Картонна реальність | Журнал Популярна Механіка

  1. Картонна реальність | Журнал Популярна Механіка За допомогою канцелярського ножа, пари збільшувальних...
  2. Ласкаво просимо в матрицю
  3. Підводні камені
  4. Картонна реальність | Журнал Популярна Механіка
  5. Розмір має значення
  6. Ласкаво просимо в матрицю
  7. Підводні камені
  8. Картонна реальність | Журнал Популярна Механіка
  9. Розмір має значення
  10. Ласкаво просимо в матрицю
  11. Підводні камені

Картонна реальність | Журнал Популярна Механіка

За допомогою канцелярського ножа, пари збільшувальних стекол і листа картону ми перетворили смартфон в окуляри віртуальної реальності відмінної якості.

Але ж зовсім недавно люди платили за це великі гроші! В ті часи, коли окуляри віртуальної реальності не сходили з екранів кіно, в житті дозволити їх собі могли лише заможні ентузіасти. За вікно у віртуальний світ доводилося викладати по кілька тисяч доларів - адже в заповітному пристрої використовувалися мініатюрні кольорові дисплеї з розширенням не менше 640 х 480 (і відповідним розміром пікселя) і дивовижні «гіроскопічні» датчики.

Мода - дама примхлива: пристрої віртуальної реальності зійшли з кіноекранів набагато швидше, ніж встигли подешевшати і стати масовими. Про них надовго забули, а коли згадали знову, виявилося, що і дисплей з невиразними навіть під лупою точками, і акселерометри з кутовими датчиками добра половина городян щодня носить із собою. Варто приладнати до будь-якого сучасного смартфону корпус і пару лінз, і вийдуть VR-окуляри не гірше тих, що носив Джонні Мнемоник.

Samsung Gear VR Надійне кріплення фаблет Galaxy Note, зручна фіксація на голові, спеціально підібрана оптика з точно вивіреним полем зору і мінімальними спотвореннями - серйозна покупка для справжніх любителів 3D-розваг Samsung Gear VR Надійне кріплення фаблет Galaxy Note, зручна фіксація на голові, спеціально підібрана оптика з точно вивіреним полем зору і мінімальними спотвореннями - серйозна покупка для справжніх любителів 3D-розваг.

Дістати заповітний корпус з лінзами можна декількома способами. Можна придбати серйозне (і недешеве) пристрій з масою регулювань, таке як Samsung Gear VR. Можна замовити за двадцять баксів один з картонних комплектів, найвідоміший з яких - Google Cardboard. А можна не чекати доставки, а зробити VR-окуляри своїми руками з підручних засобів.

Google Cardboard Витончена конструкція, рекомендована Google, вирізається і складається з єдиного плоского шматка картону Google Cardboard Витончена конструкція, рекомендована Google, вирізається і складається з єдиного плоского шматка картону. Єдиний мінус - вам доведеться добувати лінзи зі строго певним фокусною відстанню і діаметром.

Розмір має значення

Конструкція окулярів, яку ми придумали самі, має перевагу перед Google Cardboard: лінзи в ній можуть переміщатися щодо екрану, завдяки чому можна підлаштувати окуляри під особливості зору конкретної людини.

Розгортка Деталі наших очок ми креслили прямо на картоні, в режимі вільної творчості, на око, чого і вам бажаємо: результат нам дуже сподобався Розгортка Деталі наших очок ми креслили прямо на картоні, в режимі вільної творчості, на око, чого і вам бажаємо: результат нам дуже сподобався. На випадок, якщо вам захочеться в точності повторити наш досвід, ми зняли розміри з одержані деталей і намалювали креслення. Деталі підходять для смартфона Samsung Galaxy S4 і лінз діаметром 3,5 см з фокусною відстанню 3,5 см. Розмічаючи нижню стінку корпусу за своїми розмірами, не забудьте залишити місце для носа. Обов'язково передбачте механізм кріплення смартфона (в нашому випадку це гачки і гумки).

