Материјали за мачки. Плетенка како мора да има додаток за одење

Независни прошетки на мачка / мачка на улица (слободен опсег) не се безопасни и често се смртоносни за вашите миленици Независни прошетки на мачка / мачка на улица (слободен опсег) не се безопасни и често се смртоносни за вашите миленици. Опасностите што очекуваат мачки на улица: кучиња, коловози и автомобили, човек кој не сака мачки (кој лесно може да удира, погоди), други мачки, разни болести (вклучувајќи болести кои се фатални и болести кои се пренесуваат на луѓе), кражба украдена мачка (особено мачки од оние раси кои се отворени за сертификација (на пример: Курил бобтал, сибирски))). Мачките и мачките имаат болести кои се асимптоматски и се пренесуваат преку каснувања, гребнатини, сексуално, како и капки во воздухот. И сите "шарм" и симптоми на болеста може да се видат само со ослабен имунитет или да се разбере дека животното боли, само со загуба на ѓубре во мачката или самите животни.

Некои сопственици сакаат да одат на мачката на балконот. Ова е многу опасно, бидејќи мачката, фасцинирана од она што го видел на улица, често скока. И покрај тоа што може да падне и да слета на нозе, висината на неколку спрата често се покажува како фатална. Некои сопственици сакаат да одат на мачката на балконот

Затоа, препорачуваме да ја научиме мачката / мачката да се подигне и да оди на поводник.

Современиот начин на живот понекогаш нè тера да го однесеме нашето милениче со нас во земјата, на одмор пат, во случај на потег, и секако на ветеринар. Во сите овие случаи (и во други слични случаи) препорачуваме да ставите искористување на мачката / мачката - тоа ќе ја гарантира неговата / нејзината безбедност и Вашиот мир на умот. Тие одат мачки на посебно затегнување, јака со врвка не е погодна за ова, бидејќи мускулите на вратот на мачокот се многу послаби од оние на кучето. Мачката нема да може да скокне од правилно избраниот каиш (има два прста меѓу ременот и телото). Една млада мачка брзо ќе се навикне на оваа муниција, но со возрасно лице ќе мора да работи напорно (сепак, ќе има желба и сè ќе работи).

Што да се избере.

Прицврстување и поврзување со него може да се купи во секое складиште за миленичиња Прицврстување и поврзување со него може да се купи во секое складиште за миленичиња. При изборот потребно е да се разгледа:

1. така што материјалот е светлина (памук, најлон) и мека, бидејќи мачките се многу чувствителни, груби температури може да предизвикаат непријатност;

2. Јакост на материјалот од кој се прави затегнување и врвка (особено ако имате голема мускулна мачка (или мачка));

3. должина на поводник; поводот мора да биде доволно долг - најмалку два метра, така што вашето домашно милениче може слободно да се движи во една интересна насока (тој може да работи, да скокне). Oochen лесен за користење каишки - рулет дизајниран за кучиња од мали раси.

Како да се научи на мачка да искористување со поводник.

Неопходно е да се научи мачката во неколку фази: прво, животното се навикнува Неопходно е да се научи мачката во неколку фази: прво, животното се навикнува   Нова ставка - оставете ја температурата во близина на вашите омилени места за мачка Нова ставка - оставете ја температурата во близина на вашите омилени места за мачка. Потоа обидете се да носите ремени; облекување - го одвлекува вниманието на мачката кон фаќање, игри, третира; пука само кога мачката се смири. Одвреме-навреме носете муниција, прицврстувајќи ги овие моменти на нешто пријатно (на пример, пред хранење), постепено зголемување на времетраењето. Откако мачката се навикне на темпераментот и поминува низ куќата мирно во неа, може да почнете да ја навикнувате на поводник. Принципите се исти како и за тренингот за искористување. Сопственикот не треба да ја повлече мачката зад него, туку да ја следи, обиди се да ја интересира играта. Треба да се обидете да ја повикате во насока во која сакате. Продолжете да тренирате се додека мачката не почне професионално да се движи со појас, а потоа да ја однесете надвор . ЗАПОМНЕТЕ: бучавата и кучињата ги исплашат мачката. Не се лути ако мачката одбие да оди, ја гали и нека се навикне на она што се случува.

Одење

Сега неколку зборови за тоа како да одиме мачка / мачка Сега неколку зборови за тоа како да одиме мачка / мачка. Вашето домашно милениче конечно се навикна на искористување со поводник - сега е време да го однесете до првата прошетка во неговиот живот. Изберете осамено место во паркот (во шумата во земјата), во спротивно куче / мачка може да биде заплашена од кучиња, возила што минуваат или голема толпа луѓе. Постигнување на место, почекајте. Во никој случај не го присилувајте животното насилно, не брзајте, дозволете ми да донесам одлука сама. Запомни, со текот на времето, таа е мачка / мачка која ќе те пешачи - тој / таа ќе оди онаму каде што сака и ќе го следиш. Прифатете го фактот дека, за разлика од кучињата, мора да ја следите мачката, а не мачката зад вас.

И во заклучок: апсолутно мнозинство мачки може да се научи да оди (прошетки, патувања), но крајно агресивни или нервни мачки се уште е подобро да не одиме уште еднаш.

И некои слики:

И некои слики:

Автор: Валентина Миронова (одгледувалиште Курил Бобтаил " Ѕвездата пушеше "). Фотографии на одгледувачницата "Ѕвезда на курилите" и една слика од одгледувалиштето "Легендата за Бајкал".

За да ги сретнете миленичињата на Валентина и да ги видите мачиња, кликнете на името на питомецот " Ѕвездата пушеше "