Креирање ѕидови во 3ds max

Во ова упатство, ќе разговарам за тоа како да направите во програмата 3ds max станбен модел за даден изглед. Се подразбира дека во една статија нема да се покрие целиот процес на создавање на ентериер, кој вклучува создавање на посебни парчиња мебел и декор, светилки и многу повеќе. Статијата е дизајнирана така што, откако ќе го прочитате, можете да креирате сопствени ѕидови со отвори на врата и прозори и да изгледате како изгледа овој план.

Така извршете 3ds max. Првото нешто што ќе го направиме е поставувањето на метар како мерна единица. Ова е направено вака. На лентата со мени одберете Customize> Units Setup. Ќе се појави прозорецот за подесување единици. Во него треба да го означите полето до Metric, а во паѓачкото мени одберете ја линијата Meters. Кликнете ОК. Значи ние го доделивме мерачот до мерната единица. Сега погледнете го планот. На пример, ја имаме оваа слика. Ова е план за непостоечки стан, јас го насликав себе, за доброто на пример.

Во горниот преглед, креирајте изгледот со иста големина како и нашиот цртеж. На пример, резолуцијата на сликата со план е 800 X 600. Затоа, параметрите на авионот мора да бидат во исти пропорции: 8 X 6 или 80 X 60 или 800 X 600.
За да креирате авион, прво треба да отидете во панелот Create. За да го направите ова, притиснете специјално копче во горниот десен агол на програмскиот интерфејс. Во 2010 верзија на 3ds max, ова копче изгледа вака:
Во горниот преглед, креирајте изгледот со иста големина како и нашиот цртеж

После тоа ќе се појави неколку копчиња, меѓу кои копчето Авион. Кликнете на неа и повлечете го авионот, а потоа поставете ги параметрите за должина и ширина на десната страна на екранот. Во авионот треба да се стави слика. За да го направите ова, притиснете го англиското писмо М на тастатурата, ќе се отвори Прозорецот за материјал. Во секцијата Blinn Basic Parameters, ќе видите три ќелии со избор на бои, а десно од нив се мали квадрати. Кликнете на полето до дифузната ќелија, ќе се појави нов прозорец. Во него, двоен клик на линијата Битмап. Во отворен прозорец за пребарување најдете ја сликата со план на подот и одберете ја. Со избраниот изглед, кликнете на следните две копчиња во прозорецот Уредувач на материјал:

Со избраниот изглед, кликнете на следните две копчиња во прозорецот Уредувач на материјал:

Во горниот прозорец, во близина на натписот Top постои натпис Wireframe. Десен клик на неа и изберете ја линијата Smooth + Highlights. Планот ќе биде видлив во прозорецот со врвни прикази. Така што мрежата не се меша, притиснете го копчето G на тастатурата.

Да почнеме да создаваме најдолг ѕид. Одете во панелот за креирање. Кликнете на копчето Кутија за да преминете на примитивен начин на креирање. Кутијата е креирана како што следува. Одете во прозорецот за перспектива и држете го левото копче на глувчето. Повлечете го глувчето во која било насока, и ќе видите дека по глувчето креираниот авион се протега. Откако ќе го истегнете приближно онолку колку што треба, (во нашиот случај, не е важно како, главната работа е да креирате, а потоа да ги прилагодите параметрите), пуштете го левото копче и повторно го преместите глушецот. Овој маневар е потребен за да се постави висината на боксот. По поставување на висина, кликнете повторно со глувчето за да ги поправите димензиите на креираната кутија. Наведете ги точните параметри во должината на бројачите (должина), ширината (широчина), висината (висината), кои по креирањето на кутијата лесно се откриваат на десната страна на екранот. Параметрите се:

  • Должина = 20м.
  • Ширина = 0,2м.
  • Висина = 3м.

Потоа кликнете на десното копче на глувчето и одберете ја линијата конвертирате во> конвертирате во Editable Poly. Сега поставките на кутијата не се достапни, но опциите на мрежа се достапни. Тие се наоѓаат во долниот десен агол на програмата.

Мрежата може да се уредува на различни нивоа. Во ова упатство ние ќе уредиме на ниво на темиња и полигони. Со решетката избрана во горниот десен агол на екранот постои т.н. оџак. Магацинот има само една линија: Редактирана поли. А лево од линијата е мал плоштад со крст. Ако кликнете на ова поле, ќе се отвори дрво на под-објект. Неопходно е да се изберат нивоата на уредување на мрежата. Вертекс, - врвови. Многуаголник, - ниво на полигони за уредување.

Ајде да ја прилагодиме големината на авионот до големината на ѕидот, така што подоцна можеме да ја изградиме зградата врз основа на планот. Изберете ја рамнината и користете ги алатките за скалирање и движење, направете ја шарена рамнина во однос на ѕидот на следниов начин:

Сега изберете ѕид. Одете на нивото за уредување на темето. Потоа кликнете на копчето Брзи парче во подесувањата на Editable Poly. И креирајте два дела во оние делови од ѕидот каде што се прилепуваат перпендикуларните ѕидови. Потоа одете на нивото на уредување полигони, а во поглед од перспектива, одберете ги полигоните како што е прикажано на Слика 5.

Стискањето на ѕидовите од овие полигони е прилично едноставно. Треба да кликнете на копчето со мал плоштад кој се наоѓа десно од копчето Extrude. Бројачот во прозорецот што се појавува, можете да ја одредите саканата должина на ѕидовите. Само не притискајте на надворешниот раб на спротивниот долг ѕид, туку на внатрешниот. И потоа кликнете на копчето Примени, и со помош на пресметка трим овие додатоци веќе на надворешниот раб. И кликнете Во ред.

Изберете спротивни полигони помеѓу кои сакате да создадете пирс. Како што е прикажано на Слика 6.

Како што е прикажано на Слика 6

Сега треба да кликнете на копчето Мост, а ѕидовите се креираат. Користејќи ги истите трикови, креирајте екстензија. Има само една точка што вреди да се спомене овде. Пред да додадете дел на посакуваниот ѕид, одберете ги сите полигони со рамка во горниот приказ, а само потоа користете ја алатката Брзо парче. Значи, делот ќе биде креиран само на избраните депонии, но нема да го допира паралелниот ѕид.

Кога ѕидовите се подготвени, креирајте ги истите вертикални делови каде што сликата ги покажува рабовите на вратите и прозорците. Сликата подолу покажува што се подразбира.

Сликата подолу покажува што се подразбира

Креирање ѕидови во 3ds max

Сега, во страничниот изглед, направете две хоризонтални делови низ целиот модел за да ги одделите горните и долните рабови на прозорците. Можете да направите уште едно за горното ниво на вратите, но ние нема да го направиме горното ниво на вратите да се совпаѓа со горното ниво на прозорците. Потоа изберете полигони на прозорците и вратите од надворешната и внатрешната страна на ѕидовите. И кликнете на копчето Мост. Се отвораат вратите и прозорците. Долниот ѕид на вратите може да се изолираат и да се отстранат. Па, тоа е веројатно сите, ѕидовите се подготвени.