Бізнес-план по розведенню великої рогатої худоби

  1. підготовка проекту
  2. Формування юридичної бази
  3. споруда ферми
  4. Техніка для роботи
  5. купуємо стадо
  6. Складаємо схему годування
  7. наймаємо працівників
  8. Шукаємо ринок збуту
  9. Уточнимо рентабельність проекту

Сьогодні заняття фермерством здатне принести досить гідний заробіток. Однак не всі види цієї галузі можуть генерувати однаково пристойний дохід. Хоча м'ясний напрямок завжди було вигідним і перспективним - адже такі продукти цілий рік затребувані і коштують недешево. Розглянемо, що являє собою вирощування ВРХ як бізнес і наскільки справа буде рентабельним.

підготовка проекту

Безумовно, щоб бізнес гарантовано працював і окупився, слід уважно поставитися до його планування. Адже попередньо проведений аналіз ринку допоможе реалізувати вашу ідею максимально швидко. Крім того, ви зможете істотно заощадити, знаючи заздалегідь, що саме потрібно для нормального функціонування підприємства. Само собою, приступати до вирішення завдання потрібно з визначення конкретного формату і затвердження загальної концепції.

Починати оптимально з дослідження цієї області. Підприємцю варто звернути увагу на формування цінової політики ринку та уточнити рівень конкуренції в своєму регіоні. Крім того, важливо відразу налагодити контакти з ймовірними скупниками вашого товару. Бажано дізнатися, хто з оптовиків або переробних заводів буде розглядати таку співпрацю.

Розведення великої рогатої худоби на м'ясо як бізнес передбачає вивчення безлічі нюансів, пов'язаних з питаннями виробництва. Так, важливо визначитися з розміром території, де ви маєте намір працювати, скласти список необхідних будматеріалів, щоб звести кошару, а також уточнити перелік його оснащення. Звичайно, слід вибрати найбільш вигідну породу тварин і вирішити, стадо якого розміру ви зможете утримувати. Не менш важливим є і питання з персоналом ферми. Досвідчені працівники здатні знизити можливість загибелі худоби і скоротити терміни набору тваринами оптимальної ваги.

Досвідчені працівники здатні знизити можливість загибелі худоби і скоротити терміни набору тваринами оптимальної ваги

Сьогодні м'ясний напрямок тваринництва, зокрема, розведення великої рогатої худоби, буде вельми перспективним бізнесом для сільської місцевості

Само собою, вирішальним моментом стане реальна оцінка рентабельності проекту. Тобто, потрібно скласти детальну калькуляцію витрат і спрогнозувати ймовірний прибуток, орієнтуючись на середні ціни регіону. Одним словом, бізнес-план по розведенню великої рогатої худоби, відгодівлю і реалізація ВРХ - серйозне завдання, що вимагає відповідного підходу. Так що, не варто поспішати з втіленням ідеї - тут цілком доречно спочатку досконально вивчити специфіку галузі і все прорахувати.

Формування юридичної бази

Як правило, багато підприємців приступають до реалізації такої бізнес-ідеї, минаючи офіційну реєстрацію. Фахівці вважають подібний підхід серйозною помилкою, здатної істотно загальмувати розвиток підприємства в майбутньому. Тим більше що реєстрація ІП - а цей формат буде оптимальним рішенням - сьогодні займе зовсім небагато часу. Крім того, вибираючи ЄСП в 6% валового обороту, підприємець отримує можливість спростити звітність.

Крім того, вибираючи ЄСП в 6% валового обороту, підприємець отримує можливість спростити звітність

Реєстрація ІП, вибір форми оподаткування і оформлення необхідних дозволів на проведення діяльності стануть першим етапом на шляху реалізації проекту

Плануючи займатися обробленням туш тварин, а особливо підготовкою напівфабрикатів, доведеться отримати безліч додаткової документації в Росспоживнагляді, СЕС, ветеринарної служби та ДПН. Однак збираючись реалізовувати худобу живою вагою, бізнесмен набагато спрощує завдання збору дозволів і допусків. Хоча такий формат роботи не завжди зможе принести вам очікуваний дохід.

