Кісточка на великому пальці: від чого буває і як лікувати

  1. Чому деформуються пальці стопи
  2. Як уникнути деформації і що робити, якщо вона вже є
  3. Варіанти оперативного лікування вальгусной деформації стопи: міфи і реальність

Кісточка на великому пальці (по-науковому вальгусна деформація пальців стопи) сьогодні стала справжнім трендом, точніше - не она сама, а методи її лікування. Що тільки не радять різні джерела. Ми вирішили розібратися з цією проблемою самостійно.

Однак перш ніж почати розмову про вальгусной деформації, давайте пройдемо корисний тест.

Візьміть лінійку і виміряйте нею довжину каблука своїй щоденній взуття. А після цього розберемо результати тесту.

Якщо каблук ваших туфель до 4 см, можете себе привітати: ви вибрали взуття правильно і ваші ніжки поза небезпекою. Якщо ваша взуття має каблук вище 4 см, то ви знаходитеся в групі ризику і маєте всі шанси отримати вальгусную деформацію стопи. Якщо ж ви віддаєте перевагу взуття зовсім без каблука, то це теж не зовсім вірно і може привести до плоскостопості .

Як бути? Відмовляти собі в красивій модельного взуття і все життя носити «бабусині» туфлі? Починаємо розбиратися.

Чому деформуються пальці стопи

Ортопеди єдині в своїй думці: найголовнішою причиною вальгусной деформації (hallux valgus) є постійне носіння взуття з вузьким носком і каблуком більше 4 см, яке призводить до випинання кісточок великих пальців стопи.

Процес деформації відбувається в результаті неправильного розподілу навантаження на склепіння стопи, який грає роль амортизатора. В ідеалі навантаження повинна розподілятися з п'яти на носок, а ми, надягаючи туфлі на високих підборах, зміщуємо центр ваги і даємо основне навантаження на передній відділ стопи: фаланги пальців і плеснові кістки.

В результаті перша плюсневая кістка починає випинатися в сторону, спочатку незначно, а потім все більше і більше. Потім стопа деформується, зв'язки втрачають еластичність, а зміщена частина плеснової кістки заподіює дискомфорт і хворобливі відчуття через постійного контакту з взуттям.

Цікавий факт! Відомо, що кісточки на пальцях - жіноче захворювання, так як чоловіки не носять взуття на шпильці. Однак в штаті Техас (США) дане захворювання зустрічається як у чоловіків, так і жінок. Чоловіки страждають їм через пристрасть до носіння ковбойських чобіт з довгими носками і високими підборами.

Як уникнути деформації і що робити, якщо вона вже є

Якщо ви відчуваєте дискомфорт в області великого пальця стопи, але ще не зважилися на візит до ортопеда, тоді зведіть до мінімуму носіння взуття на високих підборах . Не носіть модельне взуття постійно, надягайте її виключно з нагоди.

Якщо ви все-таки помітили невеликі зміни форми першої плеснової кістки і першого пальця стопи, відразу йдіть до ортопеда.

Залежно від проблеми ортопед порекомендує:

  • Викинути взуття на шпильці;
  • Придбати взуття на стійкому широкому каблуці до 4 см з зручним носком і носити її постійно;
  • Замовити індивідуальний ортез для фіксації плеснової кістки або ортопедичні устілки, забезпечені особливими супинаторами, що дозволяють тримати склепіння стопи в нормальному положенні і переносити напругу з кісточок на стопу. Сьогодні технології дозволяють виготовляти індивідуальні ортопедичні устілки різноманітних видів в короткі терміни.
  • Пройти курс консервативного лікування: комплекс терапевтичної гімнастики для стоп, фізіотерапевтичні процедури, а також масаж. Така лікувальна програма допоможе досягти стійкого позитивного ефекту.

Варіанти оперативного лікування вальгусной деформації стопи: міфи і реальність

Що ж робити, якщо всі рекомендації фахівця поліпшили ситуацію незначно або не змінили її зовсім. Вдатися до оперативного лікування. Але і тут потрібно розібратися, де міфи, а де реальність: так чи болюча і страшна операція.

Головне завдання оперативного лікування - повне відновлення функціональності стопи і її біомеханіки.

Коригувальна операція називається остеотомією і робиться закритим (за допомогою проколів) і відкритим методами.

Головний міф - то, що після операції процес реабілітації триває півроку. Сьогодні існують методики, які вже через 6 тижнів повністю відновлюють функціональність стопи.

Коригувальна операція називається остеотомією і робиться закритим (за допомогою проколів) і відкритим методами. Закритий метод є найменш травматичним, і пацієнтка може бути виписана додому вже через кілька днів після операції.

Ще один міф свідчить, що, зробивши операцію, пацієнтка може знову носити модельне взуття на шпильці . Незважаючи на високу ефективність операції, залишається ризик повторної деформації плеснової кістки при поверненні до «неправильної» взуття.

Ще не можна не згадати про найпопулярнішому міфі - лікуванні кісточок на ногах народними засобами. Пам'ятайте: ніякі ванночки, компреси з жовчі або йодні сітки не позбавлять вас від цієї проблеми повністю. Вальгусна деформація стопи - проблема ортопедичного характеру, вирішити яку під силу лише фахівцеві.

Зіркам проблема кісточок на великих пальцях теж знайома:

Як бути?
Відмовляти собі в красивій модельного взуття і все життя носити «бабусині» туфлі?

Новости