Довжина корпусу визначається характеристиками стекол: при рівному діаметрі лінзи чим більше фокусна відстань, тим довше вийде корпус, і навпаки. Нам в магазині попалися дві лупи з фокусною відстанню 3,5 см і діаметром також 3,5 см. Якщо ви знайдете такі ж скла, сміливо копіюйте наші розгортки.

Якщо ж лінзи виявляться іншими, налаштуйте довжину корпусу під їх характеристики. Зробити це легко на око: покладіть смартфон на стіл, включіть VR-додаток і подивіться на екран через лінзи. Ви побачите, що концепт прекрасно працює навіть без корпусу. Насолодившись видовищем, ви попутно складете уявлення про розміри майбутнього устрою.

Ширина і висота корпусу визначаються моделлю смартфона. Дистанція між бічними стінками дорівнює ширині екрана, а відстань між верхньою і нижньою пластинами відповідає ширині корпусу телефону. Наші розгортки розкреслені з прицілом на апарат Samsung Galaxy S4.

Шматочок товстого скотчу в куточку корпусу виконує важливу функцію: оберігає кнопку вимикання смартфона від випадкових натискань Шматочок товстого скотчу в куточку корпусу виконує важливу функцію: оберігає кнопку вимикання смартфона від випадкових натискань. Механізм регулювання дозволяє переміщати лінзи між екраном і очима, підлаштовуючись під особливості зору грає.

Для виготовлення корпусу ми вибрали товстий міліметровий картон. Конструкція повинна бути досить жорсткою, щоб витримувати вагу смартфона і зберігати задану відстань між екраном і лінзами. Перегородка, що розділяє зображення для правого і лівого ока, зроблена з щільного паперу. Також з паперу зроблені кронштейни для лінз. І картон і папір легко ріжуться канцелярським ножем по лінійці.

Ласкаво просимо в матрицю

Ласкаво просимо в матрицю

Додатків для «мобільного віртуальної реальності» не багато, а дуже багато. Знайти їх можна за ключовим словом Cardboard (картон) або по абревіатурі VR. Серед них є атракціони та ігри, концерти і фільми, 3D-тури по містах світу і пізнавальні подорожі в глиб Всесвіту. Ми вибрали найбільш стоять аппи, з яких варто почати знайомство зі світом віртуальної реальності.
Roller Coaster Vr. Додатків з такою назвою набереться не один десяток, адже «американські гірки» - це класичний атракціон віртуальної реальності, свого роду «Тетріс» VR-додатків. Найефектніші «гірки» ви знайдете за назвою розробника FIBRUM. Обертаючи головою і керуючи поглядом на свій розсуд, ви насолодитеся запаморочливими видами горбистих джунглів, запаморочливими польотами та швидкістю на тлі любовно промальовані заднього плану. До речі, російська компанія FIBRUM не тільки розробляє відмінне ПО, але і випускає вельми просунутий шолом віртуальної реальності для смартфонів з екранами 4,5-5,5 дюйма.
Zombie Shooter Vr. Якщо хочете побачити свого друга, шалено обертався посеред кімнати і викрикує нечленороздільні прокляття, запропонуйте йому пограти в цю гру. Безумовний плюс додатки (знову ж від FIBRUM) в тому, що воно являє собою справжній 3D-шутер, при цьому не вимагаючи додаткових контролерів (джойстиків, геймпадов або клавіатур). Гравець переміщує перехресті прицілу, обертаючи головою. При точному наведенні на ворога постріл відбувається автоматично. Таким чином, в грі реалізований принцип «куди дивлюся, туди стріляю». Хочеться сказати окреме спасибі розробникам за те, що вони не підпускають ворогів до гравця ближче, ніж на пару метрів, інакше можна було б і до інфаркту догратися: віртуальний зомбі в 3D виглядає набагато страшніше, ніж в самій просунутій 2D-іграшці.
Пол Маккартні. Іменем великого сера Пола названо додаток від Jaunt Inc., яке пропонує побувати на одній сцені з учасником The Beatles і побачити його буквально на відстані витягнутої руки. Повного занурення в атмосферу концерту сприяє не тільки тривимірне зображення і чудова операторська робота, а й об'ємний звук. На жаль, додаток доступний тільки для пристроїв з діагоналлю екрана понад п'ять дюймів.
Orbulus. Саме очевидна перевага віртуальної реальності - можливість побувати в найцікавіших куточках світу, не встаючи з крісла. Саме цій меті служить додаток Orbulus, покликане перенести глядача в самі стоять місця на нашій планеті і навіть за її межами. Прогуляйтеся по Марсу, відвідайте Оксфордський музей природної історії, насолодіться північним сяйвом і радійте новорічним феєрверків Гонконгу. У додатку реалізована цікава механіка управління за допомогою погляду: щоб відправитися в бажане місце, досить лише подивитися на нього.

