Како да проверите дали имате нов iPhone, а не реновиран "реновиран" модел

  1. Што значи "обновен iPhone "?
  2. Метод 1.
  3. Метод 2
  4. Метод 3.

Денес ние ќе ви кажеме како да дознаете дали имате нов iPhone / iPad или реновиран модел. За да го направите ова, не треба да користите никакви апликации или програми, системот iOS ви овозможува да направите сè многу полесно.

Често луѓето купуваат паметни телефони во неформални продавници или преку познаници, а потоа почнуваат да се грижат дека се измамени за новитети на уредот. Покрај тоа, многумина дури и не разбираат што значи "обновен модел". Во случај на iPhone, можете да купите нов или реновиран модел на реновирање. Тие се многу различни во цената и квалитетот. Подолу ќе кажеме за сè во детали.

Што значи "обновен iPhone "?

Многу продавници продаваат реновирани iPhone телефони, и тие обично чинат многу помалку од вообичаеното. Сепак, малкумина знаат што точно значи обновениот модел. Ако сте еден од овие луѓе, ние ќе ви помогнеме да ја разберете ситуацијата.

Реставрирани ги повикуваат оние паметни телефони кои беа обновени (односно поправени) во фабриката. Обично, ова се паметни телефони кои Apple ги промени на корисниците во рамките на гарантната програма. Да претпоставиме дека некој престана да работи на екранот на iPhone, а компанијата му даде нов уред. Каде паметен телефон оди со дефект? Се испраќа во фабриката и се поправа, а подоцна се продава како обновен модел по ниска цена. Експертите на "Епл" ги проверуваат сите елементи на паметниот телефон за сервисирање и ги менуваат оние што се потребни.

Тоа се разликува од паметен телефон дека поминал низ официјална поправка. Вклучени со овие модели, исто така, добивате нов екран, нов полнач, нова слушалка, нов сериски број, нова кутија и гаранција од 1 година. Всушност, обновениот iPhone ќе изгледа како нов и нема да забележите дека веќе го користел некој. Вреди да се напомене дека мал процент од корисниците кои купиле таков модел може да доживеат какви било проблеми со уредот. Сепак, ова може да се случи со сосема нов паметен телефон.

Ве молиме означете дека обземен уред е подобар за купување во сигурни продавници. Понекогаш неисправните модели се поправаат од неофицијални експерти и може да се издадат за паметни телефони на Apple со поправки. Често, поправката на трети лица е лош квалитет, и во повеќето случаи уредот престанува да работи правилно наскоро по купувањето.

Реновираниот iPhone е погоден за оние кои не сакаат да трошат премногу пари, но не сакаат да го користат користениот паметен телефон, можеби со некој вид оштетување на случајот итн. Со помош на методот, кој го опишуваме подолу, можете да дознаете која опција сте ја купиле.

Метод 1.

Чекор 1 : Најпрвин треба да го наполните вашиот паметен телефон, да го вклучите, да го конфигурирате, а потоа да отидете во Settings .

Чекор 2 : Одете во Општо> За овој уред . Овде ќе ги најдете сите важни информации.

Чекор 3 : Скролувајте надолу до елементот Модел . Бројот на моделот ќе започне со едно од трите букви: M, F или N.

Чекор 4 : Буквите значат следново:

  • М : нов уред.
  • F : Вработен модел "Обновена".
  • N : Модел "Замена".

N : Модел Замена

Метод 2

Прво, погледнете го серискиот број или IMEI-кодот на кутијата на паметниот телефон. Пред да го активирате уредот, одете на страницата Проверки на право на услуга и внесете го кодот таму. Ако паметен телефон е нов, ќе видите порака за потребата за активација. Тоа ќе изгледа вака:

Метод 3.

Можете да го споредите IMEI-кодот на телото на паметниот телефон и во самиот систем. Ако насекаде се совпаѓаат кодовите, тогаш iPhone е нов.

Во Поставки, кодот се наоѓа во Општо > За овој уред > IMEI .

Во дијаграмот подолу можете да видите каде на кои модели можете да го најдете кодот.

На овој начин можете лесно и брзо да дознаете кој модел имате. Ако планирате да купите паметен телефон во неконтролирана продавница или со раце, тогаш, ако е можно, користете го овој метод и да дознаете што точно ви ги даваат вашите пари.

Не ја пропуштајте веста за Apple - се претплатите на нашиот Телеграм каналот како и на Канал на YouTube .

Што значи "обновен iPhone "?
Што значи "обновен iPhone "?
Каде паметен телефон оди со дефект?