споруда ферми

Приступимо до найбільш складного розділу, що входить в подібний бізнес-план. Вирощування ВРХ на м'ясо можливо лише при нормальному облаштуванні території. Само собою, підприємець повинен мати або орендувати заміський ділянку достатньої площі, щоб організувати там необхідну інфраструктуру. Так, потрібно звести загони для тварин з габаритами приблизно в 200 м² - адже на кожне з них буде потрібно мінімум 10 м². Крім того, потрібні підсобні приміщення для зберігання інвентарю та кормів.

Коли територія і фінансове становище дозволяють, можна побудувати ще цех забою і підготовки м'ясних напівфабрикатів. Звичайно, це клопітка справа зажадає солідних коштів на його будівництво і масу часу, щоб отримати необхідні папери, що дозволяють починати роботу.

Що стосується безпосередньо корівника, там важливо передбачити достатню кількість місця на розмір планованого стада, забезпечити його оснащення поїлками, годівницями, опаленням. Споруду слід добре ізолювати і утеплити, щоб виключити ймовірність підтоплень, попадання всередину опадів або протягів. Непогано продумати обладнання загону автоматичною системою стоків нечистот і можливість тримати деяких особин на прив'язі.

Непогано продумати обладнання загону автоматичною системою стоків нечистот і можливість тримати деяких особин на прив'язі

Для бізнесу доцільно підібрати занедбаний корівник, частково оснащений необхідним обладнанням

Безумовно, варіант з орендою невикористовуваних корівників старої споруди може стати вельми вдалим рішенням. Правда, тут потрібно звернути увагу на відсутність конкуренції поблизу. Крім того, можливість переробки гною на власній території або наявність поруч з фермою кількох аграрних комплексів здатне вирішити питання з утилізацією відходів та принести деяку додатковий прибуток для вас. Орендувати комплекс ви зможете, передбачаючи від 52 000 р. (Залежить від регіону). Проведення підготовчих робіт з оснащення ферми може коштувати ще близько 255 000 рублей.

Техніка для роботи

Далі, потрібно розглянути питання, пов'язані з придбанням спецінвентар. Як правило, подібне заняття потребують наявності міні-трактора, ручних сільськогосподарських інструментів і автомобіля з фургоном-рефрижератором. Потрібно мати на фермі системи подачі їжі і пиття, стічні конструкції, ємності і апарати для приготування і змішування кормів. Плануючи вирощування биків, підприємець повинен придбати кілька комплектів прив'язі, щоб забезпечити безпеку співробітників.

Плануючи вирощування биків, підприємець повинен придбати кілька комплектів прив'язі, щоб забезпечити безпеку співробітників

Для заготовок кормів і очищення загону потрібно придбати міні-трактор

Намагайтеся серйозно продумати питання з оснащенням. Сучасні автоматизовані системи дозволяють непогано заощадити людські ресурси, тому доцільно обладнати ферму саме ними. Взагалі, повна комплектація загону і госпбудівель для початку роботи складе близько 270 000 рублів. Приблизно 1 100 000 р. ви витратите ще на покупку автотранспорту (рефрижератор і міні-трактор). Тобто, вкладення в оснащення ферми обійдуться близько 1 370 000 р.

купуємо стадо

Вибір здорових тварин правильної породи багато в чому визначає розведення ВРХ м'ясного напряму як бізнес. Кількість голів також може вплинути на остаточний результат і рентабельність проекту. Фахівці радять новачкам купувати не дуже велике поголів'я - почати справу доречно, сформувавши стадо з 14 бичків і приблизно 6 корів. Хоча тут, безумовно, потрібно орієнтуватися і на розміри загону.

Хоча тут, безумовно, потрібно орієнтуватися і на розміри загону

Від обраної вами породи тварин, а також числа і здоров'я особин в стаді буде залежати загальний успіх справи

Серед видів, які підходять для подібної діяльності, називають казахську білоголову і симентальську породу. Такі тварини виростають до 450 кг за 18 місяців і дають приблизно 62% виходу продукції після забою. Герефордська порода дозволить отримати до 80% м'яса з туші. Причому ці тварини швидко набирають вагу і здатні додавати приблизно по 1, 5 кг за день. Само собою, для цього буде потрібно забезпечити максимально відповідні умови і хороший догляд.