Підводні камені

Побудувати картонну коробочку з лінзами не просто, а дуже просто. Але все ж і тут є свої тонкощі. Дно корпуса має бути коротше, ніж його верхня пластина, щоб залишалося місце для носа глядача. Тій же меті служать косі зрізи на кронштейнах для лінз.

Внутрішню поверхню корпусу настійно рекомендується пофарбувати в чорний колір, щоб уникнути нереалістичних відображень екрану Внутрішню поверхню корпусу настійно рекомендується пофарбувати в чорний колір, щоб уникнути нереалістичних відображень екрану. Зовні ми залишили окуляри в первозданному картонному вигляді: нам подобається їх брутальний кустарний вигляд.

У передній частині корпусу верхня і нижня пластини злегка виступають за межі бічних стінок. Це зроблено для того, щоб на отримані виступи спирався смартфон. На пластинах передбачені гачки: на них надягають гумки, здатні фіксувати телефон. Надійне кріплення апарату дуже важливо, так як більшість VR-додатків припускають активну обертання головою.

Кнопки на бічних гранях смартфона, будучи затиснутими між панелями корпусу VR-окулярів, можуть піднести сюрприз. Щоб вони не натискалися мимовільно, варто передбачити для них вирізи або, навпаки, підпори.

Щоб вони не натискалися мимовільно, варто передбачити для них вирізи або, навпаки, підпори

Внутрішню поверхню корпусу очок варто пофарбувати в чорний колір. В поле зору кожного ока потрапляє трохи більше половини екрану. Створюється відчуття перегляду в кінотеатрі, коли крім екрану видно бічні стінки, підлогу і стелю. Чорна фарба дозволяє уникнути непотрібних віддзеркалень і відблисків, допомагаючи сфокусуватися на екрані.

І остання порада: пропонуючи кому-небудь випробувати ваші нові VR-окуляри, заздалегідь приготуйте другий смартфон або камеру. Швидше за все, вам захочеться зняти випробувача на відео. Нарочито «картонний» дизайн VR-окулярів оманливий: саморобний пристрій створює несподівано сильний ефект занурення у віртуальний світ, викликаючи бурю емоцій у глядачів.

Стаття «Картонна реальність» опублікована в журналі «Популярна механіка» ( №3, Лютий 2015 ).

Картонна реальність | Журнал Популярна Механіка

За допомогою канцелярського ножа, пари збільшувальних стекол і листа картону ми перетворили смартфон в окуляри віртуальної реальності відмінної якості.

Але ж зовсім недавно люди платили за це великі гроші! В ті часи, коли окуляри віртуальної реальності не сходили з екранів кіно, в житті дозволити їх собі могли лише заможні ентузіасти. За вікно у віртуальний світ доводилося викладати по кілька тисяч доларів - адже в заповітному пристрої використовувалися мініатюрні кольорові дисплеї з розширенням не менше 640 х 480 (і відповідним розміром пікселя) і дивовижні «гіроскопічні» датчики.

Мода - дама примхлива: пристрої віртуальної реальності зійшли з кіноекранів набагато швидше, ніж встигли подешевшати і стати масовими. Про них надовго забули, а коли згадали знову, виявилося, що і дисплей з невиразними навіть під лупою точками, і акселерометри з кутовими датчиками добра половина городян щодня носить із собою. Варто приладнати до будь-якого сучасного смартфону корпус і пару лінз, і вийдуть VR-окуляри не гірше тих, що носив Джонні Мнемоник.

