Кабел за поврзување на компјутер и ТВ: Поврзување

 1. Видови на поврзување преку жици
 2. Како да поврзете ТВ со компјутер преку HDMI
 3. VGA конекторот е сè уште популарен
 4. S-видео конектор
 5. Варијанти на конектори и нивни комбинации
 6. Поврзете го телевизорот без жици
 7. Miracast
 8. Smart TV
 9. Компјутерско поставување

Дигиталниот рај веќе пристигна

Дигиталната ера веќе ги опфати сите нас. Денес, без компјутери, ниедно поле на човечка активност не е незамисливо, а забавната индустрија напредува со компјутерска технологија. Се сеќаваме на тоа како првите монитори од 21 инч се чинеше огромни за нас, но денес нема да изненадите никого, а многумина претпочитаат ТВ со големо бирање поврзано со системот како алтернатива.

Денес ќе го избереме најдобриот кабел за поврзување на компјутер и телевизор, да научиме како правилно да ја поврземе врската, како и многу интересни работи за темата.

Видови на поврзување преку жици

Популарни врски типови

Поврзувањето на телевизорот со вашиот персонален компјутер, лаптоп или компактна таблета може да се направи на различни начини, изборот зависи од можностите на опремата.

 • Во современите уреди, проблемите обично не се појавуваат, но со старите може да има некои технички проблеми.
 • Рејтингот на врските ќе биде изграден од нас по редослед на рационалност и оптималност, почнувајќи од најчестите опции и завршувајќи со поретки.
 • Во вториот дел од статијата ќе ги анализираме алтернативните начини кои ќе ви овозможат да направите врска кога е тешко да се користат класични кабли.

Значи, тука се сите кабли што може да ги инсталираме:

Значи, тука се сите кабли што може да ги инсталираме:

Кабел за поврзување на ТВ и компјутер HDMI

 • HDMI кабел кој пренесува слика и звук во дигитален квалитет. Тоа не е само највисок приоритет во однос на сликите, туку и најзгодно, бидејќи само еден конектор е потребен за поврзување.

VGA кабел

 • VGA - оваа жица пренесува аналогна слика. Модерните видео картички често не го имаат овој конектор, но пред неколку години, сите уреди беа опремени со него. Овој видео излез може да се најде на повеќето модели на лаптоп. Минусот на поврзувањето е во тоа што не може да пренесува звук, па затоа се користи посебен 3.5-мм мини-кабел со него. Квалитетот на сликата останува на ниво.

DVI кабел

 • DVI - овој конектор се смета за целосно компјутеризиран, па затоа не е инсталиран на телевизори. Сепак, може да се користи со примена на адаптерите на опциите наведени погоре. Сигналот обезбеден од кабелот е дигитален, понекогаш аналоген.

Интересно е да се знае! Овој приклучок не може да пренесува звук, па користејќи адаптер за HDMI, не чекајте да се појави.

Овој приклучок не може да пренесува звук, па користејќи адаптер за HDMI, не чекајте да се појави

S-видео кабел

 • S-video - презентираниот кабел веќе долго време е застарен и не се користи за пренос на ТВ-сигнал, но понекогаш тоа е токму она што треба да го инсталирате, бидејќи тие биле на постари видео картички, а на телевизорот може да нема други конектори.

Сега ајде да дознаеме подетално како се вршат наведените врски.

Како да поврзете ТВ со компјутер преку HDMI

Кабел за поврзување на ТВ и лаптоп

HDMI (мултимедијален интерфејс со висока дефиниција) е единствен модерен мултимедијален стандард способен за пренос на слика со висока резолуција и ист висококвалитетен звук. Тоа ви овозможува да поврзете не само ТВ, туку и звучници кои треба да пренесуваат звук одделно, преку канали.

Секоја модерна телевизија, дури и најевтина, има барем еден или два такви влезови - тоа е како тие изгледаат на фотографијата.

Секоја модерна телевизија, дури и најевтина, има барем еден или два такви влезови - тоа е како тие изгледаат на фотографијата

Овој приклучок ќе биде на ТВ и на компјутер

Обликот на приклучокот е направен на таков начин што не може да биде приклучен неправилно - има стеснување со свиоци во долниот дел. Сепак, не сите приклучоци изгледаат така, бидејќи постои опција за компактни уреди (таблети, ultrabooks, паметни телефони).

