ДНР, Донецьк і ЛНР: поїздка / в'їзд / пропуск в зону АТО, перетин кордону для росіян і українців

  1. В'їзд з боку Росії
  2. В'їзд з боку України, пропуск в зону АТО
  3. В'їзд в РФ з невизнаних республік
  4. Митні правила
  5. Митні правила ДНР
  6. Митні правила ЛНР
  7. Митні правила України
  8. Відео: "Новоросія ТВ" про нові правила в'їзду на Донбас

У світі існує понад 100 невизнаних або частково визнаних держав - територій, самостійно проголосили суверенітет. До таких держав належать ДНР і ЛНР, розташовані на Донбасі і колись вважалися українськими областями.

До таких держав належать ДНР і ЛНР, розташовані на Донбасі і колись вважалися українськими областями

На Донбасі понад два роки триває збройне протистояння між невизнаними державами ДНР / ЛНР і силами так званої антитерористичної операції (АТО). Влада України розглядає республіки як терористичні організації, українським урядом вони не контролюються і вважаються тимчасово окупованими територіями. Уряду ДНР / ЛНР вважають діючий на Україні режим злочинним, яка вчиняє військові злочини.

Держави не визнані ні Росією, ні світовим співтовариством, крім Південної Осетії, статус якої також знаходиться під питанням. Однак республіки мають всі ознаки окремої держави: власний уряд, збройні сили (народна міліція), законодавство, атрибутику. Крім того, населенню видаються паспорти, також встановлені певні правила в'їзду в ці держави.

Громадяни Росії, як і формально абсолютно всіх країн світу можуть відвідувати республіки без обов'язкового оформлення в'їзних документів. В'їзд в ДНР і ЛНР для росіян в 2019 році здійснюється на підставі внутрішнього російського або закордонного паспортів.

В'їзд з боку Росії

Для візиту в ДНР / ЛНР росіянам віза, або якісь додаткові документи не потрібні. У 2019 при в'їзді до Донецька і Луганська Народні Республіки громадянам РФ досить пред'явити тільки внутрішній російський паспорт. На невизнаних територіях, в принципі, встановлений безвізовий режим з громадянами всіх країн світу.

Сама поїздка в Донецьк або Луганськ з Росії не представляє складнощів. З Москви з інтервалом в 1-2 години курсують автобуси. Вартість проїзду становить від 2000 рублів. З аеропорту Ростова-на-Дону зручно взяти пряме таксі. Перетнути кордон РФ-ДНР / ЛНР можливо в безвізовому порядку після проходження паспортного і митного контролю.

Варто мати на увазі, що відвідати Україну через республіки неможливо. В'їзд в ЛНР або ДНР з боку Росії українську владу розглядають як незаконний перетин українського кордону. При такому стані речей пропуск для переміщення в зоні АТО не видадуть.

Поряд з цим можуть виникнути складності у іноземців, які відвідують республіки і мають у паспорті тільки одноразову російську візу. У такій ситуації потрапити назад в Росію буде неможливо. І також не вийде виїхати на Україну. Слід заздалегідь подбати про оформлення дворазової або багаторазової візи Росії.

Ще один важливий момент - російські прикордонники при відвідуванні республік поставлять виїзні штампи. Надалі візит на Україну за паспортом з подібними оцінками буде вкрай небажаним.

Таким мандрівникам-українським громадянам дозволять в'їзд на Україну, але швидше за все їх чекають штрафні санкції, а росіян, найімовірніше, не пустять в країну. Але для громадян РФ це питання не представляє складнощів. Як вже зазначалося вище, нашим співвітчизникам дозволяється перетин кордону ДНР або ЛНР за російськими паспортами.

В'їзд з боку України, пропуск в зону АТО

З 2015 року Україна закритий вільний проїзд в Донецьку Народну Республіку і Луганську Народну Республіку, а також у зворотному напрямку. Тепер для проходження українських блокпостів по всьому периметру неконтрольованої території ЛНР / ДНР українці та іноземці зобов'язані мати спеціальний дозвіл. Для перетину кордону між Україною і ДНР і ЛНР необхідний спеціальний пропуск, який оформляється українцям і росіянам, а також громадянам інших держав для приватного візиту.

Пропуск буває одноразовим або багаторазовим, такий дозвільний документ потрібен тільки для повнолітніх громадян, на дітей він не оформляється.

Для отримання дозволу до липня 2015 року були потрібні документи, що підтверджують підставу для поїздки. Наприклад, візит до близьких або місць поховання родичів. Але згодом порядок видачі пропусків був спрощений. Тепер документ швидко оформляється через офіційний сайт СБУ - Служби безпеки України (urp.ssu.gov.ua). При цьому додаткові документи, крім паспорта, не потрібні. Пропуск видається без оплати державних мит.

