Дебет-Кредит № 30 :: Електронні авіаквитки

Дебет-Кредит № 30 (28.7.2008)
Суть справи :: Бухгалтерський облік

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

1 червня 2008 року стало відправною точкою в системі реалізації електронних авіаквитків. З цієї дати паперові пропуску на авіарейси поступово йти в історію. А ми спробуємо розібратися, як це нововведення вплине на облік тепер уже «віртуальних» пропусків на рейс.

Як стало відомо, з 1 червня 2008 року на вимогу Міжнародної асоціації повітряного транспорту (International Air Transport Association, IATA) всі вхідні в неї авіакомпанії повинні перейти на електронну систему реєстрації та продажу квитків. Відповідно, паперові авіаквитки поступово підуть в історію. Всі авіакомпанії світу переходять на електронну систему реєстрації та продажу квитків. Так звана система e-tіcket вводиться для зменшення витрат авіакомпаній, а також для спрощення процедури оформлення. Авіакомпанії планують істотно скоротити свої витрати на придбання паперу, виготовлення, транспортування бланків. Важливий фактор також екологічна складова, яка виражається в збереженні дерев, які є сировиною для паперової промисловості. Покупці ж, в свою чергу, будуть позбавлені від необхідності проводити час в чергах до кас, набуваючи авіаквитки через Інтернет і не боячись втратити паперовий варіант.

Так що незабаром електронні квитки повністю витіснять паперові аналоги, причому не тільки в області авіаперевезень. Підприємствам і безпосередньо бухгалтерам треба бути готовими до такого повороту подій і знати, чим буде відрізнятися облік електронних і звичайних квитків. На превеликий жаль, наше законодавство виявилося абсолютно не готове до нововведення. Як це вже часто бувало, «зима настала несподівано», і ні ДПАУ, ні Мінфін не поспішили надати оновлені роз'яснення з обліку електронних авіаквитків. Значить, багато в чому доведеться розбиратися самостійно і готуватися до можливих суперечок.

Що таке електронний квиток

По-перше, з'ясуємо, що ж собою являє електронний авіаквиток. Це поняття нам дають Правила повітряних перевезень: «Електронний квиток - електронний документ, який включає в себе роздрук маршруту, електронні купони і, у разі використання, документ для посадки. Електронний купон - частина електронного квитка, яка використовується для перевезення на відповідному рейсі, або інший замінюючий його документ, який зберігається в базі даних автоматизованої системи бронювання перевізника ». Цими ж Правилами передбачено, що «роздруківка маршруту - документ (документи), який перевізник видає пасажиру, що подорожує за електронним квитком, і в якому відображаються прізвище пасажира, інформація щодо рейсу та повідомлення».

Дані визначення в подальшому допоможуть нам з'ясувати, чим же за своєю суттю є електронний авіаквиток і яким чином його слід враховувати. Всі ми звикли, що звітним документом по перельоту завжди був паперовий квиток зі всіма його обов'язковими реквізитами. Тепер же максимум, що авіакомпанія надасть пасажиру для звітності в матеріальному вираженні, - це роздруківка маршруту і, можливо, документ для посадки.

Далі звернемося до Закону №851, який дає нам поняття електронного документа як документа, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити. Електронний авіаквиток за всіма критеріями потрапляє під це визначення. Відповідно до ст. 8 цього ж закону, «юридична сила електронного документа не може бути оскаржена виключно з огляду на те, що він має електронну форму. Допустимість електронного документа як доказу не може заперечуватися виключно на підставі того, що він має електронну форму ». Все це говорить про те, що електронний документ повинен бути визнаний рівним в правах з його паперовим вираженням і не допускається обмежувати його права якими б то не було підзаконними актами.

Читачі, можливо, будуть здивовані, навіщо ми настільки відволіклися від бухгалтерського та податкового обліку. Однак в даному питанні поки не все так однозначно, як хотілося б, і тому бухгалтерія та юридична служба підприємства повинні мати максимум аргументів для відстоювання своєї позиції, може бути, навіть в суді.

