Бодіарт на тілі: історія, для чого використовується. Як і чим наноситься малюнок на тіло. Матеріали для бодіарту

  1. Бодіарт: що це таке
  2. витоки бодіарту
  3. Для чого сьогодні використовується бодіарт?
  4. Як і чим наноситься малюнок на тіло
  5. Матеріали для бодіарту

Бодіарт: що це таке

Бодіарт (від англійського слова body art - мистецтво тіла) являє собою одну з форм авангардного мистецтва, в якому головним об'єктом творчості є тіло людини.

Бодіарт - це досить широке поняття, яке включає в себе різні види прикраси людського тіла. Сюди відносяться: пірсинг, татуювання, шрамування, розпис тіла, імплантації, клеймірованіе. Бодіарт може, як захоплювати, так і лякати. Багато з цих видів декору пов'язані з болем і навіть ризиком для здоров'я, як, наприклад, пірсинг чи шрамирование. На таку прикрасу власного тіла в основному йдуть тільки самі екстремальні представники молоді. Чи не кожен зважитися витерпіти клеймірованіе або зважитися імплантувати собі під шкіру сторонні предмети. Тим же, хто не хоче терпіти біль, найбільше підійде розпис по тілу або боді-пейнтінг. До речі кажучи, у нас в країні термін «бодіарт» зазвичай і вживається в значенні «боді-пейнтінга». Це пов'язано з тим, що сенс цього виразу більш зрозумілий, і воно простіше запам'ятовується.

витоки бодіарту

Витоки бодіарту потрібно шукати в далекій давнині. Людина прагнув прикрашати своє тіло в усі часи. Наші предки розписували свої тіла фантастичними малюнками. Робилося це для того, щоб накликати страх на ворогів. Крім того, такі малюнки позначали статус людини в суспільстві. Використовувалися вони і в ритуальних цілях. До сих пір традиції розпису тіла існують у аборигенів Африки, Південної Америки, Австралії. Так, наприклад, корінні жителі Австралії під час танців традиційно розфарбовуються різнокольоровою охрою або природного глиною.

Ясна річ, що в сучасному світі бодіарт вже не виконує свої початкові функції. Сьогодні він дає відмінну можливість до самовираження, дозволяє проявити свою індивідуальність і підходить для тих, хто мріє виділитися. Якщо підходити до процесу бодіарту творчо, то своє тіло можна перетворити на справжній витвір мистецтва. Можна припустити, що мода на бодіарт буде існувати ще дуже довго.


Бодіарт спочатку став користуватися великою популярністю в Америці в 1960-70-х роках минулого століття. Потім він почав поширюватися і в інші країни. Вважається, що сучасна розпис по тілу знаходиться на стику графіки, декоративно-прикладного мистецтва, макіяжу та дизайну.

Для чого сьогодні використовується бодіарт?

В наші дні бодіарт досить широко використовується не тільки в розважальних, але і в рекламних цілях. У розважальних цілях малюнки на тіло наносяться просто для краси, для походу на вечірку або з метою відзначити якийсь особливий випадок. Красиві натільні малюнки можуть стати оригінальною прикрасою.

Основним елементом рекламного бодіарту є найчастіше логотип рекламованої компанії. При цьому тіло моделі перетворюється в рекламний носій. На різних виставках така незвичайна реклама дозволяє виділятися серед конкурентів. Це точно допоможе привернути увагу потенційних клієнтів.

Використовується бодіарт в даний час навіть у психології. Досить популярна методика психологічної корекції за допомогою нанесення масок.

Побачити зразки бодіарту сьогодні можна і на обличчях численних футбольних фанатів. Це вже стало для нас цілком звичним видовищем.

Досить часто проводяться також спеціальні покази бодіарту, де моделями служать оголені дівчата.

Як і чим наноситься малюнок на тіло

Розпис по тілу абсолютно безпечна і не заподіює ні найменшого незручності. За технікою нанесення малюнка бодіарт ділиться залежно від способу на аерографію і ручну техніку. При аерографії використовується аерограф, а при ручній техніці - кисть. Потрібно пам'ятати, що всі ці малюнки носять лише тимчасовий характер. Змиваються вони дуже легко, тому що фарбувальні речовини наносяться тільки на верхні шкірні покриви. При цьому можна нанести маленький малюнок, а можна розписати цілком все тіло. Це вже залежить від бажань і фантазії замовника. Виконувати нанесення бодіарту повинен досвідчений художник. Дуже зручно, що від бодіарту можна відпочити деякий час. Потім можна або відновити колишній малюнок, або нанести нове зображення. Таким чином, є можливість перепробувати величезна кількість різноманітних малюнків.

Матеріали для бодіарту

Для розпису по тілу застосовуються різні види фарб і природних барвників.

  • Хна. Техніка розпису тіла пастою зі спеціальної хни називається менді. Такий розпис поширена в Індії і в даний час. Ця хна відмінно вбирається в шкіру і надає їй коричневий відтінок. Дана процедура також є абсолютно нешкідливою і безболісною. Такий малюнок може триматися близько трьох тижнів. Після цього він безслідно змивається.
  • Аквагрим. Такий грим на водній основі застосовується для нанесення малюнків різної кольорової гами. Він хороший тим, що не розтріскується і висихає за короткий час. Крім того, він, на відміну від акрилових фарб, практично ніколи не призводить до виникнення алергічних реакцій.
  • Гуаш застосовується найчастіше початківцями бодіарту. Вона тримається лише день, швидко сходить. Крім того, гуаш дає тріщини. З цієї причини її необхідно розбавляти вазеліном або гліцерином.
  • Жирний грим застосовують для розпису особи.
  • Олівець для розпису шкіри. Така розпис на шкірі людини тримається близько тижня. 6. Досить часто застосовується фломастер для малювання тату. Малюнок тримається близько трьох днів. Такий олівець можна використовувати при нанесенні різнокольорових візерунків.
  • Акрилова фарба відрізняється хорошою стійкістю. Вона відмінно лягає на шкіру.

Автор: Верещагіна Софія
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт inmoment.ru обов'язкове.

Повернутися до початку розділу Мода
Повернутися до початку розділу Краса і Здоров'я
Для чого сьогодні використовується бодіарт?

Новости