Фізичне і віртуальне збільшення оперативної пам'яті комп'ютера

  1. Збільшення фізичної пам'яті
  2. Віртуальна пам'ять
  3. Використання флеш-накопичувача

Якщо ви збираєтеся модернізувати комп'ютер, щоб поліпшити його продуктивність і швидкодію, то перед вами виникне важке запитання вибору модулів ОЗУ. Давайте розберемося, як збільшити оперативну пам'ять комп'ютера, щоб не виникало ніяких проблем з сумісністю, а додаткові гігабайти реально працювали.

Збільшення фізичної пам'яті

Якщо виникла гостра необхідність збільшити фізичну пам'ять, то вам потрібно насамперед зрозуміти, яка планка ОЗУ сумісна з вашою материнською платою. Робиться це так:

  1. Запустіть утиліту моніторингу типу CPU-Z або HWMonitor.
  2. Подивіться модель материнської плати. Якщо ви збираєтеся модернізувати комп'ютер, щоб поліпшити його продуктивність і швидкодію, то перед вами виникне важке запитання вибору модулів ОЗУ
  3. Перейдіть на сайт виробника.
  4. Вивчіть специфікацію материнської плати, звернувши особливу увагу на характеристики пам'яті.

У специфікації буде приблизно така картина: У специфікації буде приблизно така картина:

Із зазначеної інформації ми можемо винести, що материнська плата підтримує стандарт пам'яті DDR3, двоканальний режим. Доступний максимальний обсяг -16 Гб, частота - від 800 до 1800 МГц. Наступний крок - розкрити системний блок і подивитися, скільки є вільних слотів.

Пам'ятайте, що DDR, DDR2 і DDR3 - це три різних, несумісних один з одним формату. Тому якщо ваша материнська плата підтримує стандарт DDR2, не потрібно купувати DDR3 - модуль не встане в слот.

На кінець 2015 року анонсується вихід стандарту DDR4 - з його придбанням теж краще не поспішати, так як технологія ще не обкатана. Що стосується DDR5, повідомлення про який можна зустріти на форумах, то такого стандарту зовсім не існує. Є відеопам'ять GDDR5, але до ОЗУ вона має мало відношення.

Є відеопам'ять GDDR5, але до ОЗУ вона має мало відношення

Якщо материнська плата має двоканальний режим, ставте дві планки меншого розміру, а не одну більшого. Дві планки по 4 Гб будуть приблизно на 15% продуктивніше, ніж один модуль на 8 Гб. Купуючи модулі, намагайтеся вибирати максимально близькі за характеристиками планки. Якщо плануєте купити відразу пару, краще вибрати KIT-набір, що складається з двох повністю ідентичних модулів.

Якщо ви доведете обсяг ОЗУ до 8 Гб, то не забудьте встановити 64-бітну систему, тому як Windows x32 не вміє працювати з пам'яттю, розмір якої перевищує 4 Гб.

Важливими параметрами (крім обсягу і стандарту) є частота і таймінг. Чим вище частота, тим швидше оперативна пам'ять буде передавати дані на процесор для обробки і проведення обчислень. Чим нижче таймінг, тим швидше контроллер ОЗУ буде реагувати на команди системи. З цього робимо висновок:

  • Частоту підбираємо максимальну, яку підтримує материнська плата і процесор (його частоту теж можна дізнатися за допомогою утиліти HWMonitor).
  • Таймінг (затримка перед виконанням запиту) дивимося мінімальний.

Якщо розкид в ціні значний, то краще взяти планку з високою частотою і великою таймингом. Затримка не так сильно впливає на продуктивність, тому можна пожертвувати цим параметром.

Віртуальна пам'ять

На Windows XP і наступних версіях за умовчанням включена віртуальна пам'ять: на обраному розділі жорсткого диска виділяється певне місце, до якого звертається система, якщо оперативної пам'яті не вистачає. Простіше кажучи, віртуальна пам'ять (файл підкачки) дозволяє збільшити продуктивність за рахунок жорсткого диска.

Для настройки віртуальної пам'яті:

  1. Клацніть правою кнопкою по значку «Комп'ютер».
  2. Відкрийте «Властивості».
  3. Перейдіть в «Додаткові параметри».
  4. Розкрийте вкладку «Додатково».
  5. В поле «Швидкодія» відкрийте «Параметри».
  6. Натисніть «Змінити» на вкладці «Додатково».