Відшкодування витрат

Перша проблема в обліку електронних авіаквитків - це підтвердження співробітником підприємства понесених ним витрат на проїзд. Коли працівник приносив в бухгалтерію паперовий авіаквиток з усіма реквізитами та підколював його до авансового звіту, все було ясно. Тепер же, як ми вже зазначали вище, в бухгалтерію надійде дещо інший документ саме на паперовому носії (роздруківка маршруту).

Аналізуючи ситуацію, Мінфін листом від 10.01.2008 р №31-18030-07-21 / 147 (див. «ДК» № 11/2008 ) Повідомляє: «... Що стосується роздруку маршруту, то вона не є документом, що підтверджує вартість понесених працівником витрат на проїзд, а тому не може бути підставою для відшкодування таких витрат». Важко не погодитися з даними висновком, так як роздруківка не підпадає під поняття розрахункового документа, передбаченого Законом про РРО. В такому випадку пасажиру залишається лише вимагати у авіакомпанії зареєстрований у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій касовий чек, розрахункову квитанцію або прибутковий касовий ордер і відповідну квитанцію, підписані і завірені печаткою. Тоді при наявності роздруківки маршруту і розрахункового документа, заповненого у відповідності з усіма вимогами Закону про РРО та Закону про прибуток, ніяких питань про відшкодування витрат на відрядження виникати не повинно. У разі придбання авіаквитків за безготівковим розрахунком ситуація багато в чому спрощується, так як питання підзвіту навіть і не виникає.

А тепер найскладніший момент. Як бути, якщо авіакомпанія не видає розрахунковий документ, що підтверджує оплату електронного авіаквитка, посилаючись на п. 4 ст. 9 Закону про РРО, який не передбачає використання РРО при продажу проїзних документів з використанням бланків суворої звітності? Роздрук маршруту, звичайно, ні в якому разі не можна вважати бланком суворої звітності, тому авіакомпанія зобов'язана видавати розрахунковий документ. Але велика ймовірність того, що в зв'язку з неадаптированности законодавства України до європейських стандартів авіаперевізники все ж не видадуть розрахунковий документ. Ця проблема в першу чергу стане перед пасажирами, які придбавають квитки за кордоном. У цьому випадку нам слід спиратися на норми Закону №851 і тлумачення поняття «електронний документ» і його правовий статус, про що було викладено вище. А також доводити, що співробітник підприємства не повинен втрачати право на відшкодування його витрат на переліт тільки на підставі того, що Мінфін України не встиг підготувати зміни до чинних нормативних актів, виходячи з сьогоднішніх реалій.

Електронний квиток і валові витрати

Друга проблема, яка виникає перед підприємствами, - віднесення витрат на придбання електронних авіаквитків до ВР. Раніше, коли квитки були виготовлені з паперу, та ще й на бланках суворої звітності, ця проблема не існувала. Зараз бухгалтеру разом з авансовим звітом надходить тільки роздруківка маршруту і, можливо, розрахунковий документ, що підтверджує оплату. Спробуємо спрогнозувати, яким чином співробітники податкової інспекції будуть реагувати на проведення в податковому обліку «віртуальних» авіаквитків. На даний момент ДПАУ ніяк не прокоментувала їх введення і не можна виключати, що позиція податківців буде майже така сама, яку зайняв Мінфін. Тому будемо аналізувати ті роз'яснення, які існують на даний момент і відносяться до цього питання.

Ще в 2004 році побачило світ лист ДПАУ від 21.09.2004 р №8289 / 6 / 15-1116 (див. «ДК» № 48/2004 ), Що стосується дещо інший ситуації, проте містить в своєму тексті висновок, який не може не насторожувати: «Відповідно до ст. 1 розділу I Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р (далі - Закон про бухоблік) первинний документ - це документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення, тобто названі вище документи є первинними. При цьому ст. 9 Закону про бухоблік, зокрема, зазначено, що первинні документи, що є підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій, можуть бути складені на паперових або машинних носіях. Таким чином, Законом про бухоблік не визначена така форма для первинних документів, як електронна ».

