Кросівки для бігової доріжки - як вибрати чоловіче і жіноче взуття для бігу будинку і в спортзалі.

  1. Вибираємо взуття для бігу - загальні правила
  2. 11 відмінних чоловічих і жіночих моделей
  3. 1. Nike AIR ZOOM PEGASUS
  4. 2. Adidas Bounce S4
  5. 3. Reebok ZJET RUN
  6. 4. Gravity V Neutral Mileage Trainer від Newton Running
  7. 5. Inov8 Road-X Lite 155
  8. 6. Saucony Hurricane 16
  9. 7. Brooks Adrenaline GTS 15
  10. 8. ASICS GEL-KAYANO 21
  11. 9. Mizuno Wave Prophecy
  12. 10. New Balance 890V3
  13. 11. Puma FAAS 500 V4
  14. Чи можна бігати на тренажері босоніж?
  15. Інша екіпірування для занять бігом

Аеробне навантаження є одним з найкращих варіантів для підтримки і зміцнення здоров'я.

Зокрема біг здатний допомогти вам в багатьох аспектах, але при подібних регулярних тренуваннях слід враховувати факт навантаження на організм. Тривалий біг на біговій доріжці дає істотне навантаження на суглоби.

Для того щоб компенсувати цю навантаження, сучасні бігові доріжки мають грамотну систему амортизації. Крім цього створено спеціальну взуття для бігу - бігові кросівки. Як вибрати таке взуття і розглянемо далі.

Вибираємо взуття для бігу - загальні правила

Сучасні виробники давно навчилися створювати оптимальну взуття для бігу. На біговій доріжці при торканні ступень поверхні (в фазі активного тренування) навантаження на тіло збільшується в порівнянні з простою ходьбою в п'ять разів. Щоб простіше зрозуміти цей факт, уявіть ніби маса вашого тіла збільшилася в п'ять разів - таке навантаження впливає на тіло при бігу.

Кросівки здатні пригнічувати таке навантаження, в результаті ви уникаєте негативного впливу на суглоби, що особливо актуально для вагітних і для літніх людей . Для цього використовується спеціальна підошва, виконана з полімеру під назвою етилвінілацетат. Цей м'який матеріал має підвищену міцність і використовується для більшості сучасної бігової взуття.

Увага!

Період активного використання бігових кросівок (якщо ви займаєтеся мінімум тричі на тиждень) становить близько півроку. Слід підраховувати власний бюджет для тренувань, виходячи з цього факту.

Крім цього підошви мають спеціальні системи амортизації. Ви можете побачити спеціальні маркування на шкарпетці або п'яті, які свідчать про наявність тієї чи іншої системи амортизації в кросівках:

  1. Gel - використовуються гелієві прошарку;
  2. Air - спеціальна повітряна подушка, яка спочатку використовувалася компанією Nike;
  3. Wave - використовується опукла форма пластини, яка надає можливість краще отпружінівает від поверхні після торкання;
  4. Grid - використання так званого дихаючого матеріалу.

Gel - використовуються гелієві прошарку;   Air - спеціальна повітряна подушка, яка спочатку використовувалася компанією Nike;   Wave - використовується опукла форма пластини, яка надає можливість краще отпружінівает від поверхні після торкання;   Grid - використання так званого дихаючого матеріалу

Так чи інакше, потрібно вибирати взуття з максимальною амортизацією, створену для асфальту.

Далі слід розглянути тип пронації, тобто те як ви ставите при бігу стопу:

  • нейтральна пронация - стопи паралельно;
  • гіпопронація - шкарпетки трохи до центру;
  • гіперпронація - шкарпетки дивляться в сторони.

Як визначити проноацію, дивіться на схемі.

Для перших двох варіантів слід використовувати кросівки типу Neutral. Для третього типу потрібно взуття з маркуванням Stability.

Слід звернути увагу на тип вашої ступні, розрізняють:

Ці подробиці вказуються в описі взуття, або ви можете уточнити їх у консультантів в магазині. Для людей з плоскостопістю будуть потрібні спеціальні ортопедичні устілки.

Оптимальні бігові кросівки мають мінімальну масу, щільно прилягають і фіксуються на ногах. Вони мають сітку, яка забезпечує повітропроникність.

На завершення надамо деякі поради по примірці кросівок:

  1. вибирайте свій розмір, примірку виконуйте з шкарпетками;
  2. оціните задню частину, не натре вам шкіру над п'ятою;
  3. походіть в кросівках і оціните наявність подпружініванієм і відсутність пустот між стопою і підошвою.

Якщо ви маєте таку можливість, неодмінно протестуйте кросівки в магазині. Проте, якщо ви розбираєтеся в моделях, то можете вибрати кросівки і з каталогу.

Ознайомтеся з ще однією схемою:

Ознайомтеся з ще однією схемою:

11 відмінних чоловічих і жіночих моделей

Тепер перейдемо власне до практики, тобто розглянемо актуальні моделі бігових кросівок, які ви можете придбати і використовувати.