Samsung Gear VR Надійне кріплення фаблет Galaxy Note, зручна фіксація на голові, спеціально підібрана оптика з точно вивіреним полем зору і мінімальними спотвореннями - серйозна покупка для справжніх любителів 3D-розваг Samsung Gear VR Надійне кріплення фаблет Galaxy Note, зручна фіксація на голові, спеціально підібрана оптика з точно вивіреним полем зору і мінімальними спотвореннями - серйозна покупка для справжніх любителів 3D-розваг.

Дістати заповітний корпус з лінзами можна декількома способами. Можна придбати серйозне (і недешеве) пристрій з масою регулювань, таке як Samsung Gear VR. Можна замовити за двадцять баксів один з картонних комплектів, найвідоміший з яких - Google Cardboard. А можна не чекати доставки, а зробити VR-окуляри своїми руками з підручних засобів.

Google Cardboard Витончена конструкція, рекомендована Google, вирізається і складається з єдиного плоского шматка картону Google Cardboard Витончена конструкція, рекомендована Google, вирізається і складається з єдиного плоского шматка картону. Єдиний мінус - вам доведеться добувати лінзи зі строго певним фокусною відстанню і діаметром.

Розмір має значення

Конструкція окулярів, яку ми придумали самі, має перевагу перед Google Cardboard: лінзи в ній можуть переміщатися щодо екрану, завдяки чому можна підлаштувати окуляри під особливості зору конкретної людини.

Розгортка Деталі наших очок ми креслили прямо на картоні, в режимі вільної творчості, на око, чого і вам бажаємо: результат нам дуже сподобався Розгортка Деталі наших очок ми креслили прямо на картоні, в режимі вільної творчості, на око, чого і вам бажаємо: результат нам дуже сподобався. На випадок, якщо вам захочеться в точності повторити наш досвід, ми зняли розміри з одержані деталей і намалювали креслення. Деталі підходять для смартфона Samsung Galaxy S4 і лінз діаметром 3,5 см з фокусною відстанню 3,5 см. Розмічаючи нижню стінку корпусу за своїми розмірами, не забудьте залишити місце для носа. Обов'язково передбачте механізм кріплення смартфона (в нашому випадку це гачки і гумки).

Довжина корпусу визначається характеристиками стекол: при рівному діаметрі лінзи чим більше фокусна відстань, тим довше вийде корпус, і навпаки. Нам в магазині попалися дві лупи з фокусною відстанню 3,5 см і діаметром також 3,5 см. Якщо ви знайдете такі ж скла, сміливо копіюйте наші розгортки.

Якщо ж лінзи виявляться іншими, налаштуйте довжину корпусу під їх характеристики. Зробити це легко на око: покладіть смартфон на стіл, включіть VR-додаток і подивіться на екран через лінзи. Ви побачите, що концепт прекрасно працює навіть без корпусу. Насолодившись видовищем, ви попутно складете уявлення про розміри майбутнього устрою.

Ширина і висота корпусу визначаються моделлю смартфона. Дистанція між бічними стінками дорівнює ширині екрана, а відстань між верхньою і нижньою пластинами відповідає ширині корпусу телефону. Наші розгортки розкреслені з прицілом на апарат Samsung Galaxy S4.

Шматочок товстого скотчу в куточку корпусу виконує важливу функцію: оберігає кнопку вимикання смартфона від випадкових натискань Шматочок товстого скотчу в куточку корпусу виконує важливу функцію: оберігає кнопку вимикання смартфона від випадкових натискань. Механізм регулювання дозволяє переміщати лінзи між екраном і очима, підлаштовуючись під особливості зору грає.

