КОНФЛІКТ "ГАЗПРОМ сірки", "ФОСАГРО" І "Уралхіма" С "Уралкалія"

Група ФосАгро намагається «вирішити питання» з суддею касаційної інстанції щодо спору з ТОВ «Газпром сірка»   Як сировину посварило Уралхим з Уралкалієм і іншими виробниками міндобрив   сірчаний підкуп   Чим ближче початок засідання в касаційній арбітражної інстанції щодо конфлікту між ТОВ «Газпром сірка» і Групою ФосАгро, тим більше нервують представники хімічного холдингу підприємця Андрія Гур'єва

Група ФосАгро намагається «вирішити питання» з суддею касаційної інстанції щодо спору з ТОВ «Газпром сірка»

Як сировину посварило Уралхим з Уралкалієм і іншими виробниками міндобрив

сірчаний підкуп

Чим ближче початок засідання в касаційній арбітражної інстанції щодо конфлікту між ТОВ «Газпром сірка» і Групою ФосАгро, тим більше нервують представники хімічного холдингу підприємця Андрія Гур'єва. Здавалося б, в суперечці з газпромівцями Група ФосАгро створила надійний заділ, вигравши суди в Московському арбітражі та апеляційної інстанції. Предметом розгляду стали ціни на сірчане сировину, яке ТОВ «Газпром сірка» поставляє в тому числі на внутрішній ринок для виробників мінерально-хімічних добрив. В результаті суди зобов'язали основного постачальника сірки знизити ціну на свою продукцію, а практично монопольним вигодонабувачем від таких вердиктів виявилася Група ФосАгро, яка й ініціювала арбітражні процеси, заручившись підтримкою ФАС.

ФосАгро не тільки домоглася демпінгових цін на сірку для своїх підприємств, а й стала основним споживачем цього виду сировини для складних мінеральних добрив, жорстко посунувши інших учасників ринку, включаючи Групу ЄвроХім Андрія Мельниченко.

Особлива роль в комбінації, розіграної ФосАгро, належить Федеральній антимонопольній службі Ігоря Артем'єва. За повідомленнями ряду ЗМІ, Артем'єв ще в минулому році був готовий до відставки: роботу його відомства розкритикувало уряд, а сам глава ФАС звинуватив виконавчу владу в зриві програми розвитку конкуренції. Однак вирішеної відставку Артем'єва завадив кризу, що вибухнула: коней на кризової переправі не міняють, а тому глава ФАС отримав можливість посидіти в своєму кріслі ще кілька місяців. Ймовірно, Артем'єв вирішив провести їх з користю для себе і свого майбутнього, про що свідчить більш ніж очевидне участь ФАС в «сірчаної інтризі» на стороні платоспроможною Групи ФосАгро.

Це відразу помітили і учасники ринку, і експерти. Так, за словами заступника директора з розвитку Національної Асоціації інституту закупівель «Ділової Росії» Олексія Ульянова, «ФАС спеціально виступила в суді третьою стороною, хоча зробити це може тільки той, чиї інтереси зачіпає спір, але ж« Газпром сірка »хотіла зробити те ж , що раніше ФАС зробила для ФосАгро ». На думку інших аналітиків, дії ФАС розбалансують ринок мінеральних добрив, оскільки окремі виробники сировини зміцнюють свої позиції за рахунок інших, як це відбувається в разі ФосАгро і ТОВ «Газпром сірка». Фактично ФАС Ігоря Артем'єва безпосередньо сприяє формуванню монополіста в особі ФосАгро і грає на судове поразку структур Газпрому в арбітражних судах. Така необережна позиція може мати для керівництва ФАС і персонально Артем'єва непередбачувані негативні наслідки аж до звинувачень в корупції.

У відповідь в кінці квітня юристи ТОВ «Газпром сірка» подали касацію на рішення Дев'ятого арбітражного апеляційного суду та Московського арбітражного суду. Позиція газпромівців заснована на тому, що ще в 2014 році, виходячи з антикризового плану підтримки вітчизняного виробника, газова монополія пішла назустріч споживачам сірки, основним з яких є Група ФосАгро, знизивши ціни і забезпечивши прозорість механізму ціноутворення. Однак група Андрія Гур'єва, включаючи АТ «ФосАгро- Череповець», користуючись правом монопольного споживача сірки, зажадала ще більш значних поступок. «У такій ситуації« Газпром »буде послідовно відстоювати свою точку зору з питання ціноутворення на внутрішньому ринку сірки», - заявив раніше представник компанії ТОВ «Газпром сірка».

