Коли вигідніше брати відпустку в 2019 році: думка фахівців

  1. Основні відомості про відпустку
  2. Що кажуть фахівці
  3. Як відпочивати довше
  4. Коли зручніше відпочивати
  5. До або після декрету брати відпустку
  6. Як розраховують відпускні в 2019 році
  7. Куди поїхати у відпустку в 2019 році

Про нього мріють, до нього готуються, його чекають Про нього мріють, до нього готуються, його чекають. Новий рік? Ні, відпустка! Люди заздалегідь планують його дату, щоб відпочити і провести час з користю.

Основні відомості про відпустку

Будь-який працівник, який планує брати відпустку, повинен знати:

  • він зберігає за собою місце роботи і заробіток за середніми показниками;
  • тривалість відпустки розраховується календарними днями;
  • свята (офіційно неробочі дні) додають дні до відпустки;
  • відпустку можна брати щороку, використовувати його потрібно обов'язково;
  • відпустку авансом можна взяти тільки в тому випадку, якщо директор підприємства, фірми вважатиме за можливе надати відпустку новому працівникові;
  • навіть якщо працівник відпрацював не весь рік, відпустку він повинен отримати повністю.

Зазвичай тривалість відпустки становить 28 днів на рік, кожен відпрацьований місяць дає право працівнику на 2,33 дня відпустки. Можливо розділити відпустку на дві частини і більше, але частіше за все роботодавці дозволяють брати відпустку двічі на рік приблизно рівними частинами.

Збільшений відпустка належить працюючим неповнолітнім - 31 день, вчителям - від 42 до 56 днів, що працюють інваліди можуть брати відпустку на 30 днів, працівники окремих галузей хімічного виробництва можуть брати відпустку тривалістю до 56 днів.

Що кажуть фахівці

Щоб правильно вибрати час відпустки, потрібно подумати про три речі:

  • бажано вигадати по грошах;
  • щоб відпочинок тривав довше;
  • відпустку повинен принести задоволення.

Коли людина бере відпустку, йому належать відпускні і зарплата за залишок місяця, який він відпрацював перед відпусткою. Сума відпускних незмінна, а ось зарплатна частина змінюється від кількості відпрацьованих днів.

Для того щоб отримати максимально можливу суму грошей, слід брати відпустку в ті місяці, в яких більшу кількість робочих днів. У 2019 року в серпні є 23 робочих дня, в грудні і вересні - по 22 робочих дня. По грошах вигідніше йти у відпустку саме в ці місяці. Найневдалішими, з фінансової точки зору, в нинішньому році були січень і лютий - 20 робочих днів. Трохи більше - 21 робочий день буде в травні.

Решта місяці містять 21 робочий день і є стандартними. Слід врахувати, що до днів відпустки потрібно приплюсувати регіональні свята, що потрапляють на час відпустки.

Як відпочивати довше

Святкові дні продовжують відпустку. Тому якщо хочеться відпочити подовше, потрібно брати відпустку відразу після закінчення свят або вихідних. Ті, хто брав відпустку після січневих свят, відпочивали цілих 38 днів. Відпустка, взятий в січні після новорічних канікул, - найдовший. Це знахідка для любителів активного зимового спорту: ковзани, лижі, сноуборд. У травні 2019 року відпустку після свят буде вигідніше за часом. Відпочинок триватиме на тиждень більше.

Для того щоб продовжити час відпочинку, потрібно знати одне правило: брати відпустку після вихідних, враховувати кількість офіційних неробочих днів (свят).

Коли зручніше відпочивати

Тут немає єдиної думки. Кожен сам вибирає визначений час. Більша частина росіян вважає за краще проводити відпустку, не покидаючи територію країни, це рішення продиктоване здоровим глуздом і бажанням заощадити.

Для садівників і городників буде природним бажанням взяти відпустку в дачний сезон. Хтось піде в довгий відпустку в травні і займеться посівом і посадкою рослин, інший же візьме відпустку у вересні, щоб зібрати урожай.

Ті, хто планує провести відпустку на морі, можуть відправитися в Крим, Сочі, Анапу і інші російські курорти в серпні і вересні. Клімат в Росії дозволяє проводити відпустку з комфортом з червня по вересень. Кожен сам вирішить, коли краще брати відпустку.

До або після декрету брати відпустку

Російське законодавство чітко визначає права вагітної жінки в Трудовому кодексі. Майбутні мами часто замислюються: коли ж краще піти у відпустку - до або після декрету?

Читайте також: Чи можна звільнитися, коли ви у відпустці

Більшість жінок вважає за краще брати відпустку в період вагітності. На це впливають безліч причин:

  • швидка стомлюваність майбутньої мами;
  • токсикоз;
  • шкідливі умови праці на виробництві;
  • зниження пам'яті і концентрації

Відпустка за відпрацьований час вагітної співробітниці надається на загальних підставах. Мінімальна кількість днів - 28. Для отримання відпустки перед виходом у декрет жінці потрібно написати заяву. Роботодавець не має права відмовити в наданні відпустки. Єдиний виняток - відпустка вже був в поточному році. Авансом відпустку вагітним співробітницям надають рідко. Багато жінок вирішують звільнитися з роботи після декрету. Тому роботодавці не хочуть ризикувати.

Якщо вагітна співробітниця бажає взяти відпустку на новій роботі, їй не можуть відмовити, навіть якщо вона не пропрацювала півроку. Відпустка повинні надати в повному обсязі, незалежно від того, скільки відпускних днів заробила жінка.

Як розраховують відпускні в 2019 році

Щоб знати суму, яку людина отримає в якості відпускних, потрібно суму зарплати за розрахунковий період розділити на 12 (кількість місяців) і помножити на 29,3 (річний коефіцієнт в поточному році).

У середній заробіток входять наступні виплати:

  • премії і надбавки;
  • вислуга років;
  • надбавка за профмайстерності;
  • доплата за шкідливість виробництва;
  • доплати за тарифом.

Уточнити точну суму відпускних виплат можна в бухгалтерії підприємства.

Куди поїхати у відпустку в 2019 році

Дешевий відпочинок в Греції і Туреччині тимчасово закритий для російських туристів. Планувати відпустку краще в Росії або ближніх країнах, необтяжених жорстким візовим режимом. Оскільки відпочинок за кордоном не став менш спокійним, росіяни звернули увагу на свої курорти і культурні пам'ятки. Взимку люди проводять відпустку на батьківщині Діда Мороза в місті Великий Устюг, катаються на лижах в Сочі.

У теплу пору року відправляються на Чорне море. Рівень обслуговування на чорноморських курортах нарівні з європейським, а ціни нижчі. Тури по Золотому кільцю користуються попитом незалежно від пори року.

Фахівці розрахували вигоди і тривалість відпустки в 2019 році. Нехай кожен вибере час відпочинку, яке принесе максимум користі і задоволення.

Щасливого відпустки!

Новий рік?
Майбутні мами часто замислюються: коли ж краще піти у відпустку - до або після декрету?

Новости