1. Nike AIR ZOOM PEGASUS

Фірма Nike є одним з визнаних лідерів в області створення бігових кросівок Фірма Nike є одним з визнаних лідерів в області створення бігових кросівок. Дана модель має всі потрібними для комфортного тренування характеристиками. Для амортизації тут використовуються Nike Air і Nike Zoom.

Завдяки тугий шнурівці і оптимальної конструкції, нога щільно прилягає до взуття і не натирається. Як матеріал використовується сітка, яка скріплюється безшовним накладками. Конструкція підошви виділяється спеціальними бічними виступами для кращого відштовхування і приземлення.

2. Adidas Bounce S4

Таке взуття вибирають не тільки любителі, а й професіонали Таке взуття вибирають не тільки любителі, а й професіонали. Можливо, цей факт є частиною рекламної кампанії Adidas, але багато спортсменів дійсно вважають саме цю модель оптимальним варіантом для бігової доріжки.

Привабливим є не тільки зовнішній вигляд, але і безліч корисних конструктивних елементів цих кросівок.

Використовується система пружин для амортизації, підошва створена з інноваційних вуглеців і полімерів. Кросівки мають сітчастий матеріал, який забезпечує відмінну вентиляцію і загальну легкість.

3. Reebok ZJET RUN

У цьому взутті використовується система амортизації під назвою JetFuse У цьому взутті використовується система амортизації під назвою JetFuse. Дана система являє собою канали, які розташовуються в просторі підошви. Ці канали пропускають повітря і виконують функцію амортизації.

Крім цього слід зазначити чудові устілки, які повторюють форму стопи. У конструкції використовується матеріал NanoWeb і захист від натирання.

4. Gravity V Neutral Mileage Trainer від Newton Running

Вельми цікавий варіант для початківців атлетів від відомого американського бренду Вельми цікавий варіант для початківців атлетів від відомого американського бренду. Newton Running - компанія, яка займається суто бігом. Тому кросівки від цього бренду відрізняються підвищеним комфортом і функціональністю для тренувань.

У підошві використовується піна EVA, поверхня верхньої частини є повністю безшовної. Важать такі кросівки всього 250 грам.

5. Inov8 Road-X Lite 155

Для амортизації використовується технологія Sole Fusion Для амортизації використовується технологія Sole Fusion. Носок і п'ята тут знаходяться на різній висоті, забезпечуючи високу кинестетическую чутливість.

До речі, ця британська фірма надає на дану модель гарантію - півтисячі кілометрів пробігу.

6. Saucony Hurricane 16

Цю модель слід вибрати, якщо ви схильні до гіперпронаціі, тобто в процесі бігу трохи розводите шкарпетки в сторони Цю модель слід вибрати, якщо ви схильні до гіперпронаціі, тобто в процесі бігу трохи розводите шкарпетки в сторони. Тут використовується спеціальна підтримка для даного типу бігу.

Підошва використовує вуглецеву гуму, яка дозволяє комфортно бігати з приземленням на п'яту в повільному темпі.

Японський бренд Saucony використовував в цій моделі цікаві технології: зокрема Support Frame і Sauc-Fit, які фіксують п'яту і покращують притиснення стопи. Для амортизації використовується спеціальна система IBR.

7. Brooks Adrenaline GTS 15

Дану модель краще вибирати людям з нейтральною пронацією, або гіперпронаціей Дану модель краще вибирати людям з нейтральною пронацією, або гіперпронаціей. Амортизація виконана з використанням системи BioMoGo DNA. Особливість цієї технології полягає у використанні в'язкої рідини, котра оптимально знижує навантаження в залежності від рухів і маси бігуна.

Підошва має підвищену стійкість до стирання. Поверхня є сітчастою. Використовується плавний перехід від п'яти до носка за допомогою технології Segmented Crash Pad.

8. ASICS GEL-KAYANO 21

У цій моделі теж використовується рідка система амортизації У цій моделі теж використовується рідка система амортизації. У підошві є силіконові гелі, які дозволяють зняти істотну частину навантаження з більшості суглобів.

Крім цього, слід зазначити наявність вентильованого підошви і гуми підвищеної міцності в конструкції.

9. Mizuno Wave Prophecy

Тут використовується зазначена раніше технологія амортизації Wave Тут використовується зазначена раніше технологія амортизації Wave. Дана технологія є розробкою саме японського бренду Mizuno.

Суть Wave полягає в пластині з пластика, яка заміщає середню підошву. Амортизація цієї хвилястою пластини дозволяє використовувати дану модель людям з будь-яким типом постановки стопи.

Завдяки технологіям Dynamotion Fit, AP + забезпечується зниження навантаження на стопу і поліпшене відштовхування.

