Битва за Палац хліборобів: хто сяде на місце Марата Ахметова?

5.09.2016

Топ-10 кандидатів на пост міністра сільського господарства РТ за версією «БІЗНЕС Online»

Тривалі з весни неофіційні «праймеріз» на ключову в Татарстані посаду глави Мінсільгоспу вступили у фінальну стадію. Головний «виборець» - президент РТ Рустам Мінніханов - офіційно підтвердив відхід Марата Ахметова в Держдуму і дав кілька натяків на те, яким повинен бути наступник. «БІЗНЕС Online» склав власний шорт-лист кандидатів.

Президент РТ підтвердив, що в разі вдалого результату голосування на виборах до Держдуми 18 вересня Марат Ахметов залишить міністерську посаду Фото: Сергій Єлагін Президент РТ підтвердив, що в разі вдалого результату голосування на виборах до Держдуми 18 вересня Марат Ахметов залишить міністерську посаду Фото: Сергій Єлагін

«У НАС МІНІМУМ 5 - 6 ЛЮДИНА Є ...»

на нещодавній зустрічі з керівниками провідних ЗМІ республіки Рустам Мінніханов, нарешті, розставив всі крапки над i в питанні про майбутнє нинішнього міністра сільського господарства і продовольства РТ Марата Ахметова, який посів високе місце в партійному передвиборному списку від «Єдиної Росії». Президент РТ підтвердив, що в разі вдалого результату голосування на виборах до Держдуми 18 вересня Ахметов залишить міністерську посаду, яку він обіймав 17 років, і піде в Москву лобіювати інтереси республіки.

Тепер головна інтрига - хто наступник. Віддаючи данину поваги аксакалу, Мінніханов дав зрозуміти, що про повноцінну заміну не йдеться, а й «Марат Готовіч теж за один рік Маратом Готовічем не став». Таким чином, він натякнув, що, швидше за все, наступний міністр не буде важковаговиком з великим послужним списком за спиною: «У нас багато талановитих хлопців, молодих керівників, які повинні ще так серйозно попрацювати, щоб мати і такий рейтинг, і такі знання, і такий авторитет ».

У відповідь на уточнююче питання він дав зрозуміти, що шорт-лист вже сформований. «У нас мінімум 5 - 6 чоловік є, які реально можуть очолювати це господарство», - сказав журналістам Мінніханов. Далі він розкрив нову порцію вимог: «Міністр сільського господарства - це не тільки людина, яка за сільгоспвиробництво відповідає, він живе життям селян, він підтримує потребкооперацию, підтримує інфраструктурні речі на селі. Тобто він віце-прем'єр і міністр, є особливості, які ми поклали на цю посаду », - зазначив він.

Уже в кінці зустрічі президенту задали питання про принципи його кадрової політики в цілому (чи не боїться він, мовляв, висувати молодих). У відповіді Мінніханова при бажанні теж можна розглядати натяки на муки вибору кандидата для такого відповідального поста. Було сказано, що будь-які спонтанні рішення, як правило, призводять до помилок, а людей треба обкатати, вони повинні пройти якийсь шлях, десь попрацювати. Тут президент дав ще один натяк: «У районах дивимося фахівців, які вже зарекомендували себе». «Дуже навіть талановитий, він [претендент на високу посаду] все одно повинен пройти якийсь шлях, йому самому буде легше працювати, коли він має певний досвід, розуміння. Уявіть, як працювати на республіканському рівні, якщо ти не знаєш системи організації влади, системи формування - як влаштовано поселення, як влаштований район. Дуже складно: тебе чи будуть обманювати, або ти будеш робити вигляд, що все знаєш, що у тебе все добре, але нічого це не добре ».

Тим часом, за нашими відомостями, незрима апаратно-кланова боротьба за крісло Марата Готовіча йде вже кілька місяців - кілька груп впливу висунули своїх претендентів. Приз того варто: апаратний вага посади міністра сільського господарства в Татарстані і раніше був високий, а при затяжному правлінні Ахметова досяг апогею, причому не тільки в республіці, але і в Москві. У цьому сенсі помпезний Палац хліборобів, зведений володарем села в 2010 році на піку могутності (за федеральні гроші), говорить сам за себе.