Во принцип, каблите може да се поделат на класи, меѓу кои има и следниве опции:

 • Тип "А" е стандарден дигитален кабел способен за пренос на сигнал во резолуции до 1920 * 1080. Се користи при поврзување, почесто од други опции. Цената е најниска.
 • Тип "Б" е понапреден кабел кој може да пренесе слика во 4K резолуција без губење на квалитет и висококвалитетен сигнал во 3D.

Компактен HDMI конектор

 • Видови "C", "D" - овие се споменатите конектори за мали уреди. Поврзете ги со стандардни кабли преку адаптери, или жицата од вториот раб има приклучок со стандардна форма и големина.

Остатокот од информациите за кабли може лесно да се најдат на нашата веб страница или на трети лица, специјализирани ресурси. Ние сега се заинтересирани за малку, па оди директно до врската.

Значи, сите видео излези на компјутерот се наоѓаат на задната страна на системската единица, на видео картичката или на матичната плоча. Еве како тоа обично изгледа во пракса.

 • Во прикажаните фотографии, ги видовте можностите за излегување на компјутери и лаптопи. Од надворешните разлики, можете да видите дека VGA на лаптопот нема конец за монтажни завртки - кабелот е едноставно вметнат.
 • Првото нешто што треба да направите е внимателно да ги разгледате сите излегувања. Ако меѓу нив е потребен HDMI, тогаш едноставно ќе приклучиме еден крај на кабелот и инсталирајте го уредот.
 • Ние бараме сличен приклучок на задната страна или на страна на телевизорот, сетете се на неговиот број и поврзете го. Манипулациите со кабелот завршуваат овде, а потоа продолжете со поставувањето на опремата.

Листа на достапни извори на сигнали

 • Во зависност од брендот на телевизија, нивното мени ќе се разликуваат, но општата шема (со исклучок, можеби, Филипс) ќе биде многу слична.
 • На далечинскиот управувач, копчето за избор на излез се притиска. Може да се нарекува и поинаку означено: In, TV In, Source, TV AV, круг со стрелка која се насочува навнатре и така натаму. Обично е во горниот ред, но не и факт.

Совет! Ако не го најдовте копчето што ви треба, помошта ќе ви помогне во насока на телевизорот.

 • По притискање на копчето, на екранот ќе видите листа со достапни влезови. Изберете од нив HDMI со потребниот број и кликнете "Ok".
 • Телевизорот ќе почне да го гледа видео и звукот од наведениот влез, игнорирајќи го останатото.
 • Потоа, го конфигурирате компјутерот, но за тоа ќе го објасниме на крајот на статијата, во соодветното поглавје.

VGA конекторот е сè уште популарен

На задната страна од овој телевизор има VGA влез.

Технички, поврзувањето на VGA конекторот е речиси исто како постапката што е веќе опишана, со оглед на тоа што обликот на конекторот е различен и, како што рековме, потребен е посебен кабел за пренос на аудио.

 • Погледнете внимателно на фотографијата. VGA влезот е именуван за PC IN (може да биде и името RGB) - ова е важно, бидејќи тоа ќе ни помогне да го најдеме вистинскиот влез за звукот.
 • Обично се наоѓа во близина, но исклучоци се можни. Во конкретниот случај, го гледаме на десниот влез, потпишан како - PC / DVI Audio IN. Потребно е да се приклучи кабел од 3,5 mm мини-Џек, како на слушалки.
 • Ако аудио приклучокот не е забележан, тоа значи дека телевизорот не поддржува истовремен пренос на звук од овој влез. Можете да излезете од ситуацијата со поврзување на систем за надворешни звучници на компјутерот, чија моќност ќе биде доволна за удобно гледање филмови и други работи.

Совет! Освен аудио влезот, може да има и излез на задниот дел на телевизорот кој ќе изгледа сосема исти. Можете да ги разликувате со "копје" или со обележување. Излезот може да биде потпишан како AUDIO OUT, може да се извлечат слушалки или кружница од која оди стрелата.

S-видео конектор

S-video кабел со премин кон класични "лалиња"

Овој тип на кабел е исто така аналоген и не е дизајниран да пренесува звучен сигнал. Можете да најдете адаптери за продажба од овој конектор на други, телевизија, така што преку овој излез на компјутер може да се исецка било кој телевизор.

На телевизорот до кабелот, исто така можете да видите посебни приклучоци за звук, но почесто се комбинираат со истите лалиња (AV). Тоа е, нивните аудио влезови ќе бидат споделени, а сликата ќе се пренесе од поврзаниот кабел.