Продовжуючи думку, викладену в листі, якщо не існує такої форми первинного документа, як електронна, тоді відповідно до абз. 4 пп. 5.3.9 Закону про прибуток не відносяться до складу валових витрат витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення податкового обліку. Висновок податківців, викладений в листі, не можна визнати однозначною, виходячи з п. 6 ст. 9 Закону про бухоблік: «У разі складання та зберігання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку на машинних носіях інформації підприємство зобов'язане за свій рахунок виготовити їх копії на паперових носіях на вимогу інших учасників господарських операцій, а також правоохоронних органів та відповідних органів у межах їх повноважень , передбачених законами ». Таким чином, ст. 9 Закону про бухоблік не виключає електронну форму документа, а визначає, що інформація може зберігатися або на паперових, або на машинних (електронних) носіях. І саме п. 6 ст. 9 регламентує трансформацію інформації з машинного на паперовий носій.

Підводячи підсумок, можна зробити висновок, що наявність роздруківки маршруту, як матеріального вираження електронного авіаквитка, а також розрахункового документа - достатня підстава для включення даних витрат в ВР. І не будемо забувати про Закон №851 і про те, що електронний документ не може бути оскаржений як доказ тільки на підставі того, що він має електронну форму.

Податковий кредит

Говорячи про податковий облік, не можна залишити поза увагою тему ПДВ, а саме податкового кредиту у складі вартості авіаквитка. Якщо раніше сума ПДВ, сплачена у складі ціни квитка, ставилася до ПК за умови дотримання норм пп. 7.4.1 Закону про ПДВ (квиток купувався з метою використання у господарській діяльності та в оподатковуваних операціях), то і зараз не має сенсу втрачати ці кошти. Згідно з пп. 7.2.6 Закону про ПДВ, «підставою для нарахування податкового кредиту без отримання податкової накладної також є: транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок, який виставляється платнику податку за послуги зв'язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу , суму податку та податковий номер продавця, за винятком тих, в яких форма встановлена ​​міжнародними стандартами ». Оскільки, як ми вже визначили, електронний авіаквиток і його матеріальне вираження - роздруківка маршруту - є таким же первинним документом, як і «паперовий» квиток, то є всі підстави для включення до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченої у складі ціни придбання квитка.

Бухгалтерський облік

Для бухгалтерського обліку придбання електронного авіаквитка немає ніяких особливостей. Необхідно тільки визначити цей квиток як первинний документ. Але, як вже було викладено вище, Закон про бухоблік визнає існування первинного документа як на паперовому, так і на машинному (електронному) носії. Тому роздрук маршруту буде підставою для проведення цих витрат в бухобліку.

Приклад ТОВ «Омега» для відправки свого співробітника у відрядження придбало один електронний авіаквиток вартістю 900 грн за безготівковим розрахунком, а також видало йому ж під звіт 1200 грн для придбання електронного авіаквитка на зворотну дорогу. Авіакомпанії, у яких можна придбати квитки, є платниками податку на прибуток на загальних підставах і платниками ПДВ. Бухгалтерський і податковий облік відображено в таблиці.