Для подачі заяви знадобиться виконати кілька простих дій:

  • Зареєструватися на сайті urp.ssu.gov.ua, вказавши свої ПІБ, адресу електронної пошти, дату народження, телефон і пароль. Інформація вводиться українською мовою. Після натискання на кнопку «Зареєструватися» приходить лист, в якому міститься автоматично присвоєний логін і пароль.
  • Увійти на сайт, використовуючи отриманий логін і пароль. У верхньому правому куті відображаються ПІБ, введені при реєстрації. Далі слід натиснути кнопку «Подати заявку».
  • Вибрати сектор відвідування. Якщо планується відвідання кількох, то необхідно подавати окремі заявки для кожного сектора. Їх усього п'ять: координаційна група при Маріупольському МВ УМВС, Старобільському РВ УМВС, Артемьевском МВ УМВС, Велико-Новоселківському РВ УМВС та координаційний центр в м Краматорську.
  • Ввести персональну інформацію: паспортні дані, місце фактичного проживання і місце реєстрації (якщо адреси не збігаються), мета подорожі (наприклад, відвідування рідних, поїздка в Луганськ до місць поховання родичів, візит до друзів і так далі). Також вказується маршрут переміщення (яким саме шляхом планованого перетину кордону на територію ДНР або ЛНР) із завантаженням підтверджуючих документів (наприклад, довідка з роботи для ділового відрядження; довідка з навчання дитини, якщо він отримує освіту у ВНЗ, розташованому в ДНР або ЛНР і так далі). Допускається завантаження не більше двох файлів. Також за бажанням заявник може надати приватне фото.
  • Вибрати вид дозволу. Багаторазовий діє один рік, одноразовий призначений тільки для однієї поїздки на протязі 14 днів.
  • Перевірити дані. Після введення інформації з'явиться загальна таблиця, слід уважно перевірити всі дані, якщо є помилки - виправити, якщо немає - натиснути кнопку «Подати». Надалі коригування допускається лише на етапі розгляду заявки. Для цього потрібно зайти в розділ «Історія подачі заяв». Ще один варіант зміни даних - відправка електронного листа на адресу [email protected]. У повідомленні слід вказати номер заявки і зроблену помилку. Подавати заявку на одну людину, тобто на одні паспортні дані, допускається тільки один раз. Тому якщо паспортні дані були вказані правильно, але допущена помилка в імені або по батькові, подати повторну заявку не вийде.
  • Дочекатися рішення. Після відправки з'явиться повідомлення, що заявка знаходиться на розгляді. На це офіційно відводиться до 10 днів, але на практиці оформлення може затягнути і на 30 днів. Щоб дізнатися про винесене рішення, слід натиснути на номер самої заявки. На новій сторінці з'являться розширені дані заявки. При позитивному рішенні повинно стояти слово «Оформлено», це означає, що заявник пройшов перевірку і допускається до відвідування Донбасу.

Пропуск є графічний файл jpg, має вигляд документа формату А4. Його необхідно завантажити з сайту після схвалення заявки, роздрукувати і показати на кордоні ДНР і ЛНР з Україною. Пропуск містить персональні дані заявника, присвоєний номер, мета подорожі і сектор в'їзду.

Важливий момент: наявність схваленої заявки не гарантує безперешкодного перетину лінії зіткнення. Остаточне рішення приймає прикордонна служба України.

Аналогічно оформляється пропуск і для жителів ДНР / ЛНР, бажаючих в'їхати на Україну.

В'їзд в РФ з невизнаних республік

Жителі республік можуть відвідувати Росію і перебувати на її території на підставі паспортів ЛНР / ДНР. Це відноситься і до перетину російського кордону на автомобілях з номерами, виданими в республіках. В'їзд з ДНР або ЛНР в Росію може також здійснюватися за українськими паспортами. Оформляти російську візу не потрібно.

Митні правила

Митні правила

Митні правила ДНР

Без сплати державного мита та обов'язкового декларування дозволено провести:

  1. Товарів на суму, що не перевищує 500 євро при загальній вазі до 50 кг;
  2. Іноземну валюту в розмірі до 10 000 євро;
  3. Продуктів для особистого споживання на суму до 200 євро;
  4. До 5 упаковок лікарських препаратів одного найменування;
  5. До 200 сигарет або 50 сигар, або 250 г тютюну;
  6. Міцного алкоголю до 1 л, вина - до 2 л; пива - до 5 л.

Митні правила ЛНР

Без мита дозволений провезення:

  • Особистих речей на загальну суму до 200 євро з загальною вагою до 50 кг на людину;
  • До 1 л горілчаних виробів, до 2 л вина, до 5 л пива;
  • До 200 сигарет або 200 г тютюну;
  • Палива в межах однієї повної заправки транспортного засобу і додаткового резерву до 10 л.

Категорично заборонено провезення:

  1. Товарів, здатних завдати шкоди здоров'ю населення;
  2. Порнографічних матеріалів;
  3. Продукції, що пропагує етнічну, расову або релігійну ворожнечу.

Митні правила України

На неконтрольованих територіях діють практично такі ж митні правила, як і на всьому кордоні України. Відмінності полягають у виключенні деяких предметів з офіційно встановленого переліку особистих речей, зазначених в Митному кодексі. Забороняється провезення біноклів, запису та відтворення звуку з кіноплівками і друкарських машинок. Відсутня заборона на провезення продуктів харчування для особистого споживання, якщо їх вартість не перевищує 5000 гривень, а загальна вага менше 50 кг. Діють і алкогольно-тютюнові обмеження. Так, без оплати держмита можна провести:

  • До 200 сигарет або 50 сигар, або 250 г тютюну;
  • До 1 л міцного алкоголю, до 2 л вина, до 5 л пива.

Відео: "Новоросія ТВ" про нові правила в'їзду на Донбас

також рекомендуємо:

Новости