Варијанти на конектори и нивни комбинации

Често се случува само десниот приклучок на телевизорот или компјутерот да не е. Во овој случај, разни адаптери ќе помогнат.

Да ги погледнеме најчестите:

DVI до VGA адаптер

 • Најчестиот адаптер е дизајниран да се префрли од DVI конектор во VGA. Тоа обично доаѓа во комплет со многу видео картички кои немаат посебен VGA излез. Ако таков уред не е вклучен, тогаш не брзајте да трчате по него до продавницата. Овој конектор може да не поддржува пренос на аналогни сигнали.
 • За да не се збуни, треба точно да го одредите типот DVI конектор, од кој има 4 парчиња. Отворете ја спецификацијата на вашата видео картичка, која може да се најде на Интернет и да се види точната ознака.

Видови на DVI и други конектори

 • DVI-I Една врска - овој тип поддржува истовремен пренос на дигитални и аналогни сигнали, и затоа е погоден за поврзување на адаптерот што го сметаме за нас. Додатокот "Единствена врска" значи дека дигиталниот сигнал се пренесува во едноканален режим.
 • DVI-I двојна врска - речиси ист приклучок, но има двоен канал за броевите.

Интересно е да се знае! И двете верзии пренесуваат слика во резолуција од 1920x1080.

 • DVI-D Една врска - овој излез не пренесува аналогни сигнали, и нема смисла за купување адаптер за тоа - ништо нема да работи. Овој стандард се користи, на пример, на сите видео картички nVidia 10-серија - ве потсетуваме дека VGA се напуштаат.
 • DVI-D двојна врска - овој конектор поради повисоки пропусен опсег може да пренесе слика со резолуција од 2560x1600 пиксели. Како и претходната верзија, не се користи за пренос на аналоген сигнал.
 • DVI-A е ретка варијанта која е дизајнирана да пренесува само аналогни сигнали. Чекај, напишавме дека конекторите 4, а тоа 5-ти по ред! Дека е точно - ова е како приклучокот е назначен во адаптерот за поврзување на аналогни уреди.

Во принцип, ние привлече внимание на буквата доделена на името на конекторот - Дозволувам користење на адаптер, D - не.

Во принцип, ние привлече внимание на буквата доделена на името на конекторот - Дозволувам користење на адаптер, D - не

DVI - RCA

 • Следниот адаптер може да се користи ако телевизорот нема VGA влез, но има компонента RCA.

Премин кон Лале и С-видео

 • Оваа опција е слична во однос на претходната, но можете да поврзете "лале" или s-video на него. Ќе прашате зошто има само еден заклучок за лале. Ние ќе одговориме, бидејќи другите две пренесуваат звук и не се потребни тука.

Овој адаптер е само за цифра.

 • Веќе го споменавме следниот адаптер во текстот. Таа е наменета за пренос на дигитални податоци, така што типот на конектор не е важен.

Совет! Со таква врска, звучниот сигнал нема да биде испратен на ТВ, и нема да биде возможно да се поврзете посебно со телевизорот, бидејќи HDMI нема дополнителни аудио внесувања. Поради оваа причина, звукот ќе треба да се достави за да се одделат уреди за репродукција.

 • Исто така, на продажба можете да најдете адаптери од VGA на речиси сите аналогни влезови, без разлика дали тоа е RCA, лалиња, па дури и SCART.

VGA-SCART адаптер

 • Ние напишавме дека HDMI пренесува само дигитален сигнал, но тоа не значи дека истата VGA не може да се поврзе со него. За да се имплементира оваа шема, не се користат само адаптери, туку цели конвертори.

Премин од цифрен во аналогни

 • Конвертерите можат да имаат посебно снабдување со енергија, или тие можат да го примат од компјутер. Во функционалната нема голема разлика, па можете да дадете предност на повеќе компактни уреди.
 • Исто така, HDMI може да оди на DVI, ако тоа го бара шемата, но овој случај јасно не се однесува на телевизорите.

Поврзете го телевизорот без жици

Ако кабелот за поврзување на лаптопот и телевизорот поради некоја причина не функционира (точките се далеку оддалечени една од друга, не сакам да ги оставам жиците на повидок), тогаш можете да се обидете да направите безжична конекција.

Miracast

Имплементацијата на таква конекција е можна само ако вашиот телевизор ја поддржува оваа технологија.

