Ловля на мікроджиг для початківців

  1. Вудилище для мікроджига
  2. волосінь
  3. повідці
  4. Котушка для мікроджига
  5. Мікроджіговие приманки
  6. Мікроджіговие проводки
  7. Де ловити мікроджига

Вітаю вас шановні рибалки. Сьогодні рівно місяць мого блогу, так що це, можна сказати ювілейна стаття, статті та далі виходитимуть досить часто, тому не забувайте підписуватися на розсилку RSS , Або вступайте в групу ВК (вона справа в сайдбарі), що б бути в курсі всіх подій та конкурсів блогу.

Я сподіваюся що не дарма намагався, і ця стаття допоможе новачкам в такій непростій справі, як мікроджиг.

На сьогоднішній день, вид лову мікроджиг, все далі і далі віддаляється від ультралайтової риболовлі. Більшість рибалок давно не відносять цей спосіб лову до ультралайти, і на те є свої причини.

Справа в тому, що зараз проводяться різні вудлища, котушки, приманки, що мають строгу позначку мікроджиг. До того ж вага приманок найчастіше не досягає 5 грам, що робить цей спосіб окремим ще більш легким видом лову, ніж ультралайт.

до змісту ↑

Вудилище для мікроджига

Як я вже говорив, в мікроджига використовуються спеціальні вудилища, які мають дуже швидкий лад. Завдяки строю, таким вудилищем дуже добре робити підсічку, так як пащу хижака пробивається на раз.

Так само швидкий лад, дає відмінну чутливість при проводці. Так як таким способом ловлять не надто активну рибу, кожен стусан, повинен бути миттєво реалізований в підсічку, поки риба не зрозуміла що до чого, тому м'яким вудилищам, немає місця в мікроджига.

Вудилища для мікроджига мають довжину трохи більше 2.3 метра. Ця довжина оптимальна для риболовлі в місцях, де заважають кущі, а так же таким вудилищем, при необхідності, можна досить далеко закинути приманку.

Супер швидкий лад досягається вклеєною вершинкой. Сам спінінг зазвичай складається з двох частин. У верхню частину вклеєна невеликий шматочок м'якої вершинки, таким чином, досягається понад швидкий лад. Вклеєний шматок, найчастіше відрізняється за кольором від решти вудилища.

Вклеєний шматок, найчастіше відрізняється за кольором від решти вудилища

Вершинки у мікроджігових вудилищ, бувають двох видів, це «тубулар» і «солід». Вершинка «тубулар», порожня всередині, і досить товста. Ці вершинки хороші тим, що мають дуже велику жорсткість, завдяки цьому, клювання передається безпосередньо в руку.

Так само такі вершини досить міцні, і дозволяють закидати приманки не побоюючись зламати вершину. Виводити рибу цими вудлищами теж дуже зручно, так як всі ривки швидко гасяться жорсткої вершинкой.

Вершинки «солід» більш тонкі і ніжні. Відстежувати всі нерівності дна, краще за вершинке, так як вона досить м'яка, і візуально передає всі нерівності. Вудлищами «солід», закид потрібно робити якомога акуратніше, так як тонка вершинка може зламатися. Теж саме стосується і виведення.

Взагалі закидати приманки і виводити рибу мікроджіговимі вудлищами, потрібно дуже обережно і бажано не доходити до верхньої межі тесту на 1 грам. Тобто є ваш спінінг тестом від 0.5 до 5 грам, найважча приманка повинна бути 4 грами. І вже тим більше не здумайте піднімати рибу на вудилище, навіть найменшу.

до змісту ↑

волосінь

Ще кілька років тому, точилися суперечки, яку волосінь використовувати для лову мікроджига. Сьогодні ж більшість рибалок сходиться на думці, що це повинна бути плетінка, так як вона не має розтягування. Саме розтягнення волосіні грає велику роль при лові. Як я говорив вище, при мікроджига дуже важлива чутливість.

Багато хто вважає, що на мікроджиг ловлять в основному дрібниця, і перевагу краще віддавати тонким волосінь, однак як показує практика, в улові мікроджига, лише 35% дрібної риби, а це дає ще один плюс плетеному шнурі, тому що його розривна навантаження набагато більше ніж у монолески.

Багато хто вважає, що на мікроджиг ловлять в основному дрібниця, і перевагу краще віддавати тонким волосінь, однак як показує практика, в улові мікроджига, лише 35% дрібної риби, а це дає ще один плюс плетеному шнурі, тому що його розривна навантаження набагато більше ніж у монолески

Сьогодні на ринку представлена ​​нова моноліска, яка не має розтягування. Поки навколо цього дива точаться суперечки, і особисто я не пробував її. Але якщо все виявиться, так як стверджує виробник, а стверджує він, що ця волосінь при маленькому діаметрі має хорошу навантаження на розрив, тоді я думаю, ця нитка витіснить плетінки з ринку взагалі.

Це пов'язано з тим, що ця волосінь виглядає, так само як і моноліска, тобто вона має гладке покриття. А це означає, що вона не буде псувати кільця вудилища, закид буде виходити більш далеким, до того ж ціна її набагато менше ніж у шнура.

