Державний сектор | Застосування ІТ-технологій в різних галузях діяльності

  1. Інформаційні технології в державному секторі. Серверне та мережеве обладнання для державних установ...
  2. В рамках програми визначені пріоритетні напрямки розвитку:
  3. Інформатизація федеральних органів
  4. Підвищення доступності послуг для населення
  5. Інформаційна безпека
  6. оптимізація витрат
  7. Інновації та технології
  8. Устаткування, що застосовується для створення мереж і внутрішньої інфраструктури в державному секторі
  9. Організація і проведення тендерів на ІТ-обладнання в держсекторі і в інших організаціях з різними бюджетами....

Інформаційні технології в державному секторі. Серверне та мережеве обладнання для державних установ і організацій.

Перехід до інформаційного суспільства характеризується формуванням нових взаємин між людиною і владою, підвищенням якості життя, появою умов для розвитку бізнесу, використанням інноваційних рішень
Перехід до інформаційного суспільства характеризується формуванням нових взаємин між людиною і владою, підвищенням якості життя, появою умов для розвитку бізнесу, використанням інноваційних рішень.

У тих галузях, де існує найбільша кількість споживачів, використання ІТ-технологій забезпечує значний ефект. Кожен громадянин є активним споживачем послуг, які надають державні служби, починаючи з отримання свідоцтва про народження і закінчуючи свідоцтвом про реєстрацію смерті.

Сьогодні попит на інформаційні технології в державному секторі високий, державні структури активно впроваджують інновації. Ведеться робота в декількох напрямках, наприклад, створення Державного реєстру населення, Єдиного державного реєстру ЗАГС, МФЦ для бізнесу та багато інших. Велика увага приділяється і інформаційної безпеки. Розглянемо основні тенденції і потрібних напрямках.

Курс на цифровизацию

Шлях до цифровізації передбачає цілісність: зміни відбуваються не тільки на рівні окремих підприємств і галузей, а й на рівні цілої держави.

Навесні Міністерство зв'язку і масових комунікацій Росії представило проект розвитку, розрахований до 2025 року «Цифрова економіка Росії». Цей документ визначає цілі та заходи впровадження інноваційних технологій в різних напрямках, в тому числі і в державному секторі.

У документі приділяється велика увага підвищенню кібербезпеки. Також передбачається збільшення частки послуг, що надаються населенню з використанням інформаційних технологій. Цифрова економіка дозволить збільшити свободу руху товарів, послуг, капіталу, а також створить умови для виникнення високотехнологічних ринків і принципово нових моделей бізнесу.

Основним результатом реалізації програми повинні стати не менш десяти національних високотехнологічних компаній. Цифровизация держсектора передбачає в першу чергу інтенсивний розвиток найважливіших онлайн-сервісів у сфері державних послуг і електронних закупівель. Не меншу увагу буде приділятися і сферам освіти і медицини.

Приклади успішного впровадження цифрових технологій є вже сьогодні. Нові технології і схеми роботи застосовуються в Федеральну податкову службу, Федеральна служба з праці та зайнятості та інші відомства. Очікується, що в наступному році частка видів нагляду, за якими можливо онлайн-взаємодія з відомствами складе 50%, а до 2020 року цей показник повинен досягти 100%.

В рамках програми визначені пріоритетні напрямки розвитку:

  • промисловість (інтернет речей);
  • ЖКГ;
  • фінансові послуги;
  • сільське господарство;
  • охорону здоров'я;
  • наука;
  • транспорт;
  • електроенергетика (розумні будинки).

Крім того, виділяються найважливіші завдання розвитку цифрової інфраструктури:

  • Великі дані - Big Data;
  • забезпечення загального безлімітного доступу в інтернет;
  • Разрабока єдиних технічних стандартів, що стосуються хмарних обчислень, просторових даних, біометрії.

оновлення інфраструктури

Перед багатьма державними структурами стоїть гостра потреба в заміні морально застарілого обладнання. Це завдання ускладнюється тим, що в держустановах часто використовується застаріла інфраструктура, а також великих архівів на паперових носіях.

У Росії масштабність цього завдання визначається величезною територією. Планується також продовжувати підключення до широкосмугового доступу малонаселених пунктів, оскільки в них проживає понад чверть населення країни.

Поряд з оновленням варто і завдання інтеграції. Сьогодні є необхідність налагодити механізм ефективного обміну даними між інформаційними системами різних відомств. Інтеграція розрізнених систем і сервісів в єдиний комплекс дозволить спростити і зробити більш зручним надання держпослуг населенню.

На базі інформаційних технологій планується створювати сервіси для взаємодії держави і населення:

  • Формування інфраструктури доступу до сервісів електронної держави, в тому числі регіональні інфраструктури з терміналами для населення.
  • Надання державних і муніципальних послуг в електронному вигляді.
  • Розвиток електронних сервісів в різних сферах державного управління (в першу чергу в соціально значущих - ЖКГ, охорона здоров'я, освіта, кадастровий і інші види обліку, культура, спорт та інших).
  • Створення електронних урядів регіонів і Росії в цілому та інше.