Приблизно 83% виходу м'яса дає худобу лімузинська породи. Правда, до моменту забою ці тварини досягають маси всього близько 240 кг. Але, все ж, цей вид по праву вважається досить перспективним для бізнесу. Салерс - ще один різновид худоби, придатна до ведення подібної діяльності. Плодючість і невибагливість тварин дає можливість швидко повернути власні вкладення в справу. Адже при вазі молодого бичка близько 300 кг, з нього вийде взяти близько 60% м'яса.

Одним словом, відповідально підходите до вибору поголів'я. Само собою, доцільно придбати племінних виробників в своєму регіоні у надійних і досвідчених заводчиків. Наявність документів про здоров'я тварин і підтвердження чистоти родоводу - моменти, на які важливо зробити особливий наголос. Комплектація невеликого стада обійдеться для новачка близько 300 000 рублей.

Складаємо схему годування

Кожен досвідчений фермер впевнений, що успіх бізнесу зумовлює і правильна система відгодівлі стада. До півроку не слід обмежувати споживання тваринами молока, яке складе близько 70% їхнього раціону. Далі, важливо давати бичка близько 92 кг комбікорму, 60 кг коренеплодів і овочів, а також близько 151 кг сіна та 182 кг силосу на кожен місяць. Враховуйте, що після шестимісячного віку доцільно обмежити вигул тварин і збільшити інтенсивність їх годування.

Враховуйте, що після шестимісячного віку доцільно обмежити вигул тварин і збільшити інтенсивність їх годування

Плануючи поточні виробничі завдання, не забувайте, що досить солідну суму вам доведеться витратити на придбання кормів для тварин

Як правило, витрати на утримання стада складають істотну частину поточних щорічних витрат. Адже на відгодівлю кожної особини слід передбачити близько 26 000 рублів, щоб придбати кормові суміші. Крім того, потрібно пошукати постійних оптових постачальників комбікорму, щоб максимально знизити ці витрати. Сіно, овочі, силос і молоко бажано проводити самостійно.

наймаємо працівників

Очевидно, що план по набору персоналу - обов'язковий пункт, що включається в бізнес-план фермерського господарства з розведення великої рогатої худоби. ВРХ вимагає серйозного догляду і професіоналізму - інакше ви не зможете вийти на поріг рентабельності через недостатнє набору ваги, хвороб і навіть падежу тварин. Тобто, потрібно взяти на роботу двох підсобників, що мають досвід догляду за такими породами.

Тобто, потрібно взяти на роботу двох підсобників, що мають досвід догляду за такими породами

Щоб ферма могла нормально функціонувати, вам потрібно буде найняти мінімум двох помічників

Крім того, постійне ветеринарне супровід допоможе уникнути безлічі ймовірних неприємностей. Звичайно, відкривати вакансію ветлікаря не завжди доречно, тому спочатку краще обмежитися угодою про співпрацю. Подібні послуги можуть обійтися до 53 000 рублів за рік. Співробітникам же можна встановити оклад в 10 500 р.

Шукаємо ринок збуту

Найважливішим питанням для новачка стає пошук покупців. Цим питанням краще зайнятися ще на етапі написання стратегії бізнесу. Так, серед оптимальних варіантів можуть бути оптові поставки, реалізація м'яса дрібним приватникам, продаж товару для переробних заводів. Можна спробувати запропонувати свою продукцію гравцям, зайнятим у сфері готельно-ресторанного бізнесу.

У міру розвитку справи у вас вийде розширити виробництво за рахунок випуску готових до вживання продуктів або напівфабрикатів. Наприклад, можна задуматися про свою сироварні або відкрити мережу м'ясних крамниць. Однак, все ж, поспішати тут не потрібно - доцільно розвивати підприємство лише після його повної окупності та наявності надійного ринку збуту.