Втім, ефективно відстояти позицію в двох судових інстанціях у газпромівців не вийшло. Однак, на думку експертів, сприятливу для газового монополіста крапку в тривалій суперечці може поставити касаційна інстанція. По-перше, юристи ТОВ «Газпром сірка», мабуть, зробили належні висновки з двох попередніх судових поразок. По-друге, Газпром, як відомо, довго запрягає, але швидко їздить, а часу «запрягти» перед розглядом касації у газпромівців було досить.

До того ж, в Газпромі добре розуміють вагу і ціну майбутнього процесу в касаційній інстанції. Третя поразка поспіль крім усього іншого може суттєво вдарити по авторитету газової монополії, спричинити за собою негативні наслідки як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку, де ряд агресивно налаштованих гравців обов'язково скористаються можливістю дорікнути Газпром в слабкості і втрати контролю над ситуацією навіть всередині країни . З урахуванням цих нюансів очевидно, що тривала суперечка Газпрому з ФосАгро набуває політичного значення, виходячи далеко за рамки звичайного господарського спору.

Це розуміє і власник ФосАгро, який більш ніж хто-небудь обізнаний про можливості адміністративного ресурсу Газпрому. Протиставити напору газової монополії і здоровому глузду команда Андрія Гур'єва може лише хитросплетіннях своїх інтриг. Однією з них є триваючі непрозорі відносини з ФАС. Крім того, спостерігачі раніше відзначали, що ФосАгро могла активно використовувати комерційний інструментарій тиску на арбітражних суддів першої та другої інстанцій. З тих пір набір інструментів у Групи ФосАгро не змінився. З околосудебная джерел знову лунають чутки, що в переддень розгляду касаційної скарги «Газпром сірки» представники ФосАгро знову взялися за старе.

Тим часом, керівництво ФосАгро ледь оговталося від торішнього корупційного скандалу, коли входить в цей холдинг підприємство «Апатит» звинувачувався в дачі хабара чиновнику Росприроднагляду в Мурманську. Як зазначала старший помічник керівника СУ СК РФ по Мурманської області Тетяна Ковальова, голова регіонального Росприроднагляду Руслан Тищенко за гроші затвердив для ВАТ «Апатит» нормативи гранично допустимих викидів і відходів виробництва. Таким чином, напрошується висновок про те, що корупційне рішення питань в різних інстанціях стало для ФосАгро звичайною практикою. Обламає чи фосагровец Андрій Гур'єв свої імплантовані зуби в касаційній арбітражної інстанції в суперечці за сірку, з'ясується вже в найближчі дні.

Довідка

На ринку сировини для мінерально-хімічних підприємств останнім часом спостерігається очевидний процес переділу. Глава ФосАгро Андрій Гур'єв недавно виступив з безпрецедентним заявою: «Ми хочемо отримувати знижку на калій, сірку, аміак». Ці слова підкріплюються конкретними діями: за допомогою ФАС ФосАгро в двох арбітражних інстанціях домоглося зниження цін на сірку від ТОВ «Газпром сірка», а також фактично монополізувала цей сегмент ринку. У той же час ФосАгро відмовляється надавати знижки на апатитовий концентрат для «Воскресенських мінеральних добрив», що входять в холдинг «Уралхім» Дмитра Мазепина. Від агресивної політики ФосАгро вже постраждали холдинги Єврохім Андрія Мельниченко, а також «Акрон» В'ячеслава Кантора. Під ультиматум з вимогою знижок потрапляє також виробляє аміак «Тольяттіазот» Сергія Махлу.

При цьому одностороння політика знижок, яку лобіює ФосАгро, не призводить до зниження цін на мінеральні добрива для аграріїв, хоча саме цим виправдовують свої дії і сам Андрій Гур'єв, і керівництво ФАС. За свідченням представника Всеросійської асоціації селянських кооперативів Ігоря Чорного, «ні обіцяної знижки в 33 відсотка, ні інших послаблень з боку виробників мінеральних добрив для аграріїв не було навіть на період посівної, а навпаки: хіміки підвищили ціни на свою продукцію всередині країни в два рази» . З ним згоден і виконавчий директор Аналітичного центру «Совекон» Андрій Сизов. За його словами, «незважаючи на знижку на сировину, ціна для споживача залишиться колишньою». Таким чином, в наявності спроба ФосАгро обдурити державу, незаконно монополізувати ринок і домогтися односторонніх вигод.

сірка розбрату

Група «ФосАгро» підприємця Андрія Гур'єва, яка в блоці з Федеральною антимонопольною службою Ігоря Артем'єва зуміла «нагнути» в арбітражних судах структуру Газпрому - ТОВ «Газпром сірка» на зниження ціни на сірчане сировину, намагається розвивати успіх на інших напрямках фронту мінеральних добрив. У недавньому інтерв'ю, розтиражований різними ЗМІ, Андрій Гур'єв заявив: «Ми, як виробники апатитового концентрату ... хочемо отримати знижку на калій, сірку і аміак. На той обсяг, який ми поставляємо на внутрішній ринок через добрива ».