Имплементацијата на таква конекција е можна само ако вашиот телевизор ја поддржува оваа технологија

Погледнете на големиот екран без жици

 • Неговата суштина е прилично едноставна - предавателот преку Wi-Fi модулот испраќа сигнал кодиран според специфичен алгоритам.
 • Уредот кој го прима, го гледа, го декодира и излегува како видео сигнал.

Совет! Некои модели на телевизори ја имаат поддршката од оваа технологија, но се без хардвер, односно обезбедуваат купување и инсталирање на посебна опрема. Бидете сигурни да побарате од продавачот за оваа функција, ако планирате да спроведете таква врска.

 • Ова значи дека дури и паметен телефон може да биде поврзан со ТВ на овој начин, под услов неговата моќ да биде доволна, бидејќи технологијата бара многу ресурси.
 • Ако врската не успее, проверете дали функцијата Miracast е активирана во поставките на ТВ-уредот.
 • Телевизорот што не ја поддржува оваа функција може да се поврзе преку далечински уред со посебно напојување. Се поврзува со видео влезот на HDMI.

Smart TV

Развојот на дигиталната електроника оди на фактот дека сите gadgets стануваат мултифункционални, способни да ги заменат другите уреди. Највидлив пример за таквата трансформација е паметните телефони, кои се претворија од обични "dialers" во преносни лаптопи, кои не се инфериорни во функционалноста на полноправни уреди (ист компјутер, фотоапарати, диктафони итн.).

)

Smart TV од Samsung е еден од најдобрите за денес

 • Развојот на телевизиската технологија отиде на ист начин. Модерната телевизија не е само средство за гледање телевизиски програми, туку и делумно компјутер што може да биде поврзан на Интернет.
 • И тука можете да се поврзете со компјутер? Сè е едноставно - компјутерот конфигуриран на одреден начин може да го дистрибуира Интернетот дури и преку Wi-Fi.
 • Што се однесува до телевизорот со функцијата Smart, тој не е полноправна аналогна на компјутер. Ова е главно за користење на одредени ресурси - брендирани и јавно достапни, на пример, на YouTube.
 • Да, некои модели имаат вграден прелистувач, но тоа е речиси невозможно да го користите, бидејќи уредите не знаат како да го исчистат кешот.

Ресивер за Wi-Fi сигнал за телевизор

 • Поврзете го телевизорот на овој начин може да биде LAN кабел, или без жици. Не сите модели имаат вграден сигнал приемник, па можеби ќе треба да купите таков адаптер, како на горната фотографија. Цената на таков уред е доста висока.

Компјутерско поставување

Значи, ја завршивме врската, останува малку да го прилагодуваме компјутерот, бидејќи може да нема слика, или ќе се емитува на два монитори одеднаш.

Значи, ја завршивме врската, останува малку да го прилагодуваме компјутерот, бидејќи може да нема слика, или ќе се емитува на два монитори одеднаш

Контрола на екран

 • Кликнете на празно место на десктопот со десното копче на глувчето. Пред да се појави контекстното мени во кое сакате да го изберете предметот "Резолуција на екранот".
 • Ќе се отвори прозорец, како на сликата погоре, од каде можеме да ги контролираме параметрите на емитувањето.
 • Постојат три главни точки: екран, резолуција, ориентација.
 • Со кликнување на триаголникот во близина на "Екран", ќе видите мени каде што можете да изберете кој монитор во моментот ви е потребен за производство на слика. Пронајдете го телевизорот таму, кликнете на него, кликнете "Примени" и "ОК". Сè, сликата ќе пристигне на телевизискиот екран.
 • Се случува компјутерот погрешно да ја постави резолуцијата на екранот - тука можете рачно да ја поставите вредноста, според резолуцијата на матрицата на вашиот телевизор - обично е или 1920x1080 или 1366x768. Модерната телевизија има висока резолуција од 3840x2160.

Функционалните копчиња на различни лаптопи може да се разликуваат

Совет! За да се префрлате помеѓу мониторите на лаптопите, обично се обезбедува посебно копче за функција, прочитајте ги упатствата и можете да го контролирате системот со поголема удобност.

Ајде да резимираме. Сега знаете како правилно да го поврзете ТВ-кабелот со компјутерот. Ви кажавме за многу варијации, па сигурно ќе најдете начин кој е прифатлив за вас и стори сé што е со свои раце.

И тука можете да се поврзете со компјутер?