Цей шлях є актуальним для «сімки», Windows 8 і Windows 10. На XP порядок той же, тільки в властивостях системи потрібно відразу відкривати вкладку «Додатково». У вікні настройки віртуальної пам'яті ви можете встановити автоматичний вибір розміру файлу підкачки, вказати обсяг вручну або відключити функцію. Подивимося детально самостійну установку обсягу віртуальної пам'яті:

  • Початковий розмір - 1-1,5 обсягу фізичної оперативної пам'яті (якщо у вас 2 Гб ОЗУ, то ставте 2-3 Гб віртуальної пам'яті).
  • Максимальний розмір - 2 обсягу оперативної пам'яті.

Це рекомендовані параметри, але є одна тонкість: якщо у вас стоїть не SSD-накопичувач, а звичайний HDD, то виділений обсяг буде фрагментуватися. На продуктивності це позначається погано, тому в такому випадку краще залишити вихідний і максимальний розмір однаковими - рівними обсягом фізичних модулів ОЗУ. Це рекомендовані параметри, але є одна тонкість: якщо у вас стоїть не SSD-накопичувач, а звичайний HDD, то виділений обсяг буде фрагментуватися

Якщо файл підкачки вже був фрагментований (протягом довгого часу його обсяг був динамічним), то не можна просто поміняти його розмір. Вам потрібно:

  1. Встановити значення «Без файлу підкачки».
  2. Перезавантажити систему.
  3. Знову відкрити параметри віртуальної пам'яті і вказати розмір файлу підкачки.

Ви отримаєте файл підкачки, який не буде фрагментуватися і допоможе трохи збільшити продуктивність комп'ютера.

Використання флеш-накопичувача

Збільшити доступний обсяг оперативної пам'яті можна за допомогою флешки. По суті, це той же файл підкачки, тільки знаходиться він на знімному накопичувачі, що дозволяє знизити навантаження на вінчестер. Технологія, що дозволяє збільшити об'єм віртуальної пам'яті за рахунок флешки, називається Ready Boost. Для її застосування необхідно дотримуватися кількох умов:

  • Встановлено Windows 7 або новішої версії.
  • Використовується зовнішній диск (SSD накопичувач, USB-флешка, SD-карта), обсяг якого перевищує 1 Гб.
  • Швидкість роботи флеш-носія становить мінімум 3 Мб / с (всі сучасні флешки легко досягають цього показника).

Якщо ви використовуєте флеш-накопичувач, обсяг якого перевищує 4 Гб, то обов'язково форматуйте його в NTFS. Оптимальний обсяг використовуваного знімного диска повинен в 2-3 рази перевищувати фізичний розмір оперативної пам'яті. Припустимо, при 4 Гб ОЗУ бажано використовувати флешку на 8-16 Гб.

  1. Підключіть знімний диск до комп'ютера.
  2. Якщо з'явиться вікно автозапуску, виберіть пункт «Прискорити роботу системи».
  3. Якщо автозапуск відключений, зайдіть в «Комп'ютер» і відкрийте властивості підключеного флеш-накопичувача.
  4. Перейдіть на вкладку «Ready Boost».
  5. Відзначте пункт «Надавати цей пристрій» і вкажіть обсяг, який ви хочете виділити під створення кеш-файлу, що розширює віртуальну пам'ять.

Відзначте пункт «Надавати цей пристрій» і вкажіть обсяг, який ви хочете виділити під створення кеш-файлу, що розширює віртуальну пам'ять

Якщо ви хочете виділити весь доступний обсяг флешки, то відзначте пункт «Використовувати цей пристрій».

Важливо: не виймайте флешку після активації технології Ready Boost. Зайдіть у властивості і поставте позначку «Не використовувати цей пристрій», після чого можна витягувати накопичувач.

Чи можна серйозно підвищити продуктивність комп'ютера за допомогою Ready Boost? Питання дискусійне. За деякими даними продуктивність системи збільшується на третину, але це максимальний ефект, який досягається при виконанні простих операцій. Значного ж приросту очікувати не слід, так як на продуктивність впливає ще ряд факторів, включаючи потужність процесора.

Чи можна серйозно підвищити продуктивність комп'ютера за допомогою Ready Boost?

Новости