10. New Balance 890V3

Для створення даної взуття використана шкіра в поєднанні з сіткою Для створення даної взуття використана шкіра в поєднанні з сіткою. Завдяки цьому ви отримуєте міцну і надійну, але при цьому легку і дихаючу взуття.

Відмінна підтримка стопи і контроль руху. Нейтральна амортизація і оптимальний перехід від п'яти до носка.

11. Puma FAAS 500 V4

Для підошви використовується піна FAAS і дута гума, які забезпечують пружинистість і відмінну амортизацію Для підошви використовується піна FAAS і дута гума, які забезпечують пружинистість і відмінну амортизацію.

У устілці використовується спеціальна конструкція (наявність жолобків), яка повторює форму стопи і забезпечує високу комфортність при бігу.

Крім цього в устілці використовується антимікробний шар. Відмінна модель для щоденних або регулярних тренувань з дихаючого матеріалу важить всього 250 грам.

Чи можна бігати на тренажері босоніж?

Практично в будь-який інструкції для бігової доріжки ви знайдете явне вказівку на потребу тренувань тільки в спеціальному взутті. Відповідно, бігати босоніж на біговій доріжці заборонено. Крім того, цього вимагає техніка правильного бігу .

Увага!

Бігати босоніж на біговій доріжці однозначно не варто.

Цей факт обумовлюється не якимось наміром виробників кросівок продати побільше товару, але цілком зрозумілими фактами:

  • поверхню доріжки - є антиковзаючою, тобто дає високу тертя, після пробіжки босоніж практично завжди з'являться потертості, мозолі і навіть здерта шкіра;
  • піт - доріжка буде намокати від вашого поту, який буде рясно стікати прямо на полотно;
  • вимоги безпеки - босоніж підвернути ногу набагато легше, а навантаження на суглоби підвищується, такі пробіжки будуть шкодити здоров'ю.

Тому не будемо далі розглядати даний факт. Бігати босоніж на даному тренажері ніколи не слід, навіть ходьба босоніж на неприйнятна.

Якщо ви не маєте спеціального взуття для бігу, то можете використовувати кеди, але тільки для коротких тренувань. Наприклад, розім'ятися на біговій доріжці в кедах протягом 10-15 хвилин цілком допустимо. При цьому якщо ви маєте високу масу тіла, то бігати в кедах не слід.

Інша екіпірування для занять бігом

Коли ви вибрали кросівки, потрібно звернути увагу на іншу екіпіровку. Коли ви вибрали кросівки, потрібно звернути увагу на іншу екіпіровку

  1. Шкарпетки. Тут краще не використовувати натуральні матеріали: бавовняні шкарпетки будуть накопичувати багато вологи і створювати складки. Тому вибирайте синтетику, яка має потовщення на п'яті і вище п'яти. Зверніть увагу на шви - потрібно вибрати з плоскими швами. Синтетичні шкарпетки більш щільні і не скачуються, відмінно відводять піт. По висоті краще не брати короткі, так як можете отримати натертості вище п'яти.
  2. Білизна. Для жінок потрібно звернути увагу на ступінь підтримки бра. Незалежно від розміру грудей потрібно вибирати максимальну або середню підтримку і досить великі лямки, які розподілять навантаження. Нижню частину білизни (жіночого і чоловічого) слід вибрати з синтетичних матеріалів, безшовні моделі. Зверніть увагу на білизну з іонами срібла, які надають корисний антибактеріальний ефект.
  3. Футболка. Краще не використовувати майки, так як вони можуть натирати під пахвами. Оптимальним варіантом є футболка, або топ, які мають короткі рукави. За складом слід вибирати моделі, які зроблені переважно з поліестеру. Додатково можете звернути увагу на наявність сітчастих вставок, отворів для навушників і інші опції.
  4. Шорти. Крім цього можуть використовуватися тайтси або спринтери, вони теж згодяться. Так чи інакше, потрібно вибирати досить щільно прилеглий одяг, яка не бовтається на тілі. Вам будуть потрібні моделі з плоскими швами і просторим поясом. Зверніть увагу на наявність відсіку, в який ви можете покласти мобільник і ключ від шафки в залі. Тут знову потрібно вибирати синтетику, так як натуральні тканини значно менш функціональні для бігу.

Такий комплект не завжди є дорогим, ви можете вибрати і не брендові варіанти для будинку або спортзалу. Головне, щоб характеристики були оптимальними саме для тренувань.

Крім усього зазначеного ви можете використовувати напульсники і пов'язки для чола, вони дозволяють прибирати піт, коли ви тренуєтеся.

Поєднання правильно підібраною схеми занять і правильно підібраною екіпіровки є запорукою успіху тренувань.

І нарешті, прочитайте відео:

Насправді, вибір кросівок і решті екіпіровки для бігу на біговій доріжці не вимагає багато часу. Особливо, якщо ви засвоїли поради і відомості пропоновані в даному матеріалі.

Чи можна бігати на тренажері босоніж?

Новости