Де взяти код за ЄДРПОУ для ІП

  1. Що таке основний класифікатор підприємств і організацій? Кожна юридична особа і індивідуальний підприємець...
  2. Що таке Росстат?
  3. Способи дізнатися код

Що таке основний класифікатор підприємств і організацій?

Кожна юридична особа і індивідуальний підприємець при державній реєстрації отримує код за основним державним класифікатором Кожна юридична особа і індивідуальний підприємець при державній реєстрації отримує код за основним державним класифікатором. Він визначає характер діяльності господарюючого суб'єкта та може збігатися у деяких осіб.

Якщо діяльність організації змінюється або стає ширше, то кодування обов'язково підлягає зміні. Сам код включає в себе або вісім або десять знаків, перші сім або дев'ять з них - це порядковий номер, а останній знак - великі червоні літери.

Як знайти кодування підприємства або ІП?

На питання: де взяти код ОКПО, очевидна відповідь - в базі Росстату. Це організація займається класифікацією. Кодування потрібна для міжвідомчого обміну даними і при об'єднанні інформації про осіб.

Найпростіший спосіб, де отримати ОКПО - це звернутися до виписки з відповідного реєстру (єдиного державного реєстру індивідуальних підприємців або єдиного державного реєстру юридичних осіб). Ще простіше подивитися реєстраційні документи юридичної особи або приватного підприємця. Свідоцтва про реєстрацію зазначених суб'єктів обов'язково містять розглянуту інформацію.

Крім того, кодування присутній на таких документах, як бухгалтерські баланси, спеціальні дозволи, ліцензії, сертифікати. Найчастіше, реквізити договорів і угод також містять шуканий ідентифікатор. Друк організації або ІП теж може служити місцем пошуку.

Що таке Росстат?

Кодифікація була заснована Держстандартом РФ в 1993 році і служить для ведення статистки господарюючих суб'єктів Росії. Федеральна служба державної статистики (скорочено Росстат) - це та організація, хто привласнює код ОКПО, об'єднує і класифікує дані про юридичних осіб та індивідуальних підприємців. Бази даних Росстату доступні будь-якому бажаючому отримати статистичну інформацію.

На питання: як отримати ОКПО для ІП або юридичної особи, відповідь проста: нікуди звертатися не треба, кодування відбувається автоматично при реєстрації новоствореного суб'єкта господарювання. Для зміни ж номера потрібно написати заяву і повідомити про здійснення нової діяльності.

Способи дізнатися код

Один з очевидних способів, де взяти код за ЄДРПОУ, це звернутися в територіальний відділ Росстат. Тут потрібно заповнити заяву з проханням видати інформаційний лист. При собі необхідно мати паспортні дані, свідоцтво про реєстрацію та ідентифікаційний номер платника податків. Зазвичай, термін виконання запиту не перевищує п'яти робочих днів.

Ще один спосіб, де взяти код за ЄДРПОУ, це заповнити форму звичайної заяви (можна в довільній формі) і принести в податкову інспекцію. Територіальний відділ ФНС виконує запит також протягом п'яти днів і являє відповідь у вигляді виписки з відповідного реєстру.

Один з поширених способів, де взяти номер ОКПО - звернутися із заявкою на спеціалізованому сайті. Видача інформації здійснюється набагато швидше, ніж у Федеральній податковій службі і Росстату, але здійснюється за плату.

В цілому, всі способи доступні і прості, а вибір залежить лише від вас.

стати автором

стати експертом

Поділіться матеріалом в соц мережах:

Що таке основний класифікатор підприємств і організацій?
Що таке Росстат?
Як знайти кодування підприємства або ІП?
Що таке Росстат?

Новости