Для виготовлення корпусу ми вибрали товстий міліметровий картон. Конструкція повинна бути досить жорсткою, щоб витримувати вагу смартфона і зберігати задану відстань між екраном і лінзами. Перегородка, що розділяє зображення для правого і лівого ока, зроблена з щільного паперу. Також з паперу зроблені кронштейни для лінз. І картон і папір легко ріжуться канцелярським ножем по лінійці.

Ласкаво просимо в матрицю

Ласкаво просимо в матрицю

Додатків для «мобільного віртуальної реальності» не багато, а дуже багато. Знайти їх можна за ключовим словом Cardboard (картон) або по абревіатурі VR. Серед них є атракціони та ігри, концерти і фільми, 3D-тури по містах світу і пізнавальні подорожі в глиб Всесвіту. Ми вибрали найбільш стоять аппи, з яких варто почати знайомство зі світом віртуальної реальності.
Roller Coaster Vr. Додатків з такою назвою набереться не один десяток, адже «американські гірки» - це класичний атракціон віртуальної реальності, свого роду «Тетріс» VR-додатків. Найефектніші «гірки» ви знайдете за назвою розробника FIBRUM. Обертаючи головою і керуючи поглядом на свій розсуд, ви насолодитеся запаморочливими видами горбистих джунглів, запаморочливими польотами та швидкістю на тлі любовно промальовані заднього плану. До речі, російська компанія FIBRUM не тільки розробляє відмінне ПО, але і випускає вельми просунутий шолом віртуальної реальності для смартфонів з екранами 4,5-5,5 дюйма.
Zombie Shooter Vr. Якщо хочете побачити свого друга, шалено обертався посеред кімнати і викрикує нечленороздільні прокляття, запропонуйте йому пограти в цю гру. Безумовний плюс додатки (знову ж від FIBRUM) в тому, що воно являє собою справжній 3D-шутер, при цьому не вимагаючи додаткових контролерів (джойстиків, геймпадов або клавіатур). Гравець переміщує перехресті прицілу, обертаючи головою. При точному наведенні на ворога постріл відбувається автоматично. Таким чином, в грі реалізований принцип «куди дивлюся, туди стріляю». Хочеться сказати окреме спасибі розробникам за те, що вони не підпускають ворогів до гравця ближче, ніж на пару метрів, інакше можна було б і до інфаркту догратися: віртуальний зомбі в 3D виглядає набагато страшніше, ніж в самій просунутій 2D-іграшці.
Пол Маккартні. Іменем великого сера Пола названо додаток від Jaunt Inc., яке пропонує побувати на одній сцені з учасником The Beatles і побачити його буквально на відстані витягнутої руки. Повного занурення в атмосферу концерту сприяє не тільки тривимірне зображення і чудова операторська робота, а й об'ємний звук. На жаль, додаток доступний тільки для пристроїв з діагоналлю екрана понад п'ять дюймів.
Orbulus. Саме очевидна перевага віртуальної реальності - можливість побувати в найцікавіших куточках світу, не встаючи з крісла. Саме цій меті служить додаток Orbulus, покликане перенести глядача в самі стоять місця на нашій планеті і навіть за її межами. Прогуляйтеся по Марсу, відвідайте Оксфордський музей природної історії, насолодіться північним сяйвом і радійте новорічним феєрверків Гонконгу. У додатку реалізована цікава механіка управління за допомогою погляду: щоб відправитися в бажане місце, досить лише подивитися на нього.

Підводні камені

Побудувати картонну коробочку з лінзами не просто, а дуже просто. Але все ж і тут є свої тонкощі. Дно корпуса має бути коротше, ніж його верхня пластина, щоб залишалося місце для носа глядача. Тій же меті служать косі зрізи на кронштейнах для лінз.

Внутрішню поверхню корпусу настійно рекомендується пофарбувати в чорний колір, щоб уникнути нереалістичних відображень екрану Внутрішню поверхню корпусу настійно рекомендується пофарбувати в чорний колір, щоб уникнути нереалістичних відображень екрану. Зовні ми залишили окуляри в первозданному картонному вигляді: нам подобається їх брутальний кустарний вигляд.

