Лікування за кордоном стає доступнішим

  1. Контракт на лікування російського громадянина за кордоном
  2. Лікування за кордоном: ціни для російських громадян
  3. Фахівці про спрощену процедуру отримання медичної допомоги за кордоном для громадян РФ
  4. Проблемні питання
  5. Лікування за кордоном: що дає спрощена процедура
  6. Які переваги дає лікування раку в Ізраїлі
  7. Лікування раку в Ізраїлі: ціни нижче світових
  8. Як отримати інформацію про можливості лікування за кордоном

Найдорожче, що є у людини - це її здоров'я. На жаль, в наш час нерідко буває так, що ці слова слід розуміти буквально, і здоров'я виявляється настільки дорогим, що дозволити його собі може не кожен пацієнт, що страждає на серйозне захворювання.

Зміст статті:

Всі, хто стикається з необхідністю отримати лікування складної патології або навіть обстеження, відзначають дуже високі ціни - і навряд чи з цим можна щось вдіяти, так як сучасна медицина високотехнологічна і дуже затратна, і для забезпечення результату при складному захворюванні неможливо, як це було раніше, обійтися фонендоскопом і інтуїцією доктора Всі, хто стикається з необхідністю отримати лікування складної патології або навіть обстеження, відзначають дуже високі ціни - і навряд чи з цим можна щось вдіяти, так як сучасна медицина високотехнологічна і дуже затратна, і для забезпечення результату при складному захворюванні неможливо, як це було раніше, обійтися фонендоскопом і інтуїцією доктора. Це не означає, що доктора гірше, ніж були 100 років тому, аж ніяк - лікарі зараз можуть дуже багато, то, що 100 років тому було однозначним смертельним вироком, але за умови, що для надання допомоги є все необхідне, в тому числі і високий рівень підготовки. Що ж робити в такій ситуації? Хіба можливо лікування за кордоном, якщо навіть вдома воно коштує занадто дорого?

Як не дивно, але можливість отримати лікування за кордоном може забезпечити російську державу. На цьому варто зупинитися докладніше.

Контракт на лікування російського громадянина за кордоном

На заключному засіданні Ради Російської Федерації були розглянуті законопроекти, спрямовані на забезпечення медичним обслуговуванням пацієнтів, які потребують високотехнологічної медичної допомоги і страждають рідкісними хворобами. Згідно з прийнятими поправками до закону «Про контрактну систему в сфері закупівель товарів, робіт, послуг для забезпечення державних і муніципальних потреб» організацію лікування за кордоном пацієнтів, які страждають рідкісними захворюваннями і / або які потребують допомоги, яку не роблять на території Росії, бере на себе Міністерство охорони здоров'я РФ. Процедура складання контракту на лікування за кордоном російського громадянина при цьому спрощується.

Для того щоб пацієнтові відправитися, скажімо, на лікування в Ізраїль, збирається комісія, яку створює російське Міністерство охорони здоров'я. У складі цієї комісії присутні як медичні фахівці, так і чиновники Міністерства охорони здоров'я. На комісії окремо розглядається кожен випадок, беруться до уваги такі аспекти:

  1. Чи є дійсно цей випадок рідкісним захворюванням, що створює неординарні вимоги до організації діагностичного та лікувального процесу?
  2. Чи справді в російських клініках відсутні можливості лікування даного захворювання (чи є фахівці необхідної кваліфікації, виробляються чи або надходять чи з-за кордону потрібні лікарські препарати, чи є необхідна для діагностики та лікування апаратура, чи застосовується метод лікування, який би найбільшу результативність і т. д.)?

Після вивчення ситуації і негативної відповіді на питання, сформульовані вище, приймається рішення про необхідність лікування громадянина РФ за кордоном, і якщо питання вирішується в позитивному сенсі, пацієнт отримує можливість такого лікування. Важливо, що при цьому високотехнологічна зарубіжна медична допомога буде оплачена державою, для чого створюється спеціальна програма.

