Курсовик - Антиінфляційна політика держави: зарубіжний досвід ..

ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ
Пошук навчального матеріалу на сайті

Пропонуємо нашим відвідувачам скористатися безкоштовним програмним забезпеченням «StudentHelp» , Яке дозволить вам всього за кілька хвилин, виконати підвищення оригінальності будь-якого файлу в форматі MS Word. Після такого підвищення оригінальності, ваша робота легко пройдете перевірку в системах антиплагіат вуз, antiplagiat.ru, РУКОНТЕКСТ, etxt.ru. Програма «StudentHelp» працює за унікальною технологією так, що на зовнішній вигляд, файл з підвищеною оригінальністю не відрізняється від початкового.


Найменування:


Курсовик Антиінфляційна політика держави: зарубіжний досвід.

інформація:

Тип роботи: Курсовик. Предмет: Економ. теорія. Доданий: 3.5.2017. Рік: 2017. Сторінок: 31. Унікальність по antiplagiat.ru:

Опис (план):

ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ   Пошук навчального матеріалу на сайті   Пропонуємо нашим відвідувачам скористатися безкоштовним програмним забезпеченням   «StudentHelp»   , Яке дозволить вам всього за кілька хвилин, виконати підвищення оригінальності будь-якого файлу в форматі MS Word

ЗМІСТ
введення 4
1 Поняття інфляції та антиінфляційної політики 6
1.1 Сутність інфляції 6
1.2 Види інфляції 11
1.3 Поняття і сутність антиінфляційної політики 14
2 Зарубіжний досвід антиінфляційної політики 17
2.1 Різновиди антиінфляційної політики 17
2.2 Цілі і методи антиінфляційної політики 19
2.3 Антиінфляційна політика промислово розвинених країн 22
висновок 27
Бібліографічний список 30
ВСТУП
Проблема інфляції займає важливе місце в економічній науці оскільки її показники та соціально-економічні наслідки грають серйозну роль в оцінці економічної безпеки національного господарства кожної країни.
Інфляція - це знецінення грошей, зниження їх купівельної спроможності. Інфляція проявляється не тільки в підвищенні цін. Поряд з відкритою, цінової має місце прихована, або пригнічена, інфляція, що виявляється, перш за все, в дефіциті товарів і послуг при незмінних цінах або невиплату заробітної плати в термін, що означає її подальшу виплату знеціненими грошима.
Не всяке підвищення цін служить показником інфляції. Ціни можуть підвищуватися в силу поліпшення якості продукції, погіршення умов видобутку паливно-сировинних ресурсів, зміни суспільних потреб. Але це буде, як правило, не інфляційний, а до певної міри логічне, виправдане зростання цін на окремі товари.
Одним з найскладніших питань економічної політики є управління інфляцією. Способи управління нею неоднозначні, суперечливі за своїми наслідками.
Управління інфляцією передбачає використання комплексу заходів, які допомагають в певній мірі поєднувати зростання цін (незначний) зі стабілізацією доходів. Інструменти управління процесом інфляції різняться в залежності від її характеру і рівня, особливостей господарської обстановки, специфіки господарського механізму.
Актуальність теми курсової роботи полягає в тому що інфляційні процеси в Росії безпосередньо пов'язані з розвитком загальної соціально-економічною ситуацією і мають величезний вплив не тільки на положення в самій країні але і на її роль у світовій економіці. Отже вони потребують особливо ретельного вивчення і точній оцінці для запобігання кризі який вони могли б викликати.
Мета роботи - розглянути сутність інфляції та антиінфляційну політику розвинених країн.
Досягнення поставленої мети передбачає постановку наступних завдань:
- розкрити сутність інфляції;
- вивчити види інфляції;
- дати поняття антиінфляційної політики;
- розкрити досвід боротьби з інфляцією розвинених країн.