У передній частині корпусу верхня і нижня пластини злегка виступають за межі бічних стінок. Це зроблено для того, щоб на отримані виступи спирався смартфон. На пластинах передбачені гачки: на них надягають гумки, здатні фіксувати телефон. Надійне кріплення апарату дуже важливо, так як більшість VR-додатків припускають активну обертання головою.

Кнопки на бічних гранях смартфона, будучи затиснутими між панелями корпусу VR-окулярів, можуть піднести сюрприз. Щоб вони не натискалися мимовільно, варто передбачити для них вирізи або, навпаки, підпори.

Щоб вони не натискалися мимовільно, варто передбачити для них вирізи або, навпаки, підпори

Внутрішню поверхню корпусу очок варто пофарбувати в чорний колір. В поле зору кожного ока потрапляє трохи більше половини екрану. Створюється відчуття перегляду в кінотеатрі, коли крім екрану видно бічні стінки, підлогу і стелю. Чорна фарба дозволяє уникнути непотрібних віддзеркалень і відблисків, допомагаючи сфокусуватися на екрані.

І остання порада: пропонуючи кому-небудь випробувати ваші нові VR-окуляри, заздалегідь приготуйте другий смартфон або камеру. Швидше за все, вам захочеться зняти випробувача на відео. Нарочито «картонний» дизайн VR-окулярів оманливий: саморобний пристрій створює несподівано сильний ефект занурення у віртуальний світ, викликаючи бурю емоцій у глядачів.

Стаття «Картонна реальність» опублікована в журналі «Популярна механіка» ( №3, Лютий 2015 ).

Картонна реальність | Журнал Популярна Механіка

За допомогою канцелярського ножа, пари збільшувальних стекол і листа картону ми перетворили смартфон в окуляри віртуальної реальності відмінної якості.

Але ж зовсім недавно люди платили за це великі гроші! В ті часи, коли окуляри віртуальної реальності не сходили з екранів кіно, в житті дозволити їх собі могли лише заможні ентузіасти. За вікно у віртуальний світ доводилося викладати по кілька тисяч доларів - адже в заповітному пристрої використовувалися мініатюрні кольорові дисплеї з розширенням не менше 640 х 480 (і відповідним розміром пікселя) і дивовижні «гіроскопічні» датчики.

Мода - дама примхлива: пристрої віртуальної реальності зійшли з кіноекранів набагато швидше, ніж встигли подешевшати і стати масовими. Про них надовго забули, а коли згадали знову, виявилося, що і дисплей з невиразними навіть під лупою точками, і акселерометри з кутовими датчиками добра половина городян щодня носить із собою. Варто приладнати до будь-якого сучасного смартфону корпус і пару лінз, і вийдуть VR-окуляри не гірше тих, що носив Джонні Мнемоник.

Samsung Gear VR Надійне кріплення фаблет Galaxy Note, зручна фіксація на голові, спеціально підібрана оптика з точно вивіреним полем зору і мінімальними спотвореннями - серйозна покупка для справжніх любителів 3D-розваг Samsung Gear VR Надійне кріплення фаблет Galaxy Note, зручна фіксація на голові, спеціально підібрана оптика з точно вивіреним полем зору і мінімальними спотвореннями - серйозна покупка для справжніх любителів 3D-розваг.

Дістати заповітний корпус з лінзами можна декількома способами. Можна придбати серйозне (і недешеве) пристрій з масою регулювань, таке як Samsung Gear VR. Можна замовити за двадцять баксів один з картонних комплектів, найвідоміший з яких - Google Cardboard. А можна не чекати доставки, а зробити VR-окуляри своїми руками з підручних засобів.

Google Cardboard Витончена конструкція, рекомендована Google, вирізається і складається з єдиного плоского шматка картону Google Cardboard Витончена конструкція, рекомендована Google, вирізається і складається з єдиного плоского шматка картону. Єдиний мінус - вам доведеться добувати лінзи зі строго певним фокусною відстанню і діаметром.