Могутності Мінсільгоспу сприяє і те, що сам Мінніханов (на відміну від свого попередника Мінтимера Шаймієва) полум'яної пристрасті до хронічно збитковим сільському господарству не має - на відміну, наприклад, від сфери будівництва, нафтогазохімії або IT. Як говорилося в старому жарті з КВН, поки у нас є нафта, ми можемо дозволити собі сільське господарство. Далекий від села і Ільдар Халіков, якому цей факт навіть ставили в докір при призначенні. Тому «ручного управління» над головою Мінсільгоспу немає - для сільських голів він, по суті, і є прем'єр-міністр, той «цар і бог», від прихильності якого залежить їх добробут. Чи перейде ця харизма новому главі Мінсільгоспу, велике питання - довіру і авторитет, як правильно зауважив президент, ще потрібно заслужити. Складно буде передати у спадок і підібрані за ці роки ключі від московських кабінетів, де Ахметов майстерно вибивав федеральне фінансування. Втім, тут він буде допомагати і сам.

Вибір фігури нового міністра буде залежати і від того, які завдання на нього покладуть. Хто зараз потрібен? Старий кінь, який глибоко НЕ зоре, а й борозни не зіпсує? Або молодий реформатор для ривка в умовах контрсанкцій? Глава, що знає, як корова доїться і як врожаї малюються? Або виходець з бізнесу? ..

Формально програма для нового міністра, по суті, вже розписана - йдеться про прийняту в минулому році стратегії «Татарстан-2030» Фото: agro Формально програма для нового міністра, по суті, вже розписана - йдеться про прийняту в минулому році стратегії «Татарстан-2030» Фото: agro.tatarstan.ru

СТРАТЕГІЯ «ТАТАРСТАН-2030»: налагодьте, НАРЕШТІ, ЗБУТ!

Найцікавіше, що формально програма для нового міністра, по суті, вже розписана - йдеться про прийняту в минулому році стратегії «Татарстан-2030». В рамках підготовки цього документа була створена проектна майданчик «Розвиток агропромислового комплексу», модератором якої став президент консалтингової компанії AV Group Олексій Криловський. Треба сказати, експерти зробили не надто упереджений для влади Татарстану висновок.

«Створюється враження, що керівництво бачить тільки поточні проблеми, яких багато, причому тільки в рамках вузьких ніш - своєї сфери відповідальності. В результаті керівництво, можливо, упускає з виду повноту ланцюжка створення доданої вартості. В результаті немає бачення, якою має бути АПК в майбутньому, образ майбутнього сільського господарства ».

На думку AV Group, головна проблема АПК Татарстану - відсутність ефективного збуту продукції. Також в республіці не розвинена глибока переробка сировини - основні переробні потужності знаходяться за межами республіки, а ринок продукції тваринництва затоплений перекупниками. Є проблеми і з торговими компаніями - місцевих виробників не пускають в торгові мережі. Крім того, експертами була відзначена висока кредиторська заборгованість сільськогосподарських підприємств, яка обумовлена ​​високою кредиторською заборгованістю переробних підприємств, що виникає багато в чому в результаті закупівельної політики роздрібних мереж (відсутність передоплати, відстрочення оплати - 45 днів).

У стратегії «Татарстан-2030» прописані дві основні мети, які стоять перед керівництвом Мінсільгоспу РТ: поетапне збільшення частки переробки в виробленому сировину і експансія на зовнішні ринки (включаючи експорт). Для досягнення першої цілі запропоновано створення кластера АПК республіки в складі кількох субкластеров (молочний, м'ясний, цукровий, масложирової, зерновий, овочевий, картопляний, плодово-ягідний, аквакультура), що включають весь ланцюжок створення вартості за конкретними продуктових групах. Керувати кластером повинна керуюча компанія.

Вихід на високомаржинальних ринки (в першу чергу в Москву і Московську область) пропонується здійснити за рахунок формування зонтичних брендів і створення логістичного центру на кордоні з Москвою. Крім цього, в стратегії йдеться про необхідність розвитку системи підготовки кадрів і боротьбі з негативним іміджем роботи в сільському господарстві.