до змісту ↑

повідці

При ловлі на мікроджиг, необхідно застосовувати повідці, так як щука і окунь, можуть відкусити тонку плетінку. До того ж при лові на каменях і ракушняку, основна волосінь сильно стирається. Якщо в спінінгу при лові щуки зазвичай використовують металеві повідці, то в мікроджига кожен грам грає велику роль.

Тому рибалки використовують флюорокарбон. Зазвичай береться відрізок близько метра, і прив'язується до основної жилки на вузол. Такий монтаж дозволяє не стиратися плетінці, а завдяки міцності флюорокарбона, навіть великий щуку не вдасться його перекусити.

Такий монтаж дозволяє не стиратися плетінці, а завдяки міцності флюорокарбона, навіть великий щуку не вдасться його перекусити

Товщина повідця з флюорокарбона, не має великого значення, так як в воді він не бачимо, і вибирають цю волосінь, орієнтуючись на вантажопідйомність. Довжину підбирають виходячи з глибини місця лову, чим коротше буде такий повідець, тим менше вузол буде розбиватися об кільця вудилища.

до змісту ↑

Котушка для мікроджига

Якості котушки потрібно приділити особливу увагу. По-перше як і в будь-який ультралайтової ловлі у котушки повинен бути дуже чутливий фрикціон, а при використанні таких делікатних вудилищ як в мікроджига, це є чи не найважливішим фактором.

По-друге, котушка повинна бути максимально легкою, так як закидати доводиться часто, від важкої снасті у вас швидко втомляться руки. На збалансованість снасті так само варто звертати увагу при підборі котушки для мікроджига.

На збалансованість снасті так само варто звертати увагу при підборі котушки для мікроджига

По-третє котушка повинна досить далеко закидати оснастку, при лові мікроджига, бувають ситуації, коли потрібно дальній кидок. У риболовецькому світі ходять чутки, що чим більше шпуля, тим далі виходить занедбаність. Насправді, це не зовсім так. При великий шпулі і маленькому передньому кільці закид буде не таким далеким.

Це обумовлено зайвим тертям волосіні про кільце, тому вибираючи котушку для будь-якого вудлища, потрібно брати шпулю, діаметр якої, буде дорівнює двом діаметрам кільця. Це оптимальний варіант, так як при більшій шпулі, волосінь буде сильніше тертися об кільце, а при меншій, що здавалося б, ідеальний варіант, підвищене тертя буде на самій шпулі.

до змісту ↑

Мікроджіговие приманки

Як ви вже зрозуміли, в мікроджига використовуються такі ж приманки, як і в звичайному Джизі, з тією лише різницею що вони значно легше. Для ефективної лову, слід використовувати не джиг головки, а важки чебурашки з авсетнимі гачками.

Це обумовлено тим, що неактивна риба, схопила приманку з джігголовкой, відразу зрозуміє, що з кормом, що щось не так, тому що відчує вагу головки. При використанні чебурашек, риба відразу не відчує ваги, і у риболова буде кілька секунд на підсічку.

При використанні чебурашек, риба відразу не відчує ваги, і у риболова буде кілька секунд на підсічку

Що стосується самих приманок, це все ті ж твістери, різні віброхвости, рачки, в загальному, все силіконові прийми, як і в Джизі тільки в мініатюрі. Так само зустрічаються поролонові рибки, і різні тонуть мушки.

до змісту ↑

Мікроджіговие проводки

Проведення у мікроджига, в більшості своїй спонтанні. Буває, що ловлять і звичайної джиговой сходинкою, і тягнуть приманку по дну невеликими ривками, іноді навіть роблять швидкісну проводку як з вертушкою.

Якусь універсальну проводку неможливо порадити, в різний час, на різних водоймах, рибі потрібна певна проводка, яка підбирається досвідченим шляхом. І якщо ви сьогодні підібрали ключик до серця риби, то відмінний улов вам забезпечений.

Важливо пам'ятати, що знайшовши заповітну проводку, не потрібно намагатися її повторити в точності як в той раз, коли у вас трапилася клювання. Навіть якщо вам вдалося витягнути рибу, проводка повинна завжди відрізнятися, змінюйте частоту посмикувань, швидкість, висоту підйому, якщо ловите сходинкою, комбінуйте різні проводки, в кінці кінців, пам'ятайте що жодне підводне тварина, не поводиться одноманітно і тоді все у вас вийде .

до змісту ↑

Де ловити мікроджига

Здавалося б, така легка снасть, підходить тільки для стоячих водойм, але ловити мікроджига можна на кожному кроці, де є риба. Якщо ви на великій річці, це буде прибережна зона зі слабкою течією, заплави, плеса.

На малих річках місце для лову знайти ще простіше, так як найчастіше глибина там невелика, і іноді можна побачити де стоїть риба, або знаходиться яма. Озеро взагалі величезний полігон для випробувань проводок, пошуку ям і риби, адже без течії знайти яму легкої приманкою не складає труднощів.

Сподіваюся, що досить докладно пояснив, що таке мікроджиг, але якщо все ж у вас залишилися якісь питання чи поправки, пишіть їх в коментарях.

Новости