Інформатизація федеральних органів

Серед пріоритетних напрямків розвитку інформаційних технологій на федеральному рівні можна виділити наступні:

  • Оптимізація процедур роботи та взаємодії органів федеральної виконавчої влади та державних позабюджетних фондів.
  • Впровадження і використання типових сервісів в рамках єдиної мережі передачі даних.
  • Розвиток системи центрів обробки даних.
  • Перехід до використання російських розробок в сфері інформаційно-комунікаційних технологій, а також вільного програмного забезпечення.
  • Посилення заходів захисту інформації в державних інформаційних системах.

Підвищення доступності послуг для населення

Основним моментом, пов'язаним із завданням надання електронних послуг населенню, є організація документообігу як всередині регіональної структури або територіального відомства, так і взаємна передача електронної інформації між ними. Без такої взаємодії говорити про можливість створення єдиної системи послуг не може бути й мови. Також як без створення в загальнодержавному масштабі значимого електронного цифрового підпису.

Протягом останніх років створювалися регіональні інформаційні сайти, системи, і, головне, формувалася регіональна інфраструктура. Типове рішення для муніципальних і територіальних органів не було розроблено, що не дозволило виконати глобальне завдання - надання послуг держсектора населенню за допомогою ІТ-технологій.

Але в багатьох регіонах в державних організаціях існують робочі місця загального користування, що відповідають вимогам роботи в якості терміналів доступу до інформаційних ресурсів владних структур. Такі пункти умовно називають центрами роботи з населенням.

За даними міністерства економіки завдяки впровадженню інформаційних послуг зріс рівень задоволеності якістю державних послуг, при цьому час очікування в черзі скоротилося майже в два рази.

Інформаційна безпека

У сучасному світі питання інформаційної безпеки як ніколи актуальні. Для державного сектора ця сфера є особливо актуальною. З ростом складності і поширеності інформаційних технологій зростає число атак на інфраструктури установ і підприємств. У зв'язку з цим впровадження та розробка сучасних засобів захисту є одним із пріоритетних завдань. У Росії вже четвертий рік розвивається Державна система виявлення, попередження і ліквідації комп'ютерних атак.

В даний час активно розробляються проекти щодо захисту персональних даних. При цьому організація, що створює такий проект, обов'язково повинна мати відповідну ліцензію. Проходить обов'язкова реєстрація роботодавців у якості операторів персональних даних. У зв'язку з реалізацією вимог ФЗ, особливо важливе увага приділяється запобіганню несанкціонованого доступу, попередження вторгнень і міжмережевого сканування.

оптимізація витрат

Важливим питанням є підвищення ефективності використання інформаційних технологій. В даний час йдуть активні пошуки оптимальної моделі партнерства між державою і приватними структурами. Сьогодні є тенденція до скорочення залежності від зарубіжного програмного забезпечення, відбувається відмова від закупівлі ліцензій на користь придбання виняткових прав на програмні розробки і використання рішень з відкритим кодом.

Інновації та технології

Ще одним важливим і актуальним напрямком є ​​впровадження хмарних технологій, систем Big Data, додатків аналітики та інтернету речей. Хмарні сервіси впроваджуються для підтримки і автоматизації роботи місцевих органів влади, різних відомчих установ. Одним з успішних прикладів такого впровадження є SaaS-сервіси для створення сайтів. Вони активно використовуються адміністративними і освітніми установами. Для оптимізації документообігу та роботи з громадянами успішно використовуються такі системи як електронний уряд.

Очевидно, що при роботі таких систем накопичуються величезні масиви даних, які фахівці називають терміном Big Data (Великі Дані). З'являється потреба в системах обробки Big Data. Головною вимогою, яке державні структури пред'являють до таких аналітичних систем є наочність подання інформації в графічному вигляді і висока її доступність.

Для обробки великих даних активно застосовуються аналітичні методи, що дозволяють перетворити величезні масиви неструктурованих даних в просту і наочну форму. Впровадження таких систем дозволить оптимізувати організаційну роботу державних структур.

Устаткування, що застосовується для створення мереж і внутрішньої інфраструктури в державному секторі

Наша компанія може запропонувати обладнання, необхідне для реалізації пріоритетних напрямів розвитку цифрової економіки та цифровізації державного сектора. На нашому сайті представлений широкий асортимент обладнання. Наведемо кілька прикладів.

  • обчислювальна платформа Lenovo ThinkSystem SR650 - ефективний сервер, розроблений для підтримки великих навантажень, обладнаний поліпшеними можливостями управління, дозволяючи вам легко управляти фізичними і віртуальними ІТ ресурсами. Даний сервер пропонує високу продуктивність віртуалізації завдяки продуктивної ЦП, обсягами пам'яті і гнучким опцій конфігурації.
  • багатофункціональний сервер Dell PowerEdge R440 пропонує державному сектору найвищу продуктивність завдяки особливій конструкції сервера, створеного на базі процесорів Intel Xeon Scalable, з DIMM DDR4 для оперативної пам'яті, які дозволяють одночасно підтримувати бізнес-додатки ядра і віртуальні середовища.
  • сервер HPE ProLiant BL460c Gen10 ідеально підходить для роботи в державі через його унікальний якостей: віртуалізації, баз даних, обробки комерційних даних і типових 4P додатків, що працюють з великими обсягами даних, коли ключовими є настройка простору для дата-центру і співвідношення ціна / продуктивність.

Організація і проведення тендерів на ІТ-обладнання в держсекторі і в інших організаціях з різними бюджетами.

Детальніше

Новости