Коли при оплаті по безналу видавати касові чеки не потрібно

  1. Хто може не застосовувати ККТ і не видавати чеки?
  2. Особливий випадок - «чисто безготівкова» оплата
  3. Чи можна при оплаті виконаних робіт або наданих послуг видати БСО замість чека?

Оплата безготівковим способом за своїм правовим статусом прирівняно до оплати готівковими коштами, тому підпадає під дію Федерального закону від 22.05.2003 №54-ФЗ

В одному з минулих матеріалів ми розібрали питання про те, коли при оплаті по безналу потрібно видавати касові чеки . У цій статті розглянемо зворотну ситуацію - коли чеки не потрібні.

За допомогою програми онлайн каси від Правконс підлаштується під нові реалії та вимоги закону не складе складності. Скачайте програму або спробуйте працювати в ній онлайн прямо зараз!

Оплата безготівковим способом за своїм правовим статусом прирівняно до оплати готівковими коштами, тому підпадає під дію Федерального закону від 22.05.2003 №54-ФЗ, в який Федеральним законом від 03.07.2016 №290-ФЗ були внесені істотні поправки. Ряд поправок діє вже зараз, інші ж вступлять в силу з 2018 року. Категорії платників податків, які до 1 липня 2018 року можуть не застосовувати касову техніку і, відповідно, не видавати чеки при будь-якому способі оплати, обмежені законом. Розглянемо їх.

Хто може не застосовувати ККТ і не видавати чеки?

Компанії і підприємці, які надають послуги населенню та виконують роботи, мають право до 1 липня наступного року не застосовувати ККТ, однак при цьому вони зобов'язані видавати бланки суворої звітності (п. 8 ст. 7 Закону №290-ФЗ). Повний перелік видів робіт і послуг, звільнених від застосування ККТ, наведено в ст. 2 п. 2 Закону №54-ФЗ.

Компанії та ВП, що виробляють торгівлю через торгові автомати, в рамках застосування цієї техніки теж звільнені від застосування касової техніки до 1 липня 2018 року (п. 11 ст. 7 Закону №290-ФЗ). Звичайно, якщо комерсант має крім вендінгових автоматів звичайну торговельну точку, то каса і видача касових чеків на ній обов'язкове.

П. 9 ст. 7 Закону №290-ФЗ говорить, якщо ІП мав право не застосовувати раніше касову техніку у своїй роботі, то це право зберігається за ним до 1 липня 2018 року.

Право не використовувати касові апарати і не видавати чеки є у компанії та ВП, які застосовують податковий режим у вигляді єдиного податку на поставлений дохід. Право поширюється на окремі види підприємницької діяльності на ЕНВД, зазначені в п. 2 ст. 346.26 НК РФ.

Касову техніку мають право не використовувати і комерсанти на патентній системі оподаткування за умови обов'язкової видачі документа, що підтверджує прийом грошових коштів (квитанції, товарні чеки).

Звільнено від обов'язкового застосування ККТ і видачі чеків при здійсненні, як готівки, так і безготівкових розрахунків, компанії та підприємці, що знаходяться у віддалених і важкодоступних територіях. Такі території затверджуються на регіональному рівні органами самоврядування і повинні бути оголошені в засобах масової інформації (зокрема, на офіційних сайтах органів влади).

Такі території затверджуються на регіональному рівні органами самоврядування і повинні бути оголошені в засобах масової інформації (зокрема, на офіційних сайтах органів влади)

Особливий випадок - «чисто безготівкова» оплата

Не виключена можливість оплати товарів покупцями не готівковими коштами і не платіжною банківською карткою, а безготівковим способом переказу грошових коштів зі свого рахунку в банку на розрахунковий рахунок продавця. Виручка в такому випадку надходить не в касу, а на рахунок в банку як безготівкове надходження коштів. За ідеєю, на таку ситуацію обов'язок застосовувати касову техніку не поширюється. Однак Мінфін у своєму листі від 28.04.2017 №03-01-15 / 26324 висловив зовсім інша думка, зробивши все ж ремарку, що інші відомства можуть інакше трактувати закон, а зміст коментованого листа не несе правовстановлюючих норм.

А ось щодо розрахунків з використанням електронних платіжних засобів, в тому числі безготівкових, між комерсантами і юрособами відомство не робило ніяких суперечливих висновків, а значить, касову техніку в цих цілях застосовувати не потрібно, як і видавати чеки оплати.

Чи можна при оплаті виконаних робіт або наданих послуг видати БСО замість чека?

Вище ми не раз згадали про можливість заміни касового чека бланком БСО.

Таке право зберегтися до 1 липня наступного року у ВП і компаній, які завжди видавали бланки суворої звітності при наданні своїх послуг населенню.

Якщо комерсант або компанія вирішили тільки з цього року видавати БСО, то робити це вони мають право за наявності і описі такої можливості для своєї діяльності в старій редакції Закону №54-ФЗ.

В інших випадках вже з 2017 року потрібно застосовувати БСО «нового зразка». Новий вид БСО прирівняний до чеку і за невидачу такого документа штрафні санкції рівнозначні штрафу за відсутність касового чека. Нові БСО формуються виключно за допомогою автоматизованих систем, які, як і касові апарати проходять реєстрацію в Податковій і зобов'язані відповідати вимогам, що пред'являються до контрольно-касової техніки. Обов'язок видачі БСО тепер поширюється на комерсантів і юросіб всіх податкових режимів, в тому числі і ЕНВД, і ПСН. БСО видається як при готівкових, так і безготівкових розрахунках.

Є питання по видачі чека ККТ?

Хто може не застосовувати ККТ і не видавати чеки?
Хто може не застосовувати ККТ і не видавати чеки?
Чи можна при оплаті виконаних робіт або наданих послуг видати БСО замість чека?
Є питання по видачі чека ККТ?

Новости