Для чого потрібен акселерометр в смартфоні

  1. Акселерометр для смартфона
  2. Навіщо потрібен G-сенсор в смартфоні?
  3. Акселерометр в смартфоні дозволяє використовувати:
  4. Як калибруется G-сенсор?

Більшість сучасних смартфонів оснащується акселерометром. Однак не всі знають, що це таке і навіщо акселерометр встановлюють в телефон.

Акселерометр для смартфона

Більшість сучасних смартфонів оснащується акселерометром. Однак не всі знають, що це таке і навіщо акселерометр встановлюють в телефон.

Акселерометр або G-сенсор - це датчик, який визначає кут нахилу електронного пристрою по відношенню до земної поверхні. На підставі даних від датчика програмне забезпечення розуміє становище смартфона, і повертає зображення на дисплеї. Іншими словами, саме акселерометр сприяє автоматичному повороту екрану в альбомну орієнтацію при повороті телефону.

Також цей датчик фіксує прискорення переміщення пристрою в просторі, одночасно зіставивши три просторові координати. Можна сказати, що сенсор вимірює різницю між проекціями абсолютного і гравітаційного прискорення.


На сьогоднішній день акселерометри встановлюються в багатьох смартфони. Адже саме цей сенсор дає можливість користуватися такими додатками, як крокомір, або міняти положення екрану автоматично з урахуванням положення самого гаджета. В рамках гри G-сенсор дозволяє здійснювати управління без кнопок.

Навіщо потрібен G-сенсор в смартфоні?

Як ми вже говорили вище, в мобільних телефонах нового покоління акселерометри використовуються дуже часто. Цей сенсор дозволяє встановлювати і використовувати різні додатки. Якщо датчика в смартфоні немає, його функціональні можливості значно скорочуються.

Акселерометр в смартфоні дозволяє використовувати:

  1. Крокоміри або інші подібні сервіси. Завдяки можливості вимірювати положення пристрою в просторі, а також його прискорення, сенсор забезпечує коректну роботу шагомера. Це незамінний помічник для шанувальників пробіжок або прогулянок. Немає необхідності купувати окремий фітнес-трекер, оскільки в телефон можна встановити додаток і використовувати його в конкретних цілях.


  2. Ігри. Завдяки G-сенсора процес гри стає справжнім задоволенням, адже датчик миттєво реагує на мінімальну зміну положення телефону. Можна відмовитися від класичної консольної системи управління, оскільки коректувати положення можна шляхом зміни положення телефону в просторі.

  3. Зручний інтерфейс. При зміні положення смартфона датчик відразу поверне інтерфейс пристрою в потрібне положення. Використання цього пристрою максимально зручна і комфортна. Особливо зручний автоповорот екрану при перегляді відео або фільмів.

Як калибруется G-сенсор?

Калібрування є переліком операцій по визначенню співвідношення значень деяких величин, отриманих за допомогою акселерометра або будь-якого іншого вимірювального приладу, і еталонних величин. Отримана різниця і дозволяє виконати калібрування пристрою. Навіщо виконувати калібрування? Все просто. Тільки точна настройка сенсора гарантує його коректну роботу, що в свою чергу забезпечить коректну роботу додатків і окремих функцій пристрою.


Калібрування виконується за допомогою спеціальних додатків, які можна завантажити в інтернеті. Встановіть на свій телефон відповідну програму. Потім покладіть пристрій на ідеально рівну поверхню. якщо чохол для смартфона має якісь виступаючі елементи, на час калібрування сенсора його краще зняти.

Тепер зайдіть в меню додатків і знайдіть вкладку «калібрування G-сенсора». Через деякий час додаток виведе на екран смартфона повідомлення про те, що сенсор повністю відкалібрований.

Навіщо потрібен G-сенсор в смартфоні?
Як калибруется G-сенсор?
Навіщо виконувати калібрування?

Новости