Ця заява означає виклик не тільки ТОВ «Газпром сірка», яке зараз намагається оскаржити в касації програні холдингу «ФосАгро» рішення Дев'ятого арбітражного апеляційного суду та Московського арбітражного суду, а й іншим учасникам ринку міндобрив. В першу чергу - Групі «Уралхім» Дмитра Мазепина, Воскресенський завод мінеральних добрив якій критично залежить від «ФосАгро» щодо поставок апатитового концентрату. «Група« ФосАгро »до сих пір відмовляє« Воскресенським мінеральних добрив »(ВМУ) в поставках апатитового концентрату, вважаючи за краще відправляти цю продукцію на експорт», - обурювався нещодавно з цього приводу представник «Уралхіма».

І на цьому тлі Андрій Гур'єв намагається домогтися знижок на калій, який необхідний «ФосАгро» в якості такого ж сировини, як і сірка. При цьому Гур'єв розуміє, що виробник калію - «Уралкалий» - контролюється тим же Дмитром Мазепиним, холдинг «Уралхім» якого знаходиться в конфлікті з «ФосАгро» через ситуацію з поставками апатитового концентрату на ВМУ. Але Гур'єва це, схоже, не бентежить. Більш того: своїм публічною заявою з вимогою знижок на калій він, по суті, кидає відкритий виклик Мазепину. Власник «ФосАгро» як би говорить: я виграв суперечки за ціну на сірку в арбітражних судах у самого «Газпрому», а тому виграю і у всіх інших!

Дійсно, у «ФосАгро», схоже, сильні позиції в арбітражних інстанціях. До того ж, в унісон з «ФосАгро» діяла і державна структура ФАС. В результаті юристам ТОВ «Газпром сірка» так і не вдалося відбити атаку об'єднаної команди Гурьева- Артем'єва в арбітражних судах. Можливо, ця поразка стала підсумком зайвої самовпевненості менеджменту ТОВ «Газпром сірка»: адже виявилося, що адміністративний ресурс газової монополії був перекритий якимось набагато більш ефективним підходом опонентів. Але крім удару по репутації та іміджу «Газпрому» це судове поразку стимулювало негативні зміни на всьому ринку мінеральних добрив. Упевнившись у своїх безмежних можливостях, група «ФосАгро» Андрія Гур'єва стала диктувати ультиматуми учасникам ринку.

Крім Дмитра Мазепина і «Газпром сірки» виклик Гур'єва адресований також групі «Акрон» В'ячеслава Кантора, що виробляє аміак і калійне сировину, про які йдеться в заяві власника «ФосАгро». Під ультиматум з вимогою знижок потрапляють також виробляє аміак «Тольяттіазот» Сергія Махлу і мінерально хімічна компанія "ЄвроХім" Андрія Мельниченко, до складу якої входить цікавить Андрія Гур'єва Усольський калійний комбінат.

Поки що публічних відповідей на заяву Гур'єва від учасників ринку мінеральних добрив і постачальників сировини не було - за винятком хіба що коментарів представників «Уралхіма», які виступили різко проти ультиматумів «ФосАгро». Однак експерти вже відзначають нервозність на ринку і перспективу загострення конфліктів, яка явно не піде на користь цієї важливої ​​для інтересів країни сектору економіки. Виходить, що стримати апетити «ФосАгро» в такій ситуації могла б перемога ТОВ «Газпром сірка» в касаційній інстанції: судові засідання очікуються в кінці травня-початку червня. Якщо постачальнику сірки вдасться взяти реванш, то це напевно остудить запал Гур'єва і стабілізує обстановку на ринку.

Тим часом, як свідчать спостерігачі, в весняних арбітражних спорах з «Газпром сірка» Група ФосАгро не тільки домоглася демпінгових цін на сірку для своїх підприємств, а й стала основним споживачем цього виду сировини для складних мінеральних добрив. При цьому у експертів викликало здивування і обгрунтована підозра то, що в арбітражних інстанціях позицію ФосАгро активно підтримало антимонопольне відомство Ігоря Артем'єва. За словами заступника директора з розвитку Національної Асоціації інституту закупівель «Ділової Росії» Олексія Ульянова, «чомусь в цьому випадку ФАС спеціально виступила в суді третьою стороною, а зробити це може тільки той, чиї інтереси зачіпає спір, але ж« Газпром сірка » хотіла зробити те ж, що раніше ФАС зробила для ФосАгро ». На думку інших аналітиків, дії ФАС розбалансують ринок мінеральних добрив, оскільки окремі виробники сировини зміцнюють свої позиції за рахунок інших, як це відбувається в разі ФосАгро і ТОВ «Газпром сірка».

джерело публікації

Топ

Новости