Медведєв і Арипов затвердили угоду про будівництво АЕС в Узбекистані

Підписання угоди. Фото з сайту Rosatom.ru

Прем'єр-міністри Росії і Узбекистану Дмитро Медведєв і Абдулла Арипов підписали міжурядову угоду про будівництво в Узбекистані атомної електростанції за російським проектом. Про це повідомляє офіційний сайт корпорації «Росатом».

Згідно з документом, сторони співпрацюватимуть в проектуванні і будівництві на території Узбекистану, а також запуску і експлуатації атомної електростанції, що складається з двох енергоблоків на основі енергетичного реактора за російським проектом потужністю кожного енергоблоку до 1,2 ГВт.

Церемонія підписання пройшла в Будинку прийомів уряду Росії за підсумками засідання міжурядової комісії з економічного співробітництва Росії та Узбекистану.

В кінці травня поточного року генеральний директор російської держкорпорації «Росатом» Олексій Лихачов після зустрічі з президентом республіки Шавкатом Мірзіёевим повідомив про те, що Узбекистан запропонував побудувати атомну електростанцію. висловлювалися припущення , Що АЕС побудують в місцевості неподалік від озера Айдаркуль на північному сході Узбекистану: тут є в надлишку вода для охолодження реакторів, а дешевою електроенергією можна буде забезпечувати Ташкент, Бухару і Самарканд. Відзначимо, що це озеро розташоване на кордоні Навоїйській і Джизакской областей.

АЕС, за пропозицією «Росатома», буде складатися з двох сучасних блоків покоління III + ВВЕР-1200. Терміни будівництва встановить узбецька сторона. За ходом будівництва АЕС буде спостерігати спеціальний регулятор - щоб дотримати принцип «чотирьох очей», що забезпечує безпеку.

Москва і Ташкент домовилися про спільне будівництво АЕС в Узбекистані в грудні минулого року. У квітні 2018 го вступило в силу міжурядову угоду про співробітництво в галузі використання атомної енергії в мирних цілях. Документ передбачає розвиток співпраці у створенні та вдосконаленні національної інфраструктури та підготовки кадрів для атомної енергетики Узбекистану, будівництво АЕС і дослідницьких реакторів в країні, а також їх технічну підтримку. Суму проекту сторони не озвучили, але відомо, що будівництво подібної станції в Бангладеш оцінено «Росатом» в $ 13 млрд.

за думку головного редактора порталу AtomInfo Олександра Уварова, вигода від співпраці двох країн в цій сфері буде полягати в тому, що Узбекистан отримає АЕС, розширить уранову видобуток, а Росія частково цей уран буде купувати.

Відзначимо, що розмови про ймовірність будівництва в Узбекистані АЕС ведуться не перший рік. У 2014 році державно-акціонерна компанія (ДАК) «Узбекенерго» офіційно спростувала що з'явилися в ЗМІ на цю тему, заявивши, що «в перспективі компанією в рамках реалізації програми розвитку промисловості Республіки Узбекистан і щорічних інвестиційних програм будівництво атомної електростанції не передбачено».

Міжнародне інформаційне агентство «Фергана»

Новости