього бульдозера буде саме людство. Допустити такий розвиток подій як мінімум нерозумно - адже технології потрібні для того, щоб полегшити наше життя, а не для того, щоб позбавити нас засобів для існування. Про майбутнє транспорту ви можете також прочитати в інших наших матеріалах:

за матеріалами блогу Скотта Сантенс

Але коли ж автомагістралі заповнять інноваційні безпілотні «фури»?
І що трапиться з економікою, коли мільйони людей стануть безробітними?
Коли ж безпілотні автомобілі завоюють наші дороги?

Новости