Джерелами інформації для написання курсової роботи були праці вітчизняних вчених і зарубіжних авторів з питань інфляції в Російській Федерації та в світі.
1 ПОНЯТТЯ ІНФЛЯЦІЇ І антиінфляційної політики
1.1 Сутність інфляції
Інфляція - це переповнення каналів грошового обігу надлишковою грошовою масою, що проявляється в зростанні товарних цін.
Реально, як економічний феномен, інфляція виникла в 20 ст., Хоча періоди помітного зростання цін бували і раніше, наприклад, в періоди воєн. Сам термін «інфляція» виник у зв'язку з масовим переходом національних грошових систем до звернення нерозмінних паперових грошей. Спочатку в економічний сенс інфляції був вкладений феномен надмірності паперових грошей і в зв'язку з цим їх знецінення. Знецінення грошей веде до зростання товарних цін. В цьому і проявляється інфляція.
Найбільш загальне, традиційне визначення інфляції - стійка тенденція до підвищення загального (середнього) рівня цін - висловлює довготривалий процес зниження купівельної спроможності грошей.
Однак таке визначення не можна вважати повним. Інфляція хоча і виявляється в зростанні товарних цін, не може бути зведена лише до чисто грошового феномена. Це складне соціально-економічне явище, породжене диспропорціями відтворення в різних сферах ринкового господарства. Інфляція являє собою одну з найбільш гострих проблем сучасного розвитку економіки в багатьох країнах світу. Незалежно від стану грошової сфери товарні ціни можуть зрости унаслідок змін в динаміці продуктивності праці, циклічних і сезонних коливань, структурних зрушень в системі відтворення, монополізації ринку, державного регулювання економіки, введення нових ставок податку, девальвації і ревальвації грошової одиниці, зміна кон'юнктури ринку, впливу зовнішньоекономічних зв'язків, стихійних лих і т.д. Отже, зростання цін викликається різними причинами. Але не всякий ріст цін - інфляція, і серед названих вище причин росту цін важливо виділити справді інфляційні.
Так, зростання цін, пов'язаний з циклічними коливаннями кон'юнктури, не можна вважати інфляційним. У міру проходження різних фаз циклу (особливо в його «класичній» формі характерній для 19-початку 20 століття) буде мінятися і динаміка цін. Їх підвищення в період буму змінюється їх падінням в фазах кризи й депресії і знову ростом в фазі пожвавлення. Підвищення продуктивності праці, при інших рівних умовах, має вести до зниження цін. Інша справа - якщо підвищення продуктивності праці в ряді галузей супроводжується випереджаючим це підвищення зростанням заробітної плати. Таке явище, іменоване інфляцією витрат, дійсно супроводжується загальним підвищенням рівня цін. Стихійні лиха не можуть вважатися причиною інфляційного зростання цін. Так, якщо в результаті повені в якій-небудь місцевості зруйновані будинки, то, очевидно, піднімуться ціни на будматеріали. Це буде стимулювати виробників будівельних матеріалів розширити пропозицію своєї продукції і по мірі насичення ринку ціни почнуть падати.
У сучасній економіці інфляція виникає як наслідок цілого комплексу причин (факторів), що підтверджує, що інфляція - не чисто грошове явище, а також економічний і соціально-політичний феномен. Інфляція залежить також від соціальної психології та суспільних настроїв. У зв'язку з цим справедливий термін «інфляційні очікування»: якщо суспільство очікує інфляцію, вона неминуче виникне. У 20 столітті інфляція стала постійним елементом ринкової економіки. Цьому сприяв цілий ряд факторів глобального порядку: швидке зростання товарного виробництва, ускладнення його структури; системи цін і соціальних трансфертів стали універсальними; змінилася практика ціноутворення під впливом монополістичних підприємств, різко знизилася сфера цінової конкуренції. Підвищення ефективності виробництва проявляється, як правило, не в зниженні цін, а в зростанні маси прибутку і доходів учасників виробництва.