Здається, цілі поставлені, завдання визначені, за роботу, товариші? Справа за малим - визначитися з прізвищем. Заковика в тому, що сам мудрий Ахметов, як кажуть поінформовані джерела «БІЗНЕС Online», свого кандидата Мінніханову не запропонував, обумовивши тим не менш неформальне право вето: мовляв, свою думку щодо запропонованих персоналій він, Марат Готовіч, із задоволенням висловить. При цьому остаточний вибір досі не зроблений. З березня-квітня початковий шорт-лист з 10 - 15 кандидатів, який обговорювався в вузьких колах, лише стиснувся до 5 - 6 кандидатур, про які і згадав Мінніханов.

На основі консультацій з джерелами в галузі і експертами, а також зроблених самим президентом натяків «БІЗНЕС Online» склав власний список кандидатів, розставлені по порядку підвищення шансів на призначення міністром.

№10. Айрат Хайруллін: ПТИЦЯ ЗАНАДТО ВИСОКОГО ПОЛЬОТУ?

Айрат Хайруллін - яскравий республіканський спікер по темі сільського господарства і співвласник холдингу «Червоний Схід-Агро», але глава республіки, на думку експертів, не дуже йому благоволить Фото: Сергій Єлагін Айрат Хайруллін - яскравий республіканський спікер по темі сільського господарства і співвласник холдингу «Червоний Схід-Агро», але глава республіки, на думку експертів, не дуже йому благоволить Фото: Сергій Єлагін

На останньому місці в Топ-10 чи не найяскравіший республіканський спікер по темі сільського господарства, депутат Держдуми РФ шостого скликання і співвласник холдингу «Червоний Схід-Агро» 46-річний Айрат Хайруллін. Очевидно, що він міг би з успіхом потягнути цей віз, однак все-таки ймовірність його призначення примарна. По-перше, сам Хайруллін давно вже мислить масштабами всієї Росії, так що пост республіканського міністра для нього занадто крейда. От якби йому запропонували посаду федерального міністра, він би задумався ... А по-друге, Мінніханов не дуже-то і благоволить головному агробаронів республіки - аж надто він незалежна і амбітна фігура. Тому, зокрема, в нашому списку і немає вихідців з його імперії. По-третє, призначення Хайруллін, як і будь-якого іншого олігарха від АПК, загрожує яскраво вираженим конфліктом інтересів. Кому це потрібно?

№9. МАРАТ МУРАТОВ ОБРАВ МОЛОЧНЕ КОРОЛІВСТВО

Наші джерела кажуть, що кандидатура Марата Муратова (в центрі) серйозно розглядалася на самому верху, ось тільки він сам не захотів йти в міністри Фото: Сергій Єлагін Наші джерела кажуть, що кандидатура Марата Муратова (в центрі) серйозно розглядалася на самому верху, ось тільки він сам не захотів йти в міністри Фото: Сергій Єлагін

Практично аналогічна ситуація - з 51-річним Маратом Муратовим, екс-гендиректором «Татмедіа», з 2013 року очолив КК «Просто молоко». Здавалося б, ідеальний кандидат: проявив себе на роботі в держструктурах, показав себе як боєць під час битви за спадок «Вамін», непогано проявив себе і як бізнесмена, керуючи його молочним бізнесом.

Наші джерела кажуть, що кандидатура Муратова серйозно розглядалася на самому верху, ось тільки він сам не захотів йти в міністри, по всій видимості, відчувши смак до великого бізнесу. Чи не для того він кілька років бився з банками-кредиторами, по крупицях збираючи осколки «Вамін», щоб зараз хтось інший скористався плодами. Всі його помисли в середньостроковій перспективі пов'язані з розвитком КК «Просто молоко», в якому він одноосібний власник.

№8. АЗАТ Зіганшина: ЗІРКА ДРУГОГО ПЛАНУ

На користь Азата Зіганшина то, що він досить близько по своїй роботі стикався з Маратом Ахметовим і знає всі таємні стежки, входи і виходи Фото:   elitat На користь Азата Зіганшина то, що він досить близько по своїй роботі стикався з Маратом Ахметовим і знає всі таємні стежки, входи і виходи Фото: elitat.ru

Наші джерела також включили в шорт-лист 43-річного генерального директора ВАТ «Татагролізінг» Азата Зіганшина. Він до 2014 року входив до ради директорів і комітет з аудиту і ризиків Татфондбанка, в першій половині 2000-х років працював начальником юридичного ради холдингу «Ак Барс», потім - заступником генерального директора «Татарстан соте», в 2010 - 2012 роках очолював управління агропромислового комплексу земельних відносин та споживчого ринку апарату кабміну, а в 2013 році був направлений в якості члена пожежної команди на ВАТ «Вамін-Татарстан», де зайняв пост виконавчого директора.

