Ідеальна бізнес-розвідка за допомогою бази даних ЕГРЮЛ

ваш інструмент для досягнення
бізнес-цілей.

Головна / публікації / Ідеальна бізнес-розвідка за допомогою бази даних ЕГРЮЛ

Останні статті і новини

Що таке корисна інформація? Стівен Кінг вважає, що це могутність, а якщо часу в обріз, ще й швидкість. А для Ротшильда це просто володіння світом. Ці люди знають, про що говорять. А як керівнику звичайної фірми володіти хай не світом, але упевненістю в завтрашньому дні? Як мінімізувати можливі ризики штрафних донарахувань від нагрянула податкової перевірки? На допомогу прийде ЕГРЮЛ і проводиться з його допомогою бізнес-розвідка.

Довідка: під абревіатурою ЕГРЮЛ мається на увазі Єдиного Державного реєстру юридичних осіб, або інакше - база даних поставлених на облік на території Росії підприємств різних організаційно-правових форм (ВАТ, ЗАТ, ТОВ тощо)

Сьогодні у взаєминах між податковою і юридичними організаціями склалася парадоксальна ситуація. Федеральна податкова служба вимагає від них прояву «належної обачності». Що ховається за цим загадковим словосполученням? А це значить, що краще не укладати договори з підозрілими компаніями, які називали "одноденками". Але як на ділі здійснюється перевірка фірм-контрагентів і чи можливо це? Встановити благонадійність майбутніх партнерів допоможе ЕГРЮЛ.

Конкурентна розвідка за допомогою реєстру ЕГРЮЛ умовно розподіляється на 2 етапи:

1. Ідентифікація організації - тобто визначення первинних реєстраційних даних.

Для успішного пошуку необхідної інформації потрібні унікальні коди компанії: ІПН або свідоцтво про Державну. Якщо у вихідних даних лише назва підприємства, то критерії пошуку ускладнюються. Буде потрібно «відсіяти» організації з такою ж назвою. Але знайти персональний ідентифікатор цікавить фірми не складно, наприклад, він друкується на штампі в попередній угоді про укладення угоди.

2. Збір первинної інформації.

Спочатку встановлюються засновники (як юридичні, так і фізичні особи), керівник, керуюча компанія. Раніше для отримання потрібних даних потрібно витратити чимало часу. Сьогодні немає потреби стояти в черзі в банк для оплати держмита і потім відправлятися із заявою до податкової інспекції. Можна скористатися доступним і швидкісним отриманням електронної виписки з ЕГРЮЛ через Інтернет.

В даний час послуга доступу до реєстраційних відомостями широко затребувана. Адже саме так можна при виниклих судових розглядах з фіскалами довести, що ваша компанія перед укладенням договору перевірила майбутнього контрагента на благонадійність і в вашій уяві він був добропорядним платником податків. В цьому випадку перемога в суді практично гарантована.

Слід зазначити, що при замовленні електронної виписки з єдиного реєстру, ви отримаєте дані без офіційного підтвердження, тобто друку. Така інформація може бути використана лише в ознайомлювальних цілях і для зіставлення з даними, наданими майбутнім контрагентом і юридичної сили не має.

Що містить виписка з ЕГРЮЛ (клікабельно):

- організаційно-правова форма;

- поточний статус юридичної особи;

- свідоцтво про Державну, ІПН, КПП;

- дата постановки на облік;

- юридична адреса і телефон;

- ПІБ керівника;

- відомості про статутний фонд (капітал);

- коди КВЕД і види діяльності;

- відомості про учасників;

- відомості про філії, відокремлені підрозділи та представництва;

- відомості про постановку на облік в державних фондах;

- інформація про ГРН (державний реєстраційний номер) внесених до держреєстру змін і дати їх здійснень.

Відповідно до закону про персональні дані у виписці з ЕГРЮЛ не міститься інформація про паспортні дані засновників і керівників підприємств і адрес їх постійної реєстрації.

Як же проводиться ділова розвідка за допомогою здобутих відомостей?

Хоча в Податковому кодексі і не обумовлено, що компанія повинна нести відповідальність за дії третіх осіб, наші перевіряючі органи так не вважають. Якщо серед контрагентів знайдеться так звана «одноденка», то у відрахуванні буде відмовлено, а відповідна сума податку донарахована. Можливі й штрафні санкції. Від таких неприємних сюрпризів хочеться підстрахуватися.

Ось алгоритм дій будь-якого сумлінного і далекоглядного керівника фірми, які допоможуть уникнути непотрібних проблем з фіскалами:

  • Перед укладенням договору з новим партнером запросити по ньому виписку з ЕГРЮЛ (для швидкості отримання інформації можна зробити це через Інтернет);
  • З'ясувати, як давно веде фінансово-господарську діяльність, що цікавить суб'єкт;
  • Перевірити адресу організації через офіційну і безкоштовну електронну базу ФНС на приналежність до адрес масової реєстрації (якщо на одному місці значиться 10 компаній і більше і це не бізнес-центр, то велика ймовірність, що контрагент в групі ризику по «Одноденна»);
  • Перевірити керівника і засновника на участь в інших організаціях (послуга надається багатьма Інтернет-ресурсами та дозволить визначити «масовість» фізичної особи);
  • Перевірити відповідність заявленого виду діяльності організації і наявність при необхідності ліцензійного дозволу;
  • Порівняти коди ІПН і КПП в ранзі перших чотирьох цифр (якщо компанія змінила юридичну адресу, то дані не співпадуть, що може побічно вказувати на недобросовісність платника податків)

Проаналізувавши подібним чином виписку, можна приймати рішення про укладення угоди. Адже в разі проведення податкової перевірки буде матися незаперечний доказ невинності вашої організації. конкурентна розвідка за допомогою державної реєстраційної бази даних має значуща перевага перед іншими способами збору інформації: вона абсолютно непомітна для інших учасників процесу і проводиться в лічені хвилини, якщо скористатися електронною базою даних.

Таким чином, отримання відомостей з ЕГРЮЛ стане надійною страховкою в сучасних суворих реаліях ведення бізнесу в нашій країні.

А як керівнику звичайної фірми володіти хай не світом, але упевненістю в завтрашньому дні?
Як мінімізувати можливі ризики штрафних донарахувань від нагрянула податкової перевірки?
Що ховається за цим загадковим словосполученням?
Як же проводиться ділова розвідка за допомогою здобутих відомостей?

Новости