Динаміка цін у бік їх збільшення - передумова, а часто вже й сама інфляція.
Зростання держвидатків і, як наслідок, дефіцит держбюджету - також причина інфляції.
Вирішальна характеристика інфляції - її величина. Історична практика показує, що чим вище інфляція, тим гірше для суспільства. Повзуча ( «нормальна») інфляція характеризується зростанням цін на 3-5% в рік; галопуюча - на 30-100% на рік; гіперінфляція - на тисячі і десятки тисяч відсотків на рік.
Інфляція - це довготривалий процес зниження купівельної спроможності грошей (підвищення загального рівня цін).
Інфляція - це підвищення загального рівня цін, що супроводжується відповідним зниженням купівельної спроможності грошей (знеціненням грошей) і веде до перерозподілу національного доходу.
Дефляція - це зниження загального рівня цін.
Інфляція є основним дестабілізуючим фактором ринкової економіки. Чим вище її рівень тим, вона небезпечніша.
Інфляція впливає на економічних агентів, хтось із-за неї виграє, хтось програє, але більшість вважають інфляцію серйозною проблемою.
Якщо порівнювати характер інфляційних процесів в умовах металевої грошової системи і в сучасних умовах, коли функціоную паперові та електронні гроші, то в період золотого стандарту інфляція виникала періодічес ........
БІБЛІОГРАФІЧНИЙ СПИСОК
1. Бабич А.М., Павлова Л.М. Фінанси: Підручник. - М .: ІД ФБК-ПРЕС, 2014. - 703 с.
2. Борисов Е.Ф. Економічна теорія: Підручник. - М .: МАУП, 2015. - 399 с.
3. Вечканов Г.С., Вечканова Г.Р. Макроекономіка. 3-е изд. - СПб., 2015. - 544 с.
4. Войтов А.Г. Економіка. Загальний курс (Фундаментальна теорія економіки): Підручник - 4-е изд., Перераб. і доп. - М .: Маркетинг, 2013. - 305 с.
5. Гальперін В.М. та ін. Макроекономіка. СПб., 2015. - 656 с.
6. Державне регулювання ринкової економіки. Під ред. Кушліна В.І. 2-е изд., Перераб. і доп. - М .: РАГС, 2013. -834 с.
7. Державне регулювання економіки. Під ред. Морозової Т.Г. М .: Юніті-Дана, 2012. - 255 с.
8. Колпакова Г.М. Фінанси. Грошовий обіг. Кредит: Учеб. посібник. - М .: Фінанси і статистика, 2012. - 448 с.
9. Курс економічної теорії: Підручник. - 4-е изд. Доп. і перераб. / Под ред. М.Н. Чепуріна, Е.Л. Кисельової. - Кіров: АСА, 2014. - 752 с.
10. Макконнелл К.Р., Брю С. Економікс. - 13-е изд. - М .: Инфра, 2012. - 392 с.
11. Макроекономіка / Под ред. Е.Яковлевой. - М .: Акалис, 2014. - 472 с.
12. Макроекономіка: Конспект лекцій. - М .: Пріор, 2012. - 410 с.
13. Матвєєва Т.Ю. Введення в макроекономіку. 5-е изд., Испр. - М .: Изд. будинок ГУ ВШЕ, 2014. - 511 с.
14. Орешин В.П. Державне регулювання економіки: Уч. Посібник - М .: Инфра-М, 2016. - 165 с.
15. Сажина М.А. Чебріков В.Г. Економічна теорія: Підручник для вузів. - М .: НОРМА-ИНФРА, 2015. - 561 с.
16. Сучасна економіка: Лекційний курс: Багаторівневе навчальний посібник. - Ростов-на-Дону: ФЕНІКС, 2014. - 312 с.
17. Фінанси: Підручник для вузів / Під ред. проф. Л.А. Дробозиной. - М .: ЮНИТИ, 2015. - 848 с.
18. Економіка: підручник. 3-е изд. перераб. і доп. / Под ред. д-ра економ. наук проф. А.С. Булатова - М .: МАУП, 2013. - 544 с.
19. Економічна теорія / під ред. А.І. Добриніна, А.С. Тарасевича: Підручник для вузів 3-тє вид. - СПб: Изд. СПб ГУЕФ - ПІТЕР, 2016. -560 с.
20. Економічна теорія: Підручник для студентів вищих навчальних закладів / За ред. В.Д. Камаева. - 6-е изд. перераб. і доп. - М .: ВЛАДОС, 2015. - 512 с.

Дивитися схожі роботи
* Примітка. Унікальність роботи вказана на дату публікації, поточне значення може відрізнятися від зазначеного.

Новости