На користь цього кандидата - то, що він досить близько по своїй роботі стикався з Ахметовим і знає всі таємні стежки, входи і виходи. Однак, на думку, наприклад, депутата Держдуми і колишнього міністра сільського господарства РТ Фатіха Сібагатулліна, великий мінус Зіганшина - відсутність у нього досвіду самостійної відповідальної роботи. «Це хороша людина, я його знаю, як брата люблю. Але він завжди був на других ролях, виконував чужі завдання, був службовцем. Він довірена особа Ахметова, але як підлеглий. Я вважаю, що міністр сільського господарства РТ не повинен бути поступливим, він повинен мати свою думку і вміти її відстоювати », - пояснив свою думку екс міністр сільського господарства РТ.

№7. РАЗІФ КАРІМОВ: ЛІДЕР З ВРОЖАЮ В вотчині ФАРДІЕВА

Кілька експертів «БІЗНЕС Online» ставлять на главу Заинск муніципального району Разіфа Карімова, якому напередодні виповнилося 53 роки. В його активі - вагомі результати: за попередніми підсумками збиральної 2016 року його район став лідером по урожаю зернових - 37 центнерів з гектара (при середньому по республіці показнику в 24 - 26 центнерів з гектара). У рейтингу Мінсільгоспу РТ Заїнський район входить в десятку кращих.

До того ж у Карімова склалися конструктивні відносини з Ільшата Фардіевим, чия «Агросила груп» займає командні висоти в АПК району зі своїм цукровим заводом і буряківництвом. На користь Карімова говорить і серйозний послужний список. Він почав кар'єру практично з самих низів - з завідувача машинним двором. Став головним інженером, а потім і головою колгоспу «Іскра» в Тукаевском районі. У 1998 році він став першим заступником голови адміністрації району та начальником управління сільського господарства і продовольства.

Але головне - у нього є і досвід промисловця. З 2008 по 2014 рік він керував НАБЕРЕЖНОЧЕЛНІНСКІЙ, а потім Казанським молочним комбінатами, які входили в структуру ВАТ «Вамін-Татарстан», - на нову посаду його проводжав не хто інший, як Муратов. Так що і для Марата Яшаровіча Карімов не чужа людина.

Втім, два роки - це для глави району не дуже-то солідний термін, в середньому Мінніханов намагається дати людині попрацювати на такому посту хоча б 5 - 7 років, щоб він зміг набратися досвіду, показати себе. Тоді його можна рухати далі.

№6. МАРСЕЛЬ Шайдуллін: орач З нафтових полів

Глава Азнакаевскому району Марсель Шайдуллін (в центрі) на шостому місці в шорт-листі Фото:   aznakayevo Глава Азнакаевскому району Марсель Шайдуллін (в центрі) на шостому місці в шорт-листі Фото: aznakayevo.tatarstan.ru

На 6-му місці в шорт-листі - 42-річний глава Азнакаевскому району Марсель Шайдуллін. За фахом він ветеринарний лікар, з 1997 по 1999 рік працював начальником відділу тваринництва управління сільського господарства Альметьєвська району. У 2002 році очолив районне управління сільського господарства і продовольства, незабаром був призначений заступником керівника виконкому Ютазінского району. У 2010 році він очолив район, а з січня 2012 року був переведений на аналогічну посаду в Азнакаевскій район. За підсумками 2015 року Азнакаевскій район зайняв 9-е місце по соціально-економічному розвитку в Республіці Татарстан, у чому, як визнавав Шайдуллін, велика заслуга нафтовиків. Втім, і сільгоспгалузі району розвивалася досить динамічно: поголів'я ВРХ за 3 роки, всупереч загальному тренду, зросла на 5 тис. Голів. Протягом декількох років район по валовому збору зерна займав 1-е місце. Правда в рейтингу сельхозрайонов Татарстану за 2015 рік, опублікованому на сайті мінсельзоха РТ, Азнакаевскій район знаходиться всього лише на 36-му місці, погіршивши свої показники за рік на 6 позицій. "Це все не правда! У Мінсільгоспу РТ дуже сумнівна методика складання рейтингів », - обурився з цього приводу Сібагатуллін, охарактеризувавши Шайдуллін як одного з найуспішніших керівників районів в республіці.