Таблиця

Відображення в обліку придбання електронного авіаквитка (за умовами прикладу)

№ п / пЗміст операціїБухгалтерський облікПодатковий облікД-тК-тСума, грнВДВВ

1. Перераховано кошти авіакомпанії за безготівковим розрахунком.
Відображено податковий кредит з ПДВ 371 311 900 - 750 641 / ПДВ 644 150 2. Видано кошти під звіт 372 301 1200 - - 3. Вартість квитків, куплених за безготівковим розрахунком, списана на витрати 92 685 750 - - 4. Списано суму податкового кредиту з ПДВ 644 685 150 - - 5. Проведено зарахування передоплати 685 371 900 - - 6. Списано витрати на проїзд за авансовим звітом 92 372 1000 - 1000 7. Відображено податковий кредит з ПДВ 641 / ПДВ 372 200 - -

На закінчення виділимо кілька основних моментів. По-перше, підприємствам, принаймні зараз, варто купувати електронні квитки за безготівковим розрахунком. При цьому у бухгалтера вже точно на руках буде розрахунковий документ (платіжне доручення, банківська виписка), акт прийому-передачі або прибуткова накладна на самі авіаквитки. В такому випадку у податкового інспектора не буде шансів оскаржити віднесення сум, сплачених за авіаквитки, до валових витрат. Це, природно, тоді, коли переліт співробітника пов'язаний з господарською діяльністю підприємства. Також бухгалтеру не доведеться ламати голову над тим, як відшкодувати працівникові готівкові витрати, понесені ним у відрядженні, враховуючи позицію Мінфіну, який забороняє це робити.

По-друге, якщо співробітник набуває авіаквиток за готівкові кошти, йому обов'язково слід отримати у продавця належним чином оформлений розрахунковий документ, що підтверджує факт оплати. Якщо ж це не вдається, варто звернутися в ту авіакомпанію або до розповсюджувача, які видадуть розрахунковий документ.

Ми ж будемо сподіватися, що і Міністерство фінансів, і ДПАУ незабаром приведуть свої нормативні та роз'яснювальні документи у відповідність з сьогоднішніми реаліями в частині введення з 01.06.2008 р авіаквитків в електронній формі. Тому що не хотілося б, щоб платники податків постраждали під час перевірок тільки на підставі неузгодженості законодавства. Вважаємо, дана стаття допоможе платникам податків вести облік зараз.

Нормативна база

  • Закон про ПДВ - Закон України від 03.04.97 р №168 / 97-ВР «Про податок на додану вартість».
  • Закон про прибуток - Закон України від 28.12.94 р №334 / 94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств».
  • Закон №851 - Закон України від 22.05.2003 р №851-IV «Про елетронній документи та електронний документообіг».
  • Закон про РРО - Закон України від 06.07.95 р №265 / 95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Закон про бухоблік - Закон України від 16.07.99 р №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Інструкція №59 - Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну України від 13.03.98 р №59.
  • Правила повітряних перевезень - Правила повітряних перевезень пасажирів і багажу, затверджені наказом Державіаслужби від 14.03.2006 р №187.

Дмитро Бузанов

Єдиний підхід до перевірок від ДПАУ   Життя :: Бухгалтерський облік   Центральний податковий орган наказом від 27 Єдиний підхід до перевірок від ДПАУ
Життя :: Бухгалтерський облік
Центральний податковий орган наказом від 27.05.2008 р №355 затвердив чергові Методичні рекомендації щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної податкової служби України при організації та проведенні перевірок платників податків ...

Питання обліку запасів   № 20 (18 Питання обліку запасів
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Бухгалтерський облік
З початку 2015 року сума податку на прибуток визначається на підставі даних
бухгалтерського обліку. У зв'язку з цим податківці отримали право перевіряти
правильність ведення бухобліку, правильність і повноту визначення доходів,
витрат і фінансовог ...

Продаж автомобіля фізособі   № 20 (18 Продаж автомобіля фізособі
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Бухгалтерський облік
Звичайна господарська операція: юрособа продає легковий автомобіль -
основний засіб - фізособі. Але в зв'язку з нею у бухгалтерів виникає
безліч питань, особливо в світлі постійно мінливого законодавства.
Відповіді на багато з таких в ...

Закону про РРО, який не передбачає використання РРО при продажу проїзних документів з використанням бланків суворої звітності?

Новости