Розмір має значення

Конструкція окулярів, яку ми придумали самі, має перевагу перед Google Cardboard: лінзи в ній можуть переміщатися щодо екрану, завдяки чому можна підлаштувати окуляри під особливості зору конкретної людини.

Розгортка Деталі наших очок ми креслили прямо на картоні, в режимі вільної творчості, на око, чого і вам бажаємо: результат нам дуже сподобався Розгортка Деталі наших очок ми креслили прямо на картоні, в режимі вільної творчості, на око, чого і вам бажаємо: результат нам дуже сподобався. На випадок, якщо вам захочеться в точності повторити наш досвід, ми зняли розміри з одержані деталей і намалювали креслення. Деталі підходять для смартфона Samsung Galaxy S4 і лінз діаметром 3,5 см з фокусною відстанню 3,5 см. Розмічаючи нижню стінку корпусу за своїми розмірами, не забудьте залишити місце для носа. Обов'язково передбачте механізм кріплення смартфона (в нашому випадку це гачки і гумки).

Довжина корпусу визначається характеристиками стекол: при рівному діаметрі лінзи чим більше фокусна відстань, тим довше вийде корпус, і навпаки. Нам в магазині попалися дві лупи з фокусною відстанню 3,5 см і діаметром також 3,5 см. Якщо ви знайдете такі ж скла, сміливо копіюйте наші розгортки.

Якщо ж лінзи виявляться іншими, налаштуйте довжину корпусу під їх характеристики. Зробити це легко на око: покладіть смартфон на стіл, включіть VR-додаток і подивіться на екран через лінзи. Ви побачите, що концепт прекрасно працює навіть без корпусу. Насолодившись видовищем, ви попутно складете уявлення про розміри майбутнього устрою.

Ширина і висота корпусу визначаються моделлю смартфона. Дистанція між бічними стінками дорівнює ширині екрана, а відстань між верхньою і нижньою пластинами відповідає ширині корпусу телефону. Наші розгортки розкреслені з прицілом на апарат Samsung Galaxy S4.

Шматочок товстого скотчу в куточку корпусу виконує важливу функцію: оберігає кнопку вимикання смартфона від випадкових натискань Шматочок товстого скотчу в куточку корпусу виконує важливу функцію: оберігає кнопку вимикання смартфона від випадкових натискань. Механізм регулювання дозволяє переміщати лінзи між екраном і очима, підлаштовуючись під особливості зору грає.

Для виготовлення корпусу ми вибрали товстий міліметровий картон. Конструкція повинна бути досить жорсткою, щоб витримувати вагу смартфона і зберігати задану відстань між екраном і лінзами. Перегородка, що розділяє зображення для правого і лівого ока, зроблена з щільного паперу. Також з паперу зроблені кронштейни для лінз. І картон і папір легко ріжуться канцелярським ножем по лінійці.