№5. Ільшата Шагіахметов: ПРОТЕЖЕ ІВАНА ЄГОРОВА

Ільшат Шагіахметов (зліва) - креатура Івана Єгорова, до думки якого президент прислухається Фото:   zdship Ільшат Шагіахметов (зліва) - креатура Івана Єгорова, до думки якого президент прислухається Фото: zdship.ru

У шорт-лист кандидатів на посаду міністра сільського господарства і продовольства РТ увійшла креатура Івана Єгорова - виконавчий директор «Ак Барс» холдингу 31-річний Ильшат Шагіахметов. Його кар'єра пішла вгору після того, як разом із сином голови холдингу, гендиректором АТ «Зеленодольськ молочноперерабативающій комбінат» Артуром Єгоровим, він успішно провів санацію комбінату і зарекомендував себе як непоганий управлінець.

Досвіду у Шагіахметова, звичайно, замало - він не працював ні в районі, ні взагалі в держорганах. Та й представники інших сільськогосподарських кланів навряд чи оцінять таке призначення. Сам «Ак Барс» успіхами в сфері сільського господарства аж ніяк не блищить. Однак той факт, що в свої роки людина несе на собі тягар оперативного управління величезною імперією, теж про щось говорить. Єгоров ж - дуже впливовий лобіст, до думки якого президент прислухається. Ну а призначенням молодих людей не зовсім з чиновницької обойми на високі пости Мінніханов уже не раз дивував. І поки що майже не помилявся.

№4. МАРСЕЛЬ Тагіров: ЗНАННЯ - СИЛА?

Варто прідівітіся и до 51-річного директора татарського НДІ сільського господарства РАСН доктору наук Марселю Тагірова. Свою трудову кар'єру він починав рядовим колгоспником, а після навчання в сільгоспінституті повернувся в рідний колгосп «Ігенче» Арський району агрономом. На заході СРСР встиг за пару років зробити комсомольську кар'єру, ставши першим секретарем Атнінского РК ВЛКСМ. В середині 90-х років очолив сільгоспуправління в Атнінском районі, потім пішов з наукової лінії - в 2000 році став заступником генерального директора ГУ ТатНІІСХ. Там його і примітив Ахметов, взявши в міністерство своїм заступником по землеробству. Правда, на посаді заступника міністра Тагіров пропрацював лише два роки - з 2004-го по 2006-й, повернувшись в ТатНІІСХ вже на пост директора.

Як кажуть обізнані люди, за період свого керівництва інститутом Тагіров проявив себе не тільки як вчений (автор і співавтор 172 наукових робіт, вніс значний вклад у розробку теоретичних і практичних прийомів обробітку картоплі в умовах Середньо-Волзького регіону), але і як успішний організатор - вперше за історію інституту сорти місцевої селекції зайняли 56% в посівних площах Республіки Татарстан.

Так що, на думку деяких наших джерел, призначення Тагірова міністром могло б ознаменувати поворот сільгоспгалузі Татарстану на наукові рейки. Тим більше що клімат в республіці змінюється, стає все більш посушливим і спекотним. Втім, зрозуміло, що керувати науковою установою і цілою галуззю - дві великі різниці ...

№3. ЕНГЕЛЬ Фаттаха: З ВІЦЕ-ПРЕМ'ЄРІВ У ВІЦЕ-ПРЕМ'ЄРИ?

Трійку найбільш ймовірних кандидатів відкриває нині чинний віце-прем'єр, міністр освіти і науки РТ Енгель Фаттахов Фото: «БІЗНЕС Online» Трійку найбільш ймовірних кандидатів відкриває нині чинний віце-прем'єр, міністр освіти і науки РТ Енгель Фаттахов Фото: «БІЗНЕС Online»

Трійку найбільш ймовірних кандидатів відкриває нині чинний віце-прем'єр, міністр освіти і науки РТ Енгель Фаттахов. Чутки про відхід в інше відомство 55-річного міністра, який посів цю посаду в 2012 році, виникають із завидною постійністю.