Лікування за кордоном: ціни для російських громадян

В даний час вже існує можливість оплати російською державою високотехнологічної медичної допомоги для своїх громадян навіть у тому випадку, коли вона не входить в програму обов'язкового медичного страхування. Однак зараз це складна процедура, що може бути критичним для тих випадків, коли дуже важливий часовий фактор - а слід зазначити, що важливий він завжди, коли мова йде про складні, важких захворюваннях, наприклад, про онкологічні. Якщо необхідна високотехнологічна медична допомога не є частиною медичного страхування, оплата відбувається наступним чином: ФОМС спочатку переводить необхідні суми до федерального бюджету, звідки вони надходять безпосередньо на фінансування лікування за кордоном.

Тепер ситуація змінюється: Рада Федерації РФ на своєму заключному засіданні схвалив поправки до закону «Про обов'язкове медичне страхування в Російській Федерації» і Бюджетний кодекс, які обумовлюють пряме фінансування високотехнологічної медичної допомоги за кордоном для громадян РФ з фонду обов'язкового медичного страхування безпосередньо. Ця програма почне діяти з 2017 року. Обумовлюється при цьому, що реєстр видів високотехнологічної медичної допомоги буде затверджений Міністерством охорони здоров'я РФ.

Фахівці про спрощену процедуру отримання медичної допомоги за кордоном для громадян РФ

Наведемо кілька думок, висловлених експертами про те, наскільки нові правила спрощують звернення громадян РФ за високотехнологічної медичною допомогою до закордонних клінік:

«Ліга захисників пацієнтів», президент Олександр Саверський: «Тепер закон приведений до здорового глузду. Треба було це робити спочатку. Ще й з ліків не завадило б те ж саме зробити. Людей лікують тим, що дешевше, а не тим, що потрібно. Нарікань дуже багато з цього приводу йде. У медицині багато своїх особливостей: дешевше - не означає, що це добре. Це не канцелярські товари ».

Комітет Державної Думи РФ з охорони здоров'я, член комітету Салія Мурзабаева: «Спрощений порядок виправданий, тому що на кону стоїть життя людини. І коли методи і технології у нас або поки не впроваджені, або знаходяться на стадії апробації, а за кордоном є вже клініка, яка надає таку допомогу, головний спеціаліст МОЗ може прийняти рішення про цільове направлення пацієнта. І це не буде одноосібне рішення ».

Сенатор Галина Карелова зазначає, що тепер набагато більше людей зможуть отримати високотехнологічну допомогу, так як вона стає значно доступнішою.

Проблемні питання

Незважаючи на те, що значно спрощена процедура звернення за медичною допомогою за кордон відкриває можливості для величезного числа пацієнтів, є ряд питань, які вимагають пильної уваги і вирішення. Так, необхідність виконання чинного закону про державні закупівлі диктує певні єдині для всіх вимоги до учасників аукціону. Але якщо мова йде про рідкісний захворюванні, то пропонувати високотехнологічну допомогу можуть лише одна-дві клініки в світі. Це дуже ускладнює проведення процедур, регламентованих законодавством Російської Федерації.

Експерти також відзначають, що коло медичних установ, в яких виявляються ті види високотехнологічної допомоги, які неможливо отримати в Росії, вельми обмежений, що унеможливлює проведення передбаченого законодавством аукціону. Проте, фахівці сходяться на думці, що поправки, які пройшли схвалення верхньої палати Думи, дають можливість вирішити цю проблему, і вона не стане перешкодою в отриманні громадянами необхідного лікування.

Лікування за кордоном: що дає спрощена процедура

Одна з найбільш актуальних проблем, що стоїть перед російської медициною - лікування онкологічних захворювань. Вкрай серйозного, першочергової уваги вимагають дві проблеми:

  1. Рання діагностика. Загальновідомий той сумний факт, що більшість пацієнтів з онкологічними захворюваннями вперше звертаються до лікаря, маючи середню або навіть пізню стадію злоякісної пухлини. У той же час сучасна онкологія має широкі можливості лікування більшості пухлинних хвороб за умови їх раннього виявлення. Ранні стадії раку цілком успішно лікуються - саме в цьому полягає велика частина успіху лікування раку за кордоном.
  2. Впровадження в клінічну практику сучасних високотехнологічних методів лікування онкологічних захворювань. При загальному досить високому рівні підготовки російських фахівців, більшість клінік не має коштів (від апаратури до ліків), що дозволяють лікувати пацієнтів у відповідності з тими протоколами, які прийняті в країнах з високорозвиненою онкологією (наприклад, в Ізраїлі).

