Держдума підвищила транспортний податок для власників дорогих авто

Законопроект на цю тему прийнятий в першому читанні

У Мінфіні заворушилися з розробкою цього законопроекту після Послання президента Федеральним зборам. Тоді Володимир Путін нагадав уряду про необхідність в першій половині 2013 «реалізувати принципові рішення по так званому податку на розкіш, включаючи дорогі автомобілі».

Мінфін виконав завдання президента. Відносно легкових автомобілів середньою вартістю від 5 до 10 млн. Рублів, з року випуску яких пройшло не більше 5 років, буде стягуватися подвійна ставка транспортного податку. З власників авто середньою вартістю від 10 до 15 млн. Рублів включно, у яких з року випуску пройшло не більше 10 років, ставка податку буде вже потрійний. Також потрійний коефіцієнт буде стягуватися з власників машин, вартість яких понад 15 млн. Рублів і у яких з року випуску пройшло не більше 20 років.

Розрахунок транспортного податку здійснюється множенням податкової ставки на потужність двигуна. Цей фіскальний збір є регіональним і підвищення вводиться для того, щоб поповнити саме бюджети суб'єктів. У них же діють свої податкові ставки і пільги.

Наприклад, в Москві податкова ставка для автомобілів «понад 250 кінських сил» (у авто вартістю 5 млн. Рублів мінімум 300 к.с.) в 2013 році становить 150 руб. Множимо 300 на 150 і отримуємо 45 тис. Руб. транспортного податку. У зв'язку з тим, що машина вважається елітною, множимо 45 тис. Ще на 2. Разом транспортний податок для авто вартістю від 5 до 10 млн. Рублів складе 90 тис. Руб. на рік.

Як повідомив заступник міністра фінансів, статс-секретар Мінфіну Сергій Шаталов, порядок розрахунку середньої вартості легкових автомобілів буде визначати Мінпромторг. «Зрозуміло, що це не індивідуальна оцінка кожного автомобіля. І ці відомості будуть розміщуватися на офіційному сайті міністерства », - пояснив Шаталов.

Спочатку ж Мінфін планував вводити підвищену ставку для транспорту з потужністю двигуна понад 410 кінських сил. Однак така ініціатива фінансового відомства викликала невдоволення з боку росіян, бо не пропонувалося обкладати підвищеним податком дорогі авто престижних марок. А потужні двигуни коштують і на старих джипах, які користуються популярністю на Далекому Сході. Але це аж ніяк не розкіш.

До того ж незалежні експерти помітили такий вельми цікавий факт, що у найпопулярнішою серед VIP-чиновників моделі BMW - 407 кінських сил. Таким чином, виходило, що «слуги народу» рятували від підвищених мит себе улюблених, але вводили їх для звичайних громадян.

Новости