На користь цього - 15-річний досвід роботи Фаттахова главою Актанишском району - одного з головних житниць республіки. До того ж Фаттахов закінчував профільний Казанський сільськогосподарський інститут. Можливо, з прицілом на подальше переміщення по горизонталі його в 2012 році і призначили на непрофільний для нього пост. Аж надто скандально це виглядало - такий специфічною сферою, як освіта, рідко ставлять керувати людину, яка жодного дня в цій системі не працював. З іншого боку, крім досвіду в районі чолі Мінсільгоспу потрібно добре знати і республіку, і то, як робляться справи в Москві. Крісло міністра освіти - цілком відповідний полігон.

У той же час не можна не помітити, що Фаттахов на своєму нинішньому посту не дуже-то блищить - розноси на адресу Міносвіти з боку Мінніханова аж ніяк не рідкість. З цієї точки зору довіряти людині ще більш відповідальний пост начебто нема за що. До того ж перед міністром поставлено чітке завдання - підняти на новий рівень систему середньої спеціальної освіти, як слід зустріти WorldSkills-2019. Чи треба міняти коней на переправі?

№2: МАРАТ ЗЯББАРОВ: NEXT GENERATION

З «молодих керівників» експерти виділяють зама Ахметова Марата Зяббарова (праворуч) Фото: agro З «молодих керівників» експерти виділяють зама Ахметова Марата Зяббарова (праворуч) Фото: agro.tatarstan.ru

З «молодих керівників», на високі шанси яких зробив натяк Мінніханов, експерти виділяють 32-річного заступника міністра сільського господарства РТ Марата Зяббарова. Кажуть, що при Ахметова той фактично виконує функції керівника апарату міністра, хоча формально за ним закріплені питання, пов'язані із сільською інфраструктурою і соціалкою - на цій стороні діяльності міністерства президент, нагадаємо, теж зробив акцент.

Кажуть, що Марат Зяббаров працює на селі з 16 років, а в 19 років його батько Азат Зяббаров, керівник управління федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії по Республіці Татарстан, поставив сина на чолі сімейного підприємства ЗАТ «Бирюли» (колишній Бірюлінскій радгосп, спеціалізується на виробництві хутра, молока і м'яса). Незважаючи на молодість, Зяббаров-молодший проявив себе як міцний господарник і успішний керівник великої агрокомпанії.

Відомо, що Азат Зяббаров вельми дружний з Мінніхановим. Вони разом навчалися в казанському сільгоспінституті. У радянські роки Зяббаров пару років побув першим секретарем Високогористий району, а потім залишився там керувати власною агрофірмою. Чи треба нагадувати, що саме в цьому районі нинішній президент РТ працював главою в 1993 - 1996 роках. Але головне - батько нинішнього президента, як кажуть, був знайомий з дідом Марата Зяббарова. Так що довірчі відносини між двома кланами існують вже не одне покоління.

В умовах Татарстану родинні зв'язки - це важливо: є кому наглядати і в разі чого відповідати за молоде покоління. Та й Марат Ахметов, коли в 2013 році постало питання про те, що Марат Зяббаров вже переріс посаду директора «Бирюли», сам взяв собі заступником, щоб під своїм наглядом підучити перспективного людини.

Відзначимо, що під час зустрічі з керівниками республіканських ЗМІ Мінніханов згадував як кузні кадрів проект «Кадровий резерв», зауваживши, що саме звідти вийшли міністр економіки РТ Артем Здуни і мер Бугульми Линар Закіров. Так ось Зяббаров теж пройшов навчання за цією програмою.

Одне слово, складається враження, що Зяббарова-молодшого вже кілька років готують до кадрового зльоту. Бракує йому хіба що досвіду роботи в якості глави району, але зате є маса інших плюсів. Ну а молодість в очах Мінніханова - аж ніяк не порок.

№1. МИХАЙЛО АФАНАСЬЄВ: МІНІСТР З «Рубльовки»

Найбільш імовірною кандидатурою на міністерський пост наші джерела вважають главу Лаішевском району Михайла Афанасьєва Фото: laishevo Найбільш імовірною кандидатурою на міністерський пост наші джерела вважають главу Лаішевском району Михайла Афанасьєва Фото: laishevo.tatarstan.ru

Найбільш же вірогідною кандидатурою на міністерський пост наші джерела вважають 45-річного главу Лаішевском району Михайла Афанасьєва. Кандидат біологічних наук, має досвід роботи в бізнесі (з 1999 по 2010 рік працював на високих посадах в російському представництві шведської компанії «ДеЛаваль» - одного з провідних в світі виробників устаткування для оснащення молочних ферм), знайомий з проблематикою соціальної сфери села. Афанасьєв - з кряшен, що теж плюс, адже російських прізвищ в уряді Татарстану явно не вистачає. Однак ключовий фактор в тому, що і цю кандидатуру лобіює «головний кряшен» республіки Іван Єгоров - за сумісництвом гендиректор «Ак Барс» холдингу.

