Mediascope визначила найпопулярніший російський телеканал 2017 року

  1. «Перший» тільки другий
  2. «П'ятий» вже четвертий
  3. Цільові показники
  4. Рекламні продажу

«Перший» тільки другий   Серед всіх глядачів старше чотирьох років середньодобова частка аудиторії каналу «Росія 1» в 2017 році склала майже 13,2%, свідчать результати телевимірювань дослідницької компанії Mediascope (дані надані РБК одним з її клієнтів - компанією ECI Media Management)

«Перший» тільки другий

Серед всіх глядачів старше чотирьох років середньодобова частка аудиторії каналу «Росія 1» в 2017 році склала майже 13,2%, свідчать результати телевимірювань дослідницької компанії Mediascope (дані надані РБК одним з її клієнтів - компанією ECI Media Management). У «Первого канала» середньодобова частка аудиторії серед усіх глядачів старше чотирьох років в минулому році дорівнювала, за інформацією Mediascope, 12,1%. Таким чином, другий рік поспіль «Росія 1» стала найпопулярнішим федеральним телевещаталем країни, знову обігнавши колишнього багаторічного лідера - «Перший канал».

За підсумками 2016 року серед усіх глядачів старше чотирьох років середньодобова частка «Росії 1» перевищила 12,9%, «Першого» - 12,7%. Таким чином, в 2017 році розрив між двома мовниками збільшився. Середньодобова частка флагманського каналу ВГТРК виросла в минулому році на 0,24 п.п., «Першого» - навпаки, знизилася на 0,3 п.п.

У 2017 році «Росія 1» щомісяця обганяла «Перший канал» по середньодобовій частці аудиторії серед усіх глядачів старше чотирьох років, констатував ще в грудні РБК на основі вимірів Mediascope за січень-листопад. У грудні ситуація не змінилася.

Представники «Первого канала» і ВГТРК не відповіли на запити. Раніше в дирекції громадських зв'язків «Першого» заявляли, що перевага «іншому каналу» дає нічний телеперегляд, репрезентативність і чистоту якого канал обговорює з вимірником. Зате «Перший», запевняв його представник, створює «найяскравіші і значущі ефірні події».

«П'ятий» вже четвертий

Третє місце серед всіх федеральних мовників за популярністю у всіх глядачів старше чотирьох років за підсумками минулого року займає належить холдингу «Газпром-Медіа» НТВ. Його середньодобова частка цієї аудиторії в минулому році наблизилася до 9,4%, збільшившись на 0,06 п.п., випливає з даних Mediascope. Гендиректор НТВ Олексій Земський зазначив, що 2017 рік став для каналу «революційним»: зокрема, за словами Земського, НТВ вдалося омолодити свою аудиторію.

Четвертим за популярністю мовником став входить в Національну медіа групи «П'ятий канал», який випередив у 2017 році ТНТ ( «Газпром-Медіа»). У «П'ятого» середньодобова частка аудиторії серед усіх глядачів старше чотирьох років зросла за рік на 0,29 п.п., до 6%, у ТНТ - навпаки, знизилася на 0,78 п.п., до трохи більше 5,2 %.

Представник «П'ятого» пояснив зрослу популярність каналу зміною ефірної сітки, запуском серіалу власного виробництва «Свої» (стартував в кінці листопада), а також «ребрендингом новинного блоку». У минулому році Національна медіа група об'єднала новинні служби належать їй РЕН ТВ, «П'ятого каналу» і газети «Известия» на базі мультимедійного інформаційного центру «Известия».

Прес-служба ТНТ не надала свій коментар.

Цільові показники

Дані в самій загальній аудиторії - все глядачі старше чотирьох років - дозволяють порівнювати між собою мовників, оскільки кожен з них працює на свою цільову аудиторію. Серед цих глядачів п'ять найпопулярніших мовників в 2017 році продемонстрували динаміку, аналогічну загальної для всіх аудиторії, свідчать вимірювання Mediascope.

«Росія 1» до 2018 року орієнтувалася на глядачів старше 25 років. І в цій цільової аудиторії її середньодобова частка також зросла: з майже 14% в 2016-м до 14,3% в 2017-м. З січня цього року цільовою аудиторією «Росії 1» стали вже глядачі старше 18 років. Уже багато років у цій цільовій аудиторії працює НТВ. Його середньодобова частка серед глядачів в цій віковій групі в 2017 році також незначно зросла - на 0,05 п.п., до 9,9%.

«Перший канал» свої програми адресує глядачам 14-59 років, і в цій цільової аудиторії мовник також зафіксував зниження середньодобової частки: 10,8% в 2017-м проти 11,8% в 2016-м.

З падінням середньодобової частки своєї цільової аудиторії - глядачі 14-44 років - зіткнувся і ТНТ. Якщо за підсумками 2016 року ця були 11,4%, то за підсумками 2017 го - лише 10,6%. «П'ятий канал», що працює для глядачів 25-59 років, навпаки, збільшив в минулому році середньодобову частку своєї цільової аудиторії на 0,27 п.п., до 6,2%.

Рекламні продажу

Зростання або зниження глядачів впливає на фінансові показники каналів, оскільки реклама на ТБ продається по так званим пунктами рейтингу, що відображає число глядачів, які побачили стандартний 30-секундний рекламний ролик.

За весь 2017 рік даних про продаж реклами в натуральному вираженні поки що немає. Але з підрахунків групи Publicis Media Russia на основі телевимірювань Mediascope слід, що в січні-листопаді минулого року «Росія 1» надала рекламодавцям в федеральному ефірі (коли один і той же ролик показується в усіх містах мовлення) 192,7 тис. Пунктів рейтингу в своєї цільової аудиторії, що на 1% менше, ніж роком раніше. У «Первого канала» цей показник знизився на 12%, до 135,4 тис. Пунктів рейтингу, у НТВ - на 4%, до 176,6 тис. Пунктів рейтингу, у ТНТ - на 11%, до 120,3 тис. пунктів. З найбільш популярних федеральних мовників позитивна динаміка була зафіксована лише на «П'ятому каналі» - він запропонував рекламодавцям в січні-листопаді 2017 року 94,1 тис. Пунктів рейтингу, що на 8% більше, ніж за аналогічний період 2016- го.

Компенсувати падіння рекламних продажів в натуральному вираженні мовники можуть підвищенням розцінок. Скласти уявлення про доходи телеканалів можна буде лише через кілька місяців, коли у відкритих джерелах з'явиться звітність головних компаній телекомпаній по РСБУ.

05.01.2018. РБК

Новости