Курс молодого менеджера проектів

РЕЦЕНЗІЇ

Ахметов К. Практика управління проектами. М .: ВТД "Російська Редакція", 2004. - 272 с.

Актуальність проблеми підвищення якості управління проектами вже давно не потребує якихось особливих обгрунтуваннях. Тим більше в нашій країні. Адже, наприклад, на що проходив у червні минулого року в Москві 17-м всесвітньому конгресі з даної тематики (див. PC Week / RE, N 22/2003, с. 3) відзначався такий факт: сучасні методи управління проектами в Японії в будівельній галузі застосовуються на 100%, в інших сферах діяльності показники досягають 40-60%. У Росії ж лише 1,5% будівельних компаній використовують їх на практиці, наслідком чого є проблеми з реалізацією проектів.

У Росії ж лише 1,5% будівельних компаній використовують їх на практиці, наслідком чого є проблеми з реалізацією проектів

Є вагомі підстави вважати, що справи в інших галузях йдуть не краще. А в усьому світі спостерігається тенденція переходу від процесно-орієнтованої моделі діяльності підприємств і організацій до проектно-орієнтованої. Недарма минулорічний конгрес проходив під девізом "Проектно-орієнтовані бізнес і суспільство". ІТ-індустрія не виняток - менеджер проектів є однією з найбільш дефіцитних і затребуваних спеціальностей.

Що ж таке проект? Рецензована книга починається саме з пошуку відповіді на це питання. І тим не менше мені хотілося б запропонувати ще одне просте визначення: проект - це захід, спрямований на досягнення унікального результату в задані терміни і в рамках зазначеного бюджету (гроші, кадри і інші ресурси). Ключовим моментом тут є як раз унікальність завдання, т. Е. Реалізація чогось такого, що не робилося раніше. Саме це зумовлює складність управління проектом, так як точно визначити необхідні ресурси і детально спланувати все заздалегідь просто неможливо. Відповідно, управління проектом - це складний динамічний процес безперервного контролю за ходом його реалізації і швидкого прийняття оперативних і стратегічних рішень в залежності від ситуації, що складається. Наслідком же цього є актуальність застосування комп'ютерних засобів підтримки процесу управління проектами ...

Камілл Ахметов - відомий комп'ютерний письменник, автор знаменитого бестселера "Курс молодого бійця" і ряду інших книг з комп'ютерної тематики. Відмінною рисою "Курсу" було вдале обговорення досить складних професійних питань з урахуванням рівня початківців користувачів ПК.

Рецензована книга в якійсь мірі продовжує такий підхід. У ній паралельно розглядаються методичні питання управління проектами взагалі і з використанням програмних інструментів зокрема. Саме тому вона, з одного боку, буде дуже корисною для починаючих менеджерів проектів, а з іншого - і для досвідчених фахівців, які хочуть освоїти сучасні автоматизовані методи роботи.

В якості інструментарію обраний Microsoft Project - одне з найбільш популярних у всьому світі засобів в цій сфері. Різні методи роботи описуються стосовно двома версіями продукту - Standard 2002 і Professional 2003 але досить докладно обговорюються можливості роботи і з іншим ПО Microsoft - поштовими клієнтами Outlook і Outlook Express для організації спільної роботи і Excel для вирішення завдань оптимізації використання ресурсів.

За обсягом і формату дана книга - це типовий кишеньковий довідник. Він містить ті самі 20% інформації із загального опису продукту, які потрібні в 80% практичних випадків. Правда, при цьому треба відзначити, що представлені засоби орієнтовані на управління відносно невеликими проектами. У зв'язку з цим хотілося б висловити автору побажання: було б вкрай корисно дати хоча б дуже невеликий огляд сімейства продуктів MS Project, сказавши, зокрема, про наявність серверного варіанту для підтримки групового управління складними проектами. Було б також непогано привести якісь посилання на додаткові інформаційні ресурси по даній тематиці (наприклад, на російський www.pmprofy.ru).

На закінчення, думаю, варто відзначити ще один момент: за останні три роки рецензування книг, виданих "Російської Редакцією" (не менше двох десятків), мені вперше потрапила робота вітчизняного автора. Інформація до роздумів...

Версія для друку

Що ж таке проект?

Новости