Уточнимо рентабельність проекту

Безумовно, доцільність започаткування визначає розмір можливого прибутку. Проведемо приблизні підрахунки рентабельності справи. Отже, для його запуску потрібно капітал на покриття таких витрат:

  • оформлення - 49 000;
  • оренда угідь і ферми в період її облаштування (2 міс.) - 104 000;
  • ремонт - 255 000;
  • поголів'я - 300 000;
  • корм на 3 місяці - 130 000;
  • інші позапланові витрати - 92 000.

Виходить, що сума в 930 000 рублей дає можливість приступати до безпосередньої реалізації цієї ідеї. Тепер оцінимо щорічні інвестиції в бізнес. Вони виглядають приблизно таким чином:

  • оренда - 612 000;
  • корми - 458 000;
  • зарплата - 252 000;
  • послуги ветконтролю - 53 000;
  • податки - 200 000;
  • інші витрати - 125 000.

Підтримка функціонування господарства буде коштувати вам близько 1 700 000 р. Середній розмір валового обороту (реалізація м'яса і молока) становить тут приблизно 2 450 000 грн. Тобто, прибуток в 750 000 рублів здатна повернути інвестиції протягом 15 місяців.

Тобто, прибуток в 750 000 рублів здатна повернути інвестиції протягом 15 місяців

Бізнес-план вирощування ВРХ на м'ясо допоможе визначити, наскільки бізнес виявиться вигідним

Очевидно, що справа представляється досить перспективним заняттям. Тим більше тут наведені усереднені показники вартості, які в різних регіонах матимуть істотні відмінності. Однак за словами експертів, цей бізнес зазвичай має термін окупності не більше двох років.

Сьогодні м'ясний напрямок тваринництва, зокрема, розведення великої рогатої худоби, буде вельми перспективним бізнесом для сільської місцевості Сьогодні м'ясний напрямок тваринництва, зокрема, розведення великої рогатої худоби, буде вельми перспективним бізнесом для сільської місцевості   Реєстрація ІП, вибір форми оподаткування і оформлення необхідних дозволів на проведення діяльності стануть першим етапом на шляху реалізації проекту   Для бізнесу доцільно підібрати занедбаний корівник, частково оснащений необхідним обладнанням   Для заготовок кормів і очищення загону потрібно придбати міні-трактор   Від обраної вами породи тварин, а також числа і здоров'я особин в стаді буде залежати загальний успіх справи   Плануючи поточні виробничі завдання, не забувайте, що досить солідну суму вам доведеться витратити на придбання кормів для тварин   Щоб ферма могла нормально функціонувати, вам потрібно буде найняти мінімум двох помічників   Бізнес-план вирощування ВРХ на м'ясо допоможе визначити, наскільки бізнес виявиться вигідним   Засновуючи ферму з вирощування ВРХ, відразу обдумайте варіанти її розширення в майбутньому за рахунок побудови свого переробного цеху   Взагалі, таке заняття зазвичай приносить досить непоганий дохід і має відмінні перспективи для подальшого розвитку Реєстрація ІП, вибір форми оподаткування і оформлення необхідних дозволів на проведення діяльності стануть першим етапом на шляху реалізації проекту Для бізнесу доцільно підібрати занедбаний корівник, частково оснащений необхідним обладнанням Для заготовок кормів і очищення загону потрібно придбати міні-трактор Від обраної вами породи тварин, а також числа і здоров'я особин в стаді буде залежати загальний успіх справи Плануючи поточні виробничі завдання, не забувайте, що досить солідну суму вам доведеться витратити на придбання кормів для тварин Щоб ферма могла нормально функціонувати, вам потрібно буде найняти мінімум двох помічників Бізнес-план вирощування ВРХ на м'ясо допоможе визначити, наскільки бізнес виявиться вигідним Засновуючи ферму з вирощування ВРХ, відразу обдумайте варіанти її розширення в майбутньому за рахунок побудови свого переробного цеху Взагалі, таке заняття зазвичай приносить досить непоганий дохід і має відмінні перспективи для подальшого розвитку

Новости