Мінус Афанасьєва - для Лаішевском району сільське господарство все-таки не на першому місці. За підсумками 2015 року район зайняв 24-е місце в рейтингу районів РТ по сільському господарству. Це на 5 рядків нижче, ніж роком раніше. Правда, треба відзначити, що з економіки АПК район займає 12-е місце, тобто сільгосппродукції виробляє, може, і трохи, зате вона високорентабельна. Внесок в цей результат вносить і розташований на території району масложирової дивізіон ГК «Нефіс». До речі, з групою у глави склалися хороші робочі відносини, так що призначення Афанасьєва було б удачею і для її власника Ірека Богуславського, який при нагоді теж може замовити слово перед президентом. До слова, Богуславський багато років виношує ідеї в сфері АПК, наприклад, з глибокої переробки зерна. Можливо, зв'язки з міністром якраз і не вистачало, щоб їх просунути.

«Людина молода, цікавий і перспективний. Знає аграрну промисловість, знає не тільки виробництво, але і маркетинг, знає і вирішує проблеми сільського населення. З нього може вийти міністр, він же не один буде працювати, йому підкажуть на перших порах », - так прокоментував цю кандидатуру« БІЗНЕС Online »Сібагатуллін. Що ж, маємо якраз той набір якостей, який потрібен для реалізації стратегії «Татарстан-2030».

Такі розклади, які обговорюються в галузі. Втім, не виключено, що в останній момент Рустам Нургалиевич випустить на поле темну конячку.

Не виключено, що в останній момент Рустам Нургалиевич випустить на поле темну конячку Фото: Сергій Єлагін Не виключено, що в останній момент Рустам Нургалиевич випустить на поле темну конячку Фото: Сергій Єлагін

«ЗАВДАННЯ НАСТУПНОГО МІНІСТРА - ПІДВИЩУВАТИ ДОХІДНІСТЬ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА»

«БІЗНЕС Online» опитав учасників ринку і експертів про те, які першочергові завдання стоять перед новим міністром сільського господарства РТ і які навички повинні бути у кандидата, найкращим чином підходить для цієї складної місії.

Айрат Хайруллін - співвласник холдингу «Червоний Схід-Агро»:

- Для нашої галузі догляд Марата Ахметова буде великою втратою, тому що він масштабно дивився на проблеми і при цьому вибудував стосунки з федеральними органами влади, включаючи і депутатський корпус Держдуми. З його допомогою по всіх наявних програм республіка отримувала всі можливі форми федеральної підтримки. Але, на жаль, за останні 6 - 7 несприятливих по погоді років наші сільгоспвиробники дуже ослабли. Крім того, сильно занепала техніка, яку в основному купували з національних проектів в 2006 - 2010 роках. У наступні роки оновлення техніки дуже сильно скоротилося.

Свою думку про можливі кандидатури на посаду міністра я висловлювати не буду - необережне слово може зашкодити кар'єрі людей, а я цього не хочу. У будь-якому випадку це рішення президента і з ним ми будемо жити. Моє побажання до майбутнього міністра - зайнятися збільшенням товарної вартості продукції сільського господарства Татарстану. Взагалі, головний показник успішності сільського господарства - це високі зарплати, а рівень зарплат залежить від рівня прибутковості в галузі. Тому завдання наступного міністра - підвищувати прибутковість сільського господарства республіки. Однак поки у нас рівень закупівельних цін на зерно і молоко дуже низький. По зерну ми займаємо по Росії 53 - 54-е місце. У цьому році ситуація в сільському господарстві критична. На базі прогнозів про високому врожаї ціна зерна в Росії знизилася з 12 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за тонну, а собівартість - на рівні 10 тисяч рублів. Як наслідок - Татарстан сьогодні на 56-му місці за рівнем зарплати в сільському господарстві Росії. Я вважаю, що повинна бути якась держпрограма по компенсації випадаючих доходів сільгоспвиробників. Чудес не буває, ніхто в збиток собі працювати не буде.

Фатіх Сібагатуллін - екс міністр сільського господарства РТ, депутат Держдуми:

- Відразу знайти такого, як Марат Ахметов, не вийде. Такими людьми не народжуються, а поступово стають. Міністр сільського господарства РТ в першу чергу повинен бути людинолюбним і порядним, «теплим», який притягує до себе. Він повинен з розумінням ставитися до турбот і сподіванням сільського населення, а на селі у нас живуть близько одного мільйона чоловік - майже третина всіх татарстанцев. Це особливий світ. Республіка у нас нафтова, нафтохімічна, це накладає свої особливості. Міністр повинен бути всебічно розвиненою особистістю. Від нього якихось видатних стратегічних ініціатив ніхто і не чекає. Не потрібно шарахатися з однієї крайності в іншу, потрібно лише виконувати те, що написано в стратегії «Татарстан-2030». Аграрний комплекс Татарстану останні 10 - 15 років розвивався у правильному напрямку. У нас, слава богу, все ореться і сіється, сильно розвинене молочне тваринництво, птахівництво і свинарство. Треба продовжувати розвиватися, досягати нових рубежів.

Каміяр Байтемір - голова асоціації фермерів та селянських подвір'їв Татарстану:

- Я думаю, що новий міністр не повинен обиратися за принципом максимальної схожості на Марата Готовіча. Для того часу, яке випало на долю Ахметова, потрібні були одні підходи, а для того, що належить зробити в майбутньому, - зовсім інші. Зараз перед сільським господарством стоїть завдання остаточного переходу на ринкові взаємини. При Марата Ахметова був зроблений певний фундамент, але зараз треба йти далі. Я думаю, що президент правильний вибір зробить, а сам гадати про можливих кандидатів не хочу.

Мурат Сіразін - сімейний фермер з Верхнеуслонскій району, радник віце-прем'єра - міністра сільського господарства РТ Марата Ахметова:

- Я вважаю, що новим міністром повинен стати людина, яка абсолютно не пов'язаний з сільським господарством, тому що той, хто має сільгоспосвіти і досвід роботи на селі, відразу скаже, що з сільським господарством в Росії ніколи нічого путнього не вийде. У нас зона ризикованого землеробства, субсидій немає, держава бідна. Тому повинен прийти людина, яка не знає, що вплутується в безнадійну справу, і буде робити те, що потрібно робити. Перед новим міністром стоїть першочергове завдання повністю змінити стратегію і тактику. Потрібно піти від агрохолдингів і почати відроджувати селянство в Татарстані, інакше ми всі втратимо, а сюди прийдуть китайці.

Коли поставили міністром оборони ніколи не служив в армії Сердюкова, армія почала реформуватися. Сердюков не знав, яка зараз в Росії армія, але знав, якою вона має бути. Він розігнав генералів і скоротив училища, які незрозуміло кого готували. І армія стала нормальною, шанованою. Я думаю, що такі «нові» люди на прикметі у Рустама Мінніханова є, і не виключаю несподіваних кадрових призначень. Можливо навіть, що це буде людина з журналістською освітою, тобто той, хто бачить проблему комплексно і може її вирішити творчо. Але це, звичайно, тільки моя думка.

Хто буде наступним міністром сільського господарства РТ?

15% Айрат Хайруллін

5% Марат Муратов

3% Азат Зиганшин

4% Разіф Карімов

4% Марсель Шайдуллін

3% Ильшат Шагіахметов

2% Марсель Тагіров

19% Енгель Фаттахов

23% Марат Зяббаров

15% Михайло Афанасьєв

7% Свій варіант (в коментарях)

Прийом голосів за Опитування закритий

Хто зараз потрібен?
Старий кінь, який глибоко НЕ зоре, а й борозни не зіпсує?
Або молодий реформатор для ривка в умовах контрсанкцій?
Глава, що знає, як корова доїться і як врожаї малюються?
Або виходець з бізнесу?
Здається, цілі поставлені, завдання визначені, за роботу, товариші?
Кому це потрібно?
2019. Чи треба міняти коней на переправі?
Хто буде наступним міністром сільського господарства РТ?

Новости