Ласкаво просимо в матрицю

Ласкаво просимо в матрицю

Додатків для «мобільного віртуальної реальності» не багато, а дуже багато. Знайти їх можна за ключовим словом Cardboard (картон) або по абревіатурі VR. Серед них є атракціони та ігри, концерти і фільми, 3D-тури по містах світу і пізнавальні подорожі в глиб Всесвіту. Ми вибрали найбільш стоять аппи, з яких варто почати знайомство зі світом віртуальної реальності.
Roller Coaster Vr. Додатків з такою назвою набереться не один десяток, адже «американські гірки» - це класичний атракціон віртуальної реальності, свого роду «Тетріс» VR-додатків. Найефектніші «гірки» ви знайдете за назвою розробника FIBRUM. Обертаючи головою і керуючи поглядом на свій розсуд, ви насолодитеся запаморочливими видами горбистих джунглів, запаморочливими польотами та швидкістю на тлі любовно промальовані заднього плану. До речі, російська компанія FIBRUM не тільки розробляє відмінне ПО, але і випускає вельми просунутий шолом віртуальної реальності для смартфонів з екранами 4,5-5,5 дюйма.
Zombie Shooter Vr. Якщо хочете побачити свого друга, шалено обертався посеред кімнати і викрикує нечленороздільні прокляття, запропонуйте йому пограти в цю гру. Безумовний плюс додатки (знову ж від FIBRUM) в тому, що воно являє собою справжній 3D-шутер, при цьому не вимагаючи додаткових контролерів (джойстиків, геймпадов або клавіатур). Гравець переміщує перехресті прицілу, обертаючи головою. При точному наведенні на ворога постріл відбувається автоматично. Таким чином, в грі реалізований принцип «куди дивлюся, туди стріляю». Хочеться сказати окреме спасибі розробникам за те, що вони не підпускають ворогів до гравця ближче, ніж на пару метрів, інакше можна було б і до інфаркту догратися: віртуальний зомбі в 3D виглядає набагато страшніше, ніж в самій просунутій 2D-іграшці.
Пол Маккартні. Іменем великого сера Пола названо додаток від Jaunt Inc., яке пропонує побувати на одній сцені з учасником The Beatles і побачити його буквально на відстані витягнутої руки. Повного занурення в атмосферу концерту сприяє не тільки тривимірне зображення і чудова операторська робота, а й об'ємний звук. На жаль, додаток доступний тільки для пристроїв з діагоналлю екрана понад п'ять дюймів.
Orbulus. Саме очевидна перевага віртуальної реальності - можливість побувати в найцікавіших куточках світу, не встаючи з крісла. Саме цій меті служить додаток Orbulus, покликане перенести глядача в самі стоять місця на нашій планеті і навіть за її межами. Прогуляйтеся по Марсу, відвідайте Оксфордський музей природної історії, насолодіться північним сяйвом і радійте новорічним феєрверків Гонконгу. У додатку реалізована цікава механіка управління за допомогою погляду: щоб відправитися в бажане місце, досить лише подивитися на нього.

Підводні камені

Побудувати картонну коробочку з лінзами не просто, а дуже просто. Але все ж і тут є свої тонкощі. Дно корпуса має бути коротше, ніж його верхня пластина, щоб залишалося місце для носа глядача. Тій же меті служать косі зрізи на кронштейнах для лінз.

Внутрішню поверхню корпусу настійно рекомендується пофарбувати в чорний колір, щоб уникнути нереалістичних відображень екрану Внутрішню поверхню корпусу настійно рекомендується пофарбувати в чорний колір, щоб уникнути нереалістичних відображень екрану. Зовні ми залишили окуляри в первозданному картонному вигляді: нам подобається їх брутальний кустарний вигляд.

У передній частині корпусу верхня і нижня пластини злегка виступають за межі бічних стінок. Це зроблено для того, щоб на отримані виступи спирався смартфон. На пластинах передбачені гачки: на них надягають гумки, здатні фіксувати телефон. Надійне кріплення апарату дуже важливо, так як більшість VR-додатків припускають активну обертання головою.

Кнопки на бічних гранях смартфона, будучи затиснутими між панелями корпусу VR-окулярів, можуть піднести сюрприз. Щоб вони не натискалися мимовільно, варто передбачити для них вирізи або, навпаки, підпори.

Щоб вони не натискалися мимовільно, варто передбачити для них вирізи або, навпаки, підпори

Внутрішню поверхню корпусу очок варто пофарбувати в чорний колір. В поле зору кожного ока потрапляє трохи більше половини екрану. Створюється відчуття перегляду в кінотеатрі, коли крім екрану видно бічні стінки, підлогу і стелю. Чорна фарба дозволяє уникнути непотрібних віддзеркалень і відблисків, допомагаючи сфокусуватися на екрані.

І остання порада: пропонуючи кому-небудь випробувати ваші нові VR-окуляри, заздалегідь приготуйте другий смартфон або камеру. Швидше за все, вам захочеться зняти випробувача на відео. Нарочито «картонний» дизайн VR-окулярів оманливий: саморобний пристрій створює несподівано сильний ефект занурення у віртуальний світ, викликаючи бурю емоцій у глядачів.

Стаття «Картонна реальність» опублікована в журналі «Популярна механіка» ( №3, Лютий 2015 ).

Новости