Ізраїль постарався зробити свою медицину максимально доступною для росіян: тут немає мовного бар'єру і максимально полегшена можливість організації лікування, зокрема, немає необхідності оформлення візи. Головна проблема лікування в Ізраїлі - ціни, які хоча і нижче середньосвітових, але, тим не менш, досить високі для більшості росіян.

Нові поправки роблять доступнішими лікування онкології в Ізраїлі: ціни залишаються як і раніше високими, але пацієнт, який взяв участь в програмі, більше не повинен оплачувати лікування самостійно.

Які переваги дає лікування раку в Ізраїлі

Ізраїльська   онкологія   представлена ​​найбільш сучасними і прогресивними методами лікування всіх видів злоякісних пухлин, а тому числі і експериментальними Ізраїльська онкологія представлена ​​найбільш сучасними і прогресивними методами лікування всіх видів злоякісних пухлин, а тому числі і експериментальними. Онкологічні центри Ізраїлю пропонують всі передові методи діагностики раку. У цій країні найвищі показники виліковності раку, і йде постійна робота над тим, щоб домагатися все кращих і кращих результатів.

Пріоритет ще і в тому, що на лікування раку в Ізраїлі ціни встановлені настільки демократичні, наскільки це взагалі можливо - вони на 30-40% нижче того, що пропонують клініки інших країн такого ж рівня, що і у ізраїльських онкоцентрів. Це має значення в тому числі і для російських федеральних програм: в даний час це кращі пропозиції на ринку високотехнологічних медичних послуг, що не може не враховуватися.

Важливо відзначити, що в Ізраїлі високі показники виліковності раку вище інших для всіх стадій, в тому числі і пізніх стадій пухлин, що особливо актуально для пацієнтів з Росії.

Незважаючи на те, що в прийнятій програмі укладення контракту на лікування пацієнта не передбачає вибору їм самим клініки для лікування за кордоном, безсумнівно, переваги лікування раку в Ізраїлі будуть враховані тими експертами, які відповідальні на прийняття такого рішення.

Ще одним важливим фактором на користь ізраїльської медицини є повна прозорість і готовність дотримати всі умови, висунуті російським законодавством в таких випадках.

Лікування раку в Ізраїлі: ціни нижче світових

Сфера медичного туризму - одна з пріоритетних для Ізраїлю. Державою робиться все необхідне для того, щоб ціни на лікування раку в Ізраїлі залишалися на рівні, доступному для якомога більшої кількості людей. На порівняно невеликій території в Ізраїлі розташована велика кількість величезних медичних комплексів, де пацієнти не тільки з цієї країни, але з багатьох країн як ближнього, так і далекого зарубіжжя отримують високотехнологічні види допомоги, вибираючи Ізраїль з двох причин:

  1. Лікування раку в Ізраїлі ціни має більш доступні, ніж в будь-якій іншій країні, яка має настільки ж високим рівнем онкології (США, Німеччина, Швейцарія);
  2. Лікування раку в Ізраїлі високоефективно, і далеко не всі клініки в світі можуть похвалитися тими ж можливостями, які є у ізраїльських онкологів.

Як отримати інформацію про можливості лікування за кордоном

Якщо ви або хтось із ваших близьких потребує лікування і / або діагностики за кордоном, ви завжди можете зв'язатися з нами для отримання найбільш повної інформації по даному питанню. Для встановлення контакту заповніть, будь ласка, форму, розміщену на сайті - вказавши зручні для вас контакти і коротко описавши проблему. Спеціаліст медичного центру, що володіє російською мовою, зв'яжеться з вами протягом однієї доби. Йому можна задати будь-які питання, в тому числі і що стосуються передбачуваної вартості лікування - він допоможе визначити її для конкретного випадку. Також можлива організація попередньої консультації з експертом по наявному захворювання на підставі наявних медичних документів.

Що ж робити в такій ситуації?
Хіба можливо лікування за кордоном, якщо навіть вдома воно коштує занадто дорого?

Новости