Magnete neodymium - magnet super si ata e bëjnë

Një objekt ose material që ka një fushë magnetike quhet magnet. Ekzistojnë disa ndryshime, për shembull, është një elektromagnet. Një fushë magnetike krijohet për shkak të fuqisë së rrymës që rrjedh nëpër mbështjelljet e bakrit dhe krijon një induksion magnetik ose fushë magnetike në skajet e bërthamës. Pa furnizim me energji, një magnet i tillë nuk do të funksionojë dhe fusha magnetike do të zhduket. Një magnet i përhershëm ka fushën e vet magnetike pa konsumuar energji të jashtme në formën e energjisë elektrike, një magnet është bërë nga materiale ferromagnetike që mbajnë magnetizimin e mbetur për një periudhë të gjatë kohore.

Një magnet i përhershëm ka fushën e vet magnetike pa konsumuar energji të jashtme në formën e energjisë elektrike, një magnet është bërë nga materiale ferromagnetike që mbajnë magnetizimin e mbetur për një periudhë të gjatë kohore

Magnet e përhershme janë bërë nga ferromagnete të ndryshme. Magnetat më të thjeshtë dhe më të zakonshëm janë magnet për ferrite, ato janë ngjyrë të zezë dhe kanë kosto të ulët. Një gjeneratë e re e magneteve të përhershme u shfaq në fund të shekullit 20. Supermagnete të rralla të tokës në përbërjen e tyre janë elemente të rralla të tokës, të tilla si Nd-neodymium, Sm-samarium, Co-kobalt dhe të tjerët. Përkundër kostos së tyre të lartë, magnete të tilla janë përhapur gjerësisht për shkak të pronave të tyre. Për shembull, një magnet i përhershëm i bazuar në neodimium ( Magnet neodymium ) ka induksion ose forcë magnetike 10 herë më shumë se një magnet ferrite dhe rezistencë ndaj demagnetizimit ~ 2% për 10 vjet, kjo do të thotë që në 100 vjet të përdorimit të një magnet, do të humbasë vetëm 20% të forcës së saj! Magnet më të njohura të tokës së rrallë janë neodymium, teknologjia e prodhimit është komplekse. Ato janë bërë nga sinterizimi i aliazhit NdFeB në një furre me vakum në një temperaturë prej 1200 gradë dhe janë veshur me një shtresë argjendi me anti-korrozioni (Ni-Cu-Ni). Magnetet që rezultojnë mund të kenë një induksion magnetik deri në 330 kJ / m. Fuqia e magneteve neodymium tejkalon peshën e vet njëqind herë, për shembull, një magnet neodymium që peshon 1 kg mund të ketë një forcë lëvore prej 150 kg. E njëjta magnet nga ferriti do të jetë 10 herë më i dobët. Magnet neodymium për shkak të madhësisë së tyre të vogël, forcës së lartë magnetike dhe rezistencës ndaj demagnetizimit filluan të përdoreshin në teknologji ushtarake dhe të lartë në industri të ndryshme si pajisje kompjuterike, ilaçe, instrumente precize, gjeneratorë të erës, telefona celularë, ndarës, akustikë dhe të tjerë. listën e magnetëve të përhershëm.

Ju mund të njiheni me magnet neodymium në vend http://megamag.in.ua