Лампи розжарювання, люмінесцентні економки, світлодіодні лампи: що вибрати

Колись було все просто: на прилавках магазинів були представлені лампи одного виду - звичайні лампи розжарювання, що розрізняються лише по потужності

Колись було все просто: на прилавках магазинів були представлені лампи одного виду - звичайні лампи розжарювання, що розрізняються лише по потужності. Ну і в деякій мірі за розміром і за формою виконання - зі звичайним цоколем і з маленьким, так звані міньйон.

Сьогодні ситуація сильно змінилася - в магазинах присутні лампи різні не тільки за формою і розміром, але і абсолютно різні за своєю суттю.

Як говорилося в попередній статті, звичайні лампи розжарювання скоро стануть музейними експонатами. Натомість їх з'являються більш економічні - люмінесцентні і світлодіодні.

Поки що на упаковках цих ламп пишуть значення споживаної лампою потужності і потужності, еквівалентної звичайній лампі розжарювання. Можна помітити, що, наприклад, люмінесцентна лампа економка потужністю 20 Ватт по силі світла прирівнюється до звичайної лампи розжарювання потужністю 100 Ватт. Економія - 80%!

Насправді давно відомо, що звичайна лампа розжарювання має дуже низький ККД (коефіцієнт корисної дії) і велика частина споживаної нею електроенергії перетворюється в тепло, що не входить в завдання ламп освітлення.

Гаразд, в холодну пору року від включених в приміщенні ламп розжарювання випромінюється додаткове тепло. Але коли і так тепло або навіть жарко, то це тепло стає не просто марним, але і дуже небажаним.

Таким чином чималу частину грошей ми платимо постачальникам електроенергії за марно виділене тепло лампами розжарювання, включеними в наших квартирах, офісах, офісах.

Люмінесцентні лампи в великій мірі позбавлені зазначеного недоліку - в них основна частина електроенергії перетворюється за призначенням - на випромінювання світла. Вони, звичайно, теж гріються, так як це неминуче при будь-якому перетворенні електроенергії. Але вже цей нагрів не настільки значний, як у ламп розжарювання.

Використовуючи люмінесцентні лампи-економки замість звичайних ламп розжарювання, ми скорочуємо споживання електроенергії в 5 разів. Правда, і ціна на них приблизно в стільки ж разів вище. Однак на люмінесцентні лампи виробники зараз дають гарантію 2-3 роки. Якщо в цей період лампа вийшла з ладу, то можна її обміняти на нову в тому магазині, в якому була придбана. По крайней мере, справи йдуть так само в нашому місті.

Першу таку лампу я придбав років 10 назад. Дуже хотілося щоб у мене на робочому місці був денне світло. І така лампа виявилася дуже простим рішенням - викрутив з настільного світильника лампу розжарювання і вгвинтив люмінесцентну.

Однак я був відразу розчарований - світло від лампи був дуже «жорстким», сильно зміщеним в сторону синього. За яскравістю лампа начебто перевершувала вивінченную шестідесятіваттную лампу розжарювання, але від роботи при такому світлі швидко втомлювалися очі. Та й пропрацювала та лампа приблизно півроку. Коли вона згоріла, я з радістю повернув назад лампу розжарювання.

Тоді я ще не знав, що люмінесцентні лампи випускаються в трьох температурних діапазонах - холодну (або яскраве) світіння, денне світло і м'яке (жовтувате) світіння.

А може, тоді, 10 років тому, ще не були представлені всі ці три діапазону в наших магазинах. Та й такий короткий термін, який пропрацювала моя перша економка, мене зовсім не влаштовував.

Трохи пізніше асортимент економок розширився, і я придбав для свого настільного світильника лампу-економку з м'яким світінням. О! Це було вже інша справа. Світло приємний оку, при такому світлі можна довго працювати. І пропрацювала та лампа довше - близько року. На ті лампи ще не давали гарантії.

Але ось технології вдосконалилися, і лампи-економки стали довговічніше, на них почали давати гарантії. Дві таких лампи - одна в кухні, інша в люстрі в кімнаті - уже відпрацювали свій гарантійний термін (пропрацювали більше трьох років) і продовжують працювати. Тому поступово я заміняю звичні лампи розжарювання на економки.

І все ж економка економці - різниця. Кожна фірма робить такі лампи за своїми технологіями, а тому і розміри ламп сильно відрізняються, і їх форма.

І ще один нюанс розрізняє ці лампи. Одні з них загоряються відразу ж при включенні і починають відразу ж світитися за номіналом.

Інші ж спалахують через секунду-другу після включення і поступово розігріваються, виходячи на робочий режим. Такі лампи дуже не люблять, щоб їх часто включали і вимикали. У момент включення і розігріву вони працюють у важкому режимі, який не сприяє довговічності. Тому такі лампи краще ставити там, де вони працюють постійно або включаються на тривалий період.

За спектром випромінювання, як уже говорилося вище, люмінесцентні лампи діляться на три основні групи - яскраве світіння (температура світіння при спектральному аналізі лежить в межах 6500К), денне світло (температура близько 4200К) і м'яке світіння (температура 2700К).

Сьогодні з'явилися ще більш ефективні, а значить, ще більш економічні лампи - світлодіодні. За свтовой віддачі вони ефективніше звичайних ламп розжарювання в 7,5 - 10 разів.

Наприклад, світлодіодна лампа фірми MAXUS потужністю 10 Ватт по світлосилі прирівнюється до лампи розжарювання 75 Вт. А четирехваттная лампа тієї ж фірми прирівнюється до сорокаваттной лампі розжарювання.

У світлодіодних ламп та ж градація по світловому спектру випромінювання - від м'якого до яскравого.

Виробники обіцяють, що ресурс світлодіодних ламп ще більше, ніж у ламп люмінесцентних. Якщо у останніх ресурс заявлений в межах 30000 годин напрацювання, то у світлодіодних цей показник становить 50000 годин.

Та до того ж світлодіодні лампи не бояться частих включень-виключень, а це розширює сферу їх застосування. Наприклад, низьковольтні світлодіодні лампи починають застосовуватися в покажчиках поворотів, гальма, в габаритних вогнях в автомобілях.

Правда, слід зауважити, що ціна цих ламп на сьогодні в два-три рази вище, ніж у люмінесцентних. А з лампами розжарювання і порівнювати страшно - світлодіодні лампи дорожче їх в 10-20 разів.

Ось і вирішуйте, що вибрати - звичайну лампу розжарювання, яка коштує від 3 до 7 гривень і яку вам потрібно не забувати вимикати, щоб не «намотати» зайвих кіловат / годин, або ж світлодіодну лампу, яка стоїть в десять разів дорожче, але при це забути її включеною або ж спеціально залишати її включеною там, де доводиться часто проходити.

Наприклад, я поставив 9-ватну економку в передпокої і включаю її на весь вечір. Це дуже зручно в осінньо-